Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 636
Попаднах на тези рецепти и реших да ги преведа за онези от нас, които вече се чудим с какво да разнообразим менюто на децата.
В сайта пише, че са подходящи за бебета над 9 м., но имайки предвид съставките на някои от тях, аз мисля, че са за деца над 1 г. Така или иначе, най-важното е да се съборазите с това с какви продукти вашето дете е захранено и приема добре.

Рецепти за бебета и деца на възраст 9 м.+


  chef Ризото със сирене маскарпоне и домати

Вегитарианско ястие
Добър източник на бетакаротин, витамини B и витамин  C

50g ориз
300ml вода
1 малка тиквичка, настъргана на ренде
2 домата, обелени и почистени от семенцата
50g сирене маскарпоне
1-2 листенца босилек, накълцани на много ситно

Сварете ориза във врящата вода, докато омекне. Отцедете го. Върнете го в тенджерата и прибавете към него тиквичката, като продължите да варите за минута-две.Междувременно нарежете домата на ситно и го добавете към ориза заедно с маскарпонето и босилека. Сервирайте веднага.

 

   chef  Корма с пиле и кокос

Добър източник на витамини B
Отличен източник на желязо

1 ч. л. олио
1 малки пилешки гърди или парче пуешки
половин ч. л. паста за корма
100ml кокосово мляко с намалено съдържание на мазнини, от кутийка
2 ч.л. сладко от манго 

Загрейте олиото в тефлонен тиган. Леко запържете пилешките гърди за около 10 мин. или докато станат крехки. Добавете останалите съставки и продължете топлинната обработка още 5 мин. Отстранете от котлона, оставете ястието да се охлади леко и пасирайте, за да получите подходящата за ващето дете консистенция



   chef  Топчета от свинско месо с ориз и ананас
Добър източник на витамини B и витамин C
Отличен източник на желязо

Половин глава лук
1 скилидка чесън
200g нетълъста свинска кайма
1 кафеена л. зехтин
150g ананас(от кутийка, като сокът му се отцеди), нарязан на малки парченца
100g кълнове
1 ч. л. с връх царевично брашно
100ml сок, изцеден от ананаса
1 ч. л. винен оцет
1 равна ч. л. кафява захар

Накълцайте лука и чесъна на много ситно.
Добавете каймата и ги омесете. С намокрени ръце оформете 18-20 топчета. загрейте зехтина в тиган и внимателно за около 10 мин. пържете топчетата, докато хванат кафеникава коричка,разбърквайте от време на време. Добавете ананаса и кълновете, разбъркайте и намалете котлона. оставете да се готви на слаб огън още 6-7 мин.Разбъркайте царевичното брашно със сока, оцета и захарта и залейте с тази смес топчетата. Продължете да готвите докато сместта се сгъсти и сервирайте веднага с гарнитура от сварен ориз.

 

  chef  Карфиол с паста и сирене Чедър
Тази рецепта е подходяща за цялото семейство, преди да сервирате е нужно само да отделите порция за детето и да я пасирате до подходящата за него консистенция.

Вегитаринско ястие
Добър източник на витамин C, калций и витамини B

50g паста
2-3 розички карфиол
250ml пълномаслено мляко
15g слънчогледов маргарин
15g брашно
50g настъргано сирене Чедър
Сварете пастата в неподсолена вода, докато омекне, като в последните няколко минутки поставите върху нея кошничка за готвене на пара и сварите карфиола. Междувременно пригответе бял сос от млякото, маргарина и брашното и щом се сгъсти на котлона, добавете сиренето Чедър. Разбъркайте. Отцедете пастата и карфиола и ги сложете в блендера. Залейте ги със соса и пасирайте до получаване на подходящата за вашето дете консистенция.

 

  chef  Колканон* с бебета със сирене 
(4-6 порции)
*Колканон е трандиционно ирландско ястие, с основен компонент картофи
Вегитарианско ястие
Cъдържа желязо
Добър източник на витамин С и на калций


2 средни картофа, обелени и разрязани на четвъртинки
4 листа от зеле, измити и нарязани на ситно
20g (или една шепа) пресен спанак
40g настъргано сирене Чедър

Сварете картофите до омекване. Поставете зелето и листата спанак в кошничка за готвене на пара и задушете за няколко минути преди да извадите картофите. отцедете и намачкайте картофите, намачкайте и зелето и спанака с тях. Прибавете настърганото сирене Чедър, разбъркайте и сервирайте веднага.

 

   chef  Салата от нахут с кисело мляко
Вегитарианско ястие
Cъдържа желязо
Добър източник на витамин С и на калций

2 с.л. нахут от кутийка, отцеден и добре изплакнат
1 с. л. пълномаслено кисело мляко
Щипка пресен или сух джожен
Няколко парченца краставица с дължина 4-5 см
3-4 чери доматчетаs, измити и разрязани на четвъртинки
Арабски питки, запечени и нарязани на малки парченца 

намачкайте нахута с киселото мляко и джоджена.за бебета, които могат да се справят с храни, които се ядат с пръсти, сервирайте с парченца краставици и домати. за бебета, които предпочитат да ядат всичко с лъжица, нарежете ситно домата и краставицата и прибавете към нахута. сервирайте с парченца от препечената арабска питка.



   chef  Агнешко с паста

Отличен източник на желязо
Добър източник на витамин С и на B витамини

200g смляно на кайма агнешко месо
1 малък червенлук, накълцан на ситно
3 домата, обелени и нарязани на парченца
4 гъби, измити добре и нарязани на филийки
половин ч. л. мащерка
150ml вода
30g паста за бебета или начупени спагети

Запечете каймата в незалепващ тиган докато добие кафяв цвят, като я разбърквате, за да се раздроби на малки късчета. Отстранете появилата се мазнина,а после добавете лука. Запържете ги за 5 мин. Добавете доматите, гъбите, подправките и водата. Разбъркайте, похлупете и задушете за 15 мин. Добавете пастата и продължете готвенето още 10 мин.



   chef  Морковени палачинки за бебе

Вегетарианско ястие
Съдържа желязо
Добър източник на калций и бетакаротин

100g брашно
150ml мляко
1 яйце
1 ч. л. зехтин
50g настърган морков

Пригответе палачинките като разбиете заедно брашното, млякото, яйцето и зехтина, докато получите гъсто тесто. Добавете настъргания морков и разбъркайте добре. Загрейте малко олио и започнете да пържите тестото, като го пускате с малка лъжичка в загретия тиган.Сервирайте палачинките с меко сирене и парченца плод или домати.



   chef  Кюфтенца от риба Тон с мащерка
Съдържа желязо
Добър източник на витамини B

1 малка кутийка риба Тон, отцедена и намачкана
2 с. л. галета - обикновена или пълнозърнеста
половин ч .л. мащерка
1 малко яйце, разбъркано
малко настъргана лимонена кора

Разбъркайте добре всички съставки и оформете малки кюфтенца. Загрейте малко олио и изпържете внимателно рибните кюфтенца от двете страни до златисто.сервирайте с картофено пюре и чери домати, разрязани на четвъртинки.



   chef  Пай със сьомга, броколи и картофи

Съдържа омега 3 мастни киселини
Добър източник на витамин C, калций и бетакаротин

1 голямо филе от сьомга без кожата
1 лента от лимонена кора
250ml пълномаслено краве мляко
2-3 картофа, обелени и нарязани на четвъртинки
1 ч. л. масло или маргарин
15g маргарин
15g брашно
2-3 големи розички броколи
Поставете сьомгата, лимонената кора и млякото в тенджера и задушете за 10 мин. След това извадете сьомгата, накъсайте я на парченца и я поставете в тавичка.Прецедете млякото. Междувременно сварете картофите, после ги смачкайте с 1 ч. л. масло и малко мляко, ако е необходимо.

Разтопете 15g маргарин, добавете брашното и направете бял сос с млякото от сьомгата. Задушете розичките броколи и нарежете на едро. Поставете ги върху сьомгата. Залейте със соса и покрийте с картофеното пюре. Печете в продължение на 15-20 мин. на 200 градуса.

Цитирай

ВАРНА

Мнения: 1 640
Мерси за труда,но в тези жеги карам по рутинния начин на готвене,а понякога и без готвене-сандвичи,салати,сокове,защото народът не ще друго.Е,то моето човече е и доста по-голямо.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.