Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 8 383
Имам нужда от помощ.
От 4 години имам следния проблем: когато си правя справка в интернет, за здравните осигуровки, на моето ЕГН излиза името на друго момиче (което по случайност познавам).
Родена съм в Смолян, от 5 години съм студентка в Пловдив. Въпросното момиче също е от Смолян, но учи в Благоевград. ЕГН-тата ни си приличат по първите 4 цифри Confused
Няколко пъти ходих в моя университет, където сигнализирах за проблема - при тях, в базата данни съм си наред, внасят си ми осигуровките. В Смолян, в Районната здравна каса също е наред. Последния път, когато пак се разправях с това, ми бяха казали че от моя университет не изпращали данни за мен, че съм студентка, при тях в РЗОК Смолян - пак ходих до моя уни., казах го това нещо - те казаха, че всичко си е наред при мен и че проблемът не е при тях.
Най-интересното е, че при личната ми лекарка, в нейната база данни си излизам с моето ЕГН и моето си име, взимам си направления - но понякога, на регистратурите, където ми заверяват въпросното направление пред прегледа, правят справка и те (май в нета) и като видят че на моето ЕГН излиза друго име, ми правят проблеми.
Честно ви казвам, вече ми се повръща от тази история...не зная към кого да се обърна, не знам къде по трасето става грешката - може би ако знаех, щях да отида да я оправя.
Моля ви, ако някой е наясно с това какъв точно е пътят на осигуровките и къде е възможно да става обърквацията - помогнете ми.
Благодаря от сърце.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 299
Много странно, наистина...не знам какво мога да помогна... Вийдам ходила си в НОИ newsm78 След като, когато ти сама влезеш през страницата на НОИ да си провериш с твоето ЕГН, защо когато отидеш в НОИ не ги накарат и те по този път да проверят, а не през техните си програмки??? Другото момиче, с което се получава объркването, няма ли същия проблем? Защо не отидете заедно с нея в НОИ? Или когато ти се случва да ти правят проблем при направленията - накарай ги да принтират страницата, на която се вижда грешката.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 8 383
Благодаря, че поне някой се включи Simple Smile
Другото момиче няма този проблем, на нейното си ЕГН излиза нейното си име. Днес се свързах с нея по телефона, та ми каза да й проверя данните и всичко беше наред.
В университета ме провериха и онлайн и се ококориха, невярвайки на очите си Mr. Green Но казаха, че идея си нямат как може да е станало това.
Честно казано, не знам в НОЙ как ме проверяват newsm78 Може би е добре да проверя...
Днес писах мейл на няколко души от РЗОК Смолян и НОЙ, пък да видим дали ще ми отговорят и какво...

# 3
 • София
 • Мнения: 1 299
Най-добре е лично да отидеш. Аз щях да ги накарам там на място да отворят сайта през който ти проверяваш и да видят. Не ги оставяй на мира, за да направят нещо по проблема. Не дай си Боже утре нещо стане ( не ти пожелавам) и се нуждаеш от лекар да не те върнат за глупост  Tired

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 8 383
Проблемът е, че нямам как да си отида до Смолян сега и затова съм антоварила баща ми да се разправя вместо мен - той не си поплюва, а и е по-оправен от мен... Така че той ми движи нещата там, но за съжаление, отвсякъде всички казват че проблемът не е при тях Tired

# 5
 • София
 • Мнения: 1 299
Разбира се, че така ще кажат. Но вие не ги оставяйте намира, ианче просто не виждам какво може друго да се направи. Дано още някой се включи с по-добър съвет от мен  Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 3 416
 Мога да ти кажа при нас какво беше станало.
 Напуска служител, издаваме му всички необходими документи и той си отива. След няколко месеца се обажда по телефона да каже, че трябва да връща пари в бюрото по труда, защото му казали, че работел и му се внасят осигуровки.
 Проверихме и се оказа, че след това е назначен при нас служител и по грешка е вкарано ЕГН-то на напусналият. Така на ЕГН на новоназначеният не излизат осигуровки, а на напусналият(и безработен) се внасят по ЕГН осигуровки.
 Имаше малко ходене по мъките - в НОИ на 10-тия етаж, занесохме вярната информация за старите периоди и се оправиха нещата.
Грешката беше на работодателя и бяхме длъжни да я коригираме.

 А някоя от Вас двете освен като студентка осигурява ли се от друго място?
  А от "твоят" университет като казват, че всичко е наред, провериха ли дали осигуровките се внасят по правилното ЕГН. Защото ако първоначално са те вкарали с ЕГН-то на другото момиче, логично е да не постъпват данни за теб в РЗОК Смолян, просто защото постъпват по ЕГН на другото момиче и обратно същото важи за нея - ако тя е вкарана с твоето ЕГН.
 Може би зависи кои данни са постъпили първи в РЗОК, защото после мисля, че си отиват директно по вече "наличните" ЕГН-та.
 
 

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 8 383
Осигуряват ме само от университета. При тях моето ЕГН си е наред и си отговаря, така че не знам как може те да внасят осигуровки на грешния човек Rolling Eyes Другото момиче не е тяхна студентка, тя е в Благоевград Crazy
Току що се връщам от университета - обясних пак проблема, записаха ми данните, ще проверят какво става.

# 8
 • Мнения: 74
  Доста забъркана ситуация... newsm78.Според мен става грешка ,не толкова при превода , а при подаване на информацията / с дискета/ в НАП т.е. от работодателя.Едвали грешката е в служител на НАП, защото твойта ЗОВ се превежда в едно общо платежно с тази на  останалите студенти,а информацията от дискетата автоматично се прехвърля в регистъра , а не ръчно за всяко лице поотделно.Разпечатай това което намираш за твойто ЕГН в страницата на НАП и им ходи на крак.Ако пак не става пишеш им една жалба до директора на съответното РУСО по постоянен адрес като прилагаш разпечатката и тогава няма начин да не се оправят нещата.Успех Peace

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 8 383
Ани, благодаря за съвета  Hug

# 10
 • София
 • Мнения: 323
Трябва да отидеш в НАП. Когато ти е възможно. Лично и с лична карта, да ти направят справка в тяхната база данни по ЕГН. Ако с твоето ЕГН излиза друго име, възможно е да се наложи да си извадиш от съответната община удостоверение за идентичност на имена по ЕГН и акт за раждане. След което с молба до НОИ нещата ще се коригират

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 8 383
А това НАП...национална агенция за приходите ли е?
То регионално ли е? В смисъл, всяка област ли си има или...извинете ме за тъпите въпроси, но не ги разбирам тези неща.

Бях споменала, че писах на разни институции...копирам ви какво ме посъветваха от Смолян конкретно:
необходимо е да се обърнете само и единствено към НОИ, за коригиране на допуснатата в техния регистър грешка. В базата данни на РЗОК Смолян и регистъра на ГРАО /Гражданска администрация и административно обслужване/ с Вашето име и ЕГН няма проблем. Вие трябва да отидете в териториалното поделение на НОИ и срещу молба и представяне на лична карта, служителите да извършат необходимата корекция. За изясняване на  здравноосигурителният Ви статус, можете да поискате от тях да Ви издадат съответното Удостоверение.

какво мислите?

# 12
 • София
 • Мнения: 323
В такъв случай НАП и Община отпадат. Там явно всичко е наред. Допусната е грешка при въвеждане на данните в базите на НОИ. С Молба свободен текст отиваш в районното управление на НОИ по постоянен адрес и на онование тази молба ще коригират данните. Подай и молба за издаване на удостоверение за платени осигуровки. Приложи копия от всички документи, с които разполагаш. Поискай, ако е възможно, от университета да ти издадат декларация за внесени осигуровки за периода на обучението ти. Ако има проблем, те ще изискат от тях съответните документи служебно. Успех. Малко неприятна разправия е, но такъв е реда.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 8 383
Разгеле, откога чаках някой, дето е наясно да ме светне как точно да процедирам   bouquet
Благодаря ти!

# 14
 • Мнения: 4 700
Мале, мале, голяма объркация е станало с ти ЕГНта.  ooooh!

desinansitoni, виждам че си наясно с тематиката и ако не те притеснява да ми отговориШ и на мен. Имам следния проблем (ако иzобЩо мога да го нарека така): До края на 2001 бях студентка и ме осигуряваха от там. В края на годината zаминах zа Германия и се отписах от университета. Към края на 2005 всичките ми приятелки в Германия получиха писма от касата или НОИ ( не zнам точно), че дъажат суми zа предните години. АЗ не получих ниЩо. Погледнах в сайта на НОИ и там пиШе, че съм с непрекъснати осигурени права.  #Crazy и ниЩо не дължа. Майка ми пита и джипито ни и тя е погледнала в компютъра и каzала, че съм осигурена. Аz преz това време се омъжих и вече дори нямам българско гражданство, но при тях се водя с моминското си име и осугурена. Та се чудя да се набутвам ли межди Шамарите и да ходя да оправям неЩата или да си трая. И как може иzобЩо да се е получило така. Може би трябва да спомена и че филиалът на университета е zакрит от няколко години, така че иzключвам въzможността да продължават да ме осигуряват погреШка.

Мерси zа отговора.   bouquet


П.П. Стеф, дано се справиШ с проблема. На твое място zадължително бих си иzвадила документ, че са ти платени вноските zа всички периоди до сега.   Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт