Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

USA

Мнения: 7 091
Имам един въпрос, към всички, които работят с желатин. Правила съм много пъти неща с желатин и винаги са ставали. Отскоро обаче нещо не се получава и исках да питам дали някой се е сблъсквал с този проблем и как го е решил.
Накисвам си желатина в малко вода, после разтопявам на водна баня. Преди си ставаше прозрачен, отскоро обаче само докато се затопли леко и става на бяла пяна. Почвам да се чудя дали нещо не е наред самият желатин, защото сигурно 5-6 пъти вече разбивам и не става.
На някой получавало ли му се е така?? Не правя нищо по-различно, отколкото преди съм го правила и затова ми е толкова странно.  Rolling Eyes
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
... Почвам да се чудя дали нещо не е наред самият желатин,...
Тандури не ми се е случвало, но и аз това бих си помислила на твое място, след като си действаш по познатия начин пък и ти си си кулинар, не си новак. Smile 
Не ти помагам Tired ама само ако знаех как, с удоволствие. Hug
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
Да не би да си сменила марката, която преди си ползвала ?
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Ами марката е същата, но последните няколко пакета ( тук са по 3 броя в кутийка) , които купих без изключение стават така. И въобще не стяга после, седи на буци.  Rolling Eyes Много странно, защото наистина и преди съм правила и се чудех какво става. Явно трябва да потърся друга марка или пък да пробвам да купя същата от друг магазин. Ама наистина става просто като бяла пяна.  newsm78
Цитирай


Мнения: 4 380
Тандори, нещо му има на желатина. Никога не ми се е получавало подобно нещо, нито пък съм чувала. Принципно, той започва да се пени при много висока температура (кипене) и точно при висока температура се разрушава желатинообразуващата функция. Но ако го разтопяваш на водна баня, не е реално да кипи и още по-малко веднага.

Ти чете ли упътването на кутийката? Може би си има специфични изисквания? Аз желатина не слагам принципно на водна баня и не накисвам също така (но ползвам прахообразен). Кипвам вода , заливам го с нея и бъркам докато се разтвори (този който ползвам страшно бързо се разтваря). Значи, просто няма никаква възможност температурата да е разрушаваща за желирането.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Тандори, нещо му има на желатина. Никога не ми се е получавало подобно нещо, нито пък съм чувала. Принципно, той започва да се пени при много висока температура (кипене) и точно при висока температура се разрушава желатинообразуващата функция. Но ако го разтопяваш на водна баня, не е реално да кипи и още по-малко веднага.

Ти чете ли упътването на кутийката? Може би си има специфични изисквания? Аз желатина не слагам принципно на водна баня и не накисвам също така (но ползвам прахообразен). Кипвам вода , заливам го с нея и бъркам докато се разтвори (този който ползвам страшно бързо се разтваря). Значи, просто няма никаква възможност температурата да е разрушаваща за желирането.

И аз това се изумявам, защото следвах инструкцията точно, освен това водата ми беше топла, не беше вряла, че да кипне в никакъв случай! Ама определено се замислих да пробвам с друга марка или същия от друг магазин. Явно нещо не му е наред на този.  Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 4 380
Каква марка ползваш? Аз съм ужасно доволна от KNOX и не го заменям за нищо на света. Не знам дали го има и при вас, но май би трябвало.

http://www.kraftfoods.com/knox/knox_index.html

На твое място бих рекламирала този желатин. Телефонче на агенция на потребителите имаш ли под ръка?
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Ако следваш инструкциите на опаковката, не би трябвало да има проблем. Аз попадам на различни марки желатин и се приготвят по различен начин  Peace
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 184
Имах същия проблем и то с желатина на Д-р Йоткер.Да не повярваш!Само от него бях истински доволна,докато не се получи описаната от теб бяла пяна.Но при мен се желираше,само че видът на плодовата ми торта не беше задоволителен,защото пяната се виждаше.
Едва ли грешката е в мен,защото винаги го приготвям по този начин.След време пак си взех от въпросния желатин и пяна не се получи.Вероятно партидата е била пообъркана нещо.
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 891
Да не би да му е изтекъл срока на годност?Или не е правилно съхранен в магазина  newsm78 На желатина малко му трябва да овлажнее и после нищо не става с него.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 184
Един дявол знае.От Метро пазарувах тогава и все от там се снабдявах с него.После пак от там купих и си беше наред.
Наистина изглежда гнусно,като се разпени.
Цитирай

София

Мнения: 167
Да споделя и своя опит:
Веднъж и на мен ми се получи пяна, но когато го оставих да изстине - след време пяната я нямаше и се желира сместта.
Сега, когато прочетох вашите писания и погледнах една опаковка желатин - на нея пише да се съхранява при Т под 18 С - нали се сещате, че е напълно възможно при тези горещини да не е съхраняван правилно, пък дори и само  по време на доставката.
Дано да нямаме повече такива проблеми  Hug
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 665
И на мен ми се получи последните пъти, не много пяна, но не се виждаше дъното на тенджерката.
Но после си се желира (само единия път ми стана като на конци и се усещаше желатина Sick, но това май си беше моя грешка).
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Да ви кажа какво стана! Днеска купих нов желатин, СЪЩАТА марка, но от друг магазин( с надеждата партидата да е различна). Ами да ви кажа желира си се нормално! Не стана на пяна, беше си прозрачен. Сега мисля да им звъня на тези да им се оплаквам! Явно нещо не е наред желатина.
Мерси на всички, които се включиха! Peace
Цитирай


Мнения: 805
Напоследьк и на мен ми се получава така желатина на Йоткер,но проблем с желирането няма.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора