Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 юни 2007, 13:36 ч.

Бебо потреперва докато суче!

 • 1 940
 • 12
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 700
  Здравейте мами,
 Не че съм притеснена,но ми е интересно дали и други бебоци правят следното нещо:
 Когато синчето ми суче за приспиване и вече се е унесъл,в момента в който слиза кърмата,той прави едно особено трептене,цялото му телце се тресе около 6-7 или повече  пъти,но не отваря очи и не изглежда да страда,дори напротив,все едно че е в екстаз.Това се случи за първи път преди около 3 месеца и става средно около 2-3 пъти в месеца.Честно казано,когато стана за първи път се поуплаших,защото много ми приличаше на гърч,но пък всичко с бебето си беше наред,дори си е много доволно.Педиатърката ми каза,че било емоционална реакция към кърменето.И аз мисля,че е от удоволствие,защото мъника е много пристрастен. Grinning

# 1
 • София, Брюксел
 • Мнения: 4 140
Ха, това е много интересно. Не се е случвало при нас. На бебо му е треперил единия крак, този който е от горната страна като суче, ама според мен е от това, че го държи във въздуха  Laughing

Последна редакция: ср, 20 юни 2007, 21:41 от catty m

# 2
 • Atlanta-USA/Варналийка
 • Мнения: 236
Наистина интересно! Ние потреперваме като пишкаме, иначе за кърменето не съм забелязала. Като тръгне млякото, само се чуват едни големи преглъщания, имам чуството че всеки момент ще се задави, ама не се. Щом бебчо е добре, не виждам място за притеснение, наслаждавайте се  Hug

# 3
 • София
 • Мнения: 2 274
Малкият  ми син потреперваше така - не съм  питала - не ми се е струвало странно. Все пак не ми напомняло за гърч. Защо не попиташ педиатър за всеки случай, да не се тормозиш.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 700
Защо не попиташ педиатър за всеки случай, да не се тормозиш.

 Е де,не чети между редовете!
 Изобщо не се тормозих.Само в първият момент ми мина мисълта,че може да е нещо лошо,защото той доста силно се тресе,трябва да се види, много е интересен,но после като му погледнеш личицето,което пък излъчва абсолютен мир и хармония ,ми стана весело  LaughingТой е малък Будичка! Laughing

# 5
 • Мнения: 630
Направете консултация с невролог. може да няма нищо, но може и да е признак на нещо.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 16 429
Може въобще да не е от кърменето, ами от заспиването. На мен ми се случва когато заспивам, но не съм съвсем заспала да имам тикове - потрепва я ръка, я крак, я цялото тяло. Това е нарушение на съня.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
Моят вече на два пъти ми прави нещо подобно - както си суче и изведнъж започва да се тресе, най-много главата с едни такива неконтролирани движения. Интересно ми е защо ли се получава, но изобщо не се притеснявам, защото очевидно си е много добре. И май наистина се случва точно когато се унася.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 700
Може въобще да не е от кърменето, ами от заспиването. На мен ми се случва когато заспивам, но не съм съвсем заспала да имам тикове - потрепва я ръка, я крак, я цялото тяло. Това е нарушение на съня.
Да и на мен ми се е случвало подобно нещо,но това не е същото и става единствено като слиза кърмата,затова мисля,че е от кърменето.
Моят вече на два пъти ми прави нещо подобно - както си суче и изведнъж започва да се тресе, най-много главата с едни такива неконтролирани движения. Интересно ми е защо ли се получава, но изобщо не се притеснявам, защото очевидно си е много добре. И май наистина се случва точно когато се унася.
А,точно за това говоря.
Направете консултация с невролог. може да няма нищо, но може и да е признак на нещо.
Ако беше симптом на някакво неврологично заболяване,щеше да става и в други ситуации.Детето няма никакви други обезпокоителни признаци и освен това се развива прекрасно.
 Нека припомня,че пуснах тази тама от интерес дали и други бебешоци правят така,а не от някакви тревоги за здравето му!!!

Последна редакция: чт, 21 юни 2007, 15:38 от Bungichka

# 9
 • Atlanta-USA/Варналийка
 • Мнения: 236
Значи и аз като малка като съм заспивала съм трепвала с крачето, бебка няколко пъти я забелязах като беше по-малка като заспива на цицата, и като заспи напълно и трепва с едното краче, което значеше че мога да я оставя да спи.

# 10
 • Милано/Варна
 • Мнения: 1 467
Потреперването е нормално за малките бебета. Дължи се на недоразвитата им нервна система. Ето все пак една част от статия на Спок, която намерих в нета:


Цитат
ЧЕСТО СРЕЩАНИ НЕРВНИ СИМПТОМИ

315. Бебетата, които лесно се стряскат. Новородените се стряскат от силен шум и внезапна промяна на положението им. Някои са много по-чувствителни от други. Когато сложите бебето върху твърда, гладка повърхност, то движи ръцете и краката си и при това цялото му тяло може да се залюлее. Това неочаквано движение е достатъчно, за да накара чувствителното бебе да се изплаши и да писне от страх. То може да мрази банята, понеже не чувствува здрава опора. Такова бебе трябва да се измива на коленете на майката и след това да се изплаква във ваничката, като се държи здраво с двете ръце. Чувствителното бебе трябва винаги да се държи здраво и да се премества бавно. С увеличаване на възрастта тези прояви постепенно изчезват (т. 274).
316. Треперене. Някои бебета понякога треперят през първите месеци. Брадата, ръцете или краката могат да затреперят, особено когато бебето е възбудено или когато му е студено, след като са го съблекли. Това треперене не трябва да ви тревожи. Това е един от признаците за несъвършенството на нервната система. След време то изчезва.
317. Трепкания. Някои бебета понякога неволно трепкат в съня си. Макар и рядко, се случват и такива, при които трепкането е доста често. То също изчезва с възрастта. Все пак кажете за него на лекаря.
318. Деца, които удрят главата си в креватчето, клатят главата си или се клатят с цялото си тяло. Майката се обезпокоява, ако бебето й добие навика да си удря главата в креватчето. Това й се струва толкова безсмислено и болезнено, че тя започва да се съмнява дали детето й е нормално. Тя се страхува дали тези удари няма да наранят мозъка. Даже и да не се тревожи, нервите й се напрягат, когато от съседната стая слуша отмерените удари.
Някои бебета си удрят главата в креватчето, други клатят главата си ту на едната, ту на другата страна, а трети застават на ръце и на колене и започват да се друсат ритмично върху петите си. От това движение креватчето започва да се мести из стаята, докато се удари в стената.
Какво означават тези ритмични движения. Струва ми се, че точната им причина не е известна, но тук излагам някои предположения. Преди всичко тези движения се появяват през второто полугодие след раждането, когато бебетата добиват естественото чувство за ритъм и се стремят да се люлеят в такт с музиката. Но в най-добрия случай това е само частично обяснение. Най-често бебетата си удрят главата и се друсат, когато заспиват или не са се събудили напълно. Ние знаем, че когато са изморени, много бебета не заспиват веднага спокойно, а преминават отначало през един период на леко напрежение. Има две- и тримесечни кърмачета, които винаги плачат няколко минути, преди да заспят. Може би по-големите бебета, които си смучат пръста, за да заспят, както и другите, които си удрят главата или се друсат, също се мъчат да уталожат някакво чувство на напрегнатост.
Струва ми се, че първородните деца са по-склонни да удрят главата си или да се друсат, отколкото техните по-малки братя и сестри, също както и по-нервните в сравнение със спокойните и веселите.
Някои лекари имат впечатление, че тези ритмични движения са по-чести у кърмачетата, които не са получили достатъчно родителски ласки. Може би има някаква връзка между тези две неща. Естествено е родителите да бъдат по-сериозни към първородното си дете. Те често забравят да се отпуснат и да бъдат естествени и мили и да проявяват привързаността си към бебето. В резултат то няма да се гали, ще стане необщително, по-недружелюбно.
Всичко казано дотук може да даде полезни насоки на някои родители. Но аз не искам да създам у вас впечатлението, че това се отнася до всички бебета с подобни прояви или пък че то има някакви теоретични основания. Тези навици у децата не означават липса на интелигентност и не увреждат мозъка.
Ако бебето си удря главата, можете да облечете креватчето с нещо меко, за да не се образуват синини. Един баща разрешил проблема, като изрязал средата на таблата на креватчето и я заместил с парче дебел плат. Ако вашето бебе се друса и мести напред-назад в креватчето, така че се тресе Цялата къща, можете да сложите креватчето върху килим, закрепен на пода, или към краката на креватчето да вържете някакви подложки, за предпочитане гумени. Или пък можете да поставите креватчето до стената, като помежду им поставите нещо меко.
Не ви съветвам да се карате на бебето или физически да го възпирате. Такива мерки само биха увеличили неговото напрежение.


# 11
 • София
 • Мнения: 15 194
Може въобще да не е от кърменето, ами от заспиването. На мен ми се случва когато заспивам, но не съм съвсем заспала да имам тикове - потрепва я ръка, я крак, я цялото тяло. Това е нарушение на съня.
Аз съм същата. Мъж ми, първите няколко пъти, когато запивахме прегърнати, си изкарваше акъла, после свикна с моите подскоци Mr. Green

# 12
 • Варна
 • Мнения: 700
 Да,тези писания на Спок съм ги чела,макар,че точно такава ситуация не е дал,но го оприличавам на т.316.Треперене.Предполагам,че е в резултат на възбуда от идващото мляко.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт