Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Узунджово
 • Мнения: 1 277
Тема със същото заглавие е пусната в "Нашите деца". Позволявам си да пусна темата тук, защото проблемът е сериозен и заслушава повече гласност.

Който е на мнение, че трябва да има място за всички деца в ДГ/ясла и счита, че следва да се предприемат спешни мерки от страна на общината, може да изрази подкрепата си с подпис и коментар:

http://www.bgpetition.com/detska_gradina_za_nashite_deca/view.html

Ето и редактираният вариант на отвореното писмо:


Уважаеми дами и господа управници,
Във връзка с неприемането на 473 деца в ЦДГ/ОДЗ/ясла на град Варна, през настоящата 2007г., ние техните родители, като пряко засегнати, очакваме Вашите бързи и навременни мерки за осигуряването на достатъчен брой места в детските заведения и удовлетворяване на нашите молби за прием на децата ни.
Наша гражданска позиция е, че проблемът е следствие от бездействие и недостатъчна заинтересованост на общинската администрация в продължение на години, въпреки отчетите за тенденция на сериозно нарастване броя на родените и приходящите в града деца. Предприетите до момента, мерки за създаването на нови детски градини са крайно недостатъчни – дори и след откриването на за започнатите сгради и пристройки за ЦДГ/ОДЗ/ясла, около 200 деца/по данни на общината/, ще останат без място в ДГ/ясла.
Изкуственото разкриване на места, чрез завишаване на броя на настанените в групите, снижава значително качеството на образователният процес, предсталява рисков фактор за опазването на  здравето на децата и води до невъзможност на учителите да се справят със задълженията си.
Процедурата по приема на децата е все още субективна  и непрозрачна. В интернет регистъра липсва справка кой адрес, към коя детска градина е прилежащ. Липсват и такива за броя на подадените молби във всяка една детска градина, както и за точният брой места във всяка една група. Районирането бива заобикаляно, чрез смяна на адресната регистрация, което води до обезсмисляне на това изискване. Ако района трябва да е водещ критерий е необходимо въвеждане на начини за проверка, че семейството наистина живее на посочения адрес.
Липсата на места дава възможност, спонсорирането на детските заведения да продължава да е основният критерий, който определя кои деца да ги посещават и за кои да се окаже, че няма място. Социалният смисъл на идеята детска градина изчезва, при положение, че приема се основава на принудителната благотворителност. В случая спонсорство и подкуп се припокриват.
Нашите основания да очакваме и изискваме от Вас място за всяко едно дете, чиито родители са подали молба за прием в ЦДГ/ОДЗ/ясла са следните:
1. Семействата ни са ощетени, като данъкоплатци от начина, по който се решава, че за част от децата на Варна, детска градина няма да има.
2. Детските градини имат както социална, така и образователна роля. Неприетите деца са дискриминирани и поставени в неравностойно положение, спрямо връстниците си. Нарушен е принципът за равен достъп до образование за всеки български гражданин.
3. Семействата на отхвърлените деца са изправени пред сериозни финансови проблеми /невъзможност на единият родител да се върне на работа, което от своя страна срива семейния бюджет/.
4. Обществото в лицето на управляващите, отказва на родителите на неприетите, основни права заложени в Конституцията на Република България.
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.
Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Нашите искания към Вас са следните:
1. Да се намери начин за компенсация и подпомагане на семейства, за чиито деца няма място в ДГ, но и двамата родители работят. Като за работещ родител да се счита и такъв който е регистриран, като активно търсещ работа в Бюрото по труда. /Нашето предложение е родителите на всяко дете, получило отказ за прием в ЦДГ/ОДЗ/ ясла, през настоящата 2007, да получат ежемесечна компенсация при направени разходи за настаняването на детето в частна ДГ/ясла или за наемането на човек който да се грижи за него, до предлагането на място за детето в ЦДГ, при спазване принципа за райониране/.
2. Въвеждане на принципа на подаване на една молба в електронният регистър, в която родителите да посочват реда на предпочитанията си към детските градини, за които детето кандидатства. Създаване на целогодишно активни справки на Интернет
страницата на общината, които да се обновяват ежемесечно, за следното:
•   кой адрес, към коя детска градина е прилежащ,
•   за броя на подадените молби във всяка една детска градина,
•   за точният брой места във всяка една група,
•   за свободни и новооткрити места
3. Промени в датите за прием на документи:
•   Първата датата за прием на документи за кандидатстване да е след 15 януари. Съображенията са да не съвпада с зимната ваканция на учениците и да не е непосредствено след новогодишните празници.
•   Срока за прием на документи, да е два месеца - до 15 март.
•   Датата за обявяване на приетите деца да е най-късно 15 май /два месеца са напълно достатъчни за обработка на документите/. Необходимо е родителите, да са наясно коя ДГ ще посещават децата им, поне две седмици преди изписването от ясли.
4. Започване строителство в шестмесечен срок на още една ДГ с капацитет поне 200 места в идеален център.
5. Започване строителство на ДГ, която да обслужва квартал “Бриз” и цялата урбанизирана зона, разположена на север град Варна.
6. Изготвяне на цялостна програма, касаеща решаването на проблема от Община Варна, съответстваща на броя на родените деца и на районите с най-високо съотношение между брой подадени молби за ЦДГ/ОДЗ/ясла и налични места.
7. Предвиждане на навременни мерки, касаещи приема в първи клас, както и по нататъшното образование на децата родени след 2003 година.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 8 308
Хайде момичета подписвайте се дори и да са приети децата ви.Да помогнем на останалите Peace

# 2
 • Варна
 • Мнения: 8 308
Много благодарим на модераторите за оказаната помощ и подкрепа Hug

# 3
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
хммм

# 4
 • Springfield, VA
 • Мнения: 5 624
Подписах. Моето дете е прието и за сега този проблем не стои пред мен, но това не означава, че не съществува....

# 5
 • Откъм Варната
 • Мнения: 1 646
Мирен протест с балони и деца

26.06.2007 г, Вторник, 10 часа, Фонтаните до Общината

# 6
 • Варна,Младост
 • Мнения: 200
Гласувах!С две ръце подкрепям инициативата и ще участвам дейно до колкото мога  ruporuu  phoneuu

# 7
 • София
 • Мнения: 798
Точно мислех да пусна петицията, добре че има вече закована тема! Подписах, въпреки че не се отнася в момента житейски и географски за мен, това е един невероятен абсурд, поредният!.Би било добре да се включат повече хора, които не са директно засегнати, защото от това гледане само в собствената паница сме на този хал.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 520
На мен ми се отваря заглавна страница, а не петиция.

# 9
 • София
 • Мнения: 798
http://www.bgpetition.com/detska_gradina_za_nashite_deca/index.html  - Аз от този линк я отворих...

# 10
 • Варна (разжалвана софиянка)
 • Мнения: 376
Ето ни и сайта: http://www.iproduct.info/zadecata/?page_id=6

# 11
 • Мнения: 2 002
  Нека я подпишат и тези родители, на които децата са приети. Дори и от родители от други градове. Та нима сте съгласни децата ви да бъдат в група от по 40 деца #Cussing out. Та как госпожата да ги обгърне с вниманието което заслужават децата ни! Представяте ли си го: Вие и още 40 деца! #Crazy
   Аз подписах, въпреки, че в момента този въпрос не ми е на дневен ред, защото най-малкият ми син е на 1г. Но батковците му - на 15г. и 17г., при тях имахме същите проблеми - корупция т.н. спонсорство, големи групи.......проблемите са същите.
   Мисля, че общините трябва да са задължени да осигурят детски заведения, за всички желаещи родители! Или в противен случай държавата да изплаща обезщетение /не еднократно, а ежемесечно/,  на родителите и децата, които са ощетени!
Този въпрос не трябва да е подложен на дискусия само във Варна, а трябва да бъде отнесен и до парламента!
   Всъщност, родителите на неприетите деца, а и родителите, чиито деца са приети в групи от по 40 деца са ощетени не само финансово! Тези деца, които не са приети, как да бъдат възпитани в колективизъм! А тези, които са в големи групи - как да бъдат, възпитавани и наблюдавани от учителките им!
Ако има адвокати, които са наясно, какви мерки могат да се предприемат, моля да се отзоват! Ако мога да помогна и аз с нещо , ще го сторя!

# 12
 • При гларусите
 • Мнения: 674
Много е тежък проблема с децките градини и ясли наистина. Моето дете за радост го гледа баба му и нямаме такъв проблем.
Хубавото е че във Варна  ЕДИНСТВЕНННО се  строят нови детски градини и ясли и разширява старите и дано скоро да има място за всички дечица!!!! Praynig Praynig Praynig Praynig

# 13
 • ВАРНА
 • Мнения: 118
че се строят, строят се, ама колко ги реституираха и затвориха Crossing Arms

# 14
 • СОФИЯ
 • Мнения: 876
Подписах!Успех!
Знам, че основен човек в борбата е моя приятелка от детство, която страшно уважавам. Юленце, поздрави и знам, че се справяш с каквото се захващаш Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт