Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

SOFIQ

Мнения: 95
Мили мами днес за първи път пиша във форума.Моля ви напишете някакви рецепти с лозови листа с изключение на сармичките,ако знаете.Предварително благодаря
Цитирай


Мнения: 506
Друг вид сармички, макар че не са точно сармички в истинския смисъл на думата:
Предварително се изкисва във вода сирене. Нарязва се на парченца горе-долу колкото кибритена кутийка. Отделно се приготвя смес от счукан чесън и олио. Във всяко лозово листо се слага парче сирене, което се намазва с чесновата смес. Загъват се и се пекат на скара. Страхотно върви с вино. Ако сиренето не е изкиснато, стават много солени.
Цитирай

SOFIQ

Мнения: 95
 Hug доста интересно и сигурно вкусно
А нещо като супички,дали лозовите листа имат вкус подобен на киселец?
Цитирай

там, където ми харесва

Мнения: 80
Аз пък съм правила " разтурени лозови сърми", когато ме мързи да ги свивам. Просто нарязвам на ивици листата и ги разбърквам със суровата смес за пълнене. След това наливам три части вода  и запичам до готовност на фурна. По желание може и заливка.  chef
Цитирай


Мнения: 8 573
Вкусна супичка

2-3 стръка пресен лук
1 морков
1 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 с.л. брашно
лозови листа /използват се по-крехките, най-много до 3-то листо откъм върха на клонката/.
подпровки - магданоз, девисил

Нарязаните наситно лук и морков се задушават в тенджерката, където ще ври супата, в равни количества мазнина и вода. Като поомекнат, се добавят наситнените лозови листа, лекичко се задушават и те, ръси се 1 с.л. брашно и се долива литър и половина студена вода. Вари се не много, до омекване на лозовите листа. Подправя се с девисил и магданоз или по ваш вкус. Застройва се с кофичката кисело мляко, в която е разбито 1 яйце. Става леко киселка, много свежа супичка.

Цитирай


Мнения: 1 645
Освен стандартните ,но много вкусни лозови сърмички ,от лозови лист аз правя  така наречената от нашето семейство " пролетна яхния",приготвям я от каквото месо имам:телешко,свинско ,агнешко или пилешко.Та:месо по избор нарязано на хапки,пресен лук,пресен чесън,лозови листа нарязани (а може и да увиеш месото в тях ,но после много се провлачват),копър,магданоз,джоджан(юзъм)-това всичкото по 1 връзка(ако е агнешко и дивисил),сол,черен и червен пипер.1ччбяло вино,чисто масло.Всичко това се слага в гювеч и се мята във фурната.След около час и половина,два прибавяш 1 опаковка заквасена сметана.
Вместо сметана може да се забърка и следния сос: 2 яйца,1 ччкисело мляко ,1с.лбрашно , прибавяме кам Ястието.
Но определено със сметана на нас по ни допада.
За гарнитура картофи соте с копър.
Цитирай

Варна

Мнения: 2 922
Аз пък съм правила " разтурени лозови сърми", когато ме мързи да ги свивам. Просто нарязвам на ивици листата и ги разбърквам със суровата смес за пълнене. След това наливам три части вода  и запичам до готовност на фурна. По желание може и заливка.  chef

И аз го правя това. Много бързо и вкусно.
Цитирай

SOFIQ

Мнения: 95
 Hug Hug  Hug
много благодаря за хубавите рецепти,а някой пробвал ли е за ги запържи с яйца,нещо като киселец с яйца,но с лозови листа?
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Аз пък съм правила " разтурени лозови сърми", когато ме мързи да ги свивам. Просто нарязвам на ивици листата и ги разбърквам със суровата смес за пълнене. След това наливам три части вода  и запичам до готовност на фурна. По желание може и заливка.  chef
Такова нещо и аз съм яла и е мнооого вкусно Very Happy
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Без намерение да променям темата само искам да споделя, че скоро правих пълнени чушки и сармички, но вместо лозови листа ползвах липови. Станаха чудесни  Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 510
Аз съм пълнила сърми, вместо със стандатрната плънка от кайма и ориз или само ориз, с плънка от варени картофи и леща.
"Стандартните" обаче по ми харесват.
Цитирай


Мнения: 4 735
Без намерение да променям темата само искам да споделя, че скоро правих пълнени чушки и сармички, но вместо лозови листа ползвах липови. Станаха чудесни  Smile

Стават сърмички  и с листа от маруля, спанак и цвекло.
Цитирай


Мнения: 1 488
Лелее какви рецепти сте написали! Hug
Обожавам лозовите сарми, но имало и други вкусотии с тях- всички ще бъдат записани и пробвани. Аз съм правила освен по страндартния наин и със доматено пюре на фурна. Завивам ги първо с фолио, а накрая ги запичам. Моят мъж иначе не ги яде, но така си облиза пръстите.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Лелее какви рецепти сте написали! Hug
Обожавам лозовите сарми, но имало и други вкусотии с тях- всички ще бъдат записани и пробвани........
О, ама разбира се! И аз съм им голям фен!  Peace
Цитирай


Мнения: 1 488
А липовите листа как са на вкус? Доближават ли лозовите?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора