Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юни 2007, 22:41 ч.

Моля помогнете със идеи и съвети - за 473 деца във Варна няма място в ДГ

 • 468
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 578
Проблема с липсата на места за всички нуждаещи се деца в ЦДГ в големите градове явно е повсеместен! Ние майките на неприети деца във Варна, се опитваме да размърдаме блатото на безхаберното отношение на министерства и общини и да търсим отговорност и начини за изход от създалото се положение.

1. Проблемът липса на места в ДГ, засяга много родители и е следствие от бездействието и безотговорни действия на общинската администрация, в продължение на години, въпреки годишните отчети за рязкото нарастване броя на родените и приходящите в града деца.

2. Липсата на мерки за създаването на нови детски градини е неадекватно и престъпно на фона на демографския срив в страната.

3. Семействата ни са ощетени, като данъкоплатци от начина, по който се решава, че за част от децата детска градина не е необходима.

4. Детските градини имат както социална, така и образователна роля. Неприетите деца са дискриминирани и поставени в неравностойно положение, спрямо връстниците си.

5. Семействата на отхвърлените деца, също са изправени пред сериозни проблеми /невъзможност на единия родител да се върне на работа, което от своя страна срива семейния бюджет/.

6. Обществото в лицето на управляващите отказва на родителите на неприетите, основни права заложени в Конституцията на Република България.


Ето и линк към темата където може де се включите с идеи и предложения:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=195851.0;all

# 1
 • Мнения: 578
 smile3529

# 2
 • Мнения: 578
До тези родители от Варна, които се чувстват съпричастни с проблема:

Събираме се утре в 10ч. на главната алея, до летния театър в Морската.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 7 529
До тези родители от Варна, които се чувстват съпричастни с проблема:

Събираме се утре в 10ч. на главната алея, до летния театър в Морската.

Аз не съм във вашето положение, но ви подкрепям. Какво точно ще обсъждате утре?

# 4
 • Мнения: 578
Който е на мнение, че трябва да има място за всички деца в ДГ/ясла и счита, че следва да се предприемат спешни мерки от страна на общината, може да изрази подкрепата си с подпис и коментар:

http://www.bgpetition.com/detska_gradina_za_nashite_deca/view.html

# 5
 • Мнения: 578
Който е на мнение, че трябва да има място за всички деца в ДГ/ясла и счита, че следва да се предприемат спешни мерки от страна на общината, може да изрази подкрепата си с подпис и коментар:

http://www.bgpetition.com/detska_gradina_za_nashite_deca/view.html


Уважаеми дами и господа управници,
Във връзка с неприемането на 473 деца в ЦДГ/ОДЗ/ясла на град Варна, през настоящата 2007г., ние техните родители, като пряко засегнати, очакваме Вашите бързи и навременни мерки за осигуряването на достатъчен брой места в детските заведения и удовлетворяване на нашите молби за прием на децата ни.
Наша гражданска позиция е, че проблемът е следствие от бездействие и недостатъчна заинтересованост на общинската администрация в продължение на години, въпреки отчетите за тенденция на сериозно нарастване броя на родените и приходящите в града деца. Предприетите до момента, мерки за създаването на нови детски градини са крайно недостатъчни – дори и след откриването на за започнатите сгради и пристройки за ЦДГ/ОДЗ/ясла, около 200 деца/по данни на общината/, ще останат без място в ДГ/ясла.
Изкуственото разкриване на места, чрез завишаване на броя на настанените в групите, снижава значително качеството на образователният процес, предсталява рисков фактор за опазването на  здравето на децата и води до невъзможност на учителите да се справят със задълженията си.
Процедурата по приема на децата е все още субективна  и непрозрачна. В интернет регистъра липсва справка кой адрес, към коя детска градина е прилежащ. Липсват и такива за броя на подадените молби във всяка една детска градина, както и за точният брой места във всяка една група. Районирането бива заобикаляно, чрез смяна на адресната регистрация, което води до обезсмисляне на това изискване. Ако района трябва да е водещ критерий е необходимо въвеждане на начини за проверка, че семейството наистина живее на посочения адрес.
Липсата на места дава възможност, спонсорирането на детските заведения да продължава да е основният критерий, който определя кои деца да ги посещават и за кои да се окаже, че няма място. Социалният смисъл на идеята детска градина изчезва, при положение, че приема се основава на принудителната благотворителност. В случая спонсорство и подкуп се припокриват.
Нашите основания да очакваме и изискваме от Вас място за всяко едно дете, чиито родители са подали молба за прием в ЦДГ/ОДЗ/ясла са следните:
1. Семействата ни са ощетени, като данъкоплатци от начина, по който се решава, че за част от децата на Варна, детска градина няма да има.
2. Детските градини имат както социална, така и образователна роля. Неприетите деца са дискриминирани и поставени в неравностойно положение, спрямо връстниците си. Нарушен е принципът за равен достъп до образование за всеки български гражданин.
3. Семействата на отхвърлените деца са изправени пред сериозни финансови проблеми /невъзможност на единият родител да се върне на работа, което от своя страна срива семейния бюджет/.
4. Обществото в лицето на управляващите, отказва на родителите на неприетите, основни права заложени в Конституцията на Република България.
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.
Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Нашите искания към Вас са следните:
1. Да се намери начин за компенсация и подпомагане на семейства, за чиито деца няма място в ДГ, но и двамата родители работят. Като за работещ родител да се счита и такъв който е регистриран, като активно търсещ работа в Бюрото по труда. /Нашето предложение е родителите на всяко дете, получило отказ за прием в ЦДГ/ОДЗ/ ясла, през настоящата 2007, да получат ежемесечна компенсация при направени разходи за настаняването на детето в частна ДГ/ясла или за наемането на човек който да се грижи за него, до предлагането на място за детето в ЦДГ, при спазване принципа за райониране/.
2. Въвеждане на принципа на подаване на една молба в електронният регистър, в която родителите да посочват реда на предпочитанията си към детските градини, за които детето кандидатства. Създаване на целогодишно активни справки на Интернет
страницата на общината, които да се обновяват ежемесечно, за следното:
•   кой адрес, към коя детска градина е прилежащ,
•   за броя на подадените молби във всяка една детска градина,
•   за точният брой места във всяка една група,
•   за свободни и новооткрити места
3. Промени в датите за прием на документи:
•   Първата датата за прием на документи за кандидатстване да е след 15 януари. Съображенията са да не съвпада с зимната ваканция на учениците и да не е непосредствено след новогодишните празници.
•   Срока за прием на документи, да е два месеца - до 15 март.
•   Датата за обявяване на приетите деца да е най-късно 15 май /два месеца са напълно достатъчни за обработка на документите/. Необходимо е родителите, да са наясно коя ДГ ще посещават децата им, поне две седмици преди изписването от ясли.
4. Започване строителство в шестмесечен срок на още една ДГ с капацитет поне 200 места в идеален център.
5. Започване строителство на ДГ, която да обслужва квартал “Бриз” и цялата урбанизирана зона, разположена на север град Варна.
6. Изготвяне на цялостна програма, касаеща решаването на проблема от Община Варна, съответстваща на броя на родените деца и на районите с най-високо съотношение между брой подадени молби за ЦДГ/ОДЗ/ясла и налични места.
7. Предвиждане на навременни мерки, касаещи приема в първи клас, както и по нататъшното образование на децата родени след 2003 година.

# 6
 • Мнения: 70
Жалко!
Когато аз исках да открия частна детска градина във Варна, от ХЕИ ми дадоха да разбера, че разрешително няма да получа( независимо от обекта, където смятам да разположа градината). На черно не ми се почваше, и така се отказах.....
А проблема продължава да виси....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт