Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2007, 12:45 ч.

СПЕШНО!!! Съвет за предварителен договор!

 • 8 872
 • 37
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 817
Утре ще сключваме предварителен договор за едно жилще. Старо строителство е , но собсвеника иска един месец м/у предварителния договор и окончателната сделка, за да го ремонтира. Излиза с номера че ще използва парите от предплата. Да извикаме ли адвокат и изобщо споделете опита си при закупуване на жилище . Искат парите на ръка.Уговарят ни среща в 15:30 часа. има ли вероятност да ни измамят и да го продадат м/увременно на друг. Сигурно съм много мнителна, но все пак

# 1
 • далече от Златото на леля ;(
 • Мнения: 2 591
нямате ли фирма-посредник  newsm78 ние купувахме с "адрес" и бяхме спокойни в това отношение!

консултирай се най-добре, да не те изиграят Naughty

# 2
 • София
 • Мнения: 1 545
По принцип срокът м/у капарото /обикновено 10% от цялата сума / и изповядването на сделката е 1 месец, освен ако, няма допълнителни уговорки.  Тук всичко си е о.к.
Документите за собственост да са от построяването на имота  /понякога в старите сгради собствеността се е променяла многократно/
Чети предварителния договор /много внимателно /кой ще го изготвя ???/.
И естествено проверка на собствеността в службата по вписвания.
Сега не се сещам друго.....а сигурно има.

# 3
 • София
 • Мнения: 808
Задължително потърсете помощта на адвокат. По принцип парите не трябва да се дават "на ръка". Настоявайте за банкова сметка на която да ги преведете. И това за ремонта?? Като ще включва ремотна в цената - да ви я намали със съответната сума и вие си направете ремонта.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 655
Обикновено срока между предварителния договор и окончателното изповядване на сделката е 1 месец, но ако имате парите (няма да теглите кредит), може и по-бързо да стане. За мен е нелогично обаче да прави ремонт с парите от предварителния договор, много съмнително ми се струва.

# 5
 • Мнения: 4 966
Подкрепям казаното от Супи4ка и от Светла 1 - и двете мнения имат резон.
Потърсете адвокат. Купувачът има право, също така, да избере нотариус - предварителният договор също се сключва пред нотариус (той пък е длъжен да провери цялата документация и чия е собствеността).
Странно е, че с парите от сделката ще ремонтира имот, който после ще ви продаде - няма логика. Не е ли по-лесно да ви направи отстъпка от цената, а вие сами да си направите ремонта по ваш вкус.
Струва ми се съмнителен доводът  Crossing Arms.

# 6
 • Мнения: 4 823
Задължително потърси помощ от адвокат!
Както е посочено по-горе - предварителният договор се сключва с нотариална заверка на подписите.

Човек трябва много да внимава при подобен вид сделки!
 
Дано всичко е безпроблемно!

# 7
 • Мнения: 4 302
Ако плащате на ръка ( което не е никак добре) попълнете разписка за сумата и я заверете нотариално.
Иначе се присъединявам към момичетата- не ми изглежда читава работата, а аргументите му са абсурдни Shocked

# 8
 • Мнения: 4 966
Ако плащате на ръка ( което не е никак добре) попълнете разписка за сумата и я заверете нотариално.
Иначе се присъединявам към момичетата- не ми изглежда читава работата, а аргументите му са абсурдни Shocked

Да, това за плащането на ръка го пропуснах.
Плащането е добре да е с банков превод или ако е на ръка - задължително да ви дадат документ. Нека на разписката категорично да пише, че това е сумата по договора и т.н.
При подобно предварително плащане, обикновено условието е, че ако купувачът се откаже - сумата остава като неустойка за продавача.

# 9
Задължително се консултирайте с адвокат!!!.По принцип не е проблем срокът между предварителния договор и окончателното изповядване на сделката да е един месец, но при положение,че няма да ползвате кредит не виждам логика.Можете да му откажете да ви ремонтира жилището, а да искате намаляване на цената.Искайте също така да ви даде номера на банковата си сметка /днес почти няма хора без такава/, по която да му преведете капарото, като на вносната бележка в банката на основание за плащане напишете "съгласно предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот №.....от дата.....",също така за вносител изпишете вашите три имена и ЕГН.Внимателно си прочете предварителния договор!!!!!!!!! Ако нещо в него не ви хареса искайте корекция-вие сте клиентът, а той винаги има право.ИЗберете си нотариус, на когото имате доверие.Не забравяйте, че преговорите продължават докато не си положите подписите върху договора - ако нещо ви се стори съмнително винаги можете да се откажете /дори в нотариалната кантора/,за да не се окажете с по-малко пари и без жилище.

# 10
 • Мнения: 4 966
Принципно, едномесечният срок се дава не за ремонт, а да може старият собственик да освободи напълно жилището.
Когато продавахме, държахме да се спази срокът, защото живеехме в това жилище и трябваше да си изнесем всичко, като в същото време ремонтирахме новото жилище.
Когато купувахме, старите собственици не бяха живяли никога в апартамента и ни позволиха по време на този срок да започнем да си правим ремонта, а те имаха право по всяко време да дойдат и да се интересуват какво става (изчаквахме срокът за получаване на кредита, но наш общ близък беше гарант по сделката - с хората не се познавахме предварително, но и двете страни имахме доверие на общия познат).
Всичко е въпрос на договорка, но наистина първо обмислете добре преди да подпишете; консултирайте се. Подписът означава сделка и не може да се отмени.

# 11
 • София
 • Мнения: 6 154
Задължително потърси помощ от адвокат!
Както е посочено по-горе - предварителният договор се сключва с нотариална заверка на подписите.



Нотариалната заверка на подписите не е задължителна Naughty
Достатъчна е писмената форма.

Ако не сте правили проверка за тежести - направете я!
За парите - няма проблем да се плати капаро (задатък) кеш. В договора се посочва размерът на капарото и за какво служи (гаранция, че е сключен договорът и като обезпечение), кой го е платил и т.н.
Това е предварителен договор, а не НА и сключването му пред нотариус не е задължително.
Само в производството по издаване на НА нотариусът е длъжен да прави проверка на собствеността, не и при сключването на предварителен договор.

Последна редакция: чт, 07 юни 2007, 16:19 от Biby

# 12
 • София
 • Мнения: 817
Като ви чета започвам да се притеснявам повече. Ние вече изтеглихме парите за утре.От агенцията ни казаха че такава е практиката да се дават на рика.Агенцията е АМЕКС. Агенцията ще изготвя предварителния договор.

# 13
 • София
 • Мнения: 6 154
Като ви чета започвам да се притеснявам повече. Ние вече изтеглихме парите за утре.От агенцията ни казаха че такава е практиката да се дават на рика.Агенцията е АМЕКС. Агенцията ще изготвя предварителния договор.

Нека И адвокат да ви погледне договора.

# 14
 • България-София
 • Мнения: 573
Абсолютно съм за консултация с адвокат. Иначе може много да съжалявате. На договора се подписвате вие, а не агенцията...
И какъв е тоз ремонт и аз не мога да разбера. Договорете си цена, като вземете предвид ремонтните работи, които ще трябва да се извършат. Че после хем сте дали веднъж пари /капарото/, хем втори път ще преправяте - абсурд някакъв...

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт