Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 юни 2007, 13:23 ч.

Искам да ви разкажа какво ни се случи...

 • 2 676
 • 49
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 330
Не е болка за умиране, просто исках да споделя с вас мъката и разочарованието си от една случка.

От една седмица живеем в нова кооперация. Представлява съвсем малък комплекс от три блока с ограда и малка градинка. В съседство има подобен комплекс, който е с около година- две по-стар от нашия и е доста по-добре устроен. Във вече оформената градинка има беседка, пейки и пясъчик с люлка и пързалка. В нашия двор няма детски кът. Строителите обещаха, че ще сложат, но не се знае...

Случката е следната, преди няколко дни се прибираме с малката и в съседния двор едно момиченце си играе с майка си на пързалката. Вижда ни и казва: "Мамо, виж, сигурно и това момиченце иска да се пързаля с мен". И получава отговор, че то момиченцето си живее в другия двор и не може да дойде да се пързаля с нея. Почувствах се толкова обидена и унизена, очите ми се напълниха със сълзи. Аз дори не съм молила да отидем на техния детски кът. Отначало като ходехме още по време на ремонта Малечка няколко пъти поиска да отидем на люлките, но аз й казах, че не може и сега тя само ги гледа и вече не пита дали може. А сега и тази жена се отнесе толкова грубо с нас...

Иска ми се да можех да извадя няколко хиляди и да направя детски кът в нашия двор, но за съжаление не мога. А и все си мислех, че нормалните, човешки отношения биха накарали майките в другия двор да ни поканят да играем при тях. Те много добре знаят, че кварталът не е добре устроен и няма друго място за игра наблизо, а и с какво ли едно 2-годишно дете би могло да им попречи толкова??? Всички ли сме станали толкова лоши хора, че да обърнем гръб на дете и да го изгоним от двора си??

Стана дълго, но толкова много ми се искаше да споделя с вас...

# 1
 • Земята
 • Мнения: 1 426
Както беше казал Алеко Константинов: Пази боже сляпо да прогледа!
Тая мацка сигурно се изживява като новобогаташка, не се връзвай изобщо! Детето й засега стои по-горе от нея, но нищо чудно да го превъзпита...

# 2
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 863
...  "Мамо, виж, сигурно и това момиченце иска да се пързаля с мен". И получава отговор, че то момиченцето си живее в другия двор и не може да дойде да се пързаля с нея.

Ооооооооо, така ли. Благодаря Ви много. Трогната съм от Вашата любезност и гостоприемство, отвръщам аз на майката.

# 3
 • Мнения: 15 704
Ми то май е по- добре за теб и детето ти да не създавате контакти с хора с психични отклонения, това ми кънти на мегаломания нещо или на друго... Има и други площадки и други места за забавления с по- нормални и читави хора по тях.

# 4
 • София
 • Мнения: 145
Eти, не се ядосвай на чуждата простотия, ела си при нас при Милена няма да те изгоним.  bouquet Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 4 813
Дали пък майката не е потърсила неутрален отговор за детето си в конкретната ситуация? Аз бих се засегнала, ако на мен ми кажат, че не мога да отида, но при положение, че майката е разговаряла със своето дете, думите й едва ли означават това, което си помислила. Следващя път я попитай направо дали има нещо против детето ти да поиграе при нейното, пък като направят вашата площадка ще се редуват къде да играят.
Може и да бъркам де, ама аз съм такава - не търся навсякъде конфликтни ситуации.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Очите ти се напълнили със сълзи казваш... Не ми се врява да е защото за твоето дете няма пързалка. Пързалки в София колкото искаш. Сигурно е, защото на тази жена мозъкът й е колкото аналгинче, а за горкото дете тази майка е само една. За другото дете е трябвало да тъжиш.  Wink

# 7
 • Мнения: 1 172
В затворените комплекси достъпът е много по-ограничен отколкото в между-блоковите пространства. Собствениците на апартаменти в този комплекс са подписали договори за това какво може и какво не може и кое чия отговорност е, в много случаи се влиза с карти и навсякъде има камери. А е повече от нормално да са решили, че тази градинка ще е достъпна само за техните деца,в което няма нищо лошо. Всеки сам определя как да се разполага със собствеността си. И всеки сам определя как да си гарантира спокойствието. А особено когато става въпрос за собственост на толкова много хора, то би следвало правилата да са строги и ясни и да няма изключения от тях. Ако такива правила са приели, няма нищо обидно в отговора на майката. Нали тя е човекът, който трябва да научи детето си какви са правилата и че те трябва да се спазват? Отговорът на майката е напълно нормален и разбираем за 2 годишно дете. Поне това е моето мнение. По друг начин стои въпросът с детски кът в двора на еднофамилна къща, където само 1 семейство го е градило и решава на момента какво може и не може да се прави.
По същия начин във входа ни пък е прието, че не може да отключваш на непознат. Ами колкото и да ми е жално, че долу чакат някакви хора, не мога да ги пусна, докато домакинът им не слезе да си ги посрещне. Такива са ни правилата. И ако моето дете ме пита защо този чичко или леля не може да влязат с нас, ще му обясня "защото не живеят тук", не знам как по-разбираемо да му кажа защо.

# 8
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
SV, много истина има в думите ти.
Да не бързаме да съдим хората, без да знаем мотивите им.

# 9
 • Мнения: 68
Не се разстройвай, майката едва ли го е казала, за да те засегне и да покаже, че не сте достойна с малката да влизате в техния двор.  Това е все едно да живееш в къща с двор, в който да има люлка, и да пускаш вътре всяко детенце, което мине покрай двора ти, за да се полюлее. Не става, нали?

# 10
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
След няколко подобни случки и тъжни погледи от страна на малката с мъжо извадихме 120 лева от джоба си и купихме пързалка, направихме пясъчник с подръчни материали и извадихме на двора една люлка подарък. Двора ни е общ, на двайсетина семейства, но никой не се нае да се включи. Строителя пък няма ангажименти към него.


Ами, това е положението. Сега дечко е щастлива, не гледа тъжно другите дворове. И никога не съм направила проблем на детенце, да влезе и да си поиграе в нашия двор  Hug

# 11
 • София
 • Мнения: 1 330
Dara, паркове има много. Товарим се на колата и отиваме в парка. Не ми е обидно от това, а от грозното изказване.

*SV*, ти си донякъде права. Но има комплекси и комплекси. Този не е толкова затворен и ако реша да отида дори има вход без врата. Не ми е до това, че Яна няма да отиде да играе на детския им кът, кофти ми е заради грубостта и простотията. Ако аз трябваше да отговоря на дъщеря си, че не може детето да дойде да играе, щях да го направя тихо и да се опитам да й обясня защо не може. Момиченцето беше на около 4 години и не беше нужно да се крещи на всеослушание. Аз не съм молила и няма да помоля да отида там точно поради правилата, които те може би имат. Ако ме поканят - супер, но при положение, че ние не сме искали да ходим не е нужно да се държим грубо и невъзпитано.

Янита, евала на позитивното ти мислене, но ако беше чула начина по който беше казано нямаше да мислиш така.

Амелия, и аз те обичам и вече ми липсвате Hug Hug

# 12
 • София
 • Мнения: 9 014
Не бива да се засягаш от това. По принцип статутът на такива комплекси предполага частно владеене на дворната площ, което на практика означава, че примерно си имаш къщичка с дворче, направил си си някакви неща за детето си, а другите майки от квартала, които живеят в околните блокове се засягат, че не ги каниш в собствения си двор на люлката, която ти си купил и монтирал за своето дете. Може би е била малко грубичка тази майка, но тя със сигурност гледа на дворното си място като на част от хола си, да речем. Това все пак не е обществена градинка или парк, а частна собственост и нейният смисъл /на частната собственост/ е да бъде ползвана само от собствениците. Нищо чудно ако някой ден  се запознаете с тази майка по друг повод, станете си симпатични и децата си играят добре, тя да те покани в нейния двор на гости. Но не може да очакваш, че някой би погледнал благосклонно, ако непознат човек поиска да наруши неприкосновеността на частната му собственост.
Скоро ще си имате и вие такова дворче с градинка и ще се радвате на собствени люлки и пързалки.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Ние имахме детски кът в двора на къщата. Всяко дете, което дъщеря ми е поканила там е било добре дошло. Ако по някаква причина бих отказала дете да играе в двора ни, то тази е последната причина, която бих изтъкнала пред детето. Особено по този начин формулирана. Има сто начина да се каже нещо. Не виждам защо трябва да е по такъв, обиждащ или унижаващ някого, и то съзнателно. Още повече, възпитавайки дете.

# 14
 • Мнения: 1 172
ritka,разликата е че във вашия случай, ти само си вложила средства за този детски кът. Затова и можеш да решиш кой да го ползва. Но ако съоръженията са собственост на всички, опазването им и реда на ползването им трябва да е много строг. Иначе, погазването на правилата, приети от всички собственици, е същото е като ти сама да прецениш да пуснеш бездомно куче да живее на площадката във входа ви, без да искаш разрешението на останалите живущи.
etomira, разбирам, че ти е станало кофти. Но не я мисли въпросната майка и нейните мотиви. Щом си чула въпроса на детето, нормално е да чуеш и отговора, явно са били близки като сила на звука Simple Smile Ако не беше го чула пък, щеше да си обидена от липсата на такъв.  По-добре се съберете на общо събрание във вашия блок и помислете как можете да облагородите двора си - един детски кът не струва милиони, нито хиляди, както си писала. Гледам в Практикер, че най-комплексните уреди за по 600-700лв - 1-2 люлки, пързалка и примерно баскетболен кош. За 50-100 семейства това са по има няма 10 -20 лв на апартамент.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт