Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Скрът
 • Мнения: 242
Това е превод на една статия от руски сайт за кърмене"Млечни реки". Оригиналът се намира тук.

Първата лъжица
Олежка вече е на 6 месеца, и всички познати на майка му Света се безпокоят, че той все още е само на кърма. Педиатърът вече 2 месеца повтаря, че е време да се дават на бебето ябълков сок, жълтъче, също така зеленчукови пюрета и каши. Естествено, и свекърва й, и майка й не пропускат случая да натякват същото, което казва лекарят. Света засега удържа фронта, тя някъде е чела за това, че захранването трябва да  започне тъкмо след навършени 6 месеца. Единственото, което я притеснява, е това, как точно да го започне. Рекомендациите на педиатъра и на бабите не и звучат убедително, има нещо противоестествено в тях... И постоянно изниква въпроса - а как са се справяли жените преди 100-200 години  с тези проблеми? Да не би да и те да са давали на бебета си сок от ябълка по капка и каша от специално шише с накрайник-лъжичка? Едва ли...

Точно по това време аз се запознах със Света. Тя ми разказа, защо се съмнява в традиционната система на захранване - сестра й така е захранвала сина си. И на Света и останаха ярки спомени, как сестра й седи пред малкия и ту почука със лъжичка, ту прокукурига, ту набута вестник на детето в ръцете - само и само то да се залиса и да отваря устата за поредната лъжичка. Само да намалее вниманието, и племенника  веднага спира да отваря устичката, даже се извръща, и тогава тя пак започва да измисля нещо ново. Дали е правилно така?

Съвременен начин на въвеждане на твърди храни
Сегашната система на захранване за съжаление не взима предвид много фактори, като: възрастта, от която да се въведат твърди храни; възрастови особености на психиката на бебетата;  неголемият им апетит; интересът им към разнообразна храна. На детето му въвеждат определени храни в определен възрастов период в строго определени количества. Съществува цяла таблица: кога, какво и колко детето е длъжно да изяжда. Ако дребосъкът се протяга към храна, коята още не му се полага по възрастта  (например майката яде кюфте, а 7-месечно детенце, гледайки нея, също иска да пробва това ново ядене) - няма да му я дадат. На детето му дават само идеално пасирани храни - за да му е полезно да гълта. За деца измислена и специална храна - зеленчуци в бурканчета, риба в бурканчета и други подобни работи. "Вкусотийки"-те от буркана са с блудкав цвят, мирис и вкус.

Дадената система е продукт на нашето време, тя е била изобретена в лаборатории от учени-медици във опит да подобрят природата и е необходимост за деца, хранени със адаптирано мляко.

Да се върнем към първоосновите...
За съжаление нашите майки не се доверяват на инстинктите си, те повече вярват на авторитета на лекари, които според тях по-добре осведомени, какво е необходимо и полезно за нов член на семейство. Майките ни са забравили традициите на нашите баби и прабаби, а те са знаели, как да запознават бебето с нова за него храна.

Да си представим едно семейство, живяло преди 200 години: семейство от 10-12 човека, и майка, стояща до печка на дърва, та нали тя и да поиска, няма да може да сготви нещо специално за своето бебе. Те са въвеждали новата храна така: поискало е мъниче хлябче - ето ти трохичка, пробвай, ако е свило от чинията на майка му зеленце - заповядай, на здраве!
Ние се опитваме да възродим стария  "бабин"  метод на захранване, който се е формирал векове наред и се е основавал на наблюденията на много поколения майки. Сега го наричат естествено захранване, и все повече млади майки започват да използват тази тактика при запознаване на кърмачета си с нова храна.

Този метод се отличава от традиционната "бурконава" схема с това, че интересът на детето към храната се поддържа на общата маса. Това ще позволи в бъдеще, когато детето навърши годинка и повече, родителите му да са спокойни, че чедото им ще яде със удоволствие заедно с възрастните. Той вече ще умее сам да си служи с лъжица, да пие от чаша, няма да има място за притеснения, че детето не е яло, няма да има нужда да го гонят и да се чудят, какви ли още хитринки да измислят, за да набутат храна в него.

Естественото захранване
Дадената схема има предвид, че до 1 годинка детето не се наяжда с нови храни - то само ги пробва, създава за себе си един вид банка с нови вкусове на тези храни, които е прието да се ядат в неговото семейство, а основната му храна пак остава кърма. Тази схема е основана на природния  интерес на детето към нова храна, на стремежа му да подражава на възрастните (детето иска да взима с ръчичка и да слага в устата си същата храна като майка му или татко му); на постепенната адаптация на организма на детето към нова храна. 

Ако детето вече е навършило 6 месеца и активно проявява интерес към това, което се намира в чинията на мама, значи е дошло време да го запознаете с менюто на семейството ви, ала само ако се храните здравословно. Тоест ако в семейството ви се ядат много зеленчуци, плодове, зърнени храни, също така млечни продукти, месо (умерено, и не е задължително всеки ден), риба. Колкото може по-малко мазни и пържени храни, минимум или изобщо без всякакви кренвирши, салами, сладки, бонбони, газирано...

В случай, ако детето започне да се интересува от храната на мама преди да навърши половин годинка - няма нужда да избързвате. По-добре да започнете захранване 2 седмици по-късно, отколкото преди навършени 6 месеца. Храносмилателната му система може още да не бъде готова за смилане на нова храна, и започвайки захранването по-рано вие можете да нарушите нейното естествено узряване.

Описаният метод за захранване може да бъде прилаган само ако детето е кърмено по естествен начин: кърми се на поискване, не му се дава вода или други течности, не смуче залъгалка. В случай на неправилно организирано кърмене, например когато детето се кърми по режим през определени часове, преди въвеждане на захранването е необходимо първо да се промени начина на кърмене на естествен.

Практическото приложение
Даден метод за захранване е доста лесен и може да бъде използван от всяка майка, но преди да се започне желателно е да се консултира със специалист, който владее този метод за да се уточнят детайлите.

Както разбирате, този вид захранване няма много уловки. Най-важното е да усещате детето си, да не настоявате, да се вслушвате в неговите потребности, интереси и желания. Не забравяйте, че въвеждане на естественото и педагогическото захранване върви заедно с кърменето. Детето продължава да получава гърда както преди, когато поиска. Кърмачетата на 6-8 месеца не се нуждаят от основни храненията, които да заместват кърменето. Майчиното мляко напълно им стига, защото в него се съдържат всичките необходими за тях витамини, минерали, антитела и друго. Захранването може да стане енергетически значимо към 9-10 месечна възраст, а понякога и по-късно. До преди това кърмата е основната храна на детето.

Мама не бива де се притеснява и да възприема активния интерес на кърмачето към новата храна като сигнал за това, че кърмата вече не му стига: даже при голям хранителен интерес любовта  към майчино мляко не изчезва и бебето продължава да иска да суче.

Та, как става запознаването с нова храна? Например, ако мама се кани да закусва, тя взима и детето си със себе си на масата. Пред нея е чинията с храната, например, палачинки с извара, ябълки, чай и бисквити. Мама слага детето на коленете си, а пред него на масата поставя чайна лъжичка (пригответе няколко резервни лъжички, в случай, че детето ги изпусне). И така, детенцето се занимава с лъжичката - взима я, върти я в ръчичките си, чука, облизва я, изучава я - с две думи. В този момент мама започва да се храни, взима палачинката и я яде с апетит. Ако  мъничето прояви интерес към това, което прави майка му - започва да се протяга към храната, опитва се да я стигне и да я вземе от чинията. За да не прави детето поразии в чинията на майка му, то трябва да бъде ограничавано. Детето трябва да седи на лявото коляно на майка му, ако тя е десничарка и яде с дясната си ръка, а нейната чиния да стои така, че детето да не може да свие храна оттам. Поведението на детето, когато то активно се старае да се добере да храна се нарича хранителен интерес. Как да реагирате? Дайте на детенцето да опита това, което ядете вие, откъснете много малко парченце от палачинка и сложете в устичката му. Детето може да подъвче това парченце и да го глътне, а може и да го изплюе, това е нормална реакция в началото.

Детето получава микродоза от заинтересувалата го храна. Микродоза е минималното  количество храна, което се побира между възглавничките на палеца и показалеца (парченце с размер на кибритена главичка)

- За закуска детето може да получи 3 микродози от всяка харесана от него храна, след което запознаването с даден продукт приключва,то  ще може да продължи на обед или на вечеря.

- Ако детето проявява устойчив интерес към определена храна в течение на 3-5 дена, то размера на микродозата се увеличава до една чаена лъжица.

- Не прехранвайте детето с една много харесвана от него храна за да не загуби интерес към нея. Ако детето настойчиво иска да пробва определен продукт, предложете му нещо друго.

- Когато детето не реагира на това, че майка му яде нещо, а се занимава само с лъжичката - това означава, че у него още няма интерес към храна на възрастните, и му е още рано за захранване. Не бързайте, само се старайте по-често да се храните пред него с апетит.

Какво да се прави, ако детето, опитайки едно парченце, вече не се протяга за още? Трябва ли да се дава същата храна още веднъж, за да я разпробва? Не, мама в никакъв случай не трябва да настоява. Та нали вашата задача е да поддържате интересът на детето към новата храна, а не да го нахраните с палачинка.

И ето, мама продължава да яде. Сега тя взима сочна ябълка и отхапва парченце, дребосъче е привлечено от апетитно хрускане и ярък цвят, то се протяга към ябълката. Предложете му микродоза за проба, ако му хареса, и той продължава да се протяга - добре, дайте му още два пъти, а след това скрийте ябълката, за да не преяде. На бебето му е нужно съвсем малко като за начало. То само се запознава с новата храна, се адаптира към нея и още не се стреми да се наяде даже с най-вкусната според него храна.

Важно е детето да пробва същото, което яде майка му, защото в този период свойствата на кърмата се променят, сега тя помага на кърмачето да усвоява новата  храна, доставяйки необходимите за това ферменти. Затова сученето помага на кърмачето да премине по-лесно към нов вид хранене.

А мама междувременно започна да пие чай. И мъничето също иска! Сипете му една глътка да опита. По-добре да купите на детето си отделна чаша от нечуплив материал, за да можете спокойно да му я давате в ръцете. Докато то още се учи да пие от чаша, поддържайте я отдолу за дъното и регулирайте постъпване на течността във устичката му. Между другото, най-вероятно детенцето няма да иска да пробва всичко за един път, а ще се ограничи със една от харесалите му храни. След като на детето вече не му е интересно да пробва, или ако мама сметне, че му стига за сега, тя го спуска на пода, а самата тя продължава да се храни спокойно.

Самостоятелна маса на детето
Освен съвместни закуски, обеди и вечери на общата маса, време е да приучите детето към самостоятелно хранене. Към тази възраст то вече е способно да удържа в ръцете си неголеми предмети, затова вие можете да му предложите да пробва парчета твърди плодове и зеленчуци, такива, от които детето не може да отхапе голямо парче, например морков, тиквичка, ябълка, или сухар. Децата особено обичат пилешки кокали, които трябва да бъдат предварително очистени от месо и хрущяли. С тях и венците могат да си почешат и е много вкусно!

Естествено, по време на самостоятелно хранене мама трябва да е наблизо и да следи процеса. В случай, ако детето отхапе прекалено голямо парче, тя трябва да го извади от устата му с показалеца.

Алергични деца
Въвеждане на захранване при деца, страдащи от хранителни алергии е много тънък въпрос. Трябва да действате много внимателно, да следите процеса много прецизно, на принципа "колкото по-бавно - толкова по-добре".

При такава ситуация и самата майка трябва се придържа към хипоалергенна диета, затова и детето й ще започне да се запознава с храни, непредизвикващи алергии. Например: детето не трябва да яде оранжеви и червени плодове и зеленчуци, засега не трябва да пробва краве мляко, а запознаването с месо трябва да започне от пуйка, след това телешко и така на татък.

За един ден давайте на детето един продукт, след това наблюдавайте 2-3 дни, алергичната реакция може и да не се прояви от първият път, а след второ-трето хранене. Получава се, че следващия продукт може да се даде само след 3-4 дена.
Не забравяйте, че при тези деца опитването на нови храни винаги трябва да завършва със сучене.

Продължаваме да опитваме храната на възрастните
Ако опитването на нови храни е вървяла успешно и детето е било активно в този процес, тогава около 8-10-месечна възраст вече може да се сформират едно или две основни храненията. Например закуска и обед. Те все така могат да започват и да свършват със сучене, защото кърмаче запива твърда храна с кърма като с вода или със сок. Не трябва да го отучвате от това. Потребността да пие нещо друго освен майчино мляко възниква след годинка и нещо, тогава вече може да чуете от детенцето си: "Искам вода!"

След 9-11 месеца може да слагате детето си на отделен стол и да му предлагате персонална чиния (допреди това то е яло от чинията на мама). Мама помага на дребосъка да се справя с лъжица, помага да я пълни с храна, а детенцето само се опитва да я вкара в устата си. Трябва да се запасите с търпение - това е сложен процес както за него, така и за вас - разсипана супа, изпуснатите картофи... Но това е необходим процес, та нали и вие не веднага се научихте да ядете акуратно. Ако детето разсипе нещо, опитайте да забършете веднага, нека свиква да се храни чисто.

Как се храним след 1 годинка
След 1 годинка детето проявява голям интерес към храната на възрастните, то също като тях сяда на масата 3-4 пъти, яде същите неща, като всички останали. Може да яде и първо, и второ ястие, ако поиска.

Ако на детенцето много му харесва това, което му сложите в чинията, но то вече се поизморило да яде само, няма да откаже, ако майка му му помогне да изяде останалото. Иначе по принцип децата не обичат, когато ги хранят, те се стремят да ядат самостоятелно: с ръчичка слагат парчета в лъжица, а след това ги вкарват в устата.

Между храненията детето може да хапне и още нещо - морковче, ябълка, сухарче.

Кърменето също се запазва - преди лягане и на събуждане, и краткотрайните сученията (когато детето взима гърда 1-2 минути заради контакта с мама) в зависимост от състоянието на детето, понякога те могат да бъдат по-малко, понякога повече.

Автори: Ксения Соловей, консултант по кърмене, психолог и Лилия Казакова, педиатър, консултант по кърмене.

Последна редакция: ср, 06 юни 2007, 12:37 от My_Moonka

# 1
 • Мнения: 326
My_Moonka, благодаря за статията   bouquet
педагогическите захранените бебета в БГ не са мого, да не кажа, че даже са доста малко, но дано тази статия да да е интересна на повече мами. Има доста полезни неща в педагогическото захранване, които могат да се прилагат и при стандартната схема на захранване след 6 месец при изключително кърмените бебета.
А от моя личен опит с педагогоческото захранване мога да кажа, че ако имам второ дете няма и за миг да се поколебая да го захранвам по същия начин. Невероятно удобно, приятно, икономично Joy захранване   chef

# 2
 • Скрът
 • Мнения: 242
Още преди няколко месеца прочетох за ПЗ в руски интернет, стори ми се много логично, много убедително, но все пак се колебаех доста какъв начин на захранване да избера, все пак ми беше страх някак си да направя нещо по-различно от общоприетото. Но когато видях в този форум темичката Практикуващи педагогическо захранване-да се преброим - се реших. Това, че в БГ има майки, които избраха да захранят педагогически ме окуражи някак си. Благодаря ви   bouquet

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
My Moonka, благодаря! Прекрасна статия и ще е полезна за много мами.

# 4
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
      Мерси  Simple Smile
     

# 5
 • plovdiv
 • Мнения: 208
Статията е страхотна.Прочетох я три пътии и пак ми е интересна.
 Браво  my moonka   

# 6
 • Мнения: 103
Прекрасна статия, благодаря! Искам да попитам обаче дали ще е проблем залъгалката, защото ние също от няколко дни се захранваме педагогически и то с доста голям интерес от страна на малкия. Кърмим се на поискване, вода дори и не поглежда, залъгалката я търси само когато много му се спи, но моля посъветвайте ме и вие, защото много ми се иска да успеем с това захранване.  Simple Smile

# 7
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Не мисля че използването на залъгалка само при приспиване би могло да е какъвто и да е проблем. Реално и ние се приспиваме със залъгалка, тоест на гърда  Wink

# 8
 • Скрът
 • Мнения: 242
vilii, мисля, няма да е проблем. В статията залъгалка се упоменава във контекста на неестествено организирано кърмене: режим, водичка, чайчета, залъгалки. А ти нали кърмиш на поискване.

Иначе при нас е по друг начин, и ние се приспиваме на гърда, но не бих могла да я заменя със залъгалка, защото при нас основните кърмения  през деня са преди заспиване и на събуждане. През останало време докато е буден, лудува нон-стоп и просто няма време да суче, взима гърда само за по 2-3 минути.

# 9
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Това е превод на една статия от руски сайт за кърмене"Млечни реки". Оригиналът се намира тук.

Описаният метод за захранване може да бъде прилаган само ако детето е кърмено по естествен начин: кърми се на поискване, не му се дава вода или други течности, не смуче залъгалка. В случай на неправилно организирано кърмене, например когато детето се кърми по режим през определени часове, преди въвеждане на захранването е необходимо първо да се промени начина на кърмене на естествен.


Интересно ми е защо е това ограничение? Ако се спазва максимата до годинката основно храната на детето да е млечна какво значение има дали се кърми под режим или не? Много мами хранят на 3 часов режим, но захранват след 6-я месец.

П.П. Мерси за статията. Много е подробна и разбираема. Когато аз започвах захранването ми липсваше точно такава статия- в Библиотеката има само две за педагогическото захранване.

# 10
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Lilfi, ограничението за кърмене на поискване според мен е логично, понеже при педагогическото захранване се разчита, че детето доста дълго ще се храни предимно с кърма. Важно е за майката да е уверена, че детето се е нахранило достатъчно с кърма и не е нужно да му се даде някакво точно определено количество твърда храна. Моя син например има дни, в които изяжда по 1-2 чаени лъжички твърда храна и други дни, в които яде дори 200-300 грама на ден. Ако го кърмех под режим можеше да остава гладен, когато е ял по-малко.
При това мисля, че всяко бебе има някакъв примерен режим, важното е този режим да е установен от бебето (или да е удобен и на бебето и на майката), а не да е наложен насилствено.
My_Moonka, много благодаря за преводите!!!!  bouquet

# 11
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Да, звучи логично. В такъв случай обаче мислите ли, че една майка, която храни от шише (без значение с кърма или АМ), т.е. има някакъв по- твърд режим от кърменето на поискване и хранейки от шише знае точно какво количество мляко приема детето и захрани по всички правила на късното захранване (след 6я месец, без заместено хранене до годинката) може да прилага педагогическото захранване? 
Има ли някаква пречка една майка, която храни под режим, но дава твърдата храна след кърменето/шишето с млякото да захрани педагогически, след като детето пак ще утолява глада си основно с мляко, а ще се дохранва с храната на мама?
Или с други думи кое в педагогическото захранване е по- различното от обикновеното късно захранване? Това че се дава от общата храна или това, че се дават микродози?

П.П. Да не си помислите, че се заяждам. Просто искам да си изясня дали и късното захранване без заместване на кърмене/шише с АМ не би трябвало да се прилага само от майки, които кърмят/ хранят на поискване.

# 12
 • Мнения: 1 173
My_Moonka, много благодаря за превода на тази хубава статия!  bouquet
Написана е много увлекателно. Simple Smile

Предстои ми захранване и започвам да чета по-сериозно из форума, понеже все още не съм наясно с някои неща, а моята бебка с голям интерес следи ръцете ми от чинията до устата ми.  Simple Smile


# 13
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Лилфи, аз си задавах същите въпроси като теб и сега ще ти отговоря как аз си обяснявам правилата на ПЗ, като може и да бъркам-все пак не съм консултант по ПЗ Simple Smile
Ако някой смята че бъркам, моля да ме поправи.
Относно режима-пак да си кажа-според мен всяко кърмаче се храни с някакъв режим. Според мен естественото хранене по-скоро означава майката да се опитва да следва ритъма на детето си и да се води по неговите нужди. Имам позната, която кърми с изцеждане, но смея да твърдя, че тя кърми/храни с шише на поискване-разбира се знае колко изяжда детето, но не държи да е винаги еднакво количество и винаги по едно и също време. Да тя знае малко по-точно от мен по кое време и по колко яде малкия, но ако е неспокоен, и гладен по-рано му дава по-рано.
Относно разликата м/у ПЗ и късното захранване по схема-разликите според мен са:
-При ПЗ се смята, че като се храни бебето със същата храна като майката в кърмата има ензими, които му помагат да преработи храната. Затова не знам дали за хранените с АМ бебета е приложимо. В това отношение-ако майката изцежда и дава с шише, хубаво е да се цеди преди хранене и да дава кърмата веднага-така ще спази условието на ПЗ да подпомага бебето с храносмилателни ензими.
-При ПЗ бебето само определя колко храна да изяде, а не се целят някакви количества. Точно това е една от причините, поради които бебето яде от чинията на майката-така не знаете колко точно грама е изяло детето, а и не приготвяте храна специално за бебето. Всеки нормален човек ще се почувства зле, ако сготви нещо на детето си, детето лапне една хапка и се откаже, и вие трябва да изхвърлите останалото нали? А когато давате от вашата чиния е много по-лесно да не се вманиачавате. Даването на микродози е само първите месец-два, после постепенно се увеличават позволените количества, т.е. може да се дава колкото иска бебето.
-При ПЗ цялостната нагласа при захранването е по-различна-т.е. захранването не е вече някаква схема, задача за изпилнение с норми, таблици, режими и т.н. а се превръща в естествен процес-мързелива работа, както и кърменето-няма подготовки, специални прибори, лъжички-прост като сядате да хапвате взимате и детето-ако то докопа нещо за ядене-добре. Ако не прояви интерес-ОК, нали вече е сукало, явно не му е нужно да яде. В това отношение, логично е майка, кърмеща на поискване да се справи по-добре с ПЗ-нали кърмещата майка е свикнала да си гледа детето по-мързеливо Laughing Майката, която знае колко яде бебето е по-склонна да се тревожи, според мен
Ами, това е което се сещам засега, за мен поне ПЗ е страхотно облекчение, улеснение и естествено продължение на кърменето, мързелива работа и двамата със сина ми сме много доволни! Hug

# 14
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Янаст, мерси за отговора ти. И моите разсъждения са точно в тази насока. И именно затова твърдението
Цитат
Описаният метод за захранване може да бъде прилаган само ако детето е кърмено по естествен начин: кърми се на поискване, не му се дава вода или други течности, не смуче залъгалка. В случай на неправилно организирано кърмене, например когато детето се кърми по режим през определени часове, преди въвеждане на захранването е необходимо първо да се промени начина на кърмене на естествен.

ми звучи малко категорично и ограничително. Защото познавам майки, които кърмят от шише (а даже и такива от съседния форум) точно по начина, по който го прави твоята приятелка- съобразявайки се с детето, захранват след 6-я месец и дават твърдата храна само след млякото и в количества, които детето пожелае. Т.е. една майка, която е достатъчно "отворена" да храни детето си по този начин (мързелива е почти колкото и тази, която храни на поискване и няма склонност да се притеснява дали и колко е нахранено детето й  Laughing) би могла да захрани педагогически, ако има желание , нали?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт