Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 юни 2007, 10:34 ч.

Богат - беден

 • 4 439
 • 97
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 245
Преди доста време чух или четох (вече не помня), че е добре човек да общува с хора, които са близо до неговото материално и социално положение, а не е желателно да се среща с такива, които са много по-бедни или богати от него. Естествено, това "правило" не може да се спазва сляпо, но опитът ми до момента ми показва, че това е именно така.

Всеки път, когато съм се срещала с хора, чиито възможности са много под или над моите, съм си тръгвала с един такъв особен привкус в устата и сърцето и колкото и да ми е било приятно, знам, че не мога и не трябва да повтарям срещата.

Тук да уточня, че веднага ще възникнат въпроси - под среща не разбирам разминаване на улицата, а близък контакт, общуване, гостуване и т.н. В "богат" и "беден" влагам само абсолютната стойност на количеството изкарвани пари, съпоставени с това на моето семейство, и не включвам абстрактните стойности като щастие, здраве и т.н.

Та вие какво мислите по въпроса?

# 1
 • при Arctic Monkeys
 • Мнения: 1 268
не съм съгласна. имам познати, които са много богати и това не ми пречи да си общувам с тях. не се комплексирам, не се депресирам, защото знам, че всеки медал си има обратна страна.

# 2
 • Мнения: 5 540
Да, съгласна съм. Битието определя съзнанието.
Човек се чувства най-добре сред хора със сходно социално положение, интереси, образование и прочее.
Не съм сноб, просто това е истината.

# 3
 • Мнения: 2 538
Съгласна съм с Лилита.

И , _Ним_,  чуствам се по същия начин след среща с хора, които са с различен от моя социален статус.

# 4
 • DE
 • Мнения: 968
не съм съгласна. имам познати, които са много богати и това не ми пречи да си общувам с тях. не се комплексирам, не се депресирам, защото знам, че всеки медал си има обратна страна.
И моите приятели са с различни финансови възможности! Това не ми пречи!!!

# 5
 • Мнения: 216
Да, съгласна съм. Битието определя съзнанието.
Човек се чувства най-добре сред хора със сходно социално положение, интереси, образование и прочее.
Не съм сноб, просто това е истината.
Абсолютно е така, еднакви интереси, еднакви нрави, има и изклю4ения но са много рядко. Peace

# 6
 • Мнения: 16 214
С възрастта и опита постепенно стигнах до извода, че има нещо вярно в това, че битието определя съзнанието. Естествено, че нито аз, нито авторката на темата /предполагам/ имам предвид, че "богат" и "беден" определят интелектуално или духовно равнище изцяло, но са предпоставки и то- съществени. Поне не съществува функция на права пропорционалност между тези неща, но отражение съществува и социалните разлики все повече ще водят и до духовни и интелектуални различия. Разбиранията за света и възможностите са доста различни, в зависимост от материалното ниво, на което се намираме.
Едно дете, което посещава частни уроци от малко, което спортува редовно, на което се обръща внимание от страна на родители, които поне за единия хляб не треперят расте по един начин, има една ценностна система и възгледи за живота от друго, което по цял ден играе пред блока и вижда родителите си само на вечеря, което няма възможност на един лагер да отиде, да ползва широко информация и т.н.
Един човек, чиито интереси са свързани с разрастването на бизнеса му, който ходи на почивка в добри курорти и може да си позволи да ходи редовно с колата на работа и тази работа е място приятно, а не само източник на доходи, да речем, има едни виждания, в сравнение с този, който бърза сутрин за градския автобус, чиято почивка се изразява във варене на зимнина на село или пред блока, който работи от тъмно до тъмно за едната храна и тока.
Различните хора определено не могат да мелят заедно брашно дълго време. Далеч съм от мисълта да издигам лозунги и да идеализирам, че духовната страна и интелекта са водещи. Прави са били философите в древността- робът не може да се занимава с наука /тогава- философия/. Даже робът Епиктет не е бил роб в пълния смисъл на думата, който само бачка и няма време и начин да вдигне глава от работа и му остава време само за ядене и сън.

# 7
 • Мнения: 924
Май пак опираме до приказката за Пепеляшка - как след сватбата побърквала принца с манията си да чисти замъка. Ми тя само това си можела.

# 8
 • при Arctic Monkeys
 • Мнения: 1 268
мила judy, богатите в България, а и не само, бачкат много повече от 8 ч. и не дремят цял ден на някое бюро. много често и за сън не им остава време. и децата си понякога не виждат не само вечер, ами с цели дни, поради същата причина.....

# 9
 • Варна
 • Мнения: 1 380
Битието определя съзнанието - на 100%.
Повече ми харесва, обаче, селско-гражданското изражение на тезата.   Mr. Green

# 10
 • Мнения: 2 490
Съгласна съм с теб.
С по-богатите не се депресирам толкова и не ми пречи да общувам с тях, не им завиждам, просто приемам факта, че имат повече. Но най ми става кофти от контакта ми с по-бедните. Оставят ми едно депресивно и тъжно настроение, става ми мъчно. Започвам да се замислям как примерно хвърлям ядене понякога, дрехи, които няма да нося или куп други подобни работи. Имам една приятелка, която се омъжи и в последствие нещо на мъжът й фирмата затъна и бяха много зле финансово. Като й се обядех да излезем на заведение или просто да пазаруваме, все нещо се оправдаваше, че не може, най накрая я попитах нещо да не ми е сърдита и тя си каза всичко, как й се излиза, как иска да си купи нещо, как това-онова...Направо ми откъсна половината от сърцето, толкова ми стана мъчно и като помня как й се хвалех, какво съм си купила и къде ще ходим по почивки ooooh! Embarassed, ама откъде да знам. После се опитах да я накарам да не се чуства гадно, реших че ще ги каня вкъщи и аз ще приготвам софрата, ама пуста гордост, тя все ме пита какво да купи като идва, а аз като й кажа нищо, тя възразява, казва: с празни ръце не идвам, та така. И дрехи, които няма да нося повече съм й предлагала, а тя ми казва, че не иска подаяния и че ще се оправи/ят някакси...Сега, слава богу са по-добре.
Просто не мога да остана безучастна или безразлична към бедността като цяло, винаги ме натъжава, то кого не натъжава де, но най-гадно е, когато са ти близки или приятели. Но повечето хора, като моята приятелка, са горди и не приемат помощ.

# 11
 • Мнения: 5 645
Общувам с удоволствие и с бедни и богати просто си зависи от хората.
Не ми е приятно да общувам с вечно недоволни ,а такива се намират и при бедните и при богатите.

# 12
 • Мнения: 68
Избягвам да общувам с бедни хора.  Не се чувствам комфортно, предполагам и те. Натоварват ме, аз пък ги дразня. Знам, че звучи грубо, но предпочитам да не се срещам с такива.

Нашите приятели може да се каже, че са все хора с пари, с тях можем да се забавляваме, да говорим за всякакви теми, без да се съобразяваме един с друг дали случайно няма да се обиди някой, че "му се показваме" по-важни.

Дали се притеснявам от по-богати? Не, определено. Нито им завиждам, нито искам да съм на тяхно място. Малко хора осъзнават, че парите не падат от небето и усилията да ги имаш и задържиш след това, ти костват ужасно много жертви.  Peace

# 13
 • Мнения: 16 214
мила judy, богатите в България, а и не само, бачкат много повече от 8 ч. и не дремят цял ден на някое бюро. много често и за сън не им остава време. и децата си понякога не виждат не само вечер, ами с цели дни, поради същата причина.....

Далеч не всички, karmacoma. Изминало е достатъчно време от първоначалното натрупване на капитали и сега истински богатите хора си имат служители и време за себе си. Беше времето, когато се бачкаше от тъмно до тъмно. Един нормален човек с фабрика или няколко зад гърба си си има и директори и друг персонал. Имам поглед върху няколко такива- честно казано за персонала наистина няма много време за почивки, но баш- шефът не пропуска такива мероприятия. Laughing /Вика се "Дай Боже! на това място".
Съпругата на "богатия" често има възможност да си седи при децата и го прави, а на не чак толкова богатия ще й е трудно да виси три години в къщи на заплатата на съпруга си /за болшинството от домакинствата у нас това е ежедневие/.
Изрично благодаря на българка за откровеността- рядко срещано явление.

# 14
 • Мнения: 924
Съгласна съм с теб.
С по-богатите не се депресирам толкова и не ми пречи да общувам с тях, не им завиждам, просто приемам факта, че имат повече. Но най ми става кофти от контакта ми с по-бедните.

Определено е по-трудно да си по-богатата страна - да се чудиш как да помогнеш, без да обидиш.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт