Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

В метрото

Мнения: 2 715
Винен кебап

Продукти:
400 гр. свинско месо
4 глави кромид лук
4-5 (1/2 буркан) домати
300 гр. (1 буркан) гъби
2 чушки
20 гр. олио
1 ч.л. Пикантина
целина; босилек; сол; черпиппер; червен пипер
1 с.л. галета
100 гр. червено вино

Нарязаното на ситно месо се запържва с черния пипер и мазнинато. Последователносе добавят лукът и гъбите (ако са пресни). Когато се задуши - виното. )На силен огън - 20 минути)Когато се изпари - чушките, подправките и гъбите (ако са мариновани). Накрая се залива с доматите и галетата. Огънят се намалява и се оставя да покъкри.
В случай, че е необходимо, се долива вода.
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
Гювеч

продукти:
4 картофа
2 тиквички
3 чушки
2 домата
1 патладжан
1 морков
1 глава лук
400 гр свинско месо

Сварявате месото, нарязано на порции. Подправено с щипка майорана, босилек и целина.
В йенска тенджерка се подреждат половината от нарязаните на едро зеленчуци. По средата се изсипва месото. Отгоре се изсипват останалите зеленчуци. Щедро се поръсва с Пикантина (или друга комбинирана подправка), червен пипер и сол. Залива се с 2 чаши вода
* За да не нагарча патладжана, го обелете, нарежете и посолете. За около половин час.
Пече се в умерена фурна. Около час и половина.
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
Постни гювечета

продукти за 5 гювечета:
2 глави кромид лук
3 зелени чушки
2 тиквички
1 патладжан
2 домата
5 яйца
олио и сол

На дъното на всяко гюведже сипвам по 1-2 супени лъжици олио. Нарязвам на едро и нареждам: лук, чушка, патладжан, тиквичка. Правя нещо като вдлъбнатина по средата и там счупвам яйцето. Посолявам. Домата го нарязвам на полумесеци и го нареждам най-отгоре по края,около яйцето. Пека на силен огън около 1 час.
Приятен апетит!
« Последна редакция: сб, 17 ное 2007, 14:32 от Знаток »
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
Крем супа от тиквички

продукти:
3-4 тиквички
2 картофа
2 моркова
1 глава кромид лук
1 с.л. комбинирана подправка (Вегета, Пикантина, Маги или подправки за супа)
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 връзка копър

Зеленчуците, нарязани на дребно, се сваряват в подсолена вода. Пасират се. Добавя се млякото и подправките. Някаква мазнина - масло, олио, зехтин и накрая- ситно нарязания копър.
Сервира се с крутони.

Крутони:
2 филии хляб се нарязват на кубчета и се запичат във фурната. Без мазнина, без подправки.
Приличат на сухарчета, но пък са вкусни и хрупкави.  Laughing
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
Компировица
(рецепта на моята баба)

1 глава кромид лук
2 стръка целина
2 моркова
1 кг картофи
щипка чубрица
1 с.л. доматено пюре ( бурканче домати)
брашно, олио, червен пипер и магданоз

Нарязаният на дребно лук и настърганите моркови се варят заедно с дръжките на магданоза (ситно накълцани) и целината. Добавят се картофите, нарязани като за мусака. Подправя се. И когато са добре разварени картофите, се добавят доматите и запръжката. Украсява се с магданоэ.
Сурова запръжка: разбърквам олиото с 1 с.л. брашно и 1. с.л. червен пипер. Заливам с малко течност от гозбата и бъркам. Без да пържа. След това изсипвам в тенджерката.
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
кюфтета в доматен сос
(много бързо и лесно)

за кюфтетата:
400 гр. кайма
60 гр. ориз
1 яйце
чер пипер; чубрица
50 гр. брашно

за соса:
3 глави кромид лук
4-5 домата (2 с.л. доматено пюре)
червен пипер; сол; щипка девисил; 1/2 ч.л. пикантина; магданоз
1 буркан гъби (300 мл)

Задушават се ситно нарязаният лук и доматите. Когато водата поизври, се добавят подправките. Долива се вода.
Кюфтетата се омесват с ориза,  яйцето,  черния пипер, галетата и чубрицата. Овалват се в брашното.
Когато водата заври, се пускат внимателно, добавят се гъбите и ястието се варина тих огън.
Около 30-40 минути.   chef
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
свинско с праз, ориз и гъби
(зимна манджа)

продукти:
500 гр свинско месо
1 буркан гъби
1 буркан доматен сок
2-3 стръка праз
100 гр целина
1-2 моркова
300 гр ориз
подправки - сол, чер пипер, босилек, девисил

Нарязваме  продуктите
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9035245
Запържваме месото
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9035246
Добавяме праза
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9035248
Задушаваме.
Овкусяваме с чер пипер, червен пипер, босилек.
Добавяме останалите зеленчуци.
Задушаваме на по-слаб огън.
Добавяме доматите и гъбите.
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9035252
След 20 минути и ориза.
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9035254
Овкусяваме - сол (ако има нужда), девисил, ч.л. комбинирана подправка.

Добър апетит Laughing
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9035255

Време за приготвяне 2 часа   chef
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
Мезе за мързеливци
(зълвина идея)

продукти:
1 майонеза
1 извара (готова 400гр)
подправки


На мен ми харесва с една, на зълвата - с 2 майонези.
Разбъркваме. Добавяме сол, чер пипер. Готово.

Може да се овкуси с чесън, гъби....каквото се сетиш.
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
торта с ананас
Рецептата е форумска  Laughing
3 кутии котешки езичета
3 малки заквасени сметани
5-6 с.л. захар
1 консерва ананас
1 ч.ч. орехи
Кокос за поръсване

Престоява минимум 8 часа в хладилника.
Цитирай

В метрото

Мнения: 2 715
http://prikachi.com/users/asasasa/5m.jpg
Печена тиква   chef

Купих си нарязана на парченца. Сварих я.
Наредих парчетата в тава (направо се разпадат) и залях с 3/4 л прясно мляко, 5 яйца и около 200 грама захар.
В силна фурна - около час се пече.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.