Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 юни 2007, 00:33 ч.

Абразио с усложнения или моята история

 • 20 309
 • 11
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 731
Седя и се кумя да пиша или да не пиша, но все си мисля, че е по-добре да я напиша, пък може и да помогна някому.

Решихме, че искаме второ бебе, ходих на АГ, всичко беше наред, бързо стана работата. В 7-8 г.с. получих леко зацапване, лежах 3 дни в Първа АГБ, където ми казаха, че съм имала синдром на изчезващия близнак и най-вероятно затова се е получило зацапването. Докторът дето ме изписа и с който за съжаление след месец пак се срещнах ми каза, че нямало изчезващ близнак, а едва ли не ме изписва с близнаци. Моята докторка обаче видя един жив ембрион със сърдечна дейност - девета седмица. Чудеше се кво е видял въпросния доктор.

1 месец по-късно през нощта получих много силно кървене. Веднага хванах едно такси до болницата и си мислех, че всичко приключва. Но дежурната явно прецени, че кървенето не е много и ме прие. Случи се неделя, та един ден си лежах без никой да ме види на ехограф. В понеделник се видя, че бебето няма сърдечна дейност и на обяд ми направиха кюртаж.
сестрите ми казаха, че ако искам мога да си ходя, но аз предпочетах да остана до другия ден.

Съвет към всички, на които им се случи: не си тръгвайте от болницата преди да Ви е прегледал доктор. Или ако си тръгнете се следете, особено за температура.

Ако сте с РХ минус задължително го повторете няколко пъти докато някой ви даде рецепта. Много добре знаех за ваксината, когато раждах, но уви при аборта това ми изскочи от главата и никой не ми каза. Побеснях като видях, че в епикризата пише, че била дадена рецепта за антиД гамаглобулин. Много ме доядя, но вече ми минава.

На другият ден се оказа, че имам кръв в матката, биха ми метергин, дадоха ми рецепта за метергин хапчета и доктора дето ми прави абразиото (същия, от по-горе) ми каза, че ако до 2 дни не изкървя трябва да отида пак. Имала съм спазъм на канала, защото съм раждала секцио. И да се разхождам. Познайте колко спокойна се прибрах.

До другия ден нямаше никакъв резултат и много притеснена отидох при моята докторка, която каза, че това и се вижда сериозно и ме попита дали искам да ме свърже с един доктор в една частна клиника.
Кво да ви кажаа - добре, че беше въпросния доктор. Направи ми второ абразио, като казаха, че добре че съм отишла, ако съм закъсняла още е можело да стане много сериозно. В подробности няма да навлизам. Това го пускам, че стана дълго и продължавам.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 731
Лошото беше, че след това следваха четири дни празници. След второто абразио имах висока температура, смъкна се постепенно и след четири часа си тръгнах. На другия ден започна да ме боли цялото тяло - всички мускули, където се пипнех и ме болеше. За съжаление доктора, който ми направи второто абразио не беше в София, но колкото пъти съм му звъннала, толкова пъти е вдигнал. В петък нещо съвсем се ошашках и отидохме до Шейново, където дежурния там ми каза, че матката е чиста и че не трябва да се притеснявам.
На другия ден продължавах да не се чувствам добре и мъжо ми се обади на приятелче анестезиолог, който дойде, влючи ми банки и ми взе кръв. След 2 часа се обади, че изследванията ми са много лоши и трябва незабавно да постъпя в болница. Това в събота.
И като постъпя трябва веднага да почнат да ме лекуват. И тука започва голямото чудене къде да отида - познайте колко ми се връщаше в Света София, но в крайна сметка се оказах пак там и то добре, че така стана, защото все пак там започна всичко, където благодарение на Д-р Спас Игов - анестезиолог, прекрасен човек, ме приеха в Консервативна гинекология и 12 дни откарах на антибиотици.. В понеделник ме гледаха 10 човека на ехограф - всичко беше чисто, но лоши изследвания. Антибиотиците слава Богу почнаха да помагат.

По-неприятното е, че по-късно ми се появи някаква малка кръвчица (смятат, че причината е в секциото), та сега трябва да ходя да ме наблюдават, но се надявам скоро да се резорбира.

Още си чакам епикризата, но най-вероятно се касае за сепсис, което си е доста сериозно.

Съжалявам, през цялото време докато пишех се чудех дали да не го изтрия, но в крайна сметка го дописах. От сърце благодаря на всички доктори, сестри и санитарки в отделението - не знам дали се бяха притеснили, но всички бяха изключително мили, отнасяха се със съчувствие и внимание не само към мен, а към всички пациентки (а това отделение е и за инвитро).

На никого не го пожелавам, желая ви да сте винаги здрави и никога да нямате подобни
проблеми. И да се грижите за себе си.

# 2
 • California, USA
 • Мнения: 734

Господ да те пази и отсега нататък Здравето да не те напуска!
Много те прегръщам!
Желая на теб и съпруга ти лошото да остане далеч в спомените и занапред само хубави неща да ви се случват!Късмет Сънчо!

# 3
 • София
 • Мнения: 1 559
Сънчо, много мъчно ми стана като прочетох разказа ти. Cry
Ужасно съжалявам, че си минала през такъв кошмар.
От сърце ти пожелавам всичко лошо да е останало зад гърба ти!

# 4
 • София
 • Мнения: 2 807
Сънчо, съжалявам за всичко, което си преживяла  Cry
Много тъжно ми стана като прочетох разказа ти...

Късмет и успех ти желая!

# 5
 • Мнения: 18 871
аз имам аборт по желание в правителсттвена, след който няколко дни имах нетърпими болки и силно кървене, но според докторите там ми нямало нищо
след това отидох в шейново, там ми направиха втори кютраж, включиха ми антибиотици(в правителствена "бяха забравили") и ме оправиха, но намразих правителствена зАвинаги

# 6
 • Мнения: 1 938
Все едно чета за себе си...Ето виж, копирам от друга тема:

Част І
 

Генчева       
Терминът ми беше на 18 януари. Генчева ми каза да постъпя в родилното отделение на "Хигия" на 21 (събота) за индукция. Защо точно в събота, като планово секцио и индукция се правят в делнични дни?!? Ами много просто - тогава е Денят на родилната помощ и гинеколозите от "Хигия" трябва да се изфукат, че точно в този ден има раждане при тях. За това съдя по думите на Генчева, която говорейки по телефона с гинеколог от Държ. болница, се обърна към мен с думите:
"Айде де! Викай по-силно, за да те чуят! Да видят, че при нас се ражда!" 
Явно избива комплекси жената...
Родих за три часа и половина. След раждането на плацентата започнах да кървя обилно. Сложиха ми огромна топка от бинт (марлен тампон), който обаче точно за 2 мин. се напои с кръв и тя започна да се стича в подлогата. Последва ревизио инструменталис, направено с две леви ръце, както се оказа впоследствие...През това време бебето ми беше на 2 метра от мен, чакащо милото, да се появи неонатолог. 30 минути след раждането ми д-р Димитрова все пак се появи....Ами ако не дай си боже имаше нужда от спешната и намеса, какво щеше да стане? Не искам и да си го помислям...
Такааааааа....Овладяха кръвоизлива с 300 зора и какво мислите направиха целия екип? Отидоха на банкет.    В отделението не остана НИТО ЕДИН гинеколог. Това ме кара да се замисля - ако имаше рецидив на кръвоизлива, както в много случаи става, какво щеше да стане с мен??? Може би Генчева щеше да дойде от банкета на 3 ракии и да повтори ревизиото?  Опазил ме бог...
По време на краткия ми престой там, тя не дойде на визитация НИТО ВЕДНЪЖ.  Кръв не ми преля – не сметна за необходимо. Щяла съм да компенсирам загубата.  Конците от епизиотомията ми ги свали на 10-я ден, а не на 7-я, както правят останалите лекари…
    На 13-я ден от раждането ми отидох на преглед при нея. Вдигах температура. Сутрин ми беше около 37,5, а вечер достигаше 39,2-39,6 градуса, като така адски ме тресеше, все едно ме удря ток 220V. През това време пиех само парацетамол, тъй като кърмех. Генчева първо ми пусна урина за изследване!?! Не мога да си обясня защо. Прегледа ме на ехограф, надрънка ми куп глупости, като например че матката ми била двурога!?! Това, естествено, не е вярно. После ме тушира. Каза, че проблемът ми не е гинекологичен. През това време дойдоха резултатите от изследнанията на урината ми – паваж и албумин. Генчева каза, че съм за нефролог и ми даде направление за Шиков.
Част ІІ
Шиков
 
     
Веднага отидох на преглед при Шиков. Той погледна резултатите от изследванията на урината ми и ме изпрати в тоалетната. Върнах се и му казах, че през същия ден почти не отделям урина. Той ме изгледа така, сякаш излизам от гроба или всеки момент ще влизам там. Изписа ми Аугметин и ми каза да не си го купувам!?! понеже щял сутринта да ме приеме в отделението по Хемодиализа и да ми влива венозно антибиотици. Прегледа ме на ехограф и установи, че матката ми е много уголемена!?! Каза ми, че имам много кисти и камъни в бъбреците. Също така ми каза да преустановя кърменето. На листа, който трябваше да върна на Генчева, пишеше, че имам цистит!?! и че обилно съм била повръщала?!? Аз - дето през двете ми бременности не съм повърнала нито веднъж!!!
    Върнах се при Генчева и тя ми каза на другата сутрин да заминавам в отделението по Хемодиализа, защото явно бъбреците ми не са наред. Прибрах се вкъщи ужасно депресирана – мислех си, че едва ли не ми остават 2 месеца живот…Намерих някакъв останал АБ от сина ми – Ospamox250 mg. Изпих 4-ри бр., че да станат общо 1000mg…
     На другата сутрин отидох във въпросното отделение. Там ми казаха, че Шиков не е на смяна. Аз обаче си взех едно кафе и тъпо и упорито седях на стълбите и го чаках. Към 8.30 ч. Той се появи. Поиска ми направление за хоспитализация или лист №7, ако не се лъжа…Казах му, че нямам такъв. Той отговори, че това не е проблем. Прие ме в отделението с диагноза "Остър пиелонефрит"и ме изпрати да ми направят кардиограма на сърцето и да ми вземат кръв. Предупреди ме да действам много бързо??? Наложи се обаче да почакам за кръвта…Беше ми адски лошо…тресеше ме…имах чувството, че всеки момент ще припадна…Свърших тези неща и се върнах при Шиков. Той ми каза да отида в Родилното отделение, за да ме прегледат?!? Много се учудих – нали предишния ден бях при Генчева и тя ме изпрати при него?!? Защо пък сега трябва да ходя пак на гинеколог?!? Ама нали той е доктора, не съм аз, и отидох. Там ми отвори д-р Димитров и ми каза да отида в централната сграда на 2 ет., 15 кабинет. Отидох там, но нямаше никой. Чаках пред кабинета повече от час…Вече толкова ми беше лошо, че имах чувството, че ще умра…Кърмата ми беше намокрила вече и панталона, не само блузата…Реших да се върна при Шиков. Пред кабинета му обаче имаше километрична опашка. Прибрах се в стаята си. Изпрах си мокрите дрехи и си легнах в леглото да се треса от високата т-ра на спокойствие. Така прекарах целия следобед. Вечерта си поисках един термометър от дежурната лекарка. Т-рата ми беше 39,6. Тъй като през целия ден гълтах Парацетамол в несвяст и ефект нямаше, поисках си един течен аналгин. Той явно ми подейства, защото спрях да се треса и се унесох…По едно време, към 21 ч. , с гръм и трясък в стаята ми влезе Шиков и започна да ме навиква защо като ми е казал още на обяд да отида на гинеколог, аз не съм отишла? Явно беше много изненадан, че ме вижда в леглото ми. Попита ме дали знам къде е Родилното и дали мога да отида сама – в противен случай той щял да ме хване за ръка и да ме заведе…
    Държа да подчертая, че през целия ден АБ не са ми вливали, нито ми е пускано изследване на урината (нали уж съм бъбречно болна)…
Част ІІІ
Д-р Радослав Попов 
  В Родилно отделение ме посрещна д-р Радослав Попов.
    Още като му казах какви са ми симптомите, той ми постави правилната диагноза!  Последва преглед с ехограф и туширане, с които се потвърди диагнозата. Каза ми, че трябва незабавно да постъпя в АГО. Обясни ми най-подробно какво ми е състоянието. Бях приятно изненадана от търпението му, с което ми отговаряше на всички въпроси.
    Върнах се в отделението по Хемодиализа, за да си събера багажа и да уведомя Шиков, който като чу, че отивам в АГО, се разкрещя като ненормален: "Раждате по частните клиники, после идвате тук да ви лекуваме без пари!".   Стъписах се от наглостта му - та нали той ме прие в неговото отделение и той настояваше да отида на преглед в Родилното отделение - той, а не аз?!?
    Разговаряха после с д-р Попов по телефона. Шиков му каза:"Ами откъде да знам дали е ходила на гинеколог." При което аз вече не издържах и му отговорих: "Е, как да не знаете???  Нали Генчева ме изпрати с направление при Вас??? " Шиков побърза да затвори телефона. После ми каза по най-бързия начин да се изнасям от отделението му. Това и направих с облекчение.
    Върнах се в Родилно отделение, където ме чакаше д-р Попов. Настани ме, назначи ми лечение. Продължи да ми обяснява най-подробно какво ще ми правят там. В продължение на 2 (два)!!! часа стоя в стаята ми и ми обясняваше как да релактирам, като се прибера в къщи. Даде ми безценни съвети, благодарение на които кърмя и до днес!   
    Тук искам да обърна специално внимание на това, че той е ЗА кърменето на поискване и късното захранване! 
Част ІV
Д-р Радослав Попов   

Така...Продължавам с моята одисея...
    Правиха ми химически масаж на матката, който трябваше да помогне за изхвърлянето на задържаните лохии, но цервикалният канал се беше затворил и нямаше как да се изхвърли съдържанието на матката.
    Следващата стъпка беше ревизио инструменталис. То ми беше направено с пълна упойка от д-р Георгиев. Когато излизах от упойката, чух как някой се кара на д-р Попов:" Защо я прие? Виждаш ли я на какво прилича? Да беше я върнал в "Хигия" и да си я оправя тоя, дето я е докарал до това положение!". Чух как д-р Попов отговори: "Ама как няма да я приема? Да я оставя да умре ли?". Исках да се обадя и да кажа нещо в негова и в моя защита, но незнайно защо от устата ми не можеше да излезе звук...
    Хистологичното изследване на материала от ревизиото показа "Задържани плацентарни части, инфилтрирани обилно с левкоцити". Температурата ми не падаше под 39 градуса. В нощта след ревизиото имах чувството, че ще умра - така адски ме тресеше; ръцете ми изтръпваха и китките ми се схващаха. Цяла нощ ак. Пепа Крайчева стоя до леглото ми и ме маза със сапун и вода...Никога няма да забравя грижите, които положи за мен...
    През деня продължи да ме тресе....Пих Парацетамол, мускулно ми биха течен аналгин, сложиха ми свещичка Ефералган; Перфалгам -i.v., обаче гадната температура не падаше...
    На обяд вдигнах 42 градуса. Всички лекари дойдоха в стаята ми. Ак. Емилия Бейкова и ак. Запринка Димитрова ме съблякоха, увиха тялото ми с мокър чаршаф и ме поляха с една бутилка оцет. За 10 минути температурата ми спадна на 36,6. След това д-р Дулчева ме заведе на рентген - снимаха ми белите дробове, защото най-често там се разнася инфекцията по кръвен път. После ме заведе при друг лекар, който ми гледа вътрешните органи с ехограф (далак, черен дроб, бъбреци). Тогава попитах дали ми има нещо на бъбреците. Отговориха ми, че са ми здрави и имам само една песъчинка в десния бъбрек (как да не го убия тоя Шиков    ).
    След това ме прегледаха 2-3 кардиолози, един хематолог. Преляха ми еритроцитна маса, нативна плазма, фибриноген, т. като изследванията на кръвта ми бяха лоши. Нв - 76; левкоцитоза, последвана от левкопения;нивото на фибриногена беше намаляло...Вливаха ми глюкоза, водносолев разтвор за оводняване; биха  ми и урбазон...и още много неща...Очакваше ме хистеректомия, ако не ми спадне температурата...   
    На другия ден сутринта с тих ужас хванах термометъра. Не можете да си представите какво облекчение изпитах, когато го извадих след 10 минути и го погледнах - 37,8. Температурата ми падаше. Това означаваше, че ще остана с матка!   
    Спомням си думите да д-р Попов, като ми казваше, че в момента не мога да осъзная какво става с мен и ще минат може би месеци, докато разбера и осъзная всичко и тогава ще ми стане страшно. Тогава много се учудих на неговите думи, но когато впоследствие (след няколко месеца) разбрах, че това всъщност е бил SEPSIS, от който се умира, наистина ми стана много страшно.
    Та това беше накратко моята история.
    Сигурно д-р Попов си е имал доста неприятности заради това, че ме прие за лечение в АГО в Държ. болница, а не ме върна в "Хигия", (трябва да ме лекуват в "Хигия", т. като там съм родила и те са си прибрали парите от клиничната пътека.) В АГО ме лекуваха безплатно - може и заплати да не са взели заради мен...
    Никога няма да забравя това, което д-р Попов направи за мен, никога няма да забравя какво внимание ми обръщаше винаги, когато беше на смяна. Отговоряше ми най-подробно на всички въпроси. Когато той беше на смяна се чувствах някак си сигурна и защитена - убедена бях, че няма да ми се случи нищо лошо...Не мога да се оплача и от другите лекари - от тях също получавах внимание, но гореспоменатото усещане липсваше, когато комуникирах с тях и с нетърпение очаквах визитациите на д-р Попов.
    Това просто е МОЯТ гинеколог, на който вярвам безрезервно и на който имам 1000% доверие.  Това е гинекологът, който съм препоръчала на всичките си приятелки, колежки и познати. 90% от тях вече са негови пациентки.
    А що се отнася до "Хигия" и Генчева - изводите си ги направете сами...Само ще обобщя - не ме приеха за лечение там, защото лечението на следродилните инфекции е доста скъпо, а т.нар "частни" клиники искат да работят без загуби.  Прибират си парите от клиничната пътека, прибират си парите за "дарението", които плащаш зорноволно и...дотук свършва грижата за пациента...   
    Благодаря за вниманието!

# 7
 • София, център
 • Мнения: 3 448
Сънчо, прегръщам те.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 790
Сънчо, миличка! прегръщам те и кураж да продължиш напред без страх!

# 9
 • Мнения: 6 355
Сънче,  Hug
Мъжко момиче си.   bouquet

# 10
 • Мнения: 524
Гледах филм по някаква Риалити ТV за сепсис-а. Жестока скоротечна инфекция, с изключително неприятен край!
Имало е мноооого живот пред теб Сънчо и Нелина. Дай боже, дълги дни на радост и щастие!

# 11
 • София
 • Мнения: 1 731
Много ви благодаря момичета за топлите думи.
Вече се чувствам далеч по-добре, затихнаха и гинекологичните сънища - ама че тъпо звучи, но първите нощи в къщи само болнични кошмари сънувах.
Сега сънувам ремонтни кошмари  Mr. Green

Ходих вече 2 пъти на преглед, последния път докторите останаха доволни, даже браво ми казаха, след първия цикъл трябва пак да отида.

Нелина, твоята история ми звучи много по-страшно от моята. Радвам се, че всичко е приключило благополучно и че си била куражлия през цялото време.

Не знам дали моето е точно сепсис, на епикризата пише: диагностични процедури и консервативно лечение на токсо-инфекциозен и анемичен синдром от акушеро-гинекологичен произход.

Дано никога никой не пише повече подобни истории.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт