Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 юни 2007, 21:00 ч.

За разделението

 • 3 068
 • 62
 •   1
Отговори
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 475
За пускането на тази статия ме подтикна един факт вчера, както и какво чета напоследък във форума.
 
Знам за вечната ситуация във форума: ти си в чужбина- не се изказвай за България. Или тези от чужбина само критикуват България и превъзнасят чужбината.
Защо го има това разделение така осезаемо, а при другите нации не е така?

Разделение има по начина, по който се отнасяме един към друг:
Моя съседка има в родата си българка, с която преди години се бях запознала. Вчера й беше дошла на гости и знае, че съм тук, но така и не се провикна през оградата да каже едно здравей. Ако турските ми съседи бъдат видяни илии чути от  сънародник ( или румънската ми съученичка ) реакцията ще бъде съвсем друга: здравей, как си, от къде сте и т.н.

Разделение има и в самата България:
Дори и да има една група, която се обявява за нещо полезно и иска да се бори, веднага се намира друга група, която да е опозиция.

Разделението: има ли го, защо съществува, след като сме нация с доста положителни черти.

# 1
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Във форумите настроението е такова заради нас, които живеем на вън. В повечето случаи, болшинството от нас са крайни в изказванията си за Бг. Каквото и да се каже, на вън е по-добре, а така ли е наистина Thinking. Ами, нормално е да се настройват срещу живеещите в чужбина.
Та, ние се делим тук- "Оооооо, вие в южна Европа......" или "е, то не във всички европейски държави е добре..." и т.н. А, в същото време- " аз си правя зъбите в Бг", "аз ходя на лекар в Бг" и т.н..
Колкото до българите, които срещаме в страните, в които живеем, държат се така, защото всъщност не е чак толкова розово "на вън" и повечето се увълчват от страх, да не би нашенеца да им отмъкне малкото, което са направили.
Това, което мен лично ме дразни е, че повечето говорят така все едно идват от Бангладеш, а не от България.

# 2
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
разделение има...но не само при българите, а навсякъде....
различно е самото отношение към разделението

например аз съм била често свидел как самите холандци се разделят на селяни и граждани... само че съм сигурна, че граждинина ще сложи една усмивка и ще каже здравей на селянина...ама дори и да не проличи разделението ще го има... прикрието е просто по - добро  Mr. Green


за форума то е ясно...ама не е смо между родителите в чужбина и тези в Бг...а тука таме се е споменавало ( в клюкарника например) за разделение между стари и нови потребители Whistling

# 3
 • Мнения: 6 167
не, не чувствам нещата така. не чувствам и някой тук да ме 'дели', защото съм в чужбина, напротив.
може би, защото не всеки мой постинг започва с " апък тук... еди какво си"или " аз тук...еди какво си".
когато започваш 99 процента от постингите ти с такъв увод не се чуди, че има разделение. то е закодирано в изказа.
понякога и аз изпадам в сравнения, човешко е, но в крайна сметка разликата между душевния ми комфорт
и стандарт в бг и тук е твърде малка - не хабя излишни нерви.


# 4
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 475
 Naughty
Не говоря за разделение лично почувствано, а по принцип прави впечатление.

# 5
 • usa
 • Мнения: 3 367
разделяне има абсол.във вси4ко-болни-здрави деца,осиновени-биологи4ни,тук-там,среднисти-висшисти,София и не..
не виждам нищо странно или нацио-свързано,не сме само ние така,а рода 4овешки по принцип
и лошо в разли4ното само по себе си няма,даже напротия; лошавията идва като вземе да се сравнява,обобщава,заклеймява,съди и пр..

# 6
 • Мнения: 6 167
Naughty
Не говоря за разделение лично почувствано, а по принцип прави впечатление.

извинявай, разсеях се   Blush
общо взето хора разни, от там идва и разделението.
като го разбереш няма да ти прави толкова впечатление.
за другите 'нации' не смея да се изказвам, още нашата не съм я проумяла
апък отказвам да приема, че има италианска нация с която да сравня:lol:

# 7
 • The Netherlands, Waalre
 • Мнения: 1 072
Разделение има, присъствала съм на много кавги и даже ми е писнало от обвнинения.

Само дето не споделям, че българите в чужбина са го заслужили. Първо, какво лошо има ако кажеш "А пък тук..." еди как си. Аз чета и се включвам основно в родителски форуми. Ами, за мен лично е интересно да чуя как е по другите държави, с другите култури и т.н. Това, че някои ги дразни подобно изказване и го приемат като "хвалене" не е мой проблем. Аз споделям мнение и опит, кой как го тълкува, и че това в повечето случаи е по най-отрицателния начин, си е негова работа.

Не мисля и че повечето българи са крайни по изказванията си за България. Ама то се е стигнало дотам, че нищо отрицателно не може да кажеш. Всичко се приема като плюене. Същите неща се говорят нон-стоп по друг повод от същите тия българи, дето на нищо те правят ако ти го кажеш. Ама те може, че нали те са останали там, те "правят нещо за тая държава", а ние "алчните, дето само за пари мислим и сме се спасили", ние нямаме право да си кажем просто мнението. Това е моят личен опит.

И, не, аз не съм забелязала друга нация да реагира по подобен начин на емигрантите. Всеки приема чуждото решение, или, по-скоро, изобщо не му пука за чуждото решение. Ами, на друго място по-му харесва на някой си, ами добре, какво от това. Преди 1 месец седях с колеги да обядвам, единия е отишъл в Америка, другия си е тук, и оня обясняваше, че там му харесва много повече, и изброяваше какво му харесва повече и какво не. И даде пример за неща, които тук не му харесват. Ей, как не скокна тоя другия да му се накара "Ами кво правиш тука тогава, ходи си там, ние тука се борим, а ти тука си учил, а сега там си отишъл, предател такъв, я си ходи, и без това нямаме нужда от такива като теб и т.н.и т.н.".

Това е моето мнение, но то е както винаги, от личния ми опит. Други хора, други изживявания, всеки със собствено мнение.

# 8
 • Мнения: 1 129
Гледах един мого интересен документален филм за един лекар.Роден е в Египет,но  идва в България като много млад да учи.Вече се чувства повече българин,създал си е семейство.....Та той каза,че българите в България могат да плюват,критикуват и псуват всичко българско както си искат.Но започне ли някой друг,та дори и той който вече е изживял повече от половината си живот там, да прави същото започват да го гледат зле....

# 9
 • The Netherlands, Waalre
 • Мнения: 1 072
Гледах един мого интересен документален филм за един лекар.Роден е в Египет,но  идва в България като много млад да учи.Вече се чувства повече българин,създал си е семейство.....Та той каза,че българите в България могат да плюват,критикуват и псуват всичко българско както си искат.Но започне ли някой друг,та дори и той който вече е изживял повече от половината си живот там, да прави същото започват да го гледат зле....
Наскоро в един друг форум беше даден следния пример:
"То е същото, както ако ти се оплакваш, че детето ти е много непослушно, но ако дойде комшийката и ти каже същото, тогава ще скокнеш като ужилена или поне ще ти стане неприятно(агресивна или не реакция, зависи от характера) и ще си готова от 100 кладенеца вода да донесеш, за да опровергаеш твърдението, въпреки, че чудесно знаеш, че е вярно."
Е, това е идеалният пример за мен!

# 10
 • Мнения: 734
Разделение има и при другите нации...Имам приятелка китайка и по-близки нейни сънародници, които бягат от другите китайци като от чумави...И румънци познавам,които не се понасят с техни сънародници...На турците, шапка им свалям!Наистина са единни и много си помагат.И нас,българите,възприемат като близки по душа...
Това,което споменах в друга тема,беше,че не съм чула други чужденци да говорят срещу страната си по начина,по който го правим ние,дори и под предлог да помогнат...Имат респект към мястото,където са родени,ако ще и да идват от Сомалия...Казвала съм го и друг път:Избирайки друга родина,ние обръщаме гръб на тази,в която сме родени...Един вид, тя умира за нас,въпреки че остават много свързващи мостове,които водят към нея...А за умрелите - или добро или нищо!И от тази максима се ръководят повечето чужденци тук...
Аз, лично,лошо отношение не съм усетила заради местопребиваването си...

И според мен,има само три начина,по които българите зад граница биха помогнали на България:
-да се върнат там и с делата си да се опитат да я променят
-с инвестиции и влагане на средства
-с положителна реклама отвън
Останалото е словотворчество и разместване на въздушни маси...или сочене с пръст,а това никъде по света не се уважава...

# 11
 • Германия
 • Мнения: 7 107
Не е до националност, има разделение и при другите. Китайската ми съквартирантка навремето ми каза, че се делят на пекинци, шанхайци и т.н. провинции. Имаше гадже китаец, според нея недостоен, защото е от провинцията, пък тя шанхайка.
От румънка също съм чувала злословене по адрес на други румънци тук.
Африканците са ми правили впечатление, че много се поддържат един друг, но не знам дали наистина е така или е само привидно.
Сирийците ни пък са се разделили на силно вярващи и по-либерални. 
Бразилците са абсолютни националисти за мен.
Това са моите впечатления от тукашните чужденци -студенти.

# 12
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563


Само дето не споделям, че българите в чужбина са го заслужили. Първо, какво лошо има ако кажеш "А пък тук..." еди как си.

И аз съм на мнение, че прекалено лесно скачат неемигрантите и във форума, и извън него. Сакън да не кажеш колко си щастлив, че си намерил еди кво си в новата си държава...

А за разделението... Едно нещо ме спира да не заговарям българи по улицата - нуждата да се обясняваш кой си, как си се добрал тук, какво работиш, от къде си в България. Това винаги води до разказване на половината ми живот, на обясняване защо съм се взела с тоя мой мъж и т.н. А и понякога е даже нужно аз да задавам тия въпроси, за да тръгне разговорът нанякъде. Точно заради това вече с месеци не съм се обадила на една касиерка в магазина, която явно е българка... Освен това ми е неудобно, че аз мога да си позволя да се занимавам с моите си артистично-активистки проекти докато тя виси по 8 часа на касата...

Подобно поведение наблюдавам и при мъжа си. Редовно подлсушва разговорите на разни руснаци, но не им се обажда, а вчера на плажа даже наблюдавал две руски баби в борбата им със сода машината, но не им се представил...

# 13
 • Sunshine State (of mind)
 • Мнения: 2 257
На мен пък почват лееееко да ми писват тези мелодрами с разделението и т.н. Калинке, това не е анонс към твоята тема, а изобщо към цялата сълзлива атмосфера.
Човек, който е в хармония със себе си и света, би обръщал внимание на по-различни неща; или пък, ако обръща внимание на разделението, би го правил под съвсем друг ъгъл - опитвайки се да го проумее и вникне в причините за него, да си го обясни някак си, примерно. Без залитания, без изцепки и сложни драматургии. (Пак да ти напомня, че не говоря за теб и темата ти, а за въпросните неща, които те вълнуват).
Така си мисля аз. Макар че, признавам си, на най-ниско и животинско ниво, което и аз имам, като всеки друг, също разделям хората. Но понеже се налага да съм социално животно, гледам да подтискам инстинктите си - понякога трудно, понякога съвсем лесно.

# 14
 • O.A.E./ Пазарджик
 • Мнения: 2 477
аз пък не мога да разбера защо трябва да заговарям всеки българин, който видя  newsm78  камо ли, да почна да се обяснявам коя съм и какво правя тук.

иначе  разделението съществува и за него има много причини.
не обичам да деля хората на нации и местоживеене.
вече не обръщам внимание на злобни подмятания, всеки прави избора си в живота и си носи последствията.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт