Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Скрът
 • Мнения: 242
Тази статия я намерих на един руски сайт Детки, тя е съставена от съвети на Мария Борисовна Майорская, които тя даваше във форума за педагогическо захранване. Тя е водещ консултант по кърмене и захранване в центъра "Рожана".
Някои неща се дублират с другите статии за ПЗ, но в тази тук акцента е повече на начина по който майката възприема захранване, начина които доста се различава от общоприетия. Затова някои от предлаганите мерки могат да се сторят доста крайни...

Няколко принципа за хранене на деца с нарушен хранителен интерес (за кърмачета от 9 месеца до 3 години).

Сядайте на масата заедно с детето и го слагайте на коленете си (след 8-11 месеца вече може да го слагате на отделен стол до вас). Вие трябва да сложите на масата една порция за вас и по една за останалите членове от семейството  и да не предлагате нищо на детето. Всички сядате и се храните, а то само ви гледа.

Щом видите, че детето се заинтересува от храната, вие му давате на крайчето на лъжица малко от вашата храна, от вашата чиния и продължавате да ядете. И така докато детето проявява интерес към храна. Ако то спре да се интересува от съдържанието на чинията ви, вие го пускате на пода, давате му някакво парче твърда храна (сухар, морков, ябълка), нека то го гризе, а вие и семейството ви продължавате да се храните.

Помнете, че на детето му е интересно да яде само това, което яде майка му, а след това и семейството му. Детето никога няма да яде нормално специално пюре от буркан. То изобщо се отнася скептично към това, че му пробутват нещо различно, нещо, което другите не ядат.

Сега задачата на детето е да се научи да смила храната, с която се храни неговото семейство.

Заедно с кърмата  детето получава всички необходими ферменти, които му помагат да се справи с храната на възрастните. Не отказвайте на детето, ако то иска да суче преди, след или по време на хранене. Вашата кърма му е необходима за смилане на приеманата храна.

Няма вредни храни, това са митове. Детето вече е готово да поема и да смила всичко, което сте яли по време на бременността и през тези месеци докато сте кърмели.

Не хранете детето насила. Това довежда до ситуации, когато детето започва да манипулира възрастните. Ако детето отказва да яде, вашите действия трябва да са следните: взимате храната от неговата чиния и изяждате всичко, раздигате масата - и край. Обядът е приключен, сега чакаме следващия път.

Детето не трябва да има свободен достъп до храна. То получава само това, което майка му му дава. Ако детето ви хвърля парчето храна, което сте му дали или започва да играе с него - вие го взимате и изяждате, демонстрирайки, че с храна не може да се лигави, храната е само за ядене.

Никакви играчки на масата, само храна. На който не му е интересно - да  ходи да си играе в стаята.

Трябва да обезпечите хранене 4-6 пъти на ден. При това, както е казано вече, не отделно от всички, а заедно със семейството. Ако самите вие не искате да ядете толкова често, тогава само пиете чай, хапвате нещо лекичко, важно е детето да вижда, че не отивате специално да  нахраните него, а просто сте решили да ядете и сте го взели със себе си.

Ако детето се лигави и започва да играе, вие спокойно му казвате, че възрастните не се държат така на масата и спокойно го пращате на пода или в стаята. Ако то иска да се върне на масата - взимате го, но след първия признак на лигавене пак го "прогонвате" и вече не го взимате за трети път докато не дойде време за следващото хранене.

Не се изхвърля храна пред очите на детето, всичко се дояжда, или може да се преструвате, че дояждате всичко. Необходимо е да формирате у детето усещане, че храната е нещо ценно, и никой не му разрешава да се отнася към нея неуважително.

Помнете още едно нещо - храните, които детето не успее да пробва до година и половина, или няма да ги яде в последствие, или те ще се усвояват лошо.

Неправилно приученото дете не храним 2-3 дни! Изобщо! На особено инатливите  се прави 2-седмично гладуване! След това започваме да се храним по нови правила.

Как трябва да се държи детето на масата:

В никакъв случай не трябва да храните детето си отделно! Слагайки детето на специално столче на отделна маса ние превръщаме този процес в развлечение и лигавене, когато всички наоколо се занимават само с него, като при къпане.

На общата маса е желателно детето да седи на такъв стол, от който то самостоятелно може да слезе. Подходящ вариант е възглавница върху "възрастен" стол. А ако все пак използвате високо детско столче, махнете от него специалната масичка и го сложете плътно до голямата маса и регулирайте височината му. Научете детето си само да излиза от него. Самостоятелно движещо се дете трябва да има възможност само да слиза на пода за изпуснатите парчета. Понякога това по-лесно може да бъде организирано, ако детето се храни седейки на коленете на мама, и ако в къщата няма подходящи столове, детето продължава да седи на коленете на майка му до 1,5 години, докато само ще може да слезе от всякакъв стол!

Неудобно е да хранят децата си на коленете само за тези майки, които не го правят редовно и постоянно! Успявайте да действате по-бързо от детето! Нашите майки хранят така децата си и на 1 година и 2 месеца и даже по-късно. Просто не му позволявайте да се върти! Дръжте го, наказвайте го с изгонване от масата! Ако детето вече не яде нищо, то пак е длъжно да сeди на коленете, ако това е нужно на майка му! Същите мерки се прилагат и когато детето седи на стола. Тогава ще трябва вие да сваляте детето долу то да вдигне изпуснато парче и да го слагате обратно!

Масата трябва да бъде сервирана и всичко трябва да бъде разположено така, че на майката да й е удобно. Ястията могат да бъдат сервирани едно след друго само ако семейството ви е голямо и всички помагат да отсервират, да сменят чинии и така на татък. За жена, седяща с бебе на ръце на масата, където има още едно-две деца е крайно неудобно да става, за да махне или да донесе нещо! Затова всичко освен десерта може да бъде слагано на масата наведнъж, като някои ястия просто могат да бъдат покрити с капак или салфетка.

Детето никога да не се храни на приказки и танци! То само ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИ  храна! По собствена инициатива мама може да предложи 1 микро доза храна (за детето, което се учи да се храни) или 1 чаена лъжица (за детето, което вече умее). Ако то не я изяде - бързо изяждаме вместо него и повече  не му предлагаме.

Слагайте на детето празна чиния. Когато то се протяга към храната от вашата чиния, сипвайте му малко с вашата лъжица. Ако след това то не иска да я яде, вземете чинията му ,изяжте храната и я приберете. След това нека седи и моли, а вие имате пълното право да му дадете или не. Както прецените. Главната цел е в съзнанието на детето да се формира разбиране, че храна не е забавление, че с храна не се играе, че храна не просто така стои на масата, а трябва да я добиваш, да "ловуваш" за нея.

Детето никога да НЕ СЕ СКЛАНЯ да седи на масата кротко, да не се лигави или да не пречи - всички тези действия се пресичат с изгонване от масата, при това незабавно. Може да го изгоните под масата или в другата стая, това зависи от възрастта на детето. Много е важно всички, които присъстват на това, да се отнесат с разбиране към тази мярка. Мама има ПРАВО да постъпва така, никой не трябва да се застъпва за детето ,да го съжалява , да коментира и да реагира на скандала, който детето може да направи.

Може да дадете на детето да суче докато седите на масата, но без да се откъсвате от собственото хранене и без да му обезпечавате комфортни условия за това! Ако не може да суче - ще чака, докато мама се освободи! А мама трябва да се освобождава дълго и в никакъв случай да не се откъсва от чинията си заради тази дреболия! Ако детето не може да вземе гърдата на масата и веднага да се успокои - то се спуска от ръцете на пода, а мама продължава да яде! Ако и там то буйства, може да го вземете обратно, но без да спирате да се храните. И докато майката не свърши да яде - тя не става от масата!

От масата се става само след приключване на яденето или само в неотложни ситуации! Със съвсем малки деца желателно е даже да не отговаряте на телефона, демонстрирайки, че храната е по-важна. Затова, ако детето свърши да яде по-рано от майка му или започне да се лигави, мама го маха от масата, а сама се ВРЪЩА ОБРАТНО. И дояжда! Спокойно и без да бърза. Само с подобно отношение може да демонстрирате на детето важността и ценността на храната!

Всички деца имат инстинкт за самосъхранение, затова детето НИКОГА НЯМА ДА ГЛАДУВА! АКО НЕ ЯДЕ - ЗНАЧИ НЯМА ГЛАД!!! За тези, които се съмняват ето малък психологически етюд (от книгата на В.Леви "Нестандартно дете", изложено със собствени думи). При всеки възрастен човек има такива храни, които той не обича! Например, харесвате ли варен лук в супа? Или си измислете нещо друго, също толкова гадно, слузесто и много противно. А сега си представете, че един великан 4 пъти по-голям от вас ви слага на огромен висок стол почти под тавана и упорно бута в устата ви огромна лъжица, пълна с този варен лук!!!! Представихте ли си? Той ви убеждава, разказва ви приказки и не ви оставя на мира, докато не глътнете! Още и проверява, дали наистина сте глътнали! Няма как да избягате! Гадно? Мислите ли, че със сладолед щеше да е по-приятно? Добре, представете си, че той ви храни със сладолед, но всеки ден, по 3-4 пъти, голяма купа сладолед, а още и на високо, под тавана, независимо, дали искате или не! Ако имате добро въображение - вие вече НИКОГА няма да карате децата си да ядат!

Мъкненето и дъвченето на парчета храна между храненията е нормален етап. Защото деца не могат да се занимават с едно нещо неподвижно и плюс това те се хранят разделно. Следователно един час след като детето е седяло на масата и е изяло едно, максимум две ястия, то вече е готово да хапне още нещо! При добър апетит това не е лош навик. Спираме да  даваме парчета само ако детето започва да яде лошо! Например: ако си закусвал добре - можеш да дъвчеш нещо до обед. Обядвал си лошо - извинявай, чакай вечерята. Но трябва да прилагаме разумно този принцип. Децата могат да имат и обективни причини да не ядат.

Ако в семейството ви няма много хора, мама трябва по-често да сяда на маса да пие чай, ту със солени работи, ту със сладки, с две думи с различни храни, по такъв начин ще получим същия асортимент от продукти не на 3 големи хранения, а.на 5-6 малки.

А сега за супата. Слагате на детето 2-3 лъжици за самостоятелно ядене, а през това време го дохранвате от собствена ви чиния.

Мама има право да извади от устата на детето всичко, което има там! Това е храната на МАМА, и тя СЕ РАЗПОРЕЖДА с нея, ако иска  - дава, ако иска - взима. Тук не питат за мнението на детето! И това е съвсем нормално и естествено, защото:

-детето не добива тази храна, храната е на мама и тя  дели с него
-детето не може за сега да прецени степента на нейната полезност-вредност
-детето не може да разбере, какви количества храна за него са оптимални

За всичко това детето си има МАЙКА, затова ако тя НИЩО НЕ МУ ВЗИМА - значи тя не контролира неговото поведение и то е предоставено на произвола.

Храната не е предмет за обсъждане. Та нали майката защитава детето от задавяне, отравяне, преяждане! Детето само не може да прецени опасността! Затова взимате му парчето и край, правите го с абсолютно уверено изражение на лицето, демонстриращо това, че вие имате ПРАВО да постъпвате така, и тогава детето няма и да помисли да се противи. Трябва само да разберете много добре, че вие не се борите с детето, не подтискате неговите права, а правите това, което е НЕОБХОДИМО, ЖИЗНЕННО ВАЖНО! Тук не е времето и не е мястото да проявява самостоятелността си. А ако то намери някаква гадост на улица?!! Ето къде е необходима реакцията на майката! А как ще се справите, ако винаги му позволявате да бута в устата всичко и да не дава да му го вземете? Важно е от време на време да му взимате нещо, например големи парчета, за да знае детето, че мама има това право. В тази ситуация се старайте да действате достатъчно бързо и решително, и АКО ВЕЧЕ СТЕ ЗАПОЧНАЛИ да вадите нещо от устата му, задължително трябва ДА НАСТОЯВАТЕ на своето, възможно като за пръв път и с цената на пръстите си. Има неща, които една майка трябва да прави бързо, сигурно и безапелационно, тези неща не се обсъждат, докато детето не порасне и само не започне да разбира от това.

Детето ПО ПРИНЦИП не може и не умее да контролира потреблението на нова храна, с която го запознават. То МНОООГО харесва самият процес, затова контролът ВИНАГИ е отговорност на майката. Мама определя порциите, мама следи детето да не се задави, и мама постоянно му взима прекалено големи парчета. Точно затова захранването се осъществява на коленете на мама, за да може тя ВИНАГИ да успее да реагира. Всички парчета твърда храна (не меки, които се дават на микро дози, а твърди, от които детето може до отхапе само) се дават на детето в ръчичката, и то ТРЯБВА да ги държи САМО!!! Ако детето изпусне-загуби парчето - мама го взима и изяжда, ако изпуска постоянно - ЗНАЧИ МУ Е РАНО ОЩЕ ЗА ЗАХРАНВАНЕ! А за да не бърка мама непрекъснато в устата на детето трябва грамотно да се избират продуктите за самостоятелно хранене и грамотно да се отрязват парчетата!

Последна редакция: пт, 15 юни 2007, 12:51 от My_Moonka

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Благодаря за чудесната статия Simple Smile

# 2
 • Мнения: 376
Благодаря от сърце My Moonka  newsm51 newsm51 newsm51!
Нали знаеш вече, че при нас храненето е голям проблем, направо мисията невъзможна, но чета с голям интерес статиите ти и ти благодаря за труда!

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 044
My Moonka,   bouquet

Само това ме озадачи:
Цитат
Няма вредни храни, това са митове. Детето вече е готово да поема и да смила всичко, което сте яли по време на бременността и през тези месеци докато сте кърмели.
-Това за деца след 8месечна възраст ли се отнася? Ами полуфабрикатите? Маргарините и т.н.?

А това доказано ли е:
Цитат
храните, които детето не успее да пробва до година и половина, или няма да ги яде в последствие, или те ще се усвояват лошо.

Че силно се притесних колко малко неща всъчност е ял моят син Sad пък е на възраст все пак Simple Smile

И пак мноооого благодаря:)Благодарение на тези чудесни статии, които превеждаш за нас, моят Мартин прояде краставици, домашни бисквити(kony,   bouquet), хляб, спрях клиповете по ТВ(е, само музичка пускам, ама то и с таткото не се храним на тишина).   bouquet    bouquet    bouquet   # 4
 • Мнения: 7 701
My_Moonka, винаги пускаш много интересни статии   bouquet

# 5
 • Мнения: 3 205
Много благодаря, много от нещата в статията ги наблюдавам, а други никога не са ми хрумвали, но ще ги въведа лека-полека!

# 6
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Отново много хубава статия. Благодаря много  Simple Smile
  Има някой неща за които не се бях замисляла.
  Има и неща с които не съм съгласна или определено няма как да се справя. Незнам успявате ли да храните децата, а и вие изобщо нещо да хапнете като са на коленете ви. Аз изобщо няма как да го направя с двете, но и едно да беше пак нямаше да стане.
  Отделно ако спрят да проявяват интерес към храта и ги пусна на земята как се предполага да се наям спокойно при условие, че те обикалят навсякъде ядат всевъзможни глупости или падат?
   Как да ядем заедно шест пъти при условие че все пак трябва да съм го сготвила това нещо- кога? А и че поне един, два пъти на ден сми навън? Хич не ми харесва напоследък как хапват често често баничка с маргарин ... определено не е най-здравословното нещо.
   Споделете при вас как е отностно тези нещица  Simple Smile Ще бъда много благодарна. Отново благодаря много за статията.

# 7
 • Скрът
 • Мнения: 242
Само това ме озадачи:
Цитат
Няма вредни храни, това са митове. Детето вече е готово да поема и да смила всичко, което сте яли по време на бременността и през тези месеци докато сте кърмели.
-Това за деца след 8месечна възраст ли се отнася? Ами полуфабрикатите? Маргарините и т.н.?
Ами, аз мисля, че се има из предвид, че една бременна жена или кърмачка не яде кой знае какви боклуци, а все пак се храни горе-долу здравословно, и бебето й така или иначе вече се е сблъсквало с всичко което е яла тя още в корема й, а след това и през кърмата.
Срещала съм и мнения, че в тази възраст децата имат най-големият потенциал за адаптиране към всичко наоколо, в това число и към храната. Че отначало пазиш детето си от всичко, а след това то пак ще се сблъсне с тези вреднотии и при това в много по-големи порции и ще бъде пак неподготвено, но приспособимостта му вече ще бъде по-малка.

А иначе и аз, колкото и да съм смела и безотговорна, не рискувам да давам на детето си всичко наред.
А това доказано ли е:
Цитат
храните, които детето не успее да пробва до година и половина, или няма да ги яде в последствие, или те ще се усвояват лошо.
Не мога да ти кажа, преведох го дословно, но още не съм срещала подобно инфо другаде. Мисля че едва ли е толкова категорично. Защото човек е всеядно животно, и успешността ни, като вид се дължи до голяма степен на поразителната ни способност да се приспособяваме към нови видове храни.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
My Moonka, страхотно си се справила. На мен това ми е една от настолните статии още отпреди да започна да захранвам.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Много ти благодаря:)

# 10
 • София
 • Мнения: 1 729
 Hug

# 11
 • на север
 • Мнения: 875
и аз благодаря за статията. винаги съм се хранела със сина си с мен на масата, защото винаги е на ръцете ми. от една седмица проявява огромен интерес към храната и му дадох да опита череши, морковче и хляб. харесва ми най-вече идеята на педагогическото захранване - детето е част от семейството и седи наравно с останалите на масата.

и едно малко отклонение, но ми направи впечатление в статията следното изречение:

"В никакъв случай не трябва да храните детето си отделно! Слагайки детето на специално столче на отделна маса ние превръщаме този процес в развлечение и лигавене, когато всички наоколо се занимават само с него, като при къпане."

съгласна съм, че не трябва да правим на маймуни пред детето само и само да изяде един залък повече. наистина се получава същото и с къпането - детето е център на вниманието все едно, че къпането е нещо много специално. какво казват в рожана за къпането? пак се извинявам, че се отклоних от темата, но просто ми стана интересно.

 Hug
 

# 12
 • Скрът
 • Мнения: 242
Aila, аз направо ти се възхищавам, как по-принцип успяваш де се справиш с двете деца и с кърмене и с хранене и с изхождане. Ти си ми кумир!  Hug
А за статията и аз не спазвам всичко, което се съветва. Горан пак не ще да се храни от ръката ми, иска да яде, но сам. Даже когато ядем нещо, което се яде с лъжица, иска сам да я пълни, естествено, че още не може да се справи и аз му я направлявам, но той пак напира да задава темпото. И ако не се хване за лъжичка с ръчичката си - няма да яде от нея. Не знам, дали това все още са последици от кошмарният период, когато го тъпчех с лекарства или нещо друго не правя както трябва... newsm78 И аз прецених, че вместо да му позволя да бърка в моята чиния по-добре да му слагам отделна с вече наредени в нея храни които той да се опитва да яде сам, макар че според методика на ПЗ на него му е още рано за отделна чиния. Като му писне на масата, а това става много бързо - го пускам на пода, отдавна претръпнах, че там започва да събира това, което е изпуснал, когато седеше на масата Crazy и наистина спокойно си дояждам. На маса сядаме 3-4 пъти. Свекърва ми готви в къщи, и сутрин я питам, каква манджа се кани да направи: ако е нещо подходящо - я моля да ни отдели малко преди да сложи подправки или да ни сготви  същото отделно в гювече без мазнина и запръжки. А ако няма как - тогава пека картофки, варя елда или леща.

momo, за къпането в Рожана казват това:
 
Цитат
Ние (обикновено) препоръчваме до 3-я месец да къпете бебето си в малката ваничка (адаптационно къпане в пеленка и с билки, бебето не трябва да плува). Между 3 и 6 месечна възраст детето се къпе ту в малката ваничка (адаптационно къпане), ту в голямата вана заедно с майка му. Мама лежи, детето лежи на гърдите й. Може просто да лежи, може да лежи по корем, може и да суче.
Организираното по този начин къпане помага на детето да се запознае с опора във водата. Защото както всички вие знаете, на детето му е много важно да усеща във водата опора, а не безтегловност. Това спомага в бъдещето детето да се чувства уверено във вода. А вече примерно след 6 месеца детето започва да сяда в ваничка, да играе с разни му там патета и рибки, след това се изправя. След това започва да ходи, а след това трябва и да се учи да се гмурка.
Какво точно представлява "адаптационното къпане" не мога да ти кажа, не намерих подробно описание, казват, че това трябва да се показва.
Мен много ме кефи идеята да се къпем заедно, но нямаме вана Sad

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 316
Също бих искала да изкажа благодарност за статията. Особена благодарност затова че My Moonka си е дала труда да направи този нелек превод, за да ни е по-лесно.
За съжаление след тази статия моите притеснения се засилват малко повече, защото въпреки че в голяма степен съм спазвала тези правила, моята щерка не вкусва плод или зеленчук в сурово състояние. Ядем пред нея, никога не съм я насилвала и тъпчила с храна и въпреки всички отказва всичко прясно. Така е от месеци и вече съм се видяла в чудо.smile3511 Моля ако някой би могъл да ми помогне с някакъв съвет ще съм много благодарна.  newsm17

# 14
 • Мнения: 326
My_Moonka, хиляди благодарности  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт