Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 7 285
Искам за ви попитам за детето на моя приятелка- оперирано  по повод вродена аномалия и с решение на ТЕЛК, практически е здраво към момента и дано е така за винаги Praynig
Майката се тревожи, че могат да й откажат прием в масова ДГ.
 Така ли е или такива дечица са всъсщност с предимство?

Последна редакция: чт, 07 юни 2007, 15:22 от PolarFox

# 1
  • Мнения: 485
Дете с проценти от ТЕЛК има облекчения откъм такси за детската градина, но никъде не пише че е с предимство,за да се опрат родителите на това, но и никъде няма забрана.
Така че би трябвало да приемат детето. Ако откажат от градината, се обърнете към общината - дирекция "Образование" и РИО.

# 2
  • Анкх-Морпорк
  • Мнения: 3 409
В масова детска градина се хващат за неща като дисциплинирано ли е детето (разбирай кротко) и как е със самообслужването - храни ли се, облича ли се, ползва ли само тоалетна или гърне.
Ако детето не им създава проблеми, надали ще откажат да го вземат.
Друг въпрос е дали детето се нуждае от нещо по-специално в обучението и дали те са компетентни за това. (не пишеш каква е аномалията) Но винаги може да се води отделно на логопед, рехабилитатор или каквото там е нужно.

# 3
  • Мнения: 1 710
От януари месец децата с увреждания трябва да се приемат с предимство в детските градини и училищата. както е ясно от даста примери в този форум - от трябва, до взимат ги - ехеееее. Нека заведе детето в градината, при разговора с директорката и да не започва първо с увреждането на детето и ТЕЛК-а. Макар че винаги и всичко опира до човека, който е насреща. Ако той е разбран - няма проблем. Ако не иска да приеме детето - тогава може да изтъкне милион причини, като нямаме места, ама вие сигурни ли сте, че дете с проблем искате да го дадете в толкова голяма група, ама ние нямаме ресурсно подпомагане и т.н.  Освен това, ако с проблема на детето е приключено, твърде вероятно е ТЕЛК-а да не му бъде продължен и да няма нужда от него изобщо.

# 4
  • Мнения: 485
Мая, има разлика между деца със специални образователни потребности (които се приемат след насочване от комисия), деца с хронични заболявания и деца с увреждания ,които не са със специални образователни потребности. И в друга тема бяхме говорили за тези неща, но пак ще го напиша - в случая трябва да се провери наредбата на съответната община, в която се определят предимствата при приемане в детска градина, защото има разлики.

# 5
  • Мнения: 7 285
благодаря за отговорите, ще успокоя майката, значи.

Детето е оперирано по повод вродена аномалия на пикочните пътища, определено не е със специални нужди.
Жената се чудеше дали ТЕЛКът няма по-скоро да навреди и дали не е по-добре да премълчи за него.

Общи условия

Активация на акаунт