Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

в средата на мъглата

Мнения: 3 804
имаме кайсиева градина ,направих си компоти,но искам да направя и сладко.ако някой има рецепта ще съм много благодарна  bouquet
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Майка ми ги пече със захар във фурната, после слага цели сурови орехови ядки и затваря горещо в буркани. Много е хубаво и не е прекалено сладко. Така прави и праскови, и сини сливи.
А иначе ето ти няколко рецепти:

1. Едри кайсии се измиват, разрязват на две и почистват от костилките. Бланшират се 3-5 минути в гореща вода (80-85 °С) или 1 минута във вряща, охлаждат се със студена вода, изцеждат се добре и се заливат със захарен сироп (приготвен от 1,1-1,3 кг захар и 1,5-2 чаши вода) и се оставят за 2-3 часа.
Варят се на слаб огън на 2-3 пъти по 5-7 минути, с почивки от 7-8 часа. Преди последното варене се добавя 200 г захар и лъжичка лимонтузу. 
 
2. 1кг кайсии, 1 кг захар, 2/3 чаша вода.

Изчистени от костилките кайсии се пускат в горещ сироп и се кипват 3-5 минути, оставят се за 2 часа, а след това се варят на няколко пъти, докато спре да се отделя пяна. При последното варене се добавя лъжичка лимонтузу. Сладкото се охлажда и готово се разсипва в чисти, сухи бурканчета.

3. Подбират се немного едри плодове, еднакви по големина и зрелост.
Измиват се, обелват се с остро неръждясващо ножче и се оставят в продължение на 1- 2 часа в бистра варна вода, за да добият по-голяма твърдост и не се разварят при варенето.
След това се измиват в няколко чисти води, отцеждат се добре и се пускат в горещ сироп, приготвен от 1 кг захар и 0,5 л вода за 1,500 кг , плод.
В сиропа, без да се варят, плодовете престояват 5 до 8 часа, за да се напоят добре, след което се изваждат с решетеста лъжица.
Към сиропа се прибавя още 250 г захар и той се вари 8—10 минути.
В него отново се пускат отделените плодове и съдът се отдръпва от огъня.
След 8 часа съдът отново се поставя на огъня и към сиропа се прибавят още 250 г захар.
Сладкото се вари, докато капка от него, пусната в чаша със студена вода, достигне дъното й и при леко разбъркване се размие.
Няколко минути преди този момент към сладкото се прибавя 1 1/2 лъжичка лимонена киселина.
Готовото сладко се насипва в буркани, като плодовете и сиропът се разпределят по равно.
По желание във всеки плод преди варенето се поставя препечен бадем или сладка ядка от кайсия.
Когато сладкото ще се насипва в буркани, които ще се затварят херметически, сиропът може да бъде по-малко сгъстен.
Бурканите трябва да бъдат сухи и затоплени, а капаците — изварени.
Бурканите се пълнят догоре. След затварянето им с капаците те се обръщат с устието надолу и се оставят така до пълно изстиване.

 
 
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Някои го пекат, аз го варя.
Кайсиите ги беля (трудоемко е но така ни харесват), може и без да ги белиш. Слагам плод, захар в съотношение 2 към 1, т.е. 2кг плод 1кг захар. Обелените и нарязани на ситно кайсии заливам със захарта и оставям да престоят 10-12 часа. След това ги слагам на котлона и пускам на бавен огън. От време на време разбърквам. Към края добавям сок от лимон, слагам 2с.л на половин килограм плод.
За съжаление не мога да ти кажа колко време да вариш, защото зависи от количеството кайсии, но като гребнеш с лъжица и сипеш в чинийка за не се разлива.

Забравила съм да напиша, че по време на варенето се образува пяна, която изгребвам с решетъчна лъжица.
« Последна редакция: пн, 18 юни 2007, 09:31 от Тeopr »
Цитирай

в средата на мъглата

Мнения: 3 804
благодаря на всички за бързите отговори  bouquet
Цитирай
Глупости!За сладко от кайсии са ти нужни кайсии,захар,вода и гасена вар.Внимателно обелваш кайсиите,вадиш костилките-внимателно натискаш от страната на дръжката и те излизат,чупиш костилките,обелваш и тях.В голям съд слагаш малко гасена вар и много вода-да се получи бяла вода и пускаш кайсиите.Там престояват 2 часа,измиваш ги идеално и пъхаш обелените костилки  в тях.Слагат се във вар за да не почерняват и да не се разкъсват.Един компотен буркан вода с 1кг. захар вече трябва да се варят на слаб огън.вари се докато стане гъста смес-една капка трябва да стои на накътя на палеца ти без да се разтичаСега вече пусаш кайсиите и сладкито е почти готово.Малко лимонтозу,за да не се захароса и е готово.Да ти е сладко!
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
деси, у сирийско имате ли вар? щото аз тука така и не открих варница!
аз го правя както теорг и втория на4ин на блонди! знаеш свеки ми, тя даже си го запази, виж от ягодите раздава даже! Crazyно за да се запазят цели, наистина е необходимо варно мляко!
Цитирай

в средата на мъглата

Мнения: 3 804
марси и при нас такова нема,затова ще пусна сирийското сладко

сирийско сладко

избират се много узрели кайсии,по възможност 4исти-защото не се мият,разрязват се напловина и се маха костилката,след това кайсиите се смилат през машина за месо,полу4ената смес се пракарва през по едра метална цедка,така 4е по едрите пар4енца остават,преседената смес се прецежда още веднъж ,през 4ист 4орап-от дамските прозра4ни-така остава най -финната 4аст,след като сместта е прецедена се слага да се свари със захар на вкус.След като сместта е завряла се сваля от огъня и се изсипва в тави-които се оставят на слънце за няколко дена,покриват се с марля,и всяка сутрин се разбъркват така 4-5 дена,след това се пълни в буркани ,които не се затварят и пак се оатавят на слънце за 2 седмици-след това се затварят/без да се варят
хубавото е 4е това сладко може да се разбия с малко вода и се полу4ава нектар
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.