Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

out of space

Мнения: 7 341
Дайте ми моля рецепта за курабийки, меденки или някакви дребни сладки. Ама и рецептата за глазурата от горе, и подробности с какво я слагате, колко време отнема и т.н.
Реших да направя нещо такова, но ще ми е за сефте- абсолютен аматьор съм в това отношение. Тенкс!
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
На Уна валентинките бяха много хубави, направо ми взеха ума.
До колкото си спомням тя ги беше правила по рецепта за коледни сладки, но можеш да пробваш ето ти темата.
След малко ще ти напиша рецепта за великденски курабийки.

Продукти
1/2 кофичка кисело мляко
1кг. брашно
1 равна ч.лъжица сода за хляб
5 яйца
2 ч.л амонячна сода
1/2кг. захар
1 лимон/кората/
200гр. мас
15 ванилии
Приготовление
Киселото мляко със содите се смесва със захарта, маста и яйцата 1 по 1, кората от лимона и ванилиите. Брашното пресято на сито се прибавя постепенно. Тестото трябва да е меко. Разточва се с брашно и се избожда с каквито формички имате под ръка. Намазват се с яйце и се поръсват с шарени пръчици или кокос отгоре. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
Това е за половин доза, защото ако се емнеш да правиш цялата ще се главозамаяш.
Цитирай


Мнения: 488
Ето тези са любими на моето семейство:

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. захар
5 яйца
1-2 п. ванилия
1 ч.л. сода за хляб (или бакпулвер)

Разбиваш яйцата със захарта. Постепенно прибавяш мазнината и брашното, в което си размесила добре ванилията и содата. Замесва се средно твърдо тесто (ще ти е нужно още брашно), разточват се кори, дебели 1 см и се изрязват курабиийки. Намазват се в жълтък (може да отделиш от 5-те яйца), посипват се със захар и се пекат в умерена фурна. Получават се по-меки сладки, а не сипкави като маслени бисквити. Дано ти харесат.
Цитирай


Мнения: 488
Ето и рецепта за шоколадова глазура:

1 вид
1ч.ч. вода
1ч.ч. захар
50 г масло
3 с.л. какао
Размекнатото масло се разбърква с какаото до получаване на еднородна смес. Водата и захарта се правят на гъст сироп, който се оставя да поизстине. След това се добавя към какаовата смес

2 вид
1 1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л. какао
6 с.л. вода
Бъркат се докато се сгъстят, тогава се прибавя  1/2 с.л. масло

3 вид
Купуваш си готова глазура или шоколад + малко прясно мляко

Правя и захарна глазура, но нямам рецепта - всичко слагам на око и оцветявам с бои.
Цитирай


Мнения: 488
Сещам се за още 2 вида дребни сладки, които няма начин да  не ти се получат, но трябва да потърся рецептите.
Цитирай
Ерика, скъпа. Вчера правих едни медени топчета дето се слепват с мармалад.Мноооого си обичкам. Сега ги чакам да омекнат (нали колкото по-дълго стоят, стават по-хубави) , ама като гледам как всичко живо в къщата се навърта покрай тях не знам как ще ги удържа Laughing .Увлякох се - та рецептата де

МЕДЕНИ ТОПЧЕТА
2 яйца
1ч.ч олио
1к.ч мед
1ч.ч захар
2ч.л канела
1 и 1/2 ч.л сода бикарбонат
1-2 ванилийки
брашно за меко тесто

Всичко се смесва по реда на продуктите, докато стане меко тесто, което да не лепне по ръцете. Пекат се в предварително загрята фурна (200 градуса) за около 15-тина минути. Пека ги върху оризова хартия. Топчетата преди печенето гледай да са мънички (горе-долу колкото черешка), защото после се понадуват. Слепвам ги две по две с мармалад.

Като втори вариянт за слепване едно време мама ги правеше (ама е огромна играчка и на мене все ми пареше, да не кажа, че за един човек е почти невъзможно да успее) като ги издълбаваше след като се изпекат (докато са горещи, защото иначе се втвърдват) и издълбаните трохи ги смесваше (по памет) с разтопено кр.масло и пудра захар. После този пълнеж се връща в половинката топче и се слепват пак две по две. Вкусно е много, но е огромна играчка. За това аз правя първият вариянт с мармалад Wink
Цитирай


Мнения: 3 452
Моите меденки са точно като на Хонда, може източника да е един и същ Wink - много са лесни.
За слепване най става някакъв мармалад.
Обаче ако решиш да ги правиш, да знаеш, че веднага след опичане са твърди като подметки, а омекват едва след слепването Exclamation
Цитирай


Мнения: 373
Сега да кажа и моите сладки, които пробвах снощи за днешния празник и станаха невероятни.

Масленки
------------------------
500 гр брашно
300 гр разтопена мас
250 мл швепс (фанта портокал например)
2-3 ванилии

Замесва се меко тесто (малко лепне). Правят се точета колкото орех, разстилат се на питчица, вътре се слага локумче и орехче и пак се оформя топката. Пекат се в предварително загрята фурна на 180°С до като порозовеят. Още горещи обилно се овалват и ръсят с пудра захар.

ОПИТАЙТЕ!!!
Цитирай

Варна

Мнения: 4 105
http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=18914
Преди седмица пуснах такава тема.
Курабите които аз направих не ставаха за нищо друго,освен да си подпираш гумите на колата да не тръгне,ако ти е развалена ръчната спирачка  ooooh!
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: Radina
http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=18914
Преди седмица пуснах такава тема.
Курабите които аз направих не ставаха за нищо друго,освен да си подпираш гумите на колата да не тръгне,ако ти е развалена ръчната спирачка  ooooh!

А ти кои направи?
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Цитат на: Radina

Курабите които аз направих не ставаха за нищо друго,освен да си подпираш гумите на колата да не тръгне,ако ти е развалена ръчната спирачка  ooooh!

Ради, аз курабиите ги захлупвам в една тенджера и ги оставям да си престоят 1-2 дена. Иначе стават много твърди ако се оставят на открито.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 105
anomalia твойте курабийки,но вместо мас сложил олио  Embarassed
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: Radina
anomalia твойте курабийки,но вместо мас сложил олио  Embarassed

Съжалявам   Embarassed  Поне ще знаем, че маста не бива да се замества с друго  Wink Знаеш ли, те курабийките точно от нея стават мекички и "пръхки". Пробвала съм с маргарин уж за по-диетично, ама не стават #Splat
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Сетих се нещо - ако още не си ги хвърлила можеш да направиш нещо като бисквитена торта. То и блатовете на Добуш са подобни, няма начин да не стане. Е, язък за труда ти и изхабените нерви  Neutral
Цитирай

Варна

Мнения: 4 105
И аз мислих някаква торта да направя с тях,но се отказах и ги дадох на кученцата пред нас те определено ги харесаха  Very Happy
За следващия път ще знам и ще си купя мас  Exclamation
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора