Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

В подножието на планината

Мнения: 803
Здравейте,
интересувам се как се прави сладко от смокини,необходимите пропорции плод,захар...Извинявам се ако вече сте дали рецепта..Аз не открих нищо с търсачката.
Цитирай


Мнения: 8 580
 ЕТО ЕДНА ТЕМА!

И ОЩЕ РЕЦЕПТИ!
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
det, като го направиш, прати ми малко и на мен - обожавам го това сладко!  Party
Цитирай

далече от Златото на леля ;(

Мнения: 2 591
майка ми го прави божествено  Rolling Eyes Love знам само, че се броят смокините - май 99 за една доза беше, но става да си оближеш пръстите   chef
Цитирай


Мнения: 825
ето една страхотна рецепта от yosif      (този човек е съкровище  Love )
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2117.html

Сладкото от зелени смокини на баба Дина
Става от набрани, подарени или крадени смокинчета. Работи се с гумени ръкавици, защото някои са алергични към млечния сок, който изпущат. Подрязват се чисто дръжчиците и се дупчат на две места с нож или малка вилица. Сваряват се три пъти във вода, по за 5( пет) минути. В първата вода се слага супена лъжица син камък( меден сулфат за пръскане на лозята). Той запазва зеления цвят на смокините. След всяко варене се охлаждат със студена вода и се изстискват внимателно до пълно сплескване, но пък да не се разкъсат. Накрая трябва да ви остане полуфабрикат - сплескани зелени смокинчета.
Сварява се силен захарен сироп - над 65% захар( два килограма захар на литър вода) в разлат съд на силен огън( газ или дърва). Поставят се на дози смокините( в зависимост от едрината на 45 до 65 смокини се слага 1 кг захар; в съвременни мерки - на 2 килограма набрани сурови смокини - 1 кг захар).
Ще видите как смокинчетата бавно поемат сиропа и се раздуват до нормалния си размер. Когато това стане нагряването се прекратява и се слагат по 10 грама( 1 пакетче) лимонтузу( винена киселина) на 2 килограма вложена захар.
Сладкото веднага се насипва в буркани - първо смокинките, после се долива сироп. Гъстотата на сиропа все пак проверете на суха порцеланова чинийка, че после в буркана малко се "отпуска".
Поставяте капак - не е необходима стерилизация - захарността е над 60% и е практически вечно.
Цитирай

В подножието на планината

Мнения: 803
Много ви благодаря. HugОще не съм сигурна какви ще ми донесът-зелени или узрели,но ще съм подготвена и за двата варианта.
Цитирай

на брега на реката

Мнения: 145
А рецепта за конфитюр от смокини ,знае ли някой?Много го обичам!
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Връщам тази стара тема, защото пак дойде времето на смокините.
Ако има някой фен на сладкото от зелени смокини (мъжки) и иска да си направи в къщи, много ще се радвам да му дам. Донесоха ми голямо количество смокини, правих, правих и ми омръзна. Останаха доста. Може на лични да ми пишете.

Рецептата е като тази малко по-нагоре. С някои несъществени разлики, но колкото хора, толкова и разлики в рецептата. И с една съществена - в частта за захарния сироп - нея смятам да взема от рецептата на Йосиф, защото моя сироп стана много рядък, а го варих до посред нощ. Ето и самата рецепта:
50 бр. зелени смокини се почистват от дръжките и от обратната страна - отворчето. В студена вода се слага една щипка (с 3 пръста) син камък и се разтваря - слагат се смокините. Водата е колкото да покрие смокините. Слага се да заври и ври 10-15 минути. Извахдат се с решетеста лъжица, не се изстискват. Надупчват се с вилица. Попарват се с вряла вода (чиста), оставят се да заврат и се изваждат. Изстискват се добре (слагам в дупчена лъжица и натискам с палеца). Отново се попарват - веднага поемат вода и възстановяват формата си - повтаря се цялата процедура. (от друго място ми казаха че тези "изпирания" не са 2, а 4 ; аз ги правя така - да измия по-добре синия камък).
Сварява се сироп от 1 кг захар и 1 кг вода. Слагат се смокините вътре. Вари се докато се сгъсти сиропа. Преди изваждане се слага 1 ч.л. лимонтузу. Пълни се топло в буркани, слага се капачката и се обръщат. Те сами се вакуумират. Ставало и без да се обръщат.

Пак казвам, че така сиропа трудно се сгъстява.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.