Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юни 2007, 12:45 ч.

Как не трябва да храним детето

 • 22 913
 • 77
 •   1
Отговори
 • Скрът
 • Мнения: 242
Това е превод на една статия от руски сайт за кърмене "Млечни реки". Оригиналът се намира тук.

Седемте велики и задължителни "НЕ"

Първо, НЕ принуждавайте
Трябва да разберем и да запомним: хранителното насилие е едно от най-страшните насилия над организма и личността, то нанася както физически, така и психически вреди. Ако детето не иска да яде - значи в даден момент то не се нуждае от храна! Ако не иска да яде само нещо определено - значи точно от това няма нужда! Никакво принуждаване при хранене! Никакво "угояване"! Детето ви не е селскостопанско животно. Уточнение: храна, равнозначна на лекарство (морков, лимон, ябълка, лук, мляко и подобни - по лекарско предписание) може да бъде предлагана по-настойчиво, обаче само така, че да не предизвика неприятни емоции. Измислете предлог вид игра, покажете пример, подтикнете ярко и весело. А ако има активно нежелание, протест - не настоявайте и не предлагайте повторно. Отсъствието на апетит по време на болест е знак, че организмът се нуждае от вътрешно пречистване, сам иска да погладува, и в този случай гласът на инстинкта е по-верен от всякакво лекарско предписание.

Второ, НЕ подтиквайте
Насилие в мека форма: подтикване, склоняване, настойчиви повторни предложения... Спрете - и никога повече не правете това!

Трето, НЕ поощрявайте
Нищо повече от необходимото. Разнообразие - да, колкото е възможно, но без излишества. Никакви възнаграждения във вид на храна, никакви сладоледи, бонбони и шоколади за примерно поведение или научено домашно, още повече за изядена против желание закуска или просто така! Храната не е средство за постигане на послушно поведение, не е средство за наслада, храната е средство за Живеене. Естествено трябва да има здравословното удоволствие от ядене, но то трябва да произтича само от естествен апетит. С вашите бонбони ще постигнете само разлигавеността и извратен вкус, а също и нарушен обмен на веществата.

Четвърто, НЕ ръчкайте
"Яж по-бързо! Защо се бавиш? Айде, кой пръв ще изяде всичко?!" Яденето не е гасене на пожар. Темпото на хранене е индивидуално. Бързане при хранене винаги е вредно, а почивки между дъвченето са необходими даже на кравите. Ако се налага да бързате за училище или още за някъде, по-добре детето да не успее на дояде всичко, отколкото в суматоха и паника да погълне още едно несдъвкано парче.

Пето, НЕ разсейвайте
Изключете телевизор, докато се храни детето, скрийте новата играчка. Но ако детето само се разсейва, отвлича вниманието си от храната, не протестирайте и не упреквайте, значи то просто не е гладно. Не поощрявайте, а разберете.
Всяко дете е различно. Има деца със своеобразни хранителни прищявки. Повечето от тези прищявки са безобидни, и могат да бъдат удовлетворени; обаче се случва някои малки познавачи с изтънчен вкус искат да похапнат и кибрит, или още нещо. Като правило, подобни изцепки свързани с някакво нарушение на обмяна на веществата или някакъв временен химически недостиг (когато ядат тебешир - организмът търси калций). Консултирайте се с лекар, опитайте да разберете причините.
Разбира се, че не може да се позволява на детето да яде каквото му падне и в каквито и да е количества (например неограничени количества сладко или сладолед). Не трябва да има хранителни принуждавания, но трябва да съществуват хранителни забрани, особено при наличие на алергии. Съблюдаване на всички останали "НЕ"-та ще ви отърве от голямо количество допълнителни проблеми.

Шесто, НЕ се тревожете и НЕ тревожете
Никаква тревога, никакво безпокойство относно това, дали детето е яло навреме и колко. Контролирайте само качеството на храна. Не досаждайте, не питайте: "Ял ли си? Искаш ли да ядеш?" Нека детето само помоли, потърси храна, когато поиска, така ще бъде правилно, така, само така! 
"...А как тогава да го храня?" Много лесно. Определено време храната трябва да се намира пред очите на детето, така, че да може да я стигне. Ако е кърмаче - предлагате гърда при проява на безпокойство. Ако е малко дете - безнасилственно го откарвате на масата, но не го удържайте, ако то не иска. Ако е по-голямо дете - просто му съобщавате, че закуската, обеда или вечерята са готови, предлагате му да яде - и край, нищо повече. Храната е пред тебе: яж, ако искаш.

И седмо, последното
Разбира се, трябва да давате добър пример. Желателно във всичко. Въпроса за храненето на чедото ви може да ви се стори елементарен, но той се отнася не само до физическото здраве на детето, а и до начина на държане и на мислене.

Автор: Владимир Леви, психолог, лекар, писател

Последна редакция: ср, 06 юни 2007, 13:31 от My_Moonka

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 136
Уф, де да имаше навремето някой да даде подобни съвети на бабите ми (които ме отглеждаха), сега вероятно нямаше да имам такива проблеми с килограмите! Sad
Ще добавя още един съвет към майки, които оставят децата си за дълго време на отглеждане при баби: имайте предвид, че последиците от неспазване на горните съвети могат да имат трайни последствия върху начина на хранене и теглото на децата ви!

# 2
 • Мнения: 3 205
Много, много, много благодаря!

# 3
 • Мнения: 7 701
Страхотна статия! Благодаря ти, че я сподели с нас Hug

# 4
 • Bourgas
 • Мнения: 1 439
Статията е супер Peace Принтирах я, за да я оставя на бябите за четене и размисли Thinking

# 5
 • София
 • Мнения: 1 939
И аз харесах много статията. Вкара ме в размисъл. Точно така съм отглеждана и аз - но по по-особени причини. Родителите ми все бяха заети, все на работа или изморени и ми слагаха хрната на една масичка - филийки, манджичка, сиренце, компот, плодове, кексче... И аз цял ден си минавах покрай масичката като съм гладна и си взимах каквото ми се дояде. Резултатът е такъв, че сега ям за да живея и храната не е първото нещо, за което ще помисля. И така си закрепих прилични килограми и при бременността и не смених номера дрехи.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 056
И аз харесах много статията. Вкара ме в размисъл. Точно така съм отглеждана и аз - но по по-особени причини. Родителите ми все бяха заети, все на работа или изморени и ми слагаха хрната на една масичка - филийки, манджичка, сиренце, компот, плодове, кексче... И аз цял ден си минавах покрай масичката като съм гладна и си взимах каквото ми се дояде. Резултатът е такъв, че сега ям за да живея и храната не е първото нещо, за което ще помисля. И така си закрепих прилични килограми и при бременността и не смених номера дрехи.И аз така, и добре, че и татито ни е така...

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Огромно БЛАГОДАРЯ на My Moonka    bouquet

А някъде не пише ли как се оправят последствията от омазани захранвания: например моят син яде САМО на определени музикални клипове Sad

# 8
 • Мнения: 326
My_Moonka, благодарности за превода на статията   bouquet
Дано да накара повече мами да се замислят относно храненето на децата.
Искам да кажа, че аз четох стаията преди да започна захранването и спазвам абсолютно всички съвети. Като я прочетох май някак ми просветна как точно да храня детето си и окончателно се убедих колко са грешни повечето представи за хранене на бебето и детето. Никога не настоявам .. хайде и тази лъжица, като откаже да яде прибирам и толкова. Друго интересно, което мисля, че е добър успех при нас е, че аз никога не слагам Алекс да яде, а сядам на масата и започвам да ям с апетит, при което той веднага е залепен за крака ми и протяга ръце нагоре JoyПонякога не идва, тогава продължавам да се храня и не го карам да яде. От 6 месеца опит мога да кажа, че моето дете, което никога не е насилвано да яде има прекрасен апетит и като види ядене не пропуска да си поиска (включително и от непознати Crazy)Друг е въпросът, че понякога изяжда по 1-2 лъжици и слиза на земята да си играе, но колкото .. толкова. Естествено има и периоди, в които отказва всякаква твърда храна, но както пише в статията тогава е важно да не се храни детето насилствено.. всичко е на моменти, след няколко дена до седмица апетитът му се връща, а през това време целодневно кърма Joy

# 9
 • Мнения: 376
Благодаря ти My Moonka! Статията е много полезна. Не намерих отговор обаче как се храни много злоядо дете, което яде само на реклами и понякога на клипове. Храната може да стои и цял ден на масата без да я погледне и потърси да яде. Ако няма залъгване няма и ядене. Значи изобщо да не яде  newsm78

# 10
 • В. Търново
 • Мнения: 147
Благодаря за статията  Hug Мисля, че във всяко отношение не бива да насилваме децата си...

# 11
 • София
 • Мнения: 3 063
Хубава статия. Благодаря!

# 12
Точно това имах нужда да прочета в момента, тъй като четеримесечният ми син упорито отказва да яде всичко освен от цицата на мама.
Благодаря

# 13
 • Мнения: 326
petiospety, доста ви е раничко за захранване. Има признаци за готовност на детето, за които трябва да следиш. Има писано в библиотеката доста по впъроса.

# 14
 • Скрът
 • Мнения: 242
Не намерих отговор обаче как се храни много злоядо дете, което яде само на реклами и понякога на клипове. Храната може да стои и цял ден на масата без да я погледне и потърси да яде. Ако няма залъгване няма и ядене. Значи изобщо да не яде  newsm78
А някъде не пише ли как се оправят последствията от омазани захранвания: например моят син яде САМО на определени музикални клипове Sad
Пише Wink консултанти по педагогическо захранване съветват: Неправилно приучено дете не хранете няколко дни изобщо. През това време детето се взима на масата с мама 4-6 пъти на ден, нищо не му се предлага и се яде с апетит в негово присъствие.

Вижте статии за педагогическото захранване:
Педагогическо захранване - руската схема на захранване
Захранване на кърмачето - педагогическо захранване
Естествено въвеждане на твърди храни
Може да ви бъдат полезни и да намерите някои отговори в тях. Скоро ще преведа и статия за мерки при нарушен хранителен интерес при малки деца.

А тук е темичката на майките, практикуващи педагогическо захранване.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт