Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 61 отговора

Белгия/София

Мнения: 27 528
Дали някой може да ми каже рецепта, техника или каквото и да било за варените гевреци? Които ги продават за .... стотинки в големи, книжни чували? Обожавам ги  Flutter
Цитирай


Мнения: 7 837
Ох, не е истина, от сутринта си мисля за мазна пазарска баничка, а сега и това...
Дано има лесен начин за правенето им в домашни условия  Laughing
Цитирай

на баба си в джанките

Мнения: 526
Мога да ти кажа как ги правеше баба ми по спомен,ама без пропорции-не ги знам точно...
Замесваше тесто от брашно,мая,мъничко сол и захар и мая.Тестото май по-твърдичко ставаше.После оформяше гевреците и ги пускаше във вряща вода,на която слагаше 2-3 лъжици мед-докато изплуват.Вадеше ги,да се поизсушат,и ги печеше.
Беше ми много любопитна техниката и затова съм я запомнила.Аз гевреци не обичам Very Happy
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305
Мога да ти кажа как ги правеше баба ми по спомен,ама без пропорции-не ги знам точно...
Замесваше тесто от брашно,мая,мъничко сол и захар и мая.Тестото май по-твърдичко ставаше.После оформяше гевреците и ги пускаше във вряща вода,на която слагаше 2-3 лъжици мед-докато изплуват.Вадеше ги,да се поизсушат,и ги печеше.
Беше ми много любопитна техниката и затова съм я запомнила.Аз гевреци не обичам Very Happy

и аз така съм ги правила: хлебно тесто, по-твърдо. преди да ги сваря, чакам да повтасат малко и тогава във водата.
преди да ги запечеш, докато са още мокри можеш да наръсиш сусам или маково семе. от меда във водата полепват Peace
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
Ауу, запалихте ме. Аз много обичам, а тук нали няма...

Асялайн, може ли някакви пропорции, ако са ти под ръъка?
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305
Ауу, запалихте ме. Аз много обичам, а тук нали няма...

Асялайн, може ли някакви пропорции, ако са ти под ръъка?

ВАРЕНИ ГЕВРЕЦИ

1. 1 кг брашно
2. 20 г мая
3. сол на вкус

От брашното, размитата в малко хладка вода мая и 2 и половина ч.ч. вода, в която е разтворена солта, се омесва гладко тесто, което се оставя за 15-20 минути на топло. След като втаса, тестото се разделя на топчета по около 100 г. От тях се правят фитили с дължина към 40 см, от които се оформят гевреците. Нареждат се в тава, поръсена с брашно, и се оставят отново за 10-15 минути на топло. След това се пускат в 1 л вряща вода с 2-3 лъжици мед и се варят 3-4 минути, докато изплуват на повърхността. Изваждат се и като позасъхнат, се пекат най-отдолу във фурната.

от някой форум съм я копирала, не помня от къде.
но стават вкусни Peace
Цитирай


Мнения: 119
Аз пък ги правя на гевречета с пръст - пробивам топчето и го завъртам на пръста си докато стане хубаво геврече Laughing
Не бях се сещала скоро за тях, може и да направя събота и неделя
Цитирай


Мнения: 7 837
При каква темп. се пекат  Blush И колко време горе долу?

Изобщо не съм наясно, сори...
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305
много трудни въпроси ми задаваш, аз готвя без рецепта. 35
 да кажем 180 градуса, за около 10-15 минути. трябва отгоре леко да се зачервят.
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Правих тези гевреци на Pep-4o, страхотни са Hug
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305

ама тези са сусамени, не са варените. Stop

на пепчо са от по-меките.
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
Благодаря, ще пробвам в най-скоро време. Very Happy
Цитирай

Пловдив

Мнения: 260
Обожавам гевреци няма начин де не ги направя!Дано да се справя!  chef
Цитирай


Мнения: 531
 Варени гевреци
500 г. брашно
1 суха мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. сол
1 ч.ч. топличка вода /за меко тесто/
Омесва се тесто и се оставя на топло петнайсетина мин да втаса. Оформят се гевречетата, подреждат се в набрашнена тава и се оставят пак да втасат. През това време се слага на котлона една тенджера с вода с 2 с.л. мед или глюкоза. Като заври се пускат гевречетата за около 3-4 мин. Поръсват се с мак, сусам или каквото ви харесва и след като поизсъхнат се пекат в загрята на 180 - 200 С фурна
 това е рецепта та,но не помня от къде съм я копнала.Може да е и форумска.
Не съм я пробвала.
Успех на мераклиите! Laughing

Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670

ама тези са сусамени, не са варените. Stop

на пепчо са от по-меките.
Да, не са варени SmileПравих варени, за съжаление нямам рецептата, но вече момичетата я написаха.Все пак исках да кажа, че гевреците на Пепчо са много по-вкусни и меки от варените.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 61 отговора