Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 14 отговора

The road i'm on

Мнения: 805
Като онова, с което черпят бабите по църковни празници и помени?
Много ми се хапва такова  Embarassed
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 344
Житото се сварява ( на умерен котлон), като водата трябва да е поне 8-10 см над него. Може да го накиснеш от предната вечер във вода, така ще се свари по-бързо. След това го оцеждаш. След като е поизстинало увкосяваш с пудра захар, канела, стафиди или орехи. Аз го предпочитам само със захар.
Цитирай

The road i'm on

Мнения: 805
Тeopr, благодаря.
А защо съм останала с впечатлението, че стои едно такова брашняно. Всякаш му се добавя брашно, за да попие влагата. Брашно ли е, не знам. И ако е, то сурово ли е? Самите зрънца са като натупани с брашно.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 344
Тeopr, благодаря.
А защо съм останала с впечатлението, че стои едно такова брашняно. Всякаш му се добавя брашно, за да попие влагата. Брашно ли е, не знам. И ако е, то сурово ли е? Самите зрънца са като натупани с брашно.


Ами, не знам, защо си останала с такова впечатление, да не го бъркаш с пудрата захар.
Цитирай

The road i'm on

Мнения: 805
Възможно.
Благодаря отново.
Ще си направя.
Цитирай


Мнения: 6 693
Тeopr, благодаря.
А защо съм останала с впечатлението, че стои едно такова брашняно. Всякаш му се добавя брашно, за да попие влагата. Брашно ли е, не знам. И ако е, то сурово ли е? Самите зрънца са като натупани с брашно.


Впечатлението ти е правилно! Very Happy Стои "брашняно", защото се слагат смлени бисквити, за да попият влагата и то става по-сухо.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 738
За да стане такова "тестяно" се обърква със смлени обикновени бисквити или с галета преди да сложиш захарта. Съвсем ти е правилно впечатлението.

Аз го накисвам от предната вечер, сварявам го и след това го изсипвам на хавлиена кърпа, за да се отцеди съвсем от водата. Така да стои поне 2-3 часа. След това го изсипвам в тава и сипвам галета на 1 пакетче жито - 1 пакетче галета, като го бъркам постоянно. Така всяко зрънце се отделя после. И тогава вече обърквам със захар и малко ванилия. (канела не обичаме и не слагам).  Добре е да се сложи и настъргана кора от лимон.

Таи рецепта я научих от една съпруга на свещеник (благодаря Дидка  bouquet) и смея да твърдя, че житото става невероятно.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 344
Ето, получи отговор Wink, следващия път ще опитам с бисквити, галетата не ми допада като вариант, въпреки че и без тази добавка е много вкусно.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 5 773
Тeopr, благодаря.
А защо съм останала с впечатлението, че стои едно такова брашняно. Всякаш му се добавя брашно, за да попие влагата. Брашно ли е, не знам. И ако е, то сурово ли е? Самите зрънца са като натупани с брашно.


начупени обикновени бисквити се слагат да поемат влагата.
затова ти се струват брашняни.
Цитирай


Мнения: 378
Правя го ,често и на мои познати /тази рецепта я знам от баба ми/.Сваряваш житото ,отцеждаш го много хубаво от водата аз го слагам на чиста кърпа и преседява няколко часа след това го наръсваш с галета така ,че да се оваля хубаво всяко зрънце и настъргваш кората на 1 лимон ,добавяш стафиди ,орехи и суш.кайсии.Заравняваш го в чиния и ръсиш много пудра захар /тъй като в самото жито не се добавя/. bouquet
Цитирай

все тук

Мнения: 1 495
За съжаление ми се наложи точно в събота да правя (баба ми почина). Ето как го правих:
1 ч.ч. жито се вари с 4 ч.ч. вода - съотношение 1:4;
след това се завива и се оставя да си попие водата.
Измива се в гивгир много добре и се разстила на кърпа за изсъхне за няколко часа.
Обърква се с галета, смлени орехи, настъргана лимонова кора, лимонова есенция, канела и пудра захар (малко). отгоре са ръси с още пудра захар.
Цитирай

Spain

Мнения: 3 248
може и тъп да е въпроса - понеженикога не съм варила жито .. но как се разбира 4е е сварено? приблизително колко време се вари?
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 738
Като е сварено житото се напуква. Като време - май около 30-40мин. го варя на газов котлон.
Цитирай
За съжаление ми се наложи точно в събота да правя (баба ми почина). Ето как го правих:
1 ч.ч. жито се вари с 4 ч.ч. вода - съотношение 1:4;
след това се завива и се оставя да си попие водата.
Измива се в гивгир много добре и се разстила на кърпа за изсъхне за няколко часа.
Обърква се с галета, смлени орехи, настъргана лимонова кора, лимонова есенция, канела и пудра захар (малко). отгоре са ръси с още пудра захар.
По този начин го правя, но...след като поври, така че да омекат зърната, овивам цялата тенджера с одеало и стои така 2 часа. Житото поема остатъка от водата(слагам вода 3-4 пръста над житото) и "разцъфва". След това задължително  5-6 часа -да не кажа и 1 нощ, го полагам върху хавлиени кърпи. В самата смес обаче никога не слагам пудра захар - оводнява житото. Като изолация между житото и пудрата захар (когато го подреждам в купата или чинията)  слагам или галета, или начукани обикновени бисквити.
Цитирай


Мнения: 278
моята рецепта(всъщност на майка ми  Mr. Green)  :

1ч.ч. жито се слага в тенджера с 4ч.ч. вода и се вари, докато водата все още покрива житото

така сварено се сваля от котлона, покрива се с нещо и се оставя около два часа да поеме останалата вода

след това се разстила на чиста мека кърпа и престоява така цяла нощ

сутринта се овалва с галета, за да стане всяко зрънце самостоятелно

прибавя се кристална захар на вкус, канела, настъргана кора от 1 лимон и счукани орехи - пак на вкус

след това вече се слага в чиния и може да се поръси с пудра захар за украса





P.S. сега виждам, че рецептата е почти абсолютно същата като горните  Mr. Green съжалявам за повторението  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 14 отговора