Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 юни 2007, 16:24 ч.

Петиция срещу недостатъчния брой места в

 • 1 055
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 578
Който е на мнение, че трябва да има място за всички деца в ДГ/ясла и счита, че следва да се предприемат спешни мерки от страна на общината, може да изрази подкрепата си с подпис и коментар:

http://www.bgpetition.com/detska_gradina_za_nashite_deca/view.html

Ето и редактираният вариант на отвореното писмо:


Уважаеми дами и господа управници,
Във връзка с неприемането на 473 деца в ЦДГ/ОДЗ/ясла на град Варна, през настоящата 2007г., ние техните родители, като пряко засегнати, очакваме Вашите бързи и навременни мерки за осигуряването на достатъчен брой места в детските заведения и удовлетворяване на нашите молби за прием на децата ни.
Наша гражданска позиция е, че проблемът е следствие от бездействие и недостатъчна заинтересованост на общинската администрация в продължение на години, въпреки отчетите за тенденция на сериозно нарастване броя на родените и приходящите в града деца. Предприетите до момента, мерки за създаването на нови детски градини са крайно недостатъчни – дори и след откриването на за започнатите сгради и пристройки за ЦДГ/ОДЗ/ясла, около 200 деца/по данни на общината/, ще останат без място в ДГ/ясла.
Изкуственото разкриване на места, чрез завишаване на броя на настанените в групите, снижава значително качеството на образователният процес, предсталява рисков фактор за опазването на  здравето на децата и води до невъзможност на учителите да се справят със задълженията си.
Процедурата по приема на децата е все още субективна  и непрозрачна. В интернет регистъра липсва справка кой адрес, към коя детска градина е прилежащ. Липсват и такива за броя на подадените молби във всяка една детска градина, както и за точният брой места във всяка една група. Районирането бива заобикаляно, чрез смяна на адресната регистрация, което води до обезсмисляне на това изискване. Ако района трябва да е водещ критерий е необходимо въвеждане на начини за проверка, че семейството наистина живее на посочения адрес.
Липсата на места дава възможност, спонсорирането на детските заведения да продължава да е основният критерий, който определя кои деца да ги посещават и за кои да се окаже, че няма място. Социалният смисъл на идеята детска градина изчезва, при положение, че приема се основава на принудителната благотворителност. В случая спонсорство и подкуп се припокриват.
Нашите основания да очакваме и изискваме от Вас място за всяко едно дете, чиито родители са подали молба за прием в ЦДГ/ОДЗ/ясла са следните:
1. Семействата ни са ощетени, като данъкоплатци от начина, по който се решава, че за част от децата на Варна, детска градина няма да има.
2. Детските градини имат както социална, така и образователна роля. Неприетите деца са дискриминирани и поставени в неравностойно положение, спрямо връстниците си. Нарушен е принципът за равен достъп до образование за всеки български гражданин.
3. Семействата на отхвърлените деца са изправени пред сериозни финансови проблеми /невъзможност на единият родител да се върне на работа, което от своя страна срива семейния бюджет/.
4. Обществото в лицето на управляващите, отказва на родителите на неприетите, основни права заложени в Конституцията на Република България.
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.
Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Нашите искания към Вас са следните:
1. Да се намери начин за компенсация и подпомагане на семейства, за чиито деца няма място в ДГ, но и двамата родители работят. Като за работещ родител да се счита и такъв който е регистриран, като активно търсещ работа в Бюрото по труда. /Нашето предложение е родителите на всяко дете, получило отказ за прием в ЦДГ/ОДЗ/ ясла, през настоящата 2007, да получат ежемесечна компенсация при направени разходи за настаняването на детето в частна ДГ/ясла или за наемането на човек който да се грижи за него, до предлагането на място за детето в ЦДГ, при спазване принципа за райониране/.
2. Въвеждане на принципа на подаване на една молба в електронният регистър, в която родителите да посочват реда на предпочитанията си към детските градини, за които детето кандидатства. Създаване на целогодишно активни справки на Интернет
страницата на общината, които да се обновяват ежемесечно, за следното:
•   кой адрес, към коя детска градина е прилежащ,
•   за броя на подадените молби във всяка една детска градина,
•   за точният брой места във всяка една група,
•   за свободни и новооткрити места
3. Промени в датите за прием на документи:
•   Първата датата за прием на документи за кандидатстване да е след 15 януари. Съображенията са да не съвпада с зимната ваканция на учениците и да не е непосредствено след новогодишните празници.
•   Срока за прием на документи, да е два месеца - до 15 март.
•   Датата за обявяване на приетите деца да е най-късно 15 май /два месеца са напълно достатъчни за обработка на документите/. Необходимо е родителите, да са наясно коя ДГ ще посещават децата им, поне две седмици преди изписването от ясли.
4. Започване строителство в шестмесечен срок на още една ДГ с капацитет поне 200 места в идеален център.
5. Започване строителство на ДГ, която да обслужва квартал “Бриз” и цялата урбанизирана зона, разположена на север град Варна.
6. Изготвяне на цялостна програма, касаеща решаването на проблема от Община Варна, съответстваща на броя на родените деца и на районите с най-високо съотношение между брой подадени молби за ЦДГ/ОДЗ/ясла и налични места.
7. Предвиждане на навременни мерки, касаещи приема в първи клас, както и по нататъшното образование на децата родени след 2003 година.


За всички, които искат да подкрепят подписката, но нямат достъп до Интернет:
Отвореното писмо, заедно с листовете за подписи са в сладкарница "Амбелино" на спирка "Нептун"!

Направих и кратка интернет страничка, която може да разпространявате:
http://injustice.hit.bg/

Последна редакция: вт, 12 юни 2007, 13:59 от JuliaP

# 1
 • Мнения: 1 277
 Дали да не пуснем темата и в Клюкарника Thinking

# 2
 • Мнения: 578
Хора действайте, защото една птичка пролет не прави!

# 3
 • Мнения: 1 120
Дали да не пуснем темата и в Клюкарника Thinking
А защо не?!

# 4
# 5
 • Варна
 • Мнения: 8 481
Подписах и изпратих на приятелки newsm10

# 6
 • Мнения: 578
Трябват хора, които да събират подписи в движение! Не всички използват интернет!

Да се разделим по райони - всеки, който има желание да помага за това, моля да ми пише на лични.

# 7
 • Мнения: 1 277
Пуснах теми за петицията в Биберон-а и дир-ския клуб за бъдещи и настоящи майки. Засега глас в пустиня Tired

# 8
 • варна
 • Мнения: 193
подписахме се двамата с мъжа ми. с много време не мога да помогна, но ако решите нещо за среща ще дойда. ако се ходи при кмета с децата, моето е доста подходящо, че е доста щуро. но за тази сряда имам много работа. ако решите другата сряда съм на линия

# 9
 • Мнения: 578
баба Ягодина добра работа си свършила     :bouquet
Не се тревожи, че не са забелязани веднага, само ги подбутвай да може повече хора да ги видят.
Събраните подписи растат...   newsm10

подписахме се двамата с мъжа ми. с много време не мога да помогна, но ако решите нещо за среща ще дойда. ако се ходи при кмета с децата, моето е доста подходящо, че е доста щуро. но за тази сряда имам много работа. ако решите другата сряда съм на линия

Ако успеем да се организираме за другата сряда /20.06/ да отидим с децата на брифинга, за да връчим отвореното писмо с подписката ще е чудесно!

# 10
 • Мнения: 578
Има ли начин тази темичка с линка да остане за няколко дни на първа страница?

Ако някой е наясно - моля да помогне!    bouquet

# 11
 • Мнения: 5 467
Подписах се и аз. Няма да е зле да си вземат отдадените под наем помещения и да пуснат децата вътре. Пожелавам успех на Варненки.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 8 481
Има ли начин тази темичка с линка да остане за няколко дни на първа страница?

Ако някой е наясно - моля да помогне!    bouquet
Обърнете се към модератор Peace

# 13
 • Варна
 • Мнения: 8 481
В клюкарника темата е закована на първа страница.Модераторите са ни помогнали Simple Smile

# 14
 • Мнения: 578
За всички , които искат да подкрепят подписката, но нямат достъп до Интернет, след 12 часа днес, ще бъде оставена в сладкарница "Амбелино" на спирка "Нептун".

Направих и кратка интернет страничка, която може да разпространявате, както и да давате прадложения какво още да добавя на нея!

http://injustice.hit.bg/

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт