Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юни 2007, 00:14 ч.

На гости с дете - проблем?!

 • 2 330
 • 57
 •   1
Отговори
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Моми4ета, иска ми се да ви попитам вие как бихте постъпили на мое място.
Съвсем скоро (още ми става мъ4но, като се сетя) бяхме на гости в дома на наш близък приятел, който по принцип е много готин 4овек. Него ден, оба4е, нещо нервен ли е бил, проблем ли е имал някакъв - не знам. Още с влизането ни запо4на да прави забележки на сина ми (4-годишен) за по4ти вси4ко - защо не се ръкувал, като мъж, а се срамувал (там имаше хора, които детето не познава, а и не говорят нашия език), защо ръкувайки се с него, не стискал здраво ръката, ами се лигавел ... Оттам се запо4на - защо казал нещо си на снглийски, а не на български, нали бил българ4е все пак (расте в англоези4на среда). Мине се не мине ...намираше за какво да го клъвне. Аз траех, ама ми беше обидно и криво, защото ни е близък и е готин, но явно нещо го беше гепила странна вълна. После разбрах, 4е си имал някакви проблеми. Само да уто4ня, 4е синът ми е кротко, тихо и такти4но дете. Втори ден поред сме на гости в къща без други деца, освен него, но той си намира някакво занимание и не ангажира никого с присъствието си.
Само когато огладня, седна до мен на масата, дадох му една 4иния и му сложих да хапне, а той си донесе на масата 2 коли (малки) и се развихри мини-скандал за това, 4е в тази къща на масата е забранено да се слагат игра4ки. Аз оба4е не ги махнах и казах, 4е според мен не е фатално, ако на масата, до 4инията му, има две малки коли4ки, само докато се нахрани. Все пак не ги е подкарал по масата и да притеснява хората.  Домакина се изреп4и нещо, а аз се из4ервих от притеснение и ми избиха сълзи 4ак, но казах, 4е няма да ги махна (съпругът ми го от4ита за грешка от моя страна). Нахрани се юнака и стана от масата, а аз само това и 4аках - излязох от стаята и се наревах. Много ми стана обидно.
Какво е мнението ви за цялата слу4ка.
Пак уто4нявам, това е много готин наш приятел, но така ме накара да се 4увствам лоша майка, която не е възпитала детето си. А имаше и забележки от рода на :"Ти сега защо примляскваш, а не се храниш културно?" (към детето, разбира се)
  Embarassed

Последна редакция: ср, 06 юни 2007, 00:36 от МАЙКА

# 1
 • Варна
 • Мнения: 9 709
Според мен невъзпитан е именно приятелят ви. В присъствието на родителите на детето, определон не е той човекът, който ще прави забележки. Според мен си постъпила правилно, детете ще запомни, че си го защитила - за него това е важно, а приятелят ви до утре ще е забравил за случката.
Може и да е много готин иначе, но аз не бих простила такова отношение към детето ми и най-вероятно бих си тръгнала от къщата, в която сме на гости. Ти не би се чувствала добре, ако някой се държи така с теб, нали?! Само че синът ти не взема сам решенията си...

# 2
 • Мнения: 907
Бих му казала малко в шеговит тон да ми остави детето на мира и да се заеме с по-глобални проблеми, или пък ощэ по-добре ще му задам въпрос, по който дълго да говори и да се отвлече от детето ми. Аман от всезнайковци, не му е работа да ми възпитава детето. Не ми се е случвало обаче.

# 3
 • Мнения: 2 567
Не бих търпяла подобни забележки, ако ще да е най най готиния човек на света. Бих си му казала веднага, че не ми е приятно такова отношение към детето ми  и че забележките му са неправилни и доста гаднички и груби.
Но пък бих се съобразила с желанието му да не слагам играчки по масата му.

# 4
 • Германия
 • Мнения: 7 106
Бих му казала малко в шеговит тон да ми остави детето на мира и да се заеме с по-глобални проблеми, или пък ощэ по-добре ще му задам въпрос, по който дълго да говори и да се отвлече от детето ми. Аман от всезнайковци, не му е работа да ми възпитава детето. Не ми се е случвало обаче.
Супер идея!
..... Според мен си постъпила правилно, детете ще запомни, че си го защитила - за него това е важно, а приятелят ви до утре ще е забравил за случката.
Може и да е много готин иначе, но аз не бих простила такова отношение към детето ми и най-вероятно бих си тръгнала от къщата, в която сме на гости. Ти не би се чувствала добре, ако някой се държи така с теб, нали?! Само че синът ти не взема сам решенията си...
Подкрепям напълно, хубаво е, че си защитила детето Peace то е по-важно от останалите!

# 5
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Съпругът ми е на мнение 4е поне е трябвало да не го дразня с упорството си, а да махна игра4ките. Но аз ве4е бях набрала много и се заядох  Embarassed

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 2 577
Я не си го слагай толкова  Hug
Ами разбира се - и аз като момичетата мисля, че правилно си постъпила Peace

Колкото до него - изобщо не го оправдавам, но ако наистина ви е толкова добър, близък и готин приятел, и наистина не му е било ден, смятай че е забравил вече всичко, а ти се тормозиш излишно  Thinking

# 7
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
Майка, много странна случка и съчетаване на събития. Явно трябва да Ви е доста близък тоз човек след като се осмелява да прави забележка на Томи във ваше присъствие с Митко, един вид да критикува възпитанието което сте дали и давате на детето си, явно и Вие доста сте свързани и може би зависи от него след като Ти се чустваш притеснена да се намесиш и да вземеш нещата в свой ръце. Чудиш се дали си постъпила правилно, ами по това което си описала според мен- да, защитила си сина си, защитила си нараненото си майчинско его. Само не мога да разбера позицията на 1/2, като знам че за него примирението не е присъщо, явно има и доста други неща под повърхността на случката?! Важното е че вече е в миналото и от цялата ситуация си извлечи опит и мнение за въпросния "готин" приятел.

# 8
 • София, Бели Брези
 • Мнения: 3 861
ако този човек ми е толкова близък, колкото го описваш не бих се притеснила да му кажа какво мисля право в очите, нали сме близки?!?
Ако не ми е толкова близък, просто бих си хванала детето за ръка и бих си тръгнала без да се обяснявам много, много и вероятно за мен този човек би бил дотук.

по принцип не цепя басма на никого най-малко на близките си. А ако някой има проблем с детето ми може да заповяда директно при мен. Ще го изслушам, ще анализирам и ще премисля много ситуацията и каквото и да предприема като мярка ще излезе от мен а не от някой си защото само аз нося отговорност за възпитанието на детето си, но ако си позволи въпросният човек да ме прескочи и да се разправя директно както се е случило при вас, жална му майка, дори да е прав....

# 9
 • В офиса
 • Мнения: 2 294
Той деца има ли този човек? Може защото няма и за пръв път общува наистина отблизо с дете.
За количките - по принцип е добре гостът да се съобразява с правилата на домакина, даже и ако са някакви нелогични според него. Хубаво е, че си си защитила сина, но аз бих го направила по-рано, още на забележките вечерта. И обикновено не защитавам, а отговарям от името на дъщеря ми. Щото аз като възрастен мога да си позволя също да съм заядлива и хаплива, пък и имам повече опит в такива ситуации, а и така тя се учи как да се държи в неприятни ситуации.
Макар че специално моята дъщеря ме изумява с изказвания 100% в десятката и като гледам се справя по-добре от мен.

# 10
 • София - Слънчев бряг
 • Мнения: 770
Много гадно се е получило. На твое място отношенията ми с този човек биха приключили моментално и завинаги.

# 11
Другия   пьт  ще  си  помисля   дали  да  отида на  гости  при   вьпросния  приятел  .

# 12
 • Мнения: 1 147
Ако някой е невъзпитан, това  е именно човека, който смята, че трябва да възпитава детето ви. Аз лично не бих го толерирала. Много се възхищавам, че си защитила детето пред него самото, подобни неща се помнят още в ранна възраст, чест ти прави наистина.  И това е важното.
А ако този човек наистина ви е близък приятел, със сигурност бих подхванала темата по-късно. Сега е ясно, че вече е минала ситуацията и каквото се е случило, се е случило. Но аз бих поставила въпроса - какво ми е направило впечатление, защо съм притеснена, какви са били мотивите му, и как съм се почувствала ти и защо реакцията ми е била такава. В същия разговор бих дала да се разбере, че подобно отношение към детето ми не бих допускала в бъдеще, особено от близки хора, които считам за приятели.
А иначе... всеки човек има лоши дни. Ако осъзнава за какво става въпрос, бих гледала на случая като на инцидент.

# 13
 • Мнения: 2 161
Бих му казала малко в шеговит тон да ми остави детето на мира
И аз това бих му казала,но без шеговитият тон.

# 14
 • Мнения: 14 977
Извинявай, но когато този човек ви покани, това включваше ли и детето? Ако е да - държал се е непростимо грубо.
Ако не - това може да обясни донякъде отношението му (естествено, че не може да го извини!).
Имам предвид, че в първия случай бих се замислила за в бъдеще дали да водя детето си там, където е нежелано и неканено. Във втория - ами не знам, но бих преосмислила отношенията си с този човек.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт