Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Къде трябва да учат децата с увреждания?

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Публикувам няколко въпроса, на които ви моля да отговорите в анкетата, която ще прикача.
Та така- колко сме готови да приемем различните. Дали тези деца ще пречат на обучението на другите деца. А дали ще е от полза съвместното им образование? Какво ви плаши или тревожи? Как искате децата ви да приемат различните?
Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 08 юни 2007, 15:21 от yosarian

# 1
 • Мнения: 2 792
 Нямам против детето ми да учи с дете с увреждания  Laughing
 

# 2
 • Мнения: 3 847
Нямам против детето ми да учи с дете с увреждане. Добавям и първа опция, тъй като мисля че децата с наистина тежки увреждания особено ако са умствени би трябвало за учат в специализирани учебни заведения.

# 3
 • Мнения: 433
Кои увреждания са леки и кои тежки?

# 4
 • Мнения: 1 134
Аз също нямам против детето ми да общува с деца с увреждания.
Въпросът е за всеки конкретен случай -  кое е най - добре за самото дете, в зависимост от уврежданията му. Това трябва да се прецени от родителите и лекарите му.

# 5
 • София
 • Мнения: 941
и те са хора,трябва и на тях да им се обръща нужното внимание,но съм против да учат в нормални училища,не за друго,а защото само ще търпят подигравките на съучениците си

# 6
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Кои увреждания са леки и кои тежки?
Вие как си представяте дете с леко увреждане и дете с тежко увреждане? Споделете. Не искам да давам повече разяснения, защото не искам да влияя на анкетата.  Simple Smile

# 7
 • Мнения: 14 977
Ами отговорих.
Децата с тежки увреждания - в специализирани училища, където да бъдат обучавани от специалисти.
Децата с леки увреждания - в обикновените училища.
Нямам нищо против сина ми да учи в училище с такива деца.

# 8
 • Мнения: 14 977
Ами под деца с леки увреждания разбирам такива, за които няма да бъде проблем да бъдат обучавани от обикновени учители чрез общообразователни методи.
С тежки - деца, които се нуждаят от съответните специалисти и специални методи. Напр. слепи деца, глухонеми и прочие.

# 9
 • Мнения: 690
Нямам против детето ми да учи с дете, което има увреждания! Напротив, бих искала тези деца да бъдат интегрирани в обществото от малки.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 063
Като работих по едно време в училище, в първи клас приеха дете с ДЦП. Учителката има собствено дете с увреждане и сама пожела това дете да дойде в нейния клас. Изключително полезно за болното дете, изключително възпитателно за останалите.

Гласувах с опцията, че всички трябва да учат в масови училища, но, може би наистина има случаи, когато това не е възможно, но нека да бъде наистина само в краен случай.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 422
Личното ми мнение е, че децата с тежки увреждания, които не им позволяват да учат в масово училище дори и с помощ (било физическа поради физическо увреждане или пък помощ от педагог/психолог/ресурсен учител) е необходимо да учат в специализирани училища, които могат да им предложат условия и качество на обучение съответстващо на техните нужди и възможности.

Нямам против детето ми да учи заедно с дете с увреждания.
Смятам, че с подходящи условия и помощ всяко дете с по-леко увреждане трябва да има възможност да учи в нормално общо училище, стига това да е добре за него и да може, макар и с помощ, да се справя.

За съжаление един от главните проблеми, който ме притеснява, е не толкова как детето ще се справи с учението, а отношението на учители, деца и родителите им. Понякога (всъщност, по мои наблюдения много често) отношението към деца с увреждания е изключително негативно, грубо и обидно. Децата понякога са много жестоки, а за съжаление доста често и родителите им не реагират адекватно - било поради незаинтересованост, било поради незнание.
Братът на най-близката ми приятелка е с тежка ДЦП и с тежко увреждане на слуха. Никой родител не позволяваше на децата си да играят с това момче. Често думите бяха "Пази се! Не играй с лудия", а момчето нямаше никакви ментални увреждания или поведенчески проблеми - засегнати са му само движенията и слуха.
Един от малкото пъти, в които съм се била яростно и ожесточено, беше точно заради това момче. Нарекоха го "втора ръка човек", а детето беше невероятно - израстна с книгите и енциклопедиите, тъй като не можеше да играе и нямаше приятели. Рисува невероятно. Хората, които го обиждаха, не могат да стъпят на малкия му пръст по отношение на човечност и интелигентност.

Това, от което се опасявам, е че подобно отношение може да причини доста сериозни емоционални и психически травми на дете с увреждане. От нас - родителите зависи как ще възпитаме децата си и как и каква информация за децата и хората с увреждания ще им предоставим. Необходимо е още много да се направи по отношение на информираността и пренастройването на мисленето и отношението към хората с увреждания.

# 12
 • София, кв. Редута
 • Мнения: 2 714
Ами отговорих.
Децата с тежки увреждания - в специализирани училища, където да бъдат обучавани от специалисти.
Децата с леки увреждания - в обикновените училища.
Нямам нищо против сина ми да учи в училище с такива деца.
съвсем същото
аз така гласувах

# 13
 • в Бургас
 • Мнения: 3 251
Според мен е желателно децата с тежки увреждания да учат в специализирани заведения, а с леки - в масови, но имат допълнителна работа и със специалисти. Там се работи по специални програми и методиката е различна.
По мои наблюдения, децата с тежки увреждания нямат напредък, точно поради липсатата на специализираните грижи и липсата на възможност за единично  обгрижване и занимание /имам в предвид бройките на децата в градинска група .
Ако към дете с проблем бъде правилно подходено и работено, не виждам проблем с интеграцията и социализацията му занапред.

# 14
 • ...на брега на голямата река....и близо до морето
 • Мнения: 213
Моето дете е с увреждане. Неискам да бъде в специализирано училище. Твърдо съм взела решение да учи в масово.  Мисля, че децата ще я приемат, но съм с резерви от страна на родителите. Дано бъркам. Изправена съм пред голям проблем.
 Имам призив към родителите - бъдете търпеливи към децата с увреждания!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт