Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 566
Момичета, полоението е следното.До средата на Септември 2006 получавах майчински за първото си дете.От средата нататък бях назначена на заплата 600лв. Терминът ми беше за 14.01 така че излязох в майчинство към началото на декември. Парите които получавам оттогава са следните:
1. 168.72лв.
2. 275.31 лв
3. 293.80 лв
4. 352.61 лв
5. 327.00 лв
6. 293лв

Защо така се променят, от какво зависи? Счетоводителката ми е толкова застреляна, въобще не зне за какво иде реч. Според мен не зависи от броя работни дни, защото промените в стойността не са правопорпоционални на броя на работните дни за съответния месец newsm78
Надявам се ,че някой от вас ще има обяснение.

# 1
  • София
  • Мнения: 5 446
Много ме затруднявате с този въпрос по няколко причини. Първо - не давате никаква конкретна информация - точни дати, кога точно е започнал болничния за бременност и раждане, когато точно през септември преминавате от отпуск за отглеждане на дете до 2 години към осигуряване на 600 лева. Това са изключително важни неща, за да се сметне коректно обезщетението.  Освен това не е много коректно посочен и дохода. Назначена на заплата 600 лева нищо не значи. Това бруто ли е? Класа прослужено време включен ли е вътре? Ако не е колко е този клас?.....Все неща, които оказват влияние на обезщетението.
Месеците са малко странно посочени. Какво имате предвид под 1.? Това е първия месец, през който сте получавала обезщетение ( т.е. Декември ) или това е месец Януари?

Очевидно има разминаване между сумите на обезщетенията и няма ясно изразена зависимост между ралзиките, но това може да се дължи и на факта, че примерно счетоводителката ви е сбъркала един месец, после е преизчислила сумите и ви е доплатила разликата. Може да е имала грешка в програмата.

Ако желаете да ви изчисля обезщетението, което би следвало да получавате, моля да ми дадете данните, които съм изброила по-горе. При всички случаи обаче аз мога само да ви кажа колко трябва да получавате. Но не мога да ви кажа защо получавате, написаните от вас суми. Няма как да знам какви калкулации са довели до точно тези размери на обезщетението. Това може да ви каже само и единствено вашата счетоводителка. Аз имам съмнение, че тя просто всеки месец ви преизчислява болничния, като взима нова база. Това, във вашия случай води до увеличаване на сумата на обезщетението, защото през първите три месеца от базата се взима доход 160 лева. И например обезщетението за Декември е изчислено на база 3,5 месеца на 160 лева и 2,5 месеца на 600 лева. Обезщетението за Март например, ако се преизчислява ежемесечно базата, ще се изчисли на база дохода от Септември до Февруари, и вместо 3 месеца на 160 лева, вече имате 3 месеца, през които сте получавала обезщетение, което е над 160 лева. Затова и сумата на обезщетението всеки месец скача.

Това, въпреки че е по-изгодно за вас е погрешно и при една ревизия надвзетите суми ще трябва да се върнат. В случая грешката е на счетоводителката и сумите за връщане ще са за сметка на работодателя ви. Но пък никой не може да ви гарантира, че работодателя ви, след като върне парите на НОИ, няма да си ги търси от вас.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт