Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

Италия

Мнения: 5 474
Минестроне Брианцоло.
Minestrone brianzolo


продукти:

100 г.ориз, 100 г бял зрял фасул (от консерва или предварително сварен), 100 г.нарязана сланина или бекон, 1 тиквичка ,нарязана на кубчета, 2 нарязани моркова, 1 нарязана глава лук,целина,половин малка бяла зелка ,нарязана финно, 3 обелени и нарязани на кубчета домата, 1 картоф ,обелен и нарязан на кубчета, 2 листа салвия, 1 стръкче розмарин, 1 малка връзка магданоз, 1 скалидка чесън, ако има телешки кокал (за аромат,после се маха), парчета от формаджо - грана падано (настъргани на рендето ,като чипс!).Сол на вкус.

В тенджера с около 2,5 литра студена вода се поставя сланината,телешкия кокал и предварително смачканите заедно чесън и магданоз.Добавете всички останали зеленчуци (без зелето ,ориза и фасула)и започнете да варите на тих огън за около час.Пробвайте заленчуците и когато са сварени ,добавете зелето и фасула и варете още около час.Добавете ориза и след около 20 мин (зависи от вида ориз).Посолете на вкус.Когато супата е готова се добавят парченцата грана падано.
  Това е преди всичко зимно ястие. Wink
 

От  зоната на Ломбардия е и Ratatuia

продукти:

500 г.нарязан лук, 500 г.месестата част на доматите 4 нарязани чушки, 4 нарязани тиквички, ситно нарязана целина, 60 г.масло, половин кафена чашка винен оцет (от бяло вино), сол и черен пипер на вкус.

В гювеч запържете маслото с лука.Когато стане стъклен добавете чушките,тиквичките,доматите и целината,оцета и добавете сол на вкус.Оставете да се готви на слаб огън за около час.
  Сервирайте топло.

Фриттата на фурна

  Каквито имате и предпочитате сварени и нарязани на парченца (които могат са се режат естествено Wink )зеленчуци (зелен или зрял фасул,грах,тиквички,картофи ) се разбъркват с няколко яйца (зависи за колко души ,по яйце на човек),добавя се моцарелла на кубчета ,сол, риган,около супена лъжица зехтин и се изсипва върху хартия за фурна в тавичка. Пече се на 180 градуса за около 15 мин.  Peace

 Солена торта

Продукти:

2 средно големи картофа, една опаковка Pasta Sfoglia, бутканче с Pesto alla Genovese ,
една лъжичка настъргана грана падано или пармиджано, един жълтък, една лъжичка
сметана за готвене, 1 тиквичка, зехтин, сол.

Приготовление:   

Нагрейте фурната до 200°.
Върху поставенато в тавичка тесто (обикновено е сложено върху карта за фурна) и го
набодете на няколко места с вилица.Разбъркайте жълтъка,граната ,сметаната и малко
сол.Намажете върху тестото.Предварително сварете за около 15 мин,
картофите,обелете и нарежете на парченца.Нарежете и тиквичката на парченца и
гарнирайте със зеленчуците отгоре.
Добавете малко зехтин отгоре върху зеленчуците.
  Печете за около 20 мин,,докато се зачерят тиквичките и тестото се надигне.
  Като се извади от фурната още топло се намазва с песто и е готово за сервиране. Peace
 

Супа от Павия

12 триъгълничета, изрязани от бял хляб,масло,1500 грама месен бульон(добре е да се направи у дома като се свари телешки кокал с моркови и целина),4 яйца,настърган пармезан,магданоз

Тази супа има няколко варианта ,аз правя следния

 Изпържвам хлебните хапки в масло, разпределям врящия бульон в отделни огнеупорни гювечета за супа.Чуквам във всяка чиния по 1 яйце, прибавям хлебните хапки, поръсвам супата
с настърган пармезан и я поставям за малко в гореща фурна или под грил(докато се
стегне яйцето). Накрая поръсвам със ситно нарязан магданоз и поднасям. Peace


Осси Буки  (телешко коляно)
Продукти:
 4 порции телешко месо от коляното с костите,1 малка глава лук,1 малък морков
1/2 стръкче целина (или парченце целина),80 г масло,брашно,1 малка консерва домати (или 3-4 средни добре узрели домата,обелени на парченца),200 гр. месен бульон (може и от 1/2 кубче)
парченце лимонова кора,1 лъжица ситно нарязан магданоз,черен пипер,сол

Приготовление:

 Изпържваме нарязаните на кубчета зеленчуци в 60 г масло, прибавяме порциите месо с костите и изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме черен пипер, прибавяме 20 г масло, разбъркано с (брашното, доматите , смесени с бульон и задушаваме на много тих огън около 1/2 час. Десет минути преди края прибавяме тънко нарязаната лимонова кора и ситно нарязания магданоз. Отстраняваме лимоновата кора от готовото ястие и поднасяме в собствен сос, към който обикновено може да се прибави миланско ризото.

Макарони с картофи и зелен фасул

Продукти
скалидка чесън
малка главичка лук
2 сварени средни картофа
100гр.сварен зелен фасул
зехтин
сол на вкус

Запържва са скалитка чесън и се маха от олиото,добавя се ситни нарязана малка главичка лук,после се слагат нарязани на кубчета сварени 2 средни картофа и предварително сварен зелен фасул (около 100 гр.).Поръсва се с риган.
  Сварените в посолена вода и отцедени макарони се разбъркват в соса. Peace



По същата технология се приготвят и

Макарони със зрял фасул или леща

Запържва са скалитка чесън и се маха от олиото,добавя се ситни нарязана малка главичка лук,после се слагат нарязан на кубчета, обелен домат или 2 лъжици доматена салса.  Peace
Добавя се около 100 гр.предварително сварен или от консерва зрял фасул или леща .
Поръсва се с риган.
  Сварените в посолена вода и отцедени макарони се разбъркват в соса. Peace

Канелони а ла Сичилиана
 
сварените канелони се пълнят  с риба, морски дарове,зеленчуци(каквато комбинация ви харесва) заливате с "Бешамел" и печете на фурна, обилно поръсени с пармиджано. 

 между другото може да използвате и кори за лазаня ,сварявате ги леко и огъвате във формата на цилиндър,после реда на приготовление е като на канелоните ...вкуса е същия Wink

Gnocchi al gorgonzola (Ньоки със синьо сирене-горгондзола)

700 гр.сварени в студена посолена вода ,картофи
200 гр.брашно
100 грама синьо сирене - gorgonzola dolce
1 яйце
масло и сол на вкус

 Сварените,обелени ,охладени и пасирани картофи се смесват с около 50 гр.от сиренето,яйцето и сол на вкус. Върху  набрашнен плот от тестото се оформят тънки рулца, нарязват се на малки парчета – ньоки (дълги около 2 см), които се варят във вряща вода.

Веднага щом изплуват на повърхостта на тенджерата са готови и се слагат в тиган,в който предварително в стопено маслото и останалото сирене.Разбъркват се добре и се поднасят веднага.
  Ако обичате по-течен сос,може да се добави към соса малко сметана за готвене. Peace

  Може да се поръсят с грана падано по желание. Wink

 Ньоки могат са се приготвят и с доматен сос,с извара ,карбонара,изобщо комбинациите са много.

Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
няколко салати. Wink

Хлебна салата (Panzanella)




или "panmolle", типично тосканско ястие
разпространено е и в областите Умбрия и Лацио

ПРОДУКТИ:
400 гр, сух бял хляб, нарязан
1 глава салатен лук, нарязана на ситно
4 домат, на кубчета,или малки доматчета (на половинки)
листенца пресен босилек, нарязани на дребно
3/4 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч.  оцет
сол  на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете сухия хляб в студена вода за 20-на минути, изцедете и натрошете в купа. 
Смесете хляба, лука, доматите  и босилека. Подправете със сол .
 Разбийте заедно зехтина и оцета и ги изсипете върху сместа.
 Внимателно разбъркайте докато се сместа поеме напълно зехтина и оцета.
 Сервирайте със стайна температура. 

Може да се добавят по желание  краставица, обелена и нарязана на кубчета,сварени
яйца,нарязани на шайби,маслини. Wink

Оризова салата



По принцип за салата с ориз в Италия се продават и направо готови смеси в бурканчета
,които са смес от различни кисели зеленчуци.(черни и зелени маслини,морковчета,кратавички,капери,грах,чушки,ряпа,
) Peace
При липса на такива може да се направи така.

Сваряваме 1 чаша ориз басманти или интегрален и го изсипваме в купа.
Измиваме със студена вода
Подправяме с 2 лъжици зехтин, сока на ½ лимон и сол на вкус.
Прибавяме 2 твърдо сварени, нарязани на кубчета яйца, 2 нарязани на кубчета домата, 2
нарязани на кубчета кисели краставички, 1 консерва риба тон, 6 обезкостени и нарязани
черни маслини и 6 нарязани зелени маслини. Разбъркваме добре и сервираме.



КАРТОФЕНА САЛАТА С РИБА ТОН


4  картофа
глава червен лук
бял пипер
зехтин
консерва риба тон
черни маслини
каперси
бял оцет

Измийте и сварете картофите. Обелете ги още преди да са изстинали напълно и ги нарежете
на кубчета. Прибавете  ситно нарязаната глава червен лук; посолете и подправете с бял
пипер. Залейте сместа обилно със зехтин и оцет. Разбъркайте добре. Оставете салатата да
престои така няколко часа. Един час преди да я сервирате прибавете 100 – 200 грама риба
тон, 100 – 150 гр. обезкостени черни маслини, разбъркайте леко и украсете с каперси.

Зелени салати.
Тук има много видове- освен обикновената маруля.
Общото за всички е в приготвянето - накъсва се салатата на парченца (тук се предпочита да са по-големи) и се подправя със сол на вкус,оцет от бяло вино и зехтин.

Първи вид

Продукти:

Салата Romana , домати и краставици  и маслини.

Втори вид

Продукти:

Салата айсберг , моркови, домати и каперси.



Плодова салата
MACEDONIA DI FRUTTA




Плодове по желание ,възможности и според сезона :
 ябълки, круши,праскови ,ананас,киви,ягоди,пъпеш,череши ,банани,поркотали, зърна грозде
 лимон,
пудра захар
сухо мартини

приготвяне:
Нарежете плодовете на фини резенчета. Изсипете в голяма купа, добавете зърната грозде или череша.Разбъркайте с  лимоновия сок и захарта .
  Поставете готовата салата в хладилника да се охлади, като покриете купата.   Peace
 Може да се добави и около 50 гр. сухо мартини. Wink
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
 сладкиши  Wink

Кростата с плодове и домашен крем




Продукти
:

За кръгла тава с диаметър 26/28 см

Тесто (тук се продава и готово ,т.нар. pasta frolla ): 1 яйце, 120г. масло, 80г. захар, 200г брашно и щипка сол се разбърват хубаво до образуването на тесто, което се разстила в тавичка.
 Оставя му се леко ръбче, запича се за 15-20мин. на 180 градуса.  Peace

Крем: 0,5л прясно мляко + 200г. захар се оставят на котлона, докато се разтопи захарта в млякото, а то кипне. През това време в малко студено мляко се разтварят 2-3лъжици нишесте, докато стане на кашичка,добавя се 1 яйце  .Тази смес се прибавя внимателно към кипящото мляко като се бърка непрекъснато на топло в една посока до образуването на пухкав крем. Накрая към него се добавя настърганата кора на 1/2 лимон.

Крема се нанася върху изпечения блат и отгоре се декорира с плодове по желание :  банан,мандарини,ягоди,ябълки или праскови.

Плодовете могат да се намажат отгоре с течност, направена от желатин, вода и захар, за да не потъмняват и да се подсладят.  Peace

 Ако ви е останало от тестото (по желание ) може да декорирате с тънки ленти отгоре и да запечете за малко във фурната (това преди да се сложат плодовете),изглежда ето така. Wink



Вариантите за плънка се безброй - може с течен шоколад,различни мармалади или конфитюри ,с каквото обичате или имате в момента. Peace

  Може да се напълни и със солена плънка - например: извара и да се гарнира със зеленчуци!  Wink
 

Яде се след като  изстине напълно.  Peace

Желиран крем с малини



В купа се изсиват две големи сметани по 400 гр. ,разбъркват се до гладка смес,може да се  добавят  една шепа натрошени орехи(може и без тях), настърганата кора от един лимон и захар на вкус. Междувременно сложете в малко студена вода 2 желатина  за около 10 мин на водна баня да се разстопят. Бърка се постоянно, докато се разтвори напълно желатинът, много е важно  да не завира! Peace
    Като желатина  поизстине малко се  добавя в купата със сметаната.
 После цялата смес се излива в кексова форма  или в малки купички.
И се оставя в хладилника да се стегне.
След около 45 мин .отгоре се слагат малините,може и с други горски плодове ,например боровинки (да покрият).
След около 2-3 часа,като се стегне е готово. Wink
« Последна редакция: ср, 06 юни 2007, 10:37 от Giorgia »
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Има едно сладоледно питие ,нарича се сорбетто прилича на леко замръзнал сладолед и традиционно се сервира  между първото и второто ,както и след риба или тежки основни месни блюда. Peace
Може да се сервира и накрая като сладкиш. Wink
Наистина действа добре на храносмилането ,а и е приятно особено през горещите дни. Peace
 
  Приготвя се от различни плодове с добавка на лек алкохол. Wink
Лесно се прави и в машина за сладолед,но при липса на такава има една простичка технология,която ще ви опиша.

  Сорбетто от лимон.
  SORBETTO DI LIMONE




Време за приготвяне : 10 мин. + 4 часа за замразяване

продукти за  4  души:
- 200 гр.захар
- 4 големи лимона
- 1 белтък

1.Измийте добре лимоните,и настържете кората на единия.Изстискайте сока на всичките и го прецедете.Сипете го в мензура (където има обозначен грамажа)и добавете минерална вода до достигане на 3/4 от литъра.
2. После изсипете всичко в една тенджерка и добавете настърганата лимонова кора,захарта и разбития белтък.Затоплете на бавен огън,бъркайки,докато течността не заври.После го прехвърлете в друг съд,като го филтрирате .Оставете да изстине.
3.Получената течност сипете във форма за лед и оставете във фризера за около 3 часа,докато се стегне.
4.Извадете кубчетата и ги разбийте с миксер,Сервирайте веднага в чаши ,украсени с парче лимон.

Ето и една рецепта за сладоледена машина.

Сорбетто от розов грейпфрут и водка

продукти:

сок от 4 розови грейпфрута
400 мл вода
450 захар
150 мл водки

за украса
тънки парченца  грейпфрут


Захарта с водата се кипват и после се оставят да изстинат. В изстискания сок се  добавя водката.

Сиропа и сока се смесват и се слагат в машина за сладолед.Желателно е всеки час да се разбърква,за да не се образуват големи ледени парчета.
Сервира се в конусовидни чаши и се украсява с парченцата грейпфрут.

Много освежаващи напитки са! Peace






Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
 Арменски специалитет . Wink

Сърми със стафиди и канела

Продукти:
лозови листа, 300 гр. ориз, 100 гр. стафиди, 1 глава лук, 1 с.л мед, 1 пръчка канела, зехтин, сол.

Начин на приготвяне:
Нарязания на ситно лук се задушава,като стане стъклен се добавят  ориза и канелата и се задушават още малко.Прибавят се и стафидите и след като се дръпне от котлона се добавя  и меда. С така приготвената плънка се увиват малки сърмички. Нареждет се в тава, заливат се с вода и се пекат на 180 градуса във фурната докато оризът стане готов. Peace


Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Нещо любимо от китайската кухня Wink

 ПИЛЕ С ЛИМОН

ПРОДУКТИ
:

 пилешки гърди,1 белтък, 1 с.л. вода,2 ч.л. соев сос,2 ч.л. сухо шери,3 с.л. царевично брашно
1/2 ч. (60г) царевично брашно, допълнителном2 1/2 с.л. брашно
олио за пържене

За Лимоновия сос:
1/3 ч.  прясно изцеден лимонов сок,3 с.л. вода,2 с.л. захар,1 с.л. сухо шери,2 с.л. царевично брашно,4 стръка пресен лук, нарязани  на дребно

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Нарязва се  пилето на ивици,смесва се  белтъка, водата, соевия сос, шерито и част брашното в малка купа до хомогенна смес.
Получената смес се излива  върху пилето и се остава настрана за около 10 мин.
 Остналото церевично и  бяло брашно се слагат заедно в чиния и пилешкото  се овъргаляйте в сместта.
Във врящата мазнина се поставят парчета пиле и се пържат  до  златисто.
 Вадят се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедат върху хартия.

За  лимоновия сос: смесват се  лимонов сок, вода, захар и шери в малък тиган. Оставя се да заври на среден огън,и се  бърка, докато захарта се разтопи. Разтваря се  царевичното брашно в  лъжица вода до хомогенна смес; прибавя се  към лимоновата смес и бъркайте , докато сосът заври и се сгъсти. Peace
Преди сервиране, загрейте мазнина в тиган , прибавете всички парчета пилешко и пържете за няколко минути, докато придобият хрупкава златиста коричка.  Wink
   Поставете пилето върху чиния за сервиране, поръсете отгоре със соса, поръсете с пресен лук и сервирайте веднага. Peace

Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Кюфтенца по неаполитански



Продукти:
за кюфтетата:
400 гр. кайма,80гр. стафиди и пиноли (кедрови ядки),около 150 гр. от средата на стар хляб(накиснат във вода и добре изцеден),едно яйце,80гр.настъргано пармиджано,смачкана скалидка чесън,сол,черен пипер

олио за пържене

за соса:
5-6 зрели ,обелени домата (или една консерва домати / 400 гр.)
1 ситно нарязана глава лук,сол на вкус,босилек

Приготвяне:

Правите смес за кюфтета от изброените продукти . Изпържвате кюфтенцата и ги оставате настрана. Започвате да правите соса. За соса: нарязаната на ситно глава лук се запържва до омекване в малко олио, след това прибавяте настърганите домати. Сосът ври 15-20 минути на слаб огън. Подправя се със сол, черен пипер и босилек. Изсипват се готовите кюфтета и се оставя на котлона още няколко минути. Или се запичат на фурна. Peace
   


Салата с резене (финокио)



1 малка краставичка
1 корен резене
3 репички
2 твърдо сварени яйца
олио
лимонов сок
чесън
сол

 Нарязваме краставичката и репичките на колелца, почистеното резене на тънки ивички,прибавяме олио, лимонов сок, чесън, сол, разбъркваме и охлаждаме леко.
 Преди поднасяне подреждаме в салатиера и украсяваме с яйца.
 Peace

Песто с маслини
(Spaghetti con Salsa Umbra)


За пасиране
100 г  маслини, изчистени от костилките и нарязани на едро
каперси
 настъргано пармиджано около 50 грама
5 филета аншоа
зехтин ,колкото поеме.

за запържване
зехтин -2-3 супени лъжици
 2 склидки чесън

 Пасирайте  финно всички продукти като постепенно добавяте зехтин,докато стане на гъста кашичка.  Peace
Запържете в останалото олио скалидките чесън,изсипете сварените и отцедени спагети ,разбъркайте в олиото (махнато от котлона) и после добавете пестото. Peace


Амарети (бисквитки с бадеми)



Продукти

1 чаена чаша сладки бадеми, 1 чаена чаша горчиви бадеми, 1/2 чаена чаша захар, 1 чаена лъжица ванилия, 2 чаена чаша захар, 5 белтъка.

 Попарете бадемите, обелете ги и след това леко запечете.Счукайте ги, заедно с 1/2 чаена чаша захар.
Добавете ванилията, разбийте белтъците със захарта на твърд сняг и ги добавете към бадемите, като внимателно разбърквате. Поставете тестото в готварски шприц и шприцовайте кръгли плоски бисквити (около 5 см в диаметър), на разстояние една от друга в предварително намазана с мазнина или покрита с хартия за печене тавичка.
 Поръсете всяка с малко кристална захар и ги оставете на стайна температура за около 1 час.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете около 20 минути.  Peace
Съхранявайте в затворен съд.
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Брускета /Bruschetta




Продукти: : нарязан и запечен на фурна или в тостер хляб (може франзелки),2 домата или малки доматчета, пресен босилек ,2 скилидки чесън , зехтин  и сол  на вкус.

Приготвяне:

Доматите се пускат в кипяща вода за 1 минута и се обелват. Режат се на кръст и семето им се почиства. Скилидките чесън се обелват и разрязват на парченца. С тях се намазва добре хлябът. Всяка филипка се полива със. зехтин и върху нея се нареждат домати.Гарнира се е босилек.Сервират се веднага.
 Peace
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Спагети с орехи и патладжан.

Продукти :
около 50 гр. орехи нарязани на дребно
един патладжан ,нарязан на кубчета,запържен до златисто в олио.
магданоз,нарязан на ситно
босилек,нарязан на ситно
скалидка чесън
сока на един лимон
нарязана люта чушчица (количество според вкуса)
пармиджано или грана ,настъргано ,около 50 гр.
паста (спагети или макарони),предварително сварени в подсолена вода
сол и зехтин

Приготовление

Вътрешните стени на една купа се натриват с разрязания на половина чесън и после скалидката се изхвърля.(само за аромат Wink)
Добавят се орехите,лимоновият сос,нарязаните на ситно подправки,лютата чушка ,пармиджаното и сол на вкус .
Разбърква се добре и се слага отцедения от мазнината патладжан и спагетите и се разбърква добре.
 

 

Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Салтимбока по римски (Saltimbocca alla Romana)



Продукти:
8 телешки филета,около 400гр.
8 тънки парчета прошуто(Рrosciutto)
16 пресни листа салвия
40 гр. масло
Чер пипер
Сол

Вино : Montepulciano d'Abruzzo или Кианти


Приготвяне :

Филетата се почистват от ципите и евентуално тлъстините и се начукват, до дебелина от около  5 мм. и след това се овкусяват със сол и чер пипер. Върху всяко се поставя резен шунка и листо салвия, като се фиксират с клечка за зъби.Част от маслото (30 гр.) се нагрява в тиган , след което филетата се  се пържат  няколко минути,докато порозовеят и после се  обръщат от другата страна,  Към останалото масло се добавя една лъжица вода , разбърква се добре, подправя се със сол и чер пипер и се оставя да ври.
Филетата се сервират поляти със соса.
За гарнитура може да се използват задушени картофи,грах или моркови.

 Като варианти,може да се овалят преди пържене парчетата месо в брашно както и в соса да се добави бяло вино,вместо вода.Може и да се навият на руло и така да се пържат.

 
 
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Салата от зеленчуци на пара


Продукти
:
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 домата
1 скалидка чесън
1 глава червен салатен лук
4 парченца аншоа
50 гр. сирене
зехтин,лимон,сол,пипер на вкус

Приготовление :
Нарязаните на парчета чушки се сготвят на пара за около 10-15 мин.
Доматите се почистват от семето и се нарязват на парченца
Нарязват се на дребно лука и чесъна
Сиренето се настъргва.
Приготвя се сос от олиото,лимона,солта и пипера
В салатиера първо се поставят доматите,отгоре се слага сиренето ,чушките ,аншоата и се полива обилно със соса.

Пилешка салата със соеви кълнове


Продукти
:
300гр. пиле обезкостено
12 малки доматчета (чилиеджини)
1 жълт грейпфрут
100гр.соеви кълнове
1 вътрешна част на маруля
20g di sesamo

За дресинга :
1 лъжичка горчица
1 глава лук
Кориандър
Сока от половин грейпфрут
Сока на един лимон
кисело мляко
1 лъжичка зехтин
1/2 лъжичка къри
Няколко обелени шам фъстъка
Сол,пипер на зърна
2 лъжички балсамов оцет

Приготовление :
Нарежете пилето на парченца.
Сварете го на пара за около 15 мин.добавете солта и пипера и го оставете да изстине.
Нарежете доматите на 4,средната (по-крехка)част на марулята и грейпфрута на парченца.

Приготовление на дресинга:
В миксер сложете лука,горчицата,олиото и кориандъра.Добавете сока на цитрусовите плодове и нарежете и разбийте добре.
Добавете останалите продукти за дресинга и разбърквайте докато стане на хомогенна смес.
В салатиера поставете отдолу крехките листа зелена салата ,отгоре доматите,соевите кълнове и месото ,залейте обилно с дресинга и шам фъстъка.

Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Vol au vent ai funghi porcini / Воловани с манатарки



Продукти :

 150 гр.многолистно тесто
 4 манатарки
 100 гр.шунка
 150 гр.сметана за готвене
 краве масло
сол,черен пипер ,магданоз и черен пипер
 
Приготвяне:

 Многолистното тесто се нарязва на ленти по 5-6 см.
 С  кафена чашка се изрязват кръгчета от тестото. От фолио се правят формички във формата на цилиндърчета.
 В намазнена тава се изпичат волованите , като се поставят кръгчетата от тесто за основа, а нарязаните ленти - увити около фолиото като стени,като след изпичането  се маха фолиото.
    Гъбите се почистват и нарязват  на дребно и заедно с ,нарязаната на кубчета ,шунка се задушават в маслото до омекването им, след което се добавя сметаната, черния пипер и солта.Вари се на бавен огън докато,сместта се сгъсти. 
 Сместа се разпределя във волованите, които се поставят за няколко минути във фурната.
  Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се  сервират докато са топли.  Peace



Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Ето и някои ресторантски рецепти.

Tortino di riso al cioccolato
Оризова тортичка с шоколад


За 8 порции
:
- 250 g. мляко
- 100 g. ориз
- 100 g.  шоколад
- 50 g. яйчен белтък
- 50 g.  захар
- 100 g. сметана
- 100 g. Maскарпоне
- 30 g. ром
- 20 g. пудра захар
- 2 листа желатин
- 8 форми за печене

Приготовление:
Сварява се ориза във вряща вода за 10 мин.Отцежда се .Стопля се млякото и се добавя ориза, бърка се докато заври.
Шоколада се настъргва и се разтопява в млякото. Добавя се размекнатия желатин.
Разбиват се белтъците на сняг заедно с пудрата захар.
Като се охлади млякото всичко се разбърква заедно,добавя се сметаната и се слага във формичките.
Оставя се в хладилник да се изстуди за 1-2 часа.
Маскарпонето ,рома и малко пудра захар се разбиват на крем.

С него се гарнира крема (изваден от формичката в чиния)  chef



 Very Happy Една интересна рецепта ,която може да се направи с пресни кори за баница (не от фините,а по-дебели).

Cannoli di pasta filo farciti di ricotta con salsa alla cannella

Каноли с извара  и сос от канела

 
Продукти:

За канолите:

- 250 gr пресни кори
- 500 gr извара
- 120 gr пудра захар
- настърган шоколад
- фъстъчено масло за пържене
- английски крем с канела

Приготовление на Английския крем - 500 мл прясно мляко,3 яйца,70 г захар,1 чаена лъжичка брашно,
малко канела.
В крема се слагат само жълтъците. Млякото се сварява и ароматизира с канелата. Захарта, яйцата и брашното се разбиват много добре и се изсипват на тънка струя към млякото, като се бъркат непрекъснато, докато се получи гъст крем.


Приготовление на канолите :

Нарязват се корите баница на правоъгълници  6 cm x 10 и се загъват около цилиндри ,направени от фолио (може от капачки кисело мляко  Wink)
  После се пържат в горещото олио а около 30 секунди. Peace
Изварата се разбива с пудрата захар и се поставя в шприц.
Изстиналите каноли се пълнят със сместа и се гарнират с английския крем с канела и настърган шоколад.   chef
 


« Последна редакция: пт, 20 мар 2009, 12:43 от Astrea »
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Сладкиш Masigott



Продукти

200 грама пудра захар, 200 гр масло, 5 яйца, 100 грама  грис, 60 гр брашно , 30 грама картофено нишесте, стафиди, борови ядки, нарязани орехи, захаросани кори от портокал, 1 / 2 пакетче бакпулвер, ванилия.

Приготовление

Рецептата за този сладкиш, типичен за района на Erba, е много древна. В миналото той е бил  приготвян и продаван на площада по време на сезона на жътва. Оттогава masigott определено се е променил доста, тъй като с течение на времето, неговите съставки са по-изтънчени.

 Разбиват се много добре маслото и пудрата захар и се добавят яйцата, след това брашното, картофено нишесте и гриса, като се винимава да не  се образуват бучки в тестото, и накрая се прибавя  бакпулвера.
   Добавят се , в количество по желание, стафидите, орехите , боровите ядки, захаросаните плодове и ванилията .
Слага се сместта във форма за торта и се пече в предварително нагорещена на 190 ° C фурна  за четиридесет минути.   chef
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Olive ascolane

Продукти:
Големи зелени маслини без костилка-един буркан ,салам(ситно  накълцан) или кайма-около 150 гр.,галета,малка главичка лук,2 яйца,скалидка чесън,парче лимон

Приготовление:
Запържвате в олио и скалидка чесън сместа от каймата или салама и лука.Маслините се пълнят с нея.После се  потапят последователно  няколко пъти, в галетата и в разбитите яйца, след което се изпържват в сгорещената мазнина.
Отцедени от мезнината се сервират с парче лимон!
  Страхотно мезе за биричка и винце  са! Peace



Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора