Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юни 2007, 15:36 ч.

Кръгла маса за проблемите на близнаците?

 • 1 398
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 50
Може ли някой да ми даде повече инфо за това събитие и за организатора СНБМ?

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 2 950
И мен много ме интересува тази тема, а все още нищо не мога да науча  newsm78 Ще следя темата!

# 2
 • София
 • Мнения: 5 549
Мишленце (Калина)май щеше да участва. Вижте в съседната тема за предаването по БТВ имаше инфо newsm78- на 19.06 е събитинето

# 3
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 030
  Организатор е СНБМ - Сдружение настоящи и бъдещи майки. Инициативата "Пролетна приказка" беше за набиране на пари именно за организирането на кръглата маса.
  В тази тема се обсъждат въпросите свързани с даденото мероприятие - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=198098.0
 

# 4
 • Мнения: 2 052
Значи е днес.
По вода да ви върви!

Пишете как е минало.

# 5
 • Плевен
 • Мнения: 4 475
И аз искам да разбера как е  протекло. Никъде на чух информация по медиите,дано тук намеря по-скоро и дано има реални резултати.

# 6
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 030
  Два поста преди това дадох линк към темата на СНБМ които я организираха, там има малко информация.

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 4 475
благодаря. попогледнах,но там си пишат повече организаторките. ще следя за още инфо.

# 8
 • Мнения: 3 337
Момичета, мога да кажа че кръглата маса беше успешна. Естествено това беше запознаване на институциите с проблемите на близнаците и само първи коментари от тяхна страна кое и дали може да се случи.

Следете темата на СНБМ за инициативите, която е дала Айла и вярвам , че днес или утре ще бъде пусната информацията какво точно се случи.

Накратко мога да кажа, че имаме 2 парламентаристки - д-р Ива Станкова и Весела Драганова, които присъстваха и с които досега Сдружението работи много ползотворно - визирам меналогодишните промени, които постигнахме с майчинството. Христина Христова не можа да дойде, но съм сигурна ,че и тя ще помогне с каквото може. Накратко, те обещаха да внесат от тяхно име предложенията ни, които зависят от социалната и здравната комисията, на които са членове. И също така да ги защитават. Става въпрос за майчинството, което искаме да се изплаща според броя на децата, увеличаване на неплатеното майчинство за майки на близнаци и др.

От името на столичен общински съвет дойде г-н Цветков, много лъчезарен и зареден положително господин, който лично се е ангажирал с проблемите с детските заведения, води кампания в тази насока, чули сте, че родители искат обезщетение за това, че децата им не са приети в детско заведение. Е, той стои зад това Mr. Green Също той стои зад поставянето на рампите на няколко ключови места в София, всъщност и на сниманата в клипа пред южния парк, за която някой беше питал специално за клипа ли е поставена Mr. Green И той обеща да постави въпросите и предложенията ни на общинския съвет.

По въпросите за детските градини, ясли и кухни, имаше изпратени хора от общината и смятат, че е възможно да се даде предимство при записване на близнаци в детско заведение и също да се даде отстъпка в детските кухни за втори и следващо дете, по модела на отстъпките в детските заведения Peace Обещаха да поставят въпросите и предложенията при формулирането на новите наредби.
Сподилеха ни също, че имат идея да разделят териториално детските заведения, но ние изказахме поотделно всяка лична позиция, че сме против такова разделяне на детските заведения по райони. Най - малкото има райони в които такива липсват и съответно децата на тези родители остават без възможност да посещават детско заведение. Вярвам, че СО няма да предприеме тази стъпка след нашите коментари. Обсъждахме този въпрос в продължение на половин час Peace И не чуха нито едно за Peace

Здравния модел не мина особено добре. Първо д-р Ташева от министерство на здравеопазването бързаше много и съотвено не беше особено търпелива и отдадена. За пътеката за многоплодна бременност е твърдо против, за АМ, които не са по диагноза също е против, единствено се ангажира да обсъди с министъра включването и на диагноза гастро езофагеален рефлукс в списъка с безплатните млека, поне за близнаците.

За консултантите по кърмене също смята, че МЗ няма пари и не може да стане. Това си било наша работа - на неправителствените организации.

За ограничаване на практиката за изписване на майката преди децата също каза, че няма как на здрава майка да се плаща леглоден, за да стои заради децата #Cussing out Ето тук най се ядосах.

Както и да е, тя е експерт в МЗ, а не министър, така че предложенията ще бъдат разпратени до всички ресорни институции, за да получим официален отговор.

Оттук нататък ни чака много работа, но поне направихме първата крачка и възбудихме обществения интерес. Предстоят ни срещи с хората, които са ни помагали досега и също с още много други, които се надяваме да спечелим за каузата.

От септември нататък започват промените в законите, така че най-усилена работа ни чака тогава.

Четете и другата тема на СНБМ, за да разберете повече подробности, аз заминавам на почивка, така че няма да мога да се включа пак тук чак до по-следващата седмица.

Надявам се да съм ви зарадвала поне малко, макар че навярно сте очаквали от утре нещата да се променят кардинално Confused За съжаление установихме, че нещата не стават толкова бързо още миналата година, работейки по въпросите за майчинството. Но пък както каза Ани Цолова в БТВ , СНБМ е сериозна организация и винаги си докарва нещата докрай, така че оттук нататък не чака истинската работа Wink

Между другото присъства и председателката на Сдружение "Деспа" - Дряново, към което има клуб на близначеството и беше изключително доволна от това ,което се случи на кръглата маса и каза, че там където живее изобщо не могат да си представят как точно се случват нещата със законови промени, нямат тези контакти и изобщо достъп до информацията, до която ние успяваме да се доберем. Беше много щастлива, че е дошла лично, за да чуе всичко, което се говори и си тръгна доста обнадеждена.

Роси от ДБМ както винаги дойде да ни подкрепи и да ни помогне с каквото може и сме й много благодарни за това Hug Роси, благодаря ,че помогна с посрещането на гостите в лудницата  bouquet

# 9
 • Мнения: 2 052
За ограничаване на практиката за изписване на майката преди децата също каза, че няма как на здрава майка да се плаща леглоден, за да стои заради децата #Cussing out Ето тук най се ядосах.

..........
Оттук нататък ни чака много работа, но поне направихме първата крачка и възбудихме обществения интерес. ................
.................
От септември нататък започват промените в законите, така че най-усилена работа ни чака тогава.

..............и каза, че там където живее изобщо не могат да си представят как точно се случват нещата със законови промени, нямат тези контакти и изобщо достъп до информацията, до която ние успяваме да се доберем. Беше много щастлива, че е дошла лично, за да чуе всичко, което се говори и си тръгна доста обнадеждена.

Това за изписването на майката от болницата е въпрос на хуманно или по-малко хуманно отношение, те разбира се поставят всичко на чисто икономическа основа, срещу което трябва да се върви, това не може да бъде принцип - не всичко на този свят е икономика #Cussing out
Принципът е най-доброто за детето (особено недоносено новородено, което има двойна нужда от майка си, от кърма, от близост.............)

Да, Мишленце, независимо от всичко, много хора извън големите градове остават  доста далеч от информацията....
Е, сигурно сега някои поне вече знаят в кои сайтове да влизат  Wink Wink Wink

Поздравления и все така да върви!
Приятна ти почивка, заслужена е отвсякъде  bouquet

# 10
 • Мнения: 3 337
Момичета, завърнах се от кратка почивка , искам да ви кажа, че съм нахвърляла всичко, което се случи на кръглата маса и поетите ангажименти, можете да прочетете тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=198098.240

Очаквам тези дни да се включат и останалите завърнали се от почивка присъствали на кръглата маса, за да споделят и те и да добавят ако съм изпуснала нещо.

# 11
 • Мнения: 3 337
Момичета, ето подробен отчет за кръглата маса:    

СДРУЖЕНИЕ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ МАЙКИ
ИНИЦИАТИВА СРЕЩУ НЕРАВНОСТОЙНОТО ТРЕТИРАНЕ НА СЕМЕЙСТВАТА С БЛИЗНАЦИ
КРЪГЛА МАСА, 19 ЮНИ 2007, СОФИЯ, ХОТЕЛ „ГЛОРИЯ ПАЛАС”

ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА СНБМ И АНГАЖИМЕНТИ, ПОЕТИ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В КРЪГЛАТА МАСА – ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА, ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА И МЕСТНАТА ВЛАСТ

Майчинство, еднократни помощи, програма „В подкрепа на майчинството”
Предложения на СНБМ

   Майката на близнаци  да получава по едно допълнително минимално обезщетение за бременност и раждане (тоест МРЗ), както и допълнително обезщетение за отглеждане на дете (180 лв. за 2007г.) за всяко следващо дете от същата бременност .
Пример: майка с 2 деца - близнаци ще получава 9 месеца 90 % от брутното си възнаграждение + 180 лв. След това до навършване на 2 годишна възраст на детето ще получава 2*180 лв.

   Майката и бащата да имат право на допълнителен неплатен отпуск до навършване на 8 годишна възраст на всяко дете от същата бременност.
Пример: при 2 деца близнаци, майката и бащата в да имат право на 2*6 месеца  неплатен отпуск всеки, до навършване на 8 годишна възраст на децата.
   Майките на близнаци да получават еднократни помощи за раждане в двоен размер по Закона за семейни помощи за деца
   Да се разработят програми (на общинско ниво или по програма за заетост на МТСП) за помощ в домакинството или помощ при отглеждането на децата на майка с близнаци
   По програма “В подкрепа на майчинството” (СНБМ е официален партньор на МТСП по тази програма) майката на близнаци да има избор:
   да ползва толкова детегледачки, колкото са едновременно родените деца
   детегледачката, която ще наеме по програмата да получава възнаграждение умножено по броя на децата, за които се грижи.

Поети ангажименти
Д-р Ива Станкова, член на Комисия по труда и социалната политика, Народно събрание – пое ангажимент да представи направените предложения в Комисията и да съдейства за законовото им уреждане. СНБМ пое ангажимент да разпише предложенията във вид на законопроект.

Весела Драганова, член на Комисия по труда и социалната политика, Народно събрание –  обеща да организира среща с Националното сдружение на общините и също да лобира за предложенията, с оглед законодателното им уреждане. Госпожа Драганова, каза още, че тя и колегите и не са забравили идеята си майчинството за бременност и раждане от 315 дни да стане 1 година.

Весела Караиванова, подуправител на НОИ, изрази готовност да помогне с информация, анализи, прогнози, оформяне на текстове. Госпожа Караиванова подкрепи предложенията, свързани с майчинството.   Относно програмата „В подкрепа на майчинството” на МТСП, даде предложение, в случай, че до 30 септември 2007 г., все още не е запълнена бройката на майките, възползвали се от програмата и има желаещи майки с близнаци, да се пренасочат средства към тях и да се съобразят с броя на децата.

Марияна Мъръмова, Агенция по заетостта изрази готовност за сътрудничество, с оглед по-добрата  информираност на майките относно програмата „В подкрепа на майчинството” на МТСП.

Живка Минчева, Министерство на труда и социалната политика – изрази становището, че представляваната от нея институция би подкрепила направените предложения, стига Парламента да узакони предложението броя на полагащото се майчинство да бъде равно на броя на децата, родени едновременно. Това би позволило да се адаптира и програмата „В подкрепа на майчинството”, като бъде предоставена възможност в зависимост от избора на майката за ползване на еквивалентен брой детегледачки по програмата, в зависимост от броя на децата по 2г. възраст в семейството или да се изплаща двойно възнаграждение на една детегледачка, ако децата са 2 или тройно ако децата са 3 например.

Майчино и детско здравеопазване
Предложения на СНБМ
   Да се създаде специална пътека на НЗОК за многоплодна бременност.
   Да се прекрати практиката с принудителното изписване на майката преди децата й от родилните домове
   Да се назначат във всяко родилно отделение консултанти по кърмене
   Да се въведе инструкция, съгласно която времето за кърмене да бъде съобразено с нуждите и броя на децата, а не с графика на детското отделение.
   Поемане от НЗОК или МЗ на 50% от цената на адаптираното мляко при близнаци, в случаите, когато това мляко не е включено в Списъка с медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК .
   Поемане от НЗОК на адаптираните млека при диагноза гастроезофагеален рефлукс.
   При едновременно или последователно заболяване на близнаците от една и съща болест лекарствата за второто и всяко следващо близначе да се поемат от НЗОК.

Поети ангажименти
Д-р Ива Станкова, член на Комисията по здраеопазването, Народно събрание – пое ангажимент да представи направените предложения в Комисията и да съдейства за законовото им уреждане.

Д-р Ташева, Министерство на здравеопазването пое ангажимент да се променят Стандартите за неонатологичните отделения, така че да се организира по-добре достъпа на майките и да се насърчава храненето на децата с кърма. Също така се ангажира да повдигне въпроса в Наредба 38.
Ангажира се и да обсъди с останалите експерти в МЗ предложението ни за включване на диагнозата гастроезофагеален рефлукс в списъка на НЗОК.

Достъпна среда – улици, тротоари, подлези, метростанции, обществени и жилищни сгради, градски транспорт
Предложения на СНБМ

   Да се въведат строг контрол и санкции при:
   неправилно паркиране върху тротоарите
   отнемане на предимство на пешеходна пътека във всички части на градовете.
   Да се поставят подходящи като размери и наклон за близнашки и инвалидни колички рампи на:
   подлезите
   станциите на метрото
   бордюрите на тротоарите
   Да се поставя уличното осветление пред новостроящи се сгради на определено отстояние
   Да се предотврати ограничаването на тротоарната площ за сметка на заграждения за зелени площи, паркинг места, търговски обекти и др.
   Да се предвиди достатъчно място за преминаване около всички временни заграждения, които се правят около строежи и места с ремонти
В обществените сгради
   Да се осигурят достатъчно широки асансьори или рампи с подходящ наклон за изкачване на стъпала вътре в сградата.
   Да се поставят достатъчно широки входни и асансьорни врати, през които да може да се преминава свободно с близнашка количка.
   Да се въведат строги изисквания и контрол за новостроящи се обществени и жилищни сгради:
   за минималната ширина на входната врата на сградата и за поставяне на подходяща като ширина и наклон рампа до асансьора, ако той е на горна площадка;
   за минималната ширина на асансьорите и вратите на асансьорите, така че те да бъдат достъпни за близнашка и инвалидна количка;
   за направата на рампи с подходящ за близнашка количка размер пред входа на сградата, ако има повече от едно стъпало
Градски транспорт
   да бъдат премахнати дръжките на третите врати, които са предвидени за майки с колички
   да бъдат поставени подвижни рампи на една от вратите или да са с ниска платформа
   да се пускат превозните средства, които са  с ниска платформа или с подвижна рампа  в точно определени часове, докато бъдат заменени всички стари превозни средства, които не са снабдени с такива.

Поети ангажименти
Борислав Цветков, член на Постоянна комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението, Столичен общински съвет пое ангажимент да запознае общинския съвет с предложенията ни и да ни подкрепи, тъй като смята, че исканията ни са повече от основателни.

Детски кухни, детски заведения,фамилни центрове
Предложения на СНБМ
   да има отстъпка за второ и всяко следващо дете, ползващо услугите на детските кухни по едно и също време.
   да има предимство и за близнаците при прием в детско заведение
   да се разкрият фамилни центрове като алтернатива на детските заведения в София и в големите градове, където нуждата е най-голяма

Поети ангажименти
Д-р Кирилова - отдел „Здравеопазване”,  Столична Община и  Камен Йорданов – началник отдел „Образование”, Столична Община смятат, че е възможно да бъде дадено предимство при записване на близнаци в детско заведение – ясла, градина, ОДЗ, и също да се даде отстъпка в детските кухни за второ и следващо дете, по модела на отстъпките в детските заведения.  Също така поеха ангажимент да представят предложенията при формулирането на новите наредби.

# 12
 • Мнения: 7 807
ей звучи страхотно  Praynig стискам палци

# 13
 • Мнения: 288
.. браво   bouquet .. много приятно съм изненадан адекватността на повечето от предложенията .. дано чиновниците се размърдат и наистина приемат нещо ..

# 14
 • Мнения: 3 337
.. браво   bouquet .. много приятно съм изненадан адекватността на повечето от предложенията .. дано чиновниците се размърдат и наистина приемат нещо ..

Повечето предложения мамите от форума сами ги дадоха, ние само ги обобщихме и оформихме Heart Eyes Добавили сме много малко неща.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт