Тoку-що научих, че съм бременна с близнаци. Какво трябва да знам при това положение?

    Добре е още докато сте бременни, да се запознаете с основните въпроси свързани с кърменето, за да ви е по-лесно след това. Подходящ момент да научите повече за кърменето е именно преди да се родят бебетата. Има няколко много полезни книги в каталога на ЛЛЛ за майки на близнаци. Having Twins, by Elizabeth Nobles и Mothering Multiples: Breastfeeding and Caring for Twins or More! by Karen Kerkhoff Gromada са две книжки, които са специално за предизвикателството и удоволствието да имаш (и кърмиш) повече от едно бебе. Полезни предложения и информация има също така и в THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING налични на  the LLLI Online Store.

    Много е важно да се обърне внимание на кърменето още по време на бременността, начина на раждане е също така много важно решение. Пренаталните грижи са решаващи за бебетета и майката. Трябва да научите колкото се може повече за възможностите за раждане и активно да участвате в планирането. Има няколко книги в каталога на ЛЛЛ които могат да помогнат за това. Може да видите нашата селекция от книги за раждането на the LLLI Online Store.
    Веднъж след като се спрете на избора на лекар, който да проследява бремеността ви, следващата стъпка е да изберете педиатър, който е запознат с кърменето. Няколко въпроса, които може да зададете на евентуалния бъдещ лекар на бебетата са:
    •   Какво е отношението му към кърменето и в частност на близнаци?
    •   Смята ли, че е възможно изключително кърмене на близнаци, без даване на добавки?
    •   Ако едно или и двете бебета се нуждаят от специални грижи, смята ли че е възможно да се изцежда кърмата и да се хранят по този начин?
    •   Окуражава ли майките и бебетата да са заедно, дори когато се нуждаят от специални грижи?

    Отрицателен отговор на които и да е от тези въпроси е предупреждение за това, доколко избрания от вас педиатър ще ви подкрепя в решението ви да кърмите. Понякога на раждането може да присъства неонатолог. Може да е добра идея да се запознаете с рутинните процедури и начина му на работа, както и да се срещнете с него/нея. Вземете предварително часовете за раждане, ако е възможно, в случай че се наложи да лежите в края на бременноста.
Решаващо за вас е да имате помощ вкъщи. Намерете човек, който ще ви  подкрепя в решенията, които сте взели, а не някой, който ще е критичен към тях. Покажете ясно, че се нуждаете от помощ в домакинската работа, а не за бебетата, така че да можете да отделите цялото си внимание на тях.
    Научете необходимото за изцеждането, защото вие сте в по-висок риск да прекарате определено време разделени от бебетата, отколкото при раждане на едно бебе. Добра опция е наемането на двойна помпа от болницата.

Когато се родят бебетата
    За вас ще е идеално да започнете да кърмите колкото се може по-скоро след раждането. Когато майката очаква повече от едно бебе, понякога се налага цезарово сечение. В този случай може да минат няколко часа, преди да ви дадат бебетата за кърмене.
    Най-важното е да започнете да кърмите възможно най-скоро, когато ви е  възможно. Някои близнаци се раждат преждевременно. Ако това се случи и вие не можете да започнете веднага с кърменето, можете да се изцеждате за да стимулирате потичането на кърмата. От момента на раждането, тялото ви започва процес на производство на мляко, достатъчно за двете бебета и е важно да се изцеждате, за да се запази и регулира производството на достатъчно количество кърма от самото начало. За целта може да ползвате помпа или да се изцеждате ръчно.

    Кърмата на преждевременно родили майки се различава значително от тази на майки на доносени бебета. Ако бебетата ви са преждевременно родени, те имат още по-голяма нужда от кърмата ви.

    Ако и двете бебета са здрави, говорете с педиатъра за кърмене на поискване. Идеалният вариант е майката и бебето да са заедно.
    Ако е необходимо бебетата да получават специални грижи, може да потърсите други методи за хранене, като хранене от чашка, от пръст, използването на лъжичка, спринцовка или др. Храненето от шише понякога може да е в конфликт със лактацията, защото бебетата свикват с бибероните и е по-трудно да се възстанови кърменето след това.
    След като вие и бебетата се приберете вкъщи, е необходимо да се грижите както за бебетата, така и за вас. Яжте здравословна храна и се глезете с чести закуски (като например бисквитки и нискомаслено сирене, зеленчуци, кисело мляко и плодове). Това е вашия шанс да ядете значително без опасност да напълнявате. Пийте винаги, когато сте жадни, достатъчно количество вода, сок или мляко. Опитайте се да спите, когато и бебетата спят.

    Направете си план за вършенето на домакинската работа и други домашни задължения. Приемете всяка възможна подкрепа и внимателно обмислете кои задачи са най-важни за семейството. Определете приоритетите заедно със съпруга си. Нуждите на хората са на първо място, особено на бебетата, след това храната и дрехите.
    Ограничете посетителите през първите няколко седмици. Членовете на семейството и приятелите, които идват да видят бебетата, могат да помогнат по много начини – може да ви носят храна , да сменяват памперси, да ви масажират, да гледат бебетата докато си направите 15 мин разходка или се изкъпете. Не се срамувайте да искате помощта, от която се нуждаете.

    Внимавайте за това, че много майки на близнаци получават критики от хората около тях, които не споделят ентусиазма им за кърменето. Могат да се опитват да ви убедят да давате адаптирано мляко или друга храна, преди те да имат нужда от това, или да отбивате, преди да се чувствате готови. Понякога въпрос като – “Сигурна ли си че имаш достатъчно кърма?” или “Не е ли твърде трудно за теб?" са достатъчни за да намалят увереността на майката. Вашата вяра в това, че можете да произвеждате достатъчно мляко за бебетата, е един от най-важните фактори в поддържането на необходимата лактация. Помнете винаги, че млякото се произвежда на принципа на търесенето и предлагането. Колкото повече бебетата сучат, толкова повече мляко ще произвежда тялото ви за тях.

Съвети за живота, когато се кърмят близнаци:
   Кърмете ги заедно, за да спестите ценно време. Това действа добре през първите няколко седмици. След това сигурно ще ви се налага да ги кърмите по различно време в зависимост от тяхните установени графици на хранене.   
   Има няколко различни начина по които можете да кърмите близнаци по едно и също време. Единия начин е да ги поставите пред вас с крака, които са кръстосани, във формата на буквата Х във вашия скут. Другата позиция е да ги държите в т.нар. хващане като чантичка – clutch hold (под мишница). Ще се нуждаете от възглавници от двете ви страни и може би в скута ви. Поставете бебетата на възглавниците с крака в посока облегалката на фотьойла. Помнете, че ако поставите бебетата пред вас, трябва да държите цялото им тяло обърнато към вас, техните гърдички към вашите. Телата им не трябва да са обърнати нагоре. Това е много  важно, за да се избегне разраняването и също да се  гарантира, че бебетата получават дастатъчно мляко.
   Използвайте много възглавници. Има специални такива, помагащи да се поставят близнаци удобно за кърмите, или вие самите може да си направите такива.
   Кърмете всяко бебе и от двете гърди. Това изравнява техните нужди и също така им дава допълнителна визуална стимулация.
   Научете различни позиции за кърмене. Да се научиш да кърмиш легнала може да е малко трудно в първите седмици, но тази позиция ви дава допълнителна възможност за почивка.
   Подгответе места за преобличане на различни места в своя дом.
   Не е нужно бебетата да се къпят всеки ден. Необходимо е само да сте сигурни, че областите около памперсите и личицата им са почистват всеки ден.

Our FAQs present information from La Leche League International on topics of interest to parents of breastfed children. Not all of the information may be pertinent to your family's lifestyle. This information is general in nature and not intended to be advice, medical or otherwise. If you have a serious breastfeeding problem or concern, you are strongly encouraged to talk directly to a La Leche League Leader. Please consult health care professionals on any medical issue, as La Leche League Leaders are not medical practitioners.
Last updated Tuesday, October 3, 2006 by njb.


Преведе Aila от www.lalecheleague.org

Подфорум "Близнаци", където можете да общувате с други майки на близнаци и да обменяте специфичен опит и идеи Simple Smile