Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 юни 2007, 20:51 ч.

Проблем със щитовидната жлеза

  • 97 276
  • 367
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 94
Здравейте,

Не е нова тема, но да я подновя.. бях на гладуване при Емилова 25 дни + 10 дни захранване..отидох там заради проблем номер 1: Поликистоза на яйчниците, която датира от 1год. за нея бях пила само противозачатъчни...но като ги спрях явно не беше изчезнала, взе да ми закъснява и така..

След гладуването се оказа, че според лекаря от центъра на Емилова, мазнините са ми под минимума.. за мен този минимум е 21%, а аз имах 15.8 %.., теглото им трябваше да е минимум 10кг, а мойто 7.1 кг..иначе нали се вталих, направо не се познавах..Лекарят ме стресна, че критичните мазнини могат да объркат хормоните ми... което е станало #2gunfire
Програмата приключи на 29.05...и аз стресната от съмненията на доктора, взех направление за ендокринолог и на 07.06 ей ме на в кабинета и..
Откри ми с напипване дифузна гуша тип 2, степен Б..аз нищо не напипвам, ама аз к'во разбирам!

Назначи ми изследване на 7-8 хормона, от тях 5 изследвах на 09.06., ето ги:

   Хормони /Hormones/ - Elecsys   

   Забележка : Няма

   Име на теста (изследването)
   Резултат
   Единици
   Референтни граници


   TSH   >100.00   mkIU/ml   0.27 - 4.20

   Prolactin   640.50   mk/u/ml   Мъже: 86 - 390: Жени: 72 - 511

   Progesteron   0.57   ng/ml   Ж:Фол.:0,2-1,5; Ов:0.8-3.0;Лут:17-27;Мено:0.1-0.8

   DHEA-S   9.20   mkmol/l   F:1.8-7.7;meno:0.5-2.6: M: 2.6-7.7; Новородени: 0.5-38; до 6г.:0.1-0.8

   Androstendion   3.61   ng/ml   0.35-3.4

Мисля, че са ужасни.. newsm78 но ме озадачава абсолютното несъответствие между границата на TSH и моето ниво...над 100..направо ме  #2gunfire с това ниво..

След ровичкане из нета за мерната единица, открих сайт, в който тези граници ги дават в малко по-друга единица, а именно: mIU/L, a не mkIU/ml, каквото е моето ниво...да не би моето ниво да е към мл, а границата да е за литър...
Тогава не би ли било 0.100, а не над 100 !!! Което е нещо коренно различно, май... newsm78

А иначе лекарката по телефона като чу тея нива, обяви : Хипотиреоидизъм, с което потвърди моите опасения на база данните в нета за високите нива на TSH.. #Crazy

Утре на своя глава ще си повторя изследването в прочутата Лабор Експрес за да се убедя в нечия правота.. да видим чия Peace , а после ще ходя при тази докторка да видим кво ще ми измъдри, ах, как не искам хормони да приемам... #Cussing out

Искам алтернативно лечение...дали с възстановяване на нормалното хранене няма да се оправя..?!

Нека да ви кажа какво намерих за храните, които блокират усвояването на йода!!! А именно: зеле, фъстъци, соеви продукти, ряпа, броколи
А йод освен в орехите, се съдържа в:

Лук
Бадеми
Цвекло
Зърнени храни
Млечни продукти
Спанак
Леща
Боб
Репички
Яйца
Лимони
Чесън
Кайсии
Череши
Круши
Праскови
Вишни
( за маслини, тиквички, картофи и гъби не съм сигурна..)

Препоръчителната доза йод, който е така необходим за щитовидната жлеза е 150 мкг за 24 часа...
В лещата се съдържат...35 мкг/100г Simple Smile

Надявам се да Ви е полезна тази информация, ако има и други от Варна с моя проблем(и), ще се радвам да споделите какво лечение прилагате, при кой лекар и т.н.

Да не забравя и за Тиростим на др Тошков..какво мислите за него, дали ще има ефект.??

To be continued...


---------------------------------------------------

# 1
  • Мнения: 801
Аз ти писах на лични, но и тук да ти кажа за мерните единици... mkIU/ml и mIU/L e едно и също.
Хипотиреоидизмът се свързва с високи нива на TSH и ниски такива на FT4, обикновено. Виж тази табличка за повече информация.

P.S. Не съм привърженик на лечебното гладуване... Но всеки сам прави избора си. Успех, стискам ти палци да се почувстваш скоро по-добре Simple Smile

# 2
  • вече София :(
  • Мнения: 254
Не искам да те плаша, но не е грешка в резултата - и лечението е само едно прием на синтетичен хормон L-тироксин всеки ден, в каква доза ще ти каже лекаря след като направи изследвания. Зная от личен опит. А за лекари - трябва много да се внимава и е добре да даваш кръв в 2 лаборатории за да се избегне риска от грешка в лабораторията.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 94
Kreolka_ta,

Благодаря ти за мнението, но ако поизчакам известно време има ли вероятност да се регулират сами хормоните..подозирам, че от глада е настъпил силен белтъчен недоимък..а следователно хормоните не могат да се образуват..дали ако почна да ям нормално млечни и месо, няма да се пооправя ?

Минали са 12-14 дни от края на глада, а аз избягвах доскоро месото и млечните..сега взех да си ги включвам..Simple Smile

Кво мислите, мацки?

И ако взема Тиростим и Цистофемин за 2та проблема и се храня пълноценно ...дали е възможно да се повлияят от това..щом от храната са в недостиг, от нея трябва и да се пооправят?

И цял живот ли се лекува тоя хипотиреоидизъм, какви симптоми трябва да имам, които се усещат?

Мерси пак   bouquet

# 4
  • вече София :(
  • Мнения: 254
с хормоните шега не бива, пък и такова голямо отклонение в тсх над 100 ме съмнява да се оправи от храна - пиша ти на ли4ни и ти давам линкове да 4етеш

# 5
  • Варна
  • Мнения: 94

Второто изследване днес показа следните резултати:

TSH > 100.реф. 0-35-5.00 ..направо ужас..
Т3 =2.08 реф. 2.25 - 6.00
Т4= 1.90 реф. 9.15-23.86 и този е толкоз зле, нали са свързани..
т.е. потвърди, че TSH ми е над 40..аз знаех вече, че е над 100, м... му ! #Cussing out него го изследвах напразно..добре поне, че реших и останалите 2 за щитов.жлеза да ги видя кви са..
Направо се плаша..четох из нета за вирусен хипотиреоидизъм..който се лекувал..за няколко месеца?! Сега ще поровя за него, и без тва моя приятел излезе с приятели да пийнат..май и на дискотека можели да ходят, много ме ядоса, иначе вика ми - ела с мен, ама само мъже са, ще ми е скучно! Пак имахме грандиозен скандал.. smile3518..пак ще ни мине, но..не ми минава Weary
нали си падам ревнивка и ме е страх да го пусна сам на диско.. smile3511, че е пълно с жени... Tired

А часа при ендо-д-рката е чак другия четвъртък...не че бързам да почна доживотните хормони, ама не искам да се увредя още.. #2gunfire

# 6
  • Варна
  • Мнения: 94
Опс, грешка!

Днес показа, че TSH ми е над 40..омотах се нещо..

# 7
  • Варна
  • Мнения: 94
И тъй, кво мислите за Euthyrox?

Това ми изписа мойта докторка..аз и вярвам..от най-добрите чувам, че е  Flutter Hug Peace

# 8
  • Берковица
  • Мнения: 1 859
Kreolka_ta,

Благодаря ти за мнението, но ако поизчакам известно време има ли вероятност да се регулират сами хормоните

Не чакай аз чаках 2 години и миах през ада. Относно изседването нищо не мога да ти кажа защото на мен днес ми предстои.

# 9
  • Варна
  • Мнения: 94
Не изчаках аз повече от необходимото..от 22.06. го пия Еутирокса и се чувствам добре, слава Богу! Няма го плашещия ме бодеж в сърцето..да чукна на дърво!Спокойна съм, пак съм си аз... полека, полека и вените ми се успокояват... мисля, че TSH намалява..Simple Smile бавно, но сигурно.. Hug дано!

Но имам и хиперандрогенемия, щото явно са свързани ръка за ръка с поликистозата..чудя се как да понижа тези мъжки хормони..?! Ментов чай, чух да подхвърлят из разни статии, че помагал..не знам? Като се сетя пийвам..абе по 1 ч.ч. на ден поне ще пия..

А за тия 2 неща пък инсулиновата резистентност можела да е повода...и за тва тряа да са изследвам...да видим кога и колко ще струва..сега си пия хормона и се радвам, че все пак ми дойде..макар и 51 дни след последния цикъл..но тва е от прекалено дългия глад - и при моята приятелка е така..точно след 51 дни и дойде и на нея! майтапи.. newsm78
Ама ония от центъра на Емилова ми иде да ги изкормя! bash

Те моите хормони може да не са били в ред, но ми идваше  на 32-33 дни.. абе направо не е за приказване! Но аз не се отчайвам  Flutter  Peace #2gunfire smile3511 newsm45   love001

# 10
  • София
  • Мнения: 62
Insatiable_ Толкова високи стойности на TSH показва, че заболяването ти е не е отскоро. Гладуването при хипотиреоиедизъм не е желателно. Не ти съветвам да взимаш таблетки на д-р Тошков, губене на пари и напразни надежди. Заболяването е доста сериозно и в този случай помага само заместителна терапия с хормони Еутирокс в случая. Напиши, какви симптоми си имала и още имаш, защото аз при стойности на TSH-36, се чувствах като парцал, не можех да водя нормален живот. Имаш ли наднормено тегло и какво количество Еутирокс са ти предписали?

# 11
  • Варна
  • Мнения: 94
Oxi11,

мерси за мнението! Hug

И аз си мисля, че не е отскоро..нали съм от ендемичен район, а и според мен не отсега са ми високи и мъжките хормони..но може би гладът е дал тласък на хормона и той е изкрейзал..знам ли и аз..

За Тошков съм се отказала..не се тревожи! Симптом - само бодежа в сърцето 1 - 2 пъти на ден, който бая ме стряскаше.. беше краткотраен, но всеки ден, няколко дни след приключване на гладуването..
чувствах се добре иначе.. ако не броим, че вените ми изглеждаха като разширени навсякъде по тялото .. прозираха много и усещах напрежение.. иначе си работех нормално, не ми се е спяло особено..пиех 1 кафе на ден и то 3в1..следобед..иначе пиех ментов чай сутрин..

За теглото сега съм 48.5кг, висока съм 155см..след Емилова бях 45кг..не мисля да качвам повече..така ми е супер..Simple Smile

Притеснява ме единствено дали има връзка между TSH и мъжките хормони ? Като пия Т4 за да се понижи TSH, кво става с мъжките хормони?Ровя се из английските сайтове, ама засега не намирам нещо категорично.. Страх ме е от тоя хирзутизъм..

Еутирокса  по 50 мкг - 1-3 ден
4-13 ден - се редуват 50 и 75 мкг
14 - 40 ден - по 100 мкг
и следва контролен преглед ..

ще ми се сега да си изследвам TSH, че нямам търпение да видя как се влияе..но усещам, че се влияе..

бодежът изчезна на 2рия ден, на 3тия имах малко тежест в областта на сърцето, но щото се претоварих с работа вкъщи... но оттогава ми е супер и няма и спомен от онзи бодеж!

По-леко се чувствам, по -бодро, по-спокойно! Вените ми полека се скриват и  не усещам вече такава напрегнатост..все пак от 22.06 го пия..

# 12
  • Sofia, BG
  • Мнения: 392
Пишете ме и мен в ‘отбора’  Tired
Преди 3 дни го разбрах и сега още не мога да го асимилирам. Напрво ми дойде като гръм от ясно небе  Sick – четох какви са симптомите, но нямам нито един, с изключение на наднормено тегло, с което от 3-4 години упорито се боря - сега ми е ясно, защо толкова трудно свалях кг и после толкова лесно си ги връщах.
Страх ме е да чета повече инфо за Хашимото (определиха ме като ‘клсически случай’) Сега си пускам и допълнителните изследвания – най-много се ужасих от тази инсулинова резистентност , четох и за други съпътстващи заболявания, като витилиго и т.н. Уффф гадост!  Sick Sick

# 13
  • Варна
  • Мнения: 94
Мила vanessa_jo,

кажи как са ти хормоните? При мен имат съмнения за автоимунен тиреоидит, барабар с хипотиреоидизъм и хиперандрогенемия и поликистозни яйчници.. и дифузна гуша, да не забравя! #2gunfire

А при теб кво точно си изследва, колко е и т.н...

Пиши, пиши, не ни жали  Flutter

# 14
  • София
  • Мнения: 62
Insatiable_
Има връзка между поликистозни яйчници и Хашимото. Много жени с Хашимото имат поликистозни яйчници, включително и аз. И аз имам проблеми с окосмяването, то също е свързано със щитовидна жлеза. Пиенето на хормона на щитовидна жлеза по никакъв начин не влияе на ниво на мъжките хормони в организма. От тук нататък ще се справяме с окосмяването с кола, пинцета и всякакви подобни подръчни материали. Insatiable_  добре, че нямаш проблеми с теглото. Peace

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт