Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

plovdiv

Мнения: 274
В бебешките  кухни готвят нещо, според   мен  много вкусно  със   зелен  боб, нещо   средно  между   каша  и  супа...търсих  рецептата  на  много    места,   но нищо   не  можах  да   намеря...
Ако някой   ме  `светне` по   въпроса  ще   съм   много  благодарна!
Цитирай


Мнения: 9 698
Нещо такова ли е? рецептата е от нета/

Зелен боб яхния
Слагам да заври вода в подходяща тенджера с около 350-400 гр почистен зелен боб. Обелвам 1 картоф, изчиствам 2-3 моркова, 1 чушка. Нарязвам на малки кубчета. Същото правя с глава лук. Всички подготвени зеленчуци изсипвам във врящия от около 15 минути зелен боб. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан магданоз.

Цитирай

plovdiv

Мнения: 274
благодаря   bouquet
но по скоро е нещо  друго
Цитирай


Мнения: 240
Не знам как готвят в кунята, ние не я ползваме, но ще ти кажа как аз я правя за моя дребосък.
В тефлонов тиган препичам 2 супени лъжици брашно докато добие лек златист цвят.След това го разбърквам със зеленчуков булъон или малко прясно мляко и го връщам на котлона.Когато кипне слагам малка бучка краве масло и нарязания на ситничко зелен боб.Ако съм сложила само булъон , без прясно мляко я застройвам с жълтък и кисело мляко, а ако съм сложила прясно мляко слагам само жълтък за застройка.Когато я смъкна от котлона прибавям ситно нарязан копър и магданоз. Малкия я харесва много тази супа.  chef
Цитирай

Софийското дъно на световните гащи:)

Мнения: 2 125
Ето и моята рецепта за зелен боб плакия (количеството на продуктите е за една средна по големина тенджера - около 5-6 порции):

Зелен боб (около 800 гр.)
1 глава лук
2-3 моркова
вода
олио
брашно
1 с.л. оцет
чесън (може и без него)
домати
магданоз

Зеления боб се изчиства, измива и нарязва.
В тенджера с мазнина и  2 ч.ч вода (да стигне малко под нивото на боба и зеленчуците) задушавам лука  + моркова + зеления боб и слагам няколко скилидки чесън (нарязани на ситно). Разбърквам всичко това няколко пъти като добавям и сол.
В отделна купичка разбивам 1 с.л. брашно в студена вода и добавям 1 с.л. оцет и още малко чесън. Когато всичко омекне, добавям разбитото брашно, разбърквам и оставям да къкри на тих огън. Самото бульонче на боба започва да се сгъстява и цялата смес става като яхния. Поръсвам с магданоз (почти една връзка), нарязвам един голям домат на кръгове и го подреждам върху боба. Оставям още малко на тих огън и
готово....
По-вкусно е, когато се сервира студен.

Цитирай

Старата столица

Мнения: 5 363
Слагат брашно,за да се посгъсти.Даже сигурно го и позапържват леко.За това сигурно е вкусно.Поне аз като взимах храна от ДК с такова впечатление съм останала.
Иначе го готвя точно като stellina,само че вместо оцет в брашното слагам 3-4 кисели сливки(джанки) да се варят в яденето.И освен магданоз поръсвам и малко джоджен.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.