Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 821
мили мами,

моля ви да споделите, ако имате опит, какво и кога направихте (казахте), за да ви дадат бебето да засуче веднага след раждането и изобщо как горе-долу стана това!

Първият път не знаех за тази практика и съответно малкият го миха, повиха и топлиха на една лампа около 2 часа, преди да ни преместят в стаята, където едва бих имала възможност да го гушна (макар да не го направих, пак поради незнание, шашкане и умора  Embarassed). не знам дали са му давали АМ (не съм видяла, но не значи, че не са). За 1АГ в София става дума.

Сега се надявам да е различно. Смятам пак да раждам в 1АГ Св. София, с избран от мен лекар (ако всичко протече добре, че миналият път стана прекалено скорострелно и лекарката дойде едва за шиенето) - т.е. в отделна родилна зала. Ще кажа (но кога?), че искам бебока да засуче възможно най-скоро след раждането, но бих искала да съм подготвена какво точно значи това: първо ще го аспирират ли, ще го преглежда ли неонатолог (нали се прави някакъв преглед на жизнени показатели, Апгар или нещо подобно), ще го мият ли и повиват и чак тогава ли е реалистично да очаквам да ми го дадат на гърдата? Или може и по друг сценарий да стане...  newsm78

изобщо всякакъв разказ за това как протече засукването веднага след раждане при вас ще ми е от полза, а и на много други бъдещи майки, сигурна съм!  Hug предварително благодаря!   bouquet

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
Аз едва ли ще мога да съм ти много от полза с личен опит, защото също родих скорострелно и докато се усетя да кажа, че искам да ми го дадат да засуче, те вече го мереха, теглеха, сложиха на топъл кислород за 2 часа и т.н.
На твое място бих говорила за това с лекаря, при когото ще раждаш. Предварително, имам предвид - когато се договаряш да всичко. Все пак им припомни после, когато отиваш да раждаш, за да не си правят оглушки.
Успех!

# 2
 • Германия
 • Мнения: 7 102
Леле, не вярвам да ти го дадат веднага след раждане да сложиш да суче. Тук, ги дават след като си ги измерили, изкъпали и облекли.
И 2 часа по-късно да ти го дадат пак е нещо. Аз второто ми бебе го сложих да суче веднага след като ме изкараха от реанимация. При първото, неопитна и незнаеща, чаках акушерките и сестрите да дойдат да помагат Rolling Eyes то пък въпреки всичките трудности в началото се превърна във върло цицоманче.

# 3
Не знам това до колко ще ти е от помощ, тъй като не съм раждала в България. Аз раждах в US и тук ми я дадоха веднага след като и направиха Апгар и я облякоха, а мен ме зашиха (имах разкъсвания) и преоблякоха.

Това което бих ти препоръчала е да си съставиш план относно кърменето и да говориш предварително с гинеколога си, както и с акушерките по време на раждането за това какво искаш след като си родила.

Планът се състои от следните няколко въпроса/изречения, които обобщават какво да се прави или не след раждането на детето:
*Имам намерение да кърмя и искам да кърмя непосредствено след като родя.
*Всякакви медицински процедури, които не са наложителни, да се извършат след като бебето е накърмено за първи път.
*Не давайте на бебето никакви добавки като вода, подсладена вода, или адаптирано мляко. Ако това се налага по медицинска причина искайте първо съгласието ми.
*Не давайте на бебето биберон-залъгалка.
*Планирам да кърмя бебето на поискване, а не по режим *
Искам бебето да спи/стои в стаята при мен, за да мога да го/я кърмя на поискване

Надявам това да не е прекалено лудо.. Много жени тук имат подобни планове, не само за кърмене а и за самото раждане. Тук сестрите/акушерките не биха си и помислили да дадат нещо на детето без съгласието на родителите, да не говорим да не ти дадат детето след раждането. После родителите могат да съдят болницата/персонала до дупка.

Надявам се да съм ти помогнала и успех!

# 4
 • Atlanta-USA/Варналийка
 • Мнения: 236
Съгласна съм с Ана-Мама, защото и аз раждах в САЩ. Тука каквото кажеш, това ще е. Аз също раждах нормално, и имах малко разкъсвания. И като ме из4истиха и зашиха,  и вси4ките 101 доктори и сестри и анестеолози като се изнесоха от стаята, питах да ми дадат бебка, която беше до мене я оправяха, и те я дадоха, сложиха ми я на  гърдата и ми показаха как, и й бутнаха глави4ката да засу4е, и като дръпна няколко пъти си умрях от кеф, 4е моето бебе ве4е се у4и да цоцка  Heart Eyes Така 4е най-добре предварително им кажи какво искаш, и го повтаряй до дупка ако трябва, кажи им да не дават АМ в никакъв слу4ай. Нищо няма да му стане на бебо дори и няколко 4аса след раждането не са яли. Успех и не се отказвай лесно, знай 4е на докторите и сестрите им е много по-лесно да бутнат биберона с АМ, вместо да ти обясняват как да кърмиш, така 4е бъди готова за всякакви приказки от 1001 нощ.

# 5
 • Paris
 • Мнения: 664
Намерението е много хубаво, но имай предвид, че ти може да си кажеш, а те пак да не се съгласят. Аз например тук си казах, ама не,  много рано било...трябвало да чакам да ме преместят в стаята след 2 часа, да дойде сестрата да ми показва...Хем ми я дадоха да я гушкам през тези 2 часа в родилната зала, и аз си се чудя на акъла, че не посмях да й предложа. Та може би трябва да сме по-твърди,а и все пак ще имаш увереността от първото раждане.

# 6
 • Германия
 • Мнения: 7 102
... Та може би трябва да сме по-твърди,а и все пак ще имаш увереността от първото раждане.
Определено! На мен втория път ми предлагаха да вземат бебето в детската стая, за да си почина, но отказвах категорично. Или беше скачено за мен, или спеше до мен.  Crossing Arms След опита и стреса с първото си бях научила урока.

# 7
 • Мнения: 1 924
Аз раждах в 1АГ и това,което със сигурност знам е, че масово дохранват бебетата с адаптирано мляко.Родих едро бебе, засука успешно още от първия ден и въпреки това са му давали допълнително.Побеснях,като разбрах ooooh!

# 8
 • София
 • Мнения: 6 035
Аз раждах в 1АГ и това,което със сигурност знам е, че масово дохранват бебетата с адаптирано мляко.Родих едро бебе, засука успешно още от първия ден и въпреки това са му давали допълнително.Побеснях,като разбрах ooooh!

и в шейново същата история.за пръв път като ми го донесоха беше повърнал мляко...
освен това на два пъти се опитваха да ми пробутат добавка. докарват ми го и в количката едно шише. аз в ужас, че много е спаднал на кила.. после гледам - друг номер отгоре.....малоумна история.

# 9
 • Германия
 • Мнения: 42
На мен след като се роди веднага ми го сложиха на корема и стояхме така докато изхвърлих плацентата около 15 мин. Акушерката каза, че и аз и бебето сме прекалено изтощени в момента за да се учим да се кърмим (защото и майката и бебето трябва да се учат), просто е достатъчно да се гушкаме и да се наслаждаваме един на друг. След като го изкъпаха и облякоха, а мен ме зашиха ми го връчиха и тогава ми показаха кака се кърми около 1/2 - 1 час след раждането. Ние нямахме никакви проблеми със засукването. Според мен акушерката беше права. По-важно при първото кърмене е и двамата да сте спокойни и отпуснати, и ако може бебето да не опитвало да пие от шише или залъгалка. След това го слагах винаги когато се събуди. Ние до сега сме изключително на кърма независимо, че не сме засукали веднага след раждането. А от шише и до сега не може да пие въпреки, че се опитвам вече да му давам по малко вода.
Успех в българските болници, и най-много настоявайте да не го дохранват или да му дават вода.
И въпреки всичко което специалистите в България вършат бебетата пак се научават да сучат. newsm44

# 10
 • Мнения: 332
здравейте, и аз да споделя моя опит, въпреки че не е от бг-болница.
Но първо да кажа, че това, което Ана-Мама е казала , напълно го подкрепям, говори с лекаря, който си си избрала, какво искаш и очакваш, за да сте наясно и двамата. И както чета, найстина трябва да си по-твърда.

Аз раждах нормално, Бебето ми го дадоха веднага, преди да са отрязали пъпната връв. Малко предисловие - След доста дълъг период на разкритие до 8 см. ми сложиха епидурална упойка, и понеже и двамата с бебока накрая бяхме изморени, той със спаднал пулс, аз с увеличено време между контракциите, ми сложиха и система за контакциите и се наложи да го придържат с вакуум защото се връщаше навътре в корема. Също и имах разкъсвания на 2-3 нива навътре, т.е. не големи , но дълбоки. След като излезе, веднага ми го сложиха на гърдите, не толкова да засуче, а просто да е до мен, да чува сърцето ми. Таткото сряза пъпната връв, и после вече докторка взе бебето, за да го прегледат, да му вземат малко кръв, да видят дали не му е липсвал кислород, и да му сложат малко маска с О2, докато го преглежда.И после веднага ми го върнаха, пак на гърдите и така беше с мен 2-3 часа, през което време и ме шиха.Мериха го и го обличаха след това. През тези 2-3 часа, той ми беше на гърдата, силно казано засукваше, но се опитваше. Показаха ми как да се кърмим правилно на сутринта, през нощта ( от 4 до към 6:30) бебо беше до мен в леглото, на гърдата, но той беше по уморен от мен, та не знам колко е сукал, така запсахме докато не измранка. Заслужава си да се побориш със закостенели мозъци, за да изпиташ удоволствието, от гупкането на бебето току що излязло от корема ти. В добавка, нашия бебок само измяучи, да си поеме въздух и да му се чуе гласеца и след това изобщо не е плакал, докато не го взеха да го мерят, и обличат.

Бих си позволила да те посъветвам, ако не друго, то поне се опитай да им забраниш да му дават каквото и да било преди да пробвате да се кърмите. А ако може да ти го дадат поне за малко, преди да почнат да го мерят и обличат, ще е много добре. Няма да изстине, нали ти ще го топлиш. По важно от това, да се чувства защитено веднага след стерса от раждането, няма. Даже и да е цезарово, ако не е с пълна упойка, тук пак ги дават на майката.

извън темата - не мога да повярвам, възмутена съм, че някъде си позволяват да дават на бебета АМ преди още да са ги пробвали на гърдата на мама. А сигурно го правят и с шише.....ТО бебето си знае интереса и найстина се научава да суче.....ама кому е нужно останалото.

Леко и безпроблемно раждане  Hug, и дано стане така, както ти искаш

# 11
 • Банско
 • Мнения: 2 829
И аз раждаш в САЩ и ми дадоха беебто веднага, но ще следя темата, че може да раждам второто в БГ.
Имам чувството, че в БГ повечето майки са имали проблеми с разранени зърна, неправилно засукване и т.н., коетоаз си обяснявам с това, че бебетата първо се учат от биберон и чак после на гърда. При нас кърменето беше безпроблемно от самото начало, само леко ми бяха чувствителни зърната по едно време, ама без рани и болка.
Интересно ми е да споделите, дали когато бебето, които е засукало веднага след раждането майката не е имала проблеми с разраняване на гърдите? И дали ако бебето е било дохранвано преди да го дадат на майката е имало такива проблеми?

# 12
 • Мнения: 332
yanast аз почти нямах проблеми с разранени зърна от неправилно захапване. При мен се получи рана на дясната гърда, която според мен беше от много силно засукване, тъй като тя пускаше много малко, и се появи едва на 2та седмица (явно каналчетата не се бяха отворили) в сравнение с лявата (от 1-2 струйки, и капчици от другите каналчета) Сега и дясната пуска доволно добре, и рана вече почти 3 седмици я няма, бебо е на 2 месеца.
 за малко да забравя, в родилното дават добавка с малка чашка, за лекарства, или със спринцовка, но не с биберон.
Та може и да има връзка между това как е дохранвано бебето преди да бъде дадено на мама, и изобщо как го дохранват в първите дни.

Последна редакция: чт, 14 юни 2007, 15:06 от Aleksi

# 13
 • Мнения: 253
И аз исках да си го нахраня детенцето възможно най-скоро след раждането, но пък не съм мислила да е на минутата. Нали трябва да го измият, прегледат, затоплят и т.н. При нормално раждане след изгонването на плода има и раждане на плацентата, шиене...Аз си накърмих детенцето веднага след тези процедури. Бях още на магарето - може би 1,5 - 2 ч след раждането и нямаше никакъв проблем със засукването. Просто помолих лекаря да ми го даде. После го взеха за баня, но изрично ги помолих веднага след това да ми го донесат и така стана. После в стаята продължих да си го кърмя. Не съм давала добавка.За съжаление вечер ги взимаха и им даваха вода с биберон и залъгалки. На третия ден зърната ми баха доста чувствителни през 1-та и 2-ра седмица имах леки ранички. Ползвала съм протекторите на Авент 5-6 пъти и всичко мина.

Мисля, че най-важното е да не му дават биберон, а пък дали ще е на 30-та мин или след 2-3 часа, то си им е рефлекс.

# 14
 • София
 • Мнения: 821
сърдечно благодаря на всички за отговорите! не се учудвам, че няма нито една мама, раждала в бг болница, която да сподели как е минало това при нея, но това страшно много ме натъжава...  Sad

не знам дали е станало ясно, но аз имам вече едно детенце, сукалче вече 2 годинки  Mr. Green и въпреки, че не е засукал веднага след раждането, все още се радваме на чудесно кърмене. (е, първият месец си търсихме "топлата вода", лутайки се м/у съветите от майки със "стаж", роднини, педиатърката, акушерките в болницата - все тотално противоречиви и погрешни съвети даваха, но това е друга история!)

пускайки тази тема, исках да съм наясно повече с това кога е най-реалистично да ми го дадат (преди 2рия час, ако всичко мине както първият път, т.е. без усложнения, дай боже!). Четох в библиотеката, че в някои страни го дават веднага са засуче също и за по-лесно раждане на плацентата, т.е. преди шиенето; на други места още неизмито, и т.н.

за мен ще е най-важно не да го нахраня тогава, колкото да засуче, за да усети успокоение след "появата си", да си използва "летящия старт" на сукателния рефлекс и пр. Бъдете сигурни, че този път ще съм настоятелна да не му дават води, АМ и други такива, освен ако няма медицински показания за това, както беше писала Ана-Мама. След това съм уверена, че ще си е с мен в стаята и ще си се кърмим, когато си поискаме.

Може би трябва да поставя въпроса си към мамите, раждали в България така: кога след раждането ви го дадоха да засуче за пръв път (в смисъл първите часове след раждането)? Има ли мама, която е закърмила бебето си в първия час от живота му?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт