Как да храним кърмачето от шише
...съвети за подкрепящ кърменето начин на хранене от шише


От Ева Лифорт.
Препечатано с разрешението на автора.


Често, като специалисти по детско хранене, консултантите по кърмене и други експерти в областта на човешката лактация са питани как правилно да се храни бебето с шише. Директното кърмене от майчината гърда е винаги за предпочитане пред какъвто и да е друг изкуствен източник или субстанция. Освен това, има алтернативни на шишето начини на хранене, какъвто е храненето от чашка, които е добре да бъдат взети предвид.Настоящата информация се отнася за бебе, което е трябвало да бъде захранено с шише и цели да помогне това да бъде приятно изживяване за бебето и да  осигури насърчаване на кърменето, дори когато се използват изкуствени начини на хранене.

Тази информация също така може да бъде полезна при оценяването на детегледачи и за инструктирането им как да хранят с шише кърмено дете. Не забравяйте, че консултантът по лактация, който се сблъсква с всякакви хранителни трудности при деца, е отличен източник за подходящи за специфичната ситуация методи на оценяване.

Въпреки, че е полезна за всяко бебе, хранещо се от шише, тази информация е по- специално насочена към бебета на възраст между 12 седмици и 6 месеца.


Бебетата трябва да се хранят от шише:

1.   Когато проявяват признаци на глад, а не под режим.
2.   Като се държат в изправена позиция; много е важно да се избегне оставянето на бебето да пие от шише, докато е легнало. Тази позиция се свързва с причиняване на кариес от шишето и чести ушни инфекции. Забележете също така, че бебетата трябва да бъдат държани на ръце често и не само, докато се хранят, за се избегне приучването им да търсят храна, само за да бъдат подържани.
3.   Като се местят от едната на другата страна по време на храненето; това предоставя стимулация и развитие за очите и пречи да се развие предпочитание към едната страна, което би могло да въздейства върху кърмещата майка.
4.   В продължение на 10-20 минути, за да се имитира обичайния кърмачески стил. Хората, които се грижат за детето трябва да бъдат окуражавани да дават подходящи количества, удължавайки средната продължителност на храненето, а не да се опитват да нахранят детето с колкото могат повече мляко за колкото се може по-кратко време.  Времевият елемент е от значение, защото храносмилателна система на малкото дете се нуждае от време, за да разпознае чувството за ситост, дълго преди стомахчето да има шанс да се препълни.
5.   Внимателно, позволявайки на детето да поеме зърното на биберона в устата си, а не бутайки го в нея, така че бебето да може да контролира кога да започне храненето. Погалете устните на бебето от горе до долу със зърното на биберона, за да задействате вродения му рефлекс да си отвори широко устата и тогава позволете на бебето да "приеме" зърното, вместо да го пъхате вътре.
6.   В съответствие с кърмаческия ритъм; окуражавайте хората, които се грижат за детето да правят чести паузи, докато бебето пие от шишето, за да имитират модела на слизане на млякото от кърмещата майка. Това ще обезсърчи бебето да изгълта наведнъж съдържанието на шишето и може да смекчи объркването с биберона или предпочитането му.
7.   До засищане, така че бебето да не бъде принуждавано да изпие и последната капка мляко от шишето чрез такива методи като слагане на биберона насила в устата, масажиране на челюстта или гърлото на детето или потупване около устичката му с биберона
Ако бебето задреме и пусне шишето преди да го е изпразнило това означава, че бебето е приключило; не го събуждайте, за да „довърши”. Вижте ”Идеи за хранене с шише” от AskDrSears.com.


Ползите от храненето с шише по този начин са:

1.   Детето ще консумира количеството, съответстващо на големината и възрастта му и няма да бъде прехранвано или недохранено. Това може да помогне на работещите и цедящи се майки, които в този случай много вероятно ще цедят дневно количество, еквивалентно на нуждите на бебето.
2.   Това може да минимализира коликоподобните симптоми при бебе, чийто стомах е разширен или прехранен.
3.   Подкрепя кърмаческите взаимоотношения, с надеждата да се стигне до по- дълго и успешно кърмене, особено за майките, които са отделяни от своите кърмачета периодично или постоянно.


Мит 1 за храненето с шише:
Храненето от шише ми позволява да разбера какво количество храна е получило бебето

Майките, които хранят децата си от шише, без значение дали използват изцедена кърма или нещо друго, трябва да знаят, че въпреки че изкуственото хранене може да изглежда като точен метод за определяне на изконсумираното количество, всъщност това често не е така. Бебетата, хранени от шише по-често повръщат известно количество от храната или получават не толкова идеален баланс от предното и задното мляко, отколкото ако се хранят директно от гърда. Ако се използва субстанция различна от кърма, повишеното натоварване на бебешкия  метаболизъм, понижената смилаемост на хранителните вещества и увеличаването на изпражненията съществено намаляват ползите от храненето, макар че то по-лесно се дозира.


Мит 2 за храненето с шише:
Лесно и сигурно е да се храни от шише.


Детегледачите, даващи храна от шише, се сблъскват с някои предизвикателства за осигуряване на безопасно хранене на бебето. Една допълнителна част от работата им е да стерилизират всички прибори за хранене на детето най- малко през първите 4 месеца. А, ако се използва изкуствена субстанция:
1.   Трябва да бъдат съхранявани серийните номера на всяко от изкуствените млека, с които е било нахранено бебето, така че родителите да могат да проверят дали продуктът не е бил предмет на изтегляне от търговската мрежа.
2.   Трябва да има на разположение източник на чиста вода, без бактерии. Ако се използва чешмяна вода, детегледачът трябва да реши дали да превари водата, за да елиминира бактериите и така да концентрира тежките метали във водата или да използва непреварена вода. Ако се използва бутилирана вода, трябва да се избере правилния вид (трапезна, не дистилирана) и отново да се записват всички серийни номера
3.   Количествата, от които бебето се нуждае трябва да бъдат пресметнати внимателно, тъй като неизползваната формула трябва да се изхвърли. Грешното изчисляване може да доведе до нуждата да се изхвърля неизползваното количество - а то ще е доста скъп отпадък.
 
За повече информация за митовете в детското хранене, виж Кърмачески митове, от д-р Джак Нюман
Виж също така.. Алтернативни методи на хранене @ (включително помощ за въвеждането на шише)


Преведе lilfi от www.kellymom.com

Последна редакция: ср, 20 юни 2007, 12:30 от Мис Бу