Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2007, 14:03 ч.

работно време и ясла

 • 1 875
 • 17
 •   1
Отговори
 • гр. софия
 • Мнения: 190
Много съм объркана и не знам от къде да почна. В събота, когато се отработваше отидох да я взема от ясла и се оказа, че моита бебка е сама. Започна се една тирада уж на майтап, но си беше сериозна забележка. Как в големите групи децата били изписани рано-рано, а ние... Отминах забележката. Все пак това е един обикновен работен ден и аз съм работила както винаги до края на работното ми време, на никой не му е текнало да ме пусне по-рано, а и не е имало защо. Не знам как е при другите, но при мен е така. Вчера по стечение на много обстоятелства отидох да я взема в 19.00ч./никого преди не ми се е случвало, винаги я взимам в 18 плюс минус 10, 15 мин. и некога последна/ извиних се, а като ме почнаха - тя не била длъжна, как работела от 11ч. как другите 19 деца можели да ги вземат, а ние... Премълчах си. Сутринта отивам със свито сърце и от вратата пак и се извинявам, а тя като отвори една уста - това да било за последен път, детето не било случило на родители и че я водя първа /беше 8 без 10/все пак съм на работа от 8.00. Имах нужда да го споделя с някои. Но кажете ми вие как бихте постъпили на мое място. Да намеря правилника, наредба на МЗ се опитах, но не успях. Ако я намеря да им я предоставя ли, да се оплача ли?

# 1
 • София
 • Мнения: 983
Тази ясла предполагам, че има директорка, така че не се оставяй на този тормоз. Тяхното работно време е от 07 до 19 часа. Това че им се иска да си тръгнат по-рано не означава да напуснеш работа, за да си взимаш детето когато на нея и хареса.

# 2
 • Старата столица
 • Мнения: 5 363
Като за начало започни от директорката.
Отиваш при нея и си казваш оплакването.
Всеки,както и самата ти,трябва да си спазва работното време.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Работното време на яслите е от 6.00 до 18.30 ч. В Пловдив. Нямат право изобщо да се оплакват, че детето е заведено в 7.50 примерно. На мен са ми извеждали дете в 18.00 ч. на тротоара, защото много бързат и на следващата сутрин баща му като влезе при завеждащата да не казвам какво стана. Имат си работно време като всички нас, но за разлика от нас, могат да си тръгнат по-рано по приятно стечение на обстоятелствата. Няма начин да са работили 11 часа. Те са на смени. Ако е поела две смени, проблема не е твой. Не бих се извинявала, не бих премълчала, не бих се примирила с подобно нагло отношение. И не съм го правила, макар да е имало подобен опит.

# 4
 • гр. софия
 • Мнения: 190
В плредишната ясла имах друг проблем и се оплаках. После им искаха обяснение от персонала и директорката. Бя доволна от себе си, защото за първи път в живота си имах смелоста да си потърся правата, но след няколко дена започна да ме гложди съвестта. Аз ли съм крива, държавата ли е смотана? Иаз не знам вече. Лошото е, че сме зависими - няма места в градините.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 391
Оплакваш се на директорката, ако и тя не свърши работа-в кметството си ма отдел за градините отиди там. В София работното време е от 7 до 19 ч. Аз затова моята я записах близо до работата за да не я извеждат на тротоара в 18 ч. и да ми потропват нервно с крак. 

# 6
 • София
 • Мнения: 2 722
И яслата, както и ти си имате работно време. Щом ти го спазваш, не виждам защо те да не го спазват. Вярно, че ако всички си вземат децата до 16,30 и персонала ще си тръгне, та май навсякъде предпочитат да "дресират" родителите да си взимат децата раничко, но който не го устройва това работно време да си смени работата. Градините работят до 19 часа, а дори при необходимост ако нещо спешно ти наложи да закъснееш, може да се обадиш и да те изчакат или пък съм чувала за госпожи, които вземат децата у тях.
Поговори с директорката - в правото си да искаш поне да не ти се цупят при спазване на тяхното работно време.

# 7
 • Мнения: 1 172
При добро желание могат учителките да се разберат и да има поне една, която да остава с последните деца до 19.00.  Така или иначе след 18:00 остават малко деца, сигурно не повече от 20 в цялата градина (ясла). Това е приблизително една група. Така или иначе нямат специално програма, а дивеят докато родителите им си ги приберат.
Ако учителка ми чете конско всеки ден, ще се оплача на директорката и после в общината. Ако обаче разбрано ми обясни, вероятно ще й вляза в положението. За мен няма значение дали г-жа А или г-жа В ще гледа детето в интервала 18-19:00, важно е детето да бъде гледано добре и да мога да го вземам в рамките на нормалното им работно време.

Варианти винаги има, въпрос на желание и взаимно разбиране е да се реализират и всички да са доволни.  А това не става с принуждаване и т.н.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 986
Да намеря правилника, наредба на МЗ се опитах, но не успях. Ако я намеря да им я предоставя ли, да се оплача ли?
Отиди при завеждащата на яслата и направи устно оплакване за въпросната сестра, която ти е спретнала скандала. Помоли завеждащата да прочете и припомни правилника за вътрешния ред на персонала си и по-точно частта за работното време.
А то е от 7 до 19 часа!

тя не била длъжна, как работела от 11ч.

Втората смяна започва от 13 часа, а това, че тя е дошла в 11 си е нейн проблем. Crossing Arms
Ако пък не съм разбрала и ти си обяснила, че тя е работила 11 часа - ами ти колко си работила точно този ден?  newsm78 Тя е поискала да работи 2 смени - никой не може да я задължи да работи 2 смени, ако тя не иска.

Сутринта отивам със свито сърце и от вратата пак и се извинявам, а тя като отвори една уста - това да било за последен път, детето не било случило на родители и че я водя първа /беше 8 без 10/
Точно тези думи повтори на завеждащата на яслата или на директорката, ако е ОДЗ. И натърти да й е за последен път на тази госпожа, а е на теб, защото те затова имат работно време до 19 часа, за да са в услуга на родителите. Crossing Arms

# 9
На мен вчера ми се случи нещо подобно, но в градината на дъщеря ми са още по-нагли. Направиха ми забележка че си вземам детето много късно, а часът беше 17, 35.
Направо  Shocked
Бяха останали около 5-6 деца от цялата градина и оставили една лелка да ги пази докато си ги вземем.
Казвам ти го за да те успокоя че явно това навсякъде е така даже някъде са повече от нахални - не стига че си вземам детето час и половина преди края на работното им време и от целия персонал в градината след 17,30 можеш да видиш само 1-2 лелки и пак са недоволни.

# 10
 • Мнения: 13 834
Тази ясла предполагам, че има директорка, така че не се оставяй на този тормоз. Тяхното работно време е от 07 до 19 часа. Това че им се иска да си тръгнат по-рано не означава да напуснеш работа, за да си взимаш детето когато на нея и хареса.
Peace

# 11
 • Старата столица
 • Мнения: 5 363
mts69,какво стана?Говори ли с директорката на яслата?

# 12
 • гр. софия
 • Мнения: 190
Не не съм говорила. Намерих въпросната наредба и си я нося с мен. Много е нагло наистина да ти правят скандал в случаи, че си в работното им време, още повече, че знаят, че съм близка с директорката. Спира ме единствено това да не си изкарват яда на детето ми. Но все пак мисля да спомена за случая на директорката, съвсем приятелски, за да знаят, че няма да си замълча при следващ случаи.

# 13
 • гр. софия
 • Мнения: 190
Мисля, че ние майките трябва да иницийраме някакво писмо до общината и да поискаме да се спазва работното време и да задължат персонала да стои в градината или яслата независимо то това дали има деца или не.

# 14
 • София
 • Мнения: 923
Едно от нещата, които ми харесват особено в нашата градина, е това, че в 19 часа никой никога не се цупи, когато си взимаш детето. Дори имало родители, които закъсняват и след 19 (с минутки де)... В нашата градина това е решено перфкетно - след 18 часа - сборна група с всички деца, които се взимат късно с една дежурна учителка. Учителките се редуват за дежурствата. Така на една от учителките се пада сравнително доста рядко да остава до 19. В 18:55 е най - късното мое посещение - имаше 3 деца, вкл. моето и не само не ми се цупиха, ами и ми обясниха какво е предала нашата си госпожа и как е минал деня. в 18:30 - 18:45 винаги има поне 5 - 6 деца. Случвало се е и последен да е Мартин на няколко пъти - пак същото  Simple Smile
Иначе, от групата всеки ден е последен. Но никак не е недоволен, даже ако по случайност отида по - рано, иска да си доиграва ...
За сутрин - водила съм го и в 7:30 - "пръв на детска" - не са ми правили проблем  Hug
Това според мен е много удачен вариант - хем ние доволни, хем учителките.
Ако имате възможност за предложения - предлагайте този вариант. Едва ли на ясла/градина/ОДЗ има по едно останало детенце. Просто събиране на децата от групите  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт