Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Деца с увреждания и хронични заболявания
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 77
Вече 8 години дъщеря ми е със 70 % инвалидност, но досега никога не сме ползвали правото й на безплатно пътуване. Утре трябва да подаваме документи в социалните - имаме ново решение на ТЕЛК. Какво точно трябва да направя , за да се възползваме от това й право. Може ли да пътуваме с влак и след това соц.грижи да ни осребри разходите или трябва задължително да имаме карта за пътуване с намаление , издадена от БДЖ? Дайте съвет , моля.  Hug newsm78
Цитирай

София

Мнения: 2 262
Аз мисля, че първо трябва да имате такава карта, и когато купувате билетите вътре ви слагат печат и описват билетите и пътуването на гарата. Така че няма как, подавайте молба при социалните за карта за междуградско пътуване и си я ползвайте след това! Отиди при тях и просто им кажи, че искаш да подадеш молба за такава карта, два пъти годишно имате право на отиване и връщане с автобус и 2 пъти отиване и връщане с влак, всяко от тях по 2 пъти, не общо 2 пъти!
Цитирай


Мнения: 11 612
От сайта на БДЖ:

Инвалиди с 71% или над 71% трайно намалена работоспособност ( I и II група инвалидност), военноинвалиди, децата с тежки телесни и душевни увреждания, както и придружителите им.
Право на 2 безплатни пътувания годишно за отиване и връщане във II клас на бързите и пътнически влакове.
Условия за пътуване - срещу представяне на удостоверение за инвалидност издадено от регионалните центрове за социални грижи и лична карта. От правото на безплатно пътуване, придружителите се ползват само когато пътуват заедно с инвалидите.
Цитирай

София

Мнения: 77
Благодаря ви много! Днес пращаме дядо й  до социалните да свърши  каквото трябва . За съжаление Телк-а ни е 70 % , просто не са вписали допълнително заболяване и аз реших да не обжалвам. Може би за БДЖ трябва да пробвам намаление , за това, че е ученичка - мисля че имат такова право ?
Цитирай


Мнения: 4 532
Книжката за пътуване е една и съща и за автобус, и за влак. Имате право на 2 пътувания отиване и връщане общо. Разликата е единствено, че с влак билета е безплатен, а с автобус чакаш социалните да ти върнат парите след подадена молба. На автобусните билети искат печати от фирмата.
Цитирай
А здравната каса не поема ли някакви разходи по пътувания, когато се ходи при специалисти в други градове? Както е в много други държави. Някой знае ли нещо?
Цитирай

на морския бряг

Мнения: 2 242
А здравната каса не поема ли някакви разходи по пътувания...
Не. Хубавото е, че поне няма райониране. Т.е. с направление от Перник можеш да се прегледаш при специалист (който работи с Касата) в Бургас например. НО пътуването си е за твоя сметка. Освен онези 2 с влак и 2 с автобус, за които става дума по-горе.
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 743
Аз обаче все още не разбрах дали са 2 с влак и 2 с автобус, т.е 4, или са общо 2 пък ти си решаваш дали с влак или автобус. И не знам сега като пътувам със спален вагон, ще трябва ли да доплащам нещо? Може би спалните места само, щом билета ми е безплатен?!
Цитирай

София

Мнения: 434
Доплащаш разликата между цените за 2ра класа (каквото е безплатното пътуване) и спалното. За броя и аз не разбрах.
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Ия пътуванията са 4 - 2 са с автобус и 2 с влак.
 Love
Цитирай


Мнения: 4 532
Така е. Аз съм бил в грешка. Току що се консултирах.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 504
Ия пътуванията са 4 - 2 са с автобус и 2 с влак.
 Love

ААааа да Thinking, сега се светнах, че имаше такова нещо... Thinking
Цитирай

Пловдив

Мнения: 179
Имате ли социална оценка, която се прави от Агенцията за закрила на детето. В нея се описва какво точно може да ползва. Моето дете също е с 70% инвалидност и ползва това намаление. Провери си.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.