Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Насам, натам!
 • Мнения: 153
Здравейте мили мами!
Пиша ви, за да ви питам за проблема на моята кума, която преди три дни роди и  все още са в болницата с бебчо! Има проблем с кърменето! Изчетох всичката информация по въпроса, на търсачка нищо не намерих, за това се обръщам към вас.
Горещо ви Моля, погнете ми със съвет!

Проблемът е следния:
Руми /кумата/ роди приди три дни със секцио момченце. Все още се намират в болницата, като ще ги изпишат най-малко след три дни. Едва днес сутринта, лекарите са й занесли бебчо да го кърми. До сега е бил на АМ. Руми му поднесла гърдите си, а той изобщо не искал да захапе зърната. /само да кажа, че не са хлътнали и няма никакви проблеми с тях/.  Мъчила бебчето половин час. После лекарите му дали пак АМ и й го взели!  #Cussing out

Казах й да пробва да му "цвръцне" млекце в устичката и после да му подаде зърното - не става. Казах й да му дава да суче, докато спи - и това не става - носят и го през три часа, за по 15-30мин., и й го взимат. /егати  болница  Close/.
В резултат на това гърдите й са препълнени, болезнени и вече има буци задържано мляко. Почти не може да цеди, защото не са й още отпушени каналчетата. Отчаяна е, аз също! Cry Казах и да слага горещи компреси и да цеди, но топлата вода е кът, а бебчо не суче ли - няма спасение, знаете! Е, да, но той отказва, пък и с това хранене на три часа!
Моля, Cry помогенете със съвет! Страхувам се да не се отбие малчо! И тя да не се влоши и стигне до краен стадии на мастит!

P.S: Аз също родих секцио, имах запушени канали и болезнени буци, но бебчо беше като помпа, а пък и на мен ми го дадоха след втория ден за постоянно. С много цедене и нон стоп сучене се оправих!

Какво да я посъветвам! Моля всички, които са имали подобен проблем - ПОМОГНЕТЕ!!! newsm17
Благодаря на тези, които ще се отзоват предварително!

Последна редакция: вт, 19 юни 2007, 21:22 от Grafi_81

# 1
 • София
 • Мнения: 337
Ама че неприятно... И тъжно - надявам се, че твоето момиче е добре и просто редът в дадената болница е такъв и не поради някакви проблеми след раждането са й занесли бебето чак на третия ден.
Не мога да измисля много варианти, но ще ти кажа какво ми хрумва - с много компреси и упорство да се опита да изцеди 20-30 грама (може би ще й е по-лесно на ръка) и ако бебчо все още не е засукал, да помоли да му дадат кърмата от шишето, а не АМ, за да вкуси човешко мляко. Също да е сигурно, че не са го хранили много скоро, преди да й го донесат. Не ми се вярва за 3 дни дотолкова да е свикнало с биберона бебето, но може би да опита със силиконови предпазители на зърната. Ако е с много големи гърди, да поддържа гърдата в близост до ареолата.
Да помоли да й оставят бебето за по-дълго. Сестрите и лекарите също са хора, макар че естеството на работата им на пръв поглед и във взаимоотношенията с пациентките ги прави да изглеждат лишени от емоции. Може би ако опита с верния той и пред правилния човек, ще получи съдействие.
Съжалявам, че не мога да дам особено креативни предложения, но се надявам нещата да се оправят от само себе си.
  bouquet

# 2
 • Варна
 • Мнения: 700
  Все едно че чувам моята история.Тогава нямаше кой да ми помогне с никакъв съвет и стигнах до задоволително изцеждане,но с помпа на Авент и пак си ме изписаха с температура.Изглежда,че връзката между мен и бебето беш нарушена от дългата раздяла.Слава Богу той просука,но чак на 42 ден.Това,което мога да и дам като съвет е да вземе бебето при нея постоянно и всеки път да му предлага гърда,когато заплаче,но ме съмнява да стане в наша болница.Все пак и трябва много добра помпа,за да намали напрежението в гърдите,да се цеди и на първо време  да дава кърма дори и от шише и дано по-скоро я изпишат,защото с тези правила в болниците малкотрудно ще се оправят нещата.Като се върне в къщи да гушка постоянно бебчето и да опитва да го кърми без да го насилва,ако не иска,да дава кърма на първо време с лъжичка.На мен ми беше много трудно-по час и половина се цедях,по един час хранех бебо със шише с една дупка на биберонаи имах само половин час за почивка.Сега обаче ми е много лесно и си е струвало усилието.Дано при нея мине всичко по-лесно,кажи и да не се отчайва,защото това се случва на много жени родили със секцио и да се цеди много добре,да не си докара мастит.Ако има още нещо -питай и ни дръж в течение.

# 3
 • Мнения: 519
И аз имах такива проблеми в родилното. Дадоха ми бебето на втория ден и ми казаха "Почвай да го слагаш на гърдата". Хубаво, аз го слагам но не става. Колко рев изревах, най-накрая в деня на изписването накарах една по-възрастна акушерка да ми помогне и бебето захапа. После и вкъщи беше една борба... Но трябва много упоритост....

# 4
 • USA
 • Мнения: 488
Момичетата са ти дали добри съвети, но както сама казваш, проблемът идва от това, че бебето не е при нея и няма нужда да суче, след като са го нахранили с АМ. Трябва да направи всичко възможно да убеди лекарите и акушерките да й го оставят повече и да й дадат възможност да го накара да засуче. За тази цел бебето трябва да е гладно, а адаптираното мляко ако въобще се дава, трябва да е с лъжичка, а не с шише, защото иначе няма да иска да поеме гърдата.
Щом има кърма нека им каже, че иска да кърми и да настоява бебето да е при нея. Междувременно трябва наистина да изцежда, за отпушването на каналите може да каже да й купят таблетки лецитин, това е хранителна добавка, която е абсолютно безвредна и помага за разширяването на каналите и разнасянето на бучки, ако има такива.
С много упоритост ще накара бебето да засуче, но междувременно е хубаво да му дава изцедената кърма вместо адаптираното мляко, и пак с лъжичка, а не с шише.
Пиши как се развиват нещата. Къде се развива действието между другото, в кой град и болница?

Последна редакция: вт, 19 юни 2007, 11:04 от Мяу

# 5
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
Аз бях в подобна ситуация. Също родих със секцио, но в болницата, където бях страшно много ми помагаха за кърменето и ми го дадоха на втория ден, въпреки, че нямах още нищо. На следващия ден бях с напрегнати гърди, запушени каналчета, беби не искаше да суче  ooooh! , слагах компреси, накрая потече кърма, но беби не искаше да суче. Аз реших проблема със силиконови зърна  Peace по препоръка на една сестра и от тогава сме с тях, иначе бебка не искаше да суче. А кумата ти защо не си вземе помпа и поне да се изпомпва и да дават на малкия кърма, пак е по-добре от АМ ? Peace

# 6
 • Мнения: 630
И при нас имаше такъв проблем, но ситуацията беше по-сложна. бебка беше в кувиоз и за пръв път ми я дадоха едва на шестия ден вечерта. Почнах да се цедя от третия ден - в часовете, в които другите майки кърмеха, аз цедях и затова не получих запушване. когато ми дадоха бебка, тя разбира се отказа да суче, но моите зърна са малки и вдлъбнати и предвид това, че беше лекувана и в кувиоз, това по-галямо усилие й беше в повече, така че не я виня. Много се мъчихме и после вкъщи, педиатърката ни стоя 1 час и пробвахме всякакви трикове -силиконови зърна, натискане на някакви точки и т.н. без успех. Тя пищеше, дърпаше се и ако й изстискам малко мляко си го облизваше и дотам, после борбата започваше отново. Няколко седмици се мъчих да я накарам да засуче от гърда, но тя беше безкомпромисна, така че се предадох. не мога да дам съвет, защото аз претърпях пълен крах, а бях изчела 3 книги за кърменето преди раждането и имах огромно желание да кърмя, ама беба беше на друго мнение.
Освен да посъветвам да си вземе качествена помпа, за друго не се сещам.

# 7
 • София
 • Мнения: 18
И аз имах точно същия проблем след раждане със секцио. Бебето не искаше и не искаше да суче. Само спеше, никакъв интерес. Бях се отчаяла много за седмица в родилния дом. Помолих акушерките да ми го оставят по-дълго в часовете за кърмене, но никаква полза. Но докторът, който ме оперира, ме успокояваше непрекъснато. Как, вика, ще иска да суче като при всяко заплакване им мушкат бибероните в устата. Каза, че като се приберем вкъщи всичко ще бъде наред. Така и стана. За няколко дни нещата се нормализираха. Така засука, че не можеше да му измъкнеш циците от устата. Така до ден днешен. За даването на издена кърма от помпата - има едни таблетки за студена стерилизация, моите бяха на Чико. Само се разтварят в преварена вода. Но някой трябва да й я носи. Може така да опита. Така или иначе, непременно трябва да изцежда да не стане някоя беля.

# 8
 • Насам, натам!
 • Мнения: 153
Момичета, страшно много благодаря за отговорите!  newsm20
Има надежда! С цяла нощ горещи компреси и цедене кумата е успяла да намали напрежението в гърдите! Сутринта и занесли бебчо, намокрила му устичката с кърмичка /предполагам, че е бил и доста поогладнял/ и бебчо почнал по малко да суче. За сега не дърпа кой знае колко силно, често заспива /има силна физологична жълтеничка/ но това е нормално, все пак е бебе на няколко дни! Ох, слава Богу!
Дано нямат проблеми! 
Лекарите продължават да настояват да дава на бебчо АМ, но тя го хвърля и дава на бебчо само кърмичка!  Laughing /и аз така правех  Laughing/
От все сърце, още веднъж много, много, много благодаря на всички мами за изчерпателните отговори!  newsm51

# 9
 • София
 • Мнения: 337

Браво, само така.
Колкото до заспиването - напълно е нормално, още повече, че малко или много на бебчо оказва влияние й анестезията, която е сложена на майка му. Нека спи на гърдите й, ако го пощипва лекичко по ушенцето или по краченцето, може би ще изплува дотолкова от съня, че да посуква. А в първите дни количествата, които са му нужни, са нищожни. И аз бих посъветвала и 10 мл да е, да цеди сляд всяко кърмене. Аз лично първия месец почти не се справях с помпата и предпочитах на ръка.

Но и аз да попитам, просто за протокола:
Къде се развива действието между другото, в кой град и болница?

# 10
 • Насам, натам!
 • Мнения: 153
За протокола - София - "Майчин дом"!
Молила е няколко пъти да й оставят бебето за по-дълго, но не са й разрешили. Не са и обяснили, дори как да го кърми.  Close

Последна редакция: вт, 19 юни 2007, 21:24 от Grafi_81

# 11
 • Варна
 • Мнения: 700
  И аз много се чудех как така ще ми забраняват да си взимам бебето,дали е законно това нещо.Единственият път през който то засука в болницата и после заспа в ръцете ми,акушерката дойде,взе ми го от ръцете заспал ,при което бебето се събуди,тя го отнесе в детската стаичка от където го чувах да реве поне 1 час.Това е нечовешко!!Не ми позволиха да си го взема.Дано по-скоро изпишат кумата ти,че престоят там е много мъчителен.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт