Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юни 2007, 22:03 ч.

Спешен въпрос за неустойка по договор

 • 734
 • 11
 •   1
Отговори
Здравейте!  Hug
Въпросът ми е май за адвокат, но аз реших да попитам тук, тъй като имам спешна нужда от съвет, а може някой от вас да се е сблъсквал с нещо подобно. Подписах предварителен договор за продажба на жилище и купувачите ми дадоха капаро. В договора пише, че ако не се извърши продажбата по моя вина, трябва да връщам капарото в двоен размер.
Предварителния договор беше подписан съвсем наскоро, а утре трябва да минем и при нотариус за окончателното прехвърляне.
Исках да ви попитам дали има някаква възможност да се откажа от продажбата без да платя неустойка, а само върна капарото.
Предварителния договор е много кратък, и е направен така, че да няма измъкване.
Просто при мен се промениха обстоятелствата от момента на подписване на договора и бих искала да знам дали съществува някаква възможност да не връщам в двоен размер... Звучи невъзможно, но вие ще кажете, дали има някакъв шанс.
Благодаря ви предварително!   bouquet

# 1
 • в ябълковата градина
 • Мнения: 1 660
Според мен, за да получиш наистина компетентно мнение трябва адвокат да погледне целия договор.

От фактите, които си изложила по-горе, мнението ми е, че няма как да се избегне плащането на неустойката. Но все пак отбелязвам, не съм виждала договора.

# 2
 • Мнения: 1 222
Не съм правист, но договорите са направени точно за този случай - който се откаже - губи размера на капарото (в случая ти ще върнеш капарото им и ще трябва да им дадеш същия размер).
Ако направите анекс към договора е възможно, но другата страна трябва да е съгласна - останалото е въпрос на оформяне.
Между другото - постави се на мястото на купувачите - със сигурност ще си търсиш неустойката, понеже тъкмо си мислиш че си купил жилище и хоп - хайде пак отначало...

# 3
Ходих с договора при двама адвокати, казаха, че почти няма възможности, можело само да опитаме един вариант, ама той отнемал време, а аз нямам време. Тъй като сделката беше много изгодна за купувача, аганцията и купувача искаха всичко да стане много бързо и да ме вържат, за да не се откажа. Направо нямах време да мисля и реагирам.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 9 683
Възможно е и да има начин - трябва да се види договора наистина, но ако е направен както трябва, няма как да се измъкнеш от плащането на неустойка.

# 5
 • Мнения: 7 837
Какво значи - да те вържат  Rolling Eyes Едва ли си подписвала под дулото на пистолет. Предварителни договори не се ли подписват почти при всяка сделка?
Тук има момичета, занимаващи се с това,те да кажат.
Щом си решила, че можеш да изкараш повече пари от имота, значи ще рискуваш да си платиш и неустойката. Пък може и отсрещната страна да излезе милостива, знае ли се...

# 6
Аз ако съм на мястото на купувачите бих влязла в положение, колкото и невъзможно да звучи. Защото аз не съм им искала капаро, те направо ми го дадоха и набързо ми дадоха договора, нямах наистина време за размисъл. И все пак аз съм им задържала парите не повече от 2 седмици. Някаква лихва да кажем да им дам, ама чак пък двойно... Просто договора беше направен изцяло в полза на купувача.
Колкото и да не е за вярване, аз не бих задържала тяхното капаро например, ако те решат да се откажат. Аз винаги мога да си намеря друг купувач.
По същия начин и те могат лесно да си намерят друго жилище.
Вярно е, така пише в договора, но все пак аз за тези пари съм работила сума ти време, а сега трябва да ги дам на някого, заради това, че съм му взела капарото.

# 7
 • Мнения: 2 792
 В случая ти си получила капарото (задатъкът) и тъй като окончателния договор няма да се сключи заради твоя отказ, ти дължиш задатъкът в двоен размер. Няма договор, който може да надскочи ЗЗД.
 
   Чл.93. (1) Задатъкът служи за доказателство, че е сключен договорът и обезпечава неговото изпълнение.
(2) Ако страната, която е дала задатъка, не изпълни задължението си, другата страна може да се откаже от договора и да задържи задатъка. Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер.
(3) (попр.,Изв., бр.2 от 1950 г.) Ако изправната страна предпочита да иска изпълнение на договора, обезщетението за вредите се определя от общите правила.

# 8
Трудно е да взема решение, чувствам се прекарана, и исках да попитам за съвет.
Много е гадно с тези договори. Аз съм по принцип доверчива, и си мислех, че като ползвам услугите на агенция, те ще защитават и моя интерес. А в случая всичко беше в полза за купувача. Съжалявам 1000 пъти, че се обърнах към агенция. И когато купувахме жилище бяхме подведени, но аз си мислех, че онази агенция не става. А сега разбирам, че е трябвало да отида на 20 места да питам за информация, и накрая да се сврържа с купувача без агенция. Защото те май само за това стават тези агенции - да ги ползваш за информация.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 154
В случая не става въпрос за неустойка, а за задатък. Той служи за обезпечаване изпълнението на договора и като доказателство, че е сключен.
Ако се откажеш - дължиш 2 размер на капарото.
Друг е въпроса, че купувачите могат и да предявят иск по чл.19, ал.3 ЗЗД Rolling Eyes


Човек когато не разбира нещо - не си слага подписа под него. Преди да подпишеш трябваше да отидеш при адвокат, а не след това.

# 10
 • Мнения: 2 792
 Не си прекарана, в случая и другата страна е потърпевша от твоя отказ, за това и ти дължиш някакво обезщетение спрямо тях. Биби е права, че те са в пълно право да:

  (3) Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.

  Предварителния договор не е просто уговорки, той обвързва страните със сериозни ангажименти, наистина е добре човек да си направи ясно сметките преди да си слага подписът някъде.

# 11
Така е, по принцип много внимавам като подписвам нещо, и чета, ама в случая се предоверих, мислех, че като използвам агенция, всичко е наред.
На всеки човек може да се случи нещо, което да промени обстоятлствата, при които е сключил договора.
А и аз не бих искала да го разваля, за да го продам на друг, просто ми се искаше да не го продавам при сегашното ми положение.
Аз най-вероятно ще сключа сделката, просто исках да знам дали има някакъв начин да не плащам чак пък двойно капаро.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт