Кърмя бебето си, а искам да отслабна. Безопасна ли е нисковъглехидратна диета за кърмачката?


Много жени изгарят от желание да върнат предишната си форма, след като родят, но не трябва да забравяме, че килограмите от бременността не са натрупани за една нощ и няма и да изчезнат толкова бързо. Разумно е майките да изчакат поне два месеца след раждането, за да почнат нарочно да отслабват, тъй като организмът им се нуждае от време за възстановяване и за да се регулира производството на кърма. Много майки откриват, че спазвайки една разумна диета, успяват да отслабнат постепенно, докато кърмят. Всеки, който иска да започне диета за отслабване, би трябвало да се консултира със своя лекар, за да изключи всякакви здравословни проблеми, за които диетата може да е контраиндикация. Ако една кърмачка се интересува от която и да е диета за отслабване, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид.
 
Хранителният баланс — Кърмещата майка трябва да има адекватено и балансирано хранене, както в интерес на бебето си, така и в интерес на собственото си здраве. В противен случай тя рискува намаляване на хранителните запаси в нейния организъм. Недохранената майка може да има недостатъчни нива на витамините A, D, B6 и B12 в млякото си и рискува да намали производството на кърма.

Гладът--  Неадекватният прием на калории води до чувство на слабост, умора и обезводняване. Когато майката се чувства по този начин, обгрижването на бебето е много трудно, а тези съвсем реални чувства могат да причинят по-слабо производство на кърма и подтискане рефлекса на потичане. „Подкомитетът за хранене по време на кърмене” съветва кърмещите майки да получават 1500-1800 калории на ден.

Темпът на отслабване – Не е открито постепенната загуба на килограми да засяга способността на майката да произвежда мляко или пък здравето на бебето. Доказано е обаче, че има такава опасност, когато кърмачката отслабва бързо - повече от един паунд (0.45 кг) на седмица. Токсини, като екологичните замърсители: полихлорни бифенили/ PCBs/ и пестициди, се натрупват в мазнините на тялото. Тези токсини могат да преминат в кръвообръщението на кърмачката, когато тя отслабва бързо, и токсичните нива в кърмата й да се повишат. Бързото отслабване също така може да бъде свързано и с намаляване производството на мляко.

Има редица нсковъглехидратни диетични схеми и всички те са базирани на теорията, че чрез ограничаване на въглехидратите и приемането на адекватни количества протени, практикуващият диетата ще се освободи от ненаситния апетит и чувството на глад, които са типични при другите схеми за отслабване. Диетите се различават в степента и начина на ограничаването на въглехидратите. Някои от тях предписват спазващият диетата да проверява за кетози, чрез използаването на специални тест - ленти за урина. Кетозите се появяват, когато организмът изгаря мазнини вместо глюкоза за набавянето на енергия и това се индикира от присъствието на кетотела в урината. Кетотелата са който и да е от трите токсични, киселинни химикали (ацетон, ацетоацетат и бета-хидроксибутират), които се натрупват в кръвообръщението.

Много хора, които спазват нисковъглехидратни диети, губят от теглото си по-бързо, отколкото това е разумно за една кърмеща майка. Възможно е да се модифицира диетата, като се включат повече въглехидрати под формата на плодове и съдържащи скорбяла зеленчуци, които биха могли да забавят отслабването.

Има някои съображения, поради които не е безопасно кърмачката да има кетоза, без значение дали тя спазва нисковъглехидратна диета или изгаря мазнини по някакъв друг начин. Не се знае дали кетотелата, които са се отделили в кръвта и урината, не присъстват също и в кърмата, а ако това е така - какви нива биха били опасни за кърмачето. Секцията „Най- често задавани въпроси” на страницата на Център Аткинс (The Atkins Center) препоръчва бременните и кърмещите жени да регулират приема си на въглехидрати до безопасно за тях ниво, което е значително по- високо от нивото за сваляне на килограми.

Друго възможно притеснение е, че тези диети са прекалено богати на протеини, но в млякото на кърмачката се отделят едва от 6 до 11 грама протеини всеки ден, а растящото бебе се нуждае от такива, тъй като те са основен градивен материал в организма. Протеините, за разлика  от някои други хранителни вещества, не могат да бъдат съхранявани в организма на майката.

Американският департамент по земеделие препоръчва една кърмачка да консумира по 65 грама протеини на ден. Много жени, които спазват диетата на Брюер за бременни (The Brewer Pregnancy diet), при която се препоръчват 80-100 грама протеини на ден, продължават да я прилагат и по време на кърменето. Друг притеснителен факт е количеството мазнини в тези диети, макар че кърмачката наистина се нуждае от определено количество диетични мазнини. Според Храним се добре, отслабваме, докато кърмим препоръчваният  дневен прием от групата храни с животински и растителни мазнини  е 7 порции на ден или най-малко 5. Въпреки че нисковъглехидратните диети предписват нещо, което някои хора могат да считат за голямо количество животински протеин, това всъщност е постен протеин.

Хората, които спазват нисковъглехидратна диета, също така, използват изкуствени подсладители, които много кърмещи майки предпочитат да избягват. Възможно е все пак да се прилага нисковъглехидратна диета и без използването им.

Няма диета, която да е универсална за всички и това важи особено за кърмачките. С изследване и известно внимателно съблюдаване на балансираното хранене и темпа на отслабване, една кърмачка може да избере да спазва определени елементи от нисковъглехидратната диета, а останалото да не прилага.

Секцията „Най- често задаваните въпроси” от Ла Лече Лига Интернешънъл предоставя информация за въпроси, които интересуват родителите на кърмачета. Не всичко от тази информация може да бъде уместно за начина на живот на вашето семейство.Тази информация е по естеството си обща и не възнамерява да бъде съвет- медицински или какъвто и да е друг.Ако вие имате сериозни проблеми с кърменето или притеснения, горещо ви препоръчваме да говорите директно с Ла Лече Лига лидер. Моля, консултирайте се с медик,  по който и да е медицински въпрос, тъй като Ла Лече Лига Лидерите не са медицински лица.


Преведе lilfi от www.lalecheleague.org