Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 896
Вместо отговор предлагам следната виртуална реалност:

Вие сте млад специалист в нова фирма и ви натоварват да правите презентации и да обучавате персонал, който да знае всичко за продуктите и да прави страхотни продажби.Обучението е в рамките на една седмица за 20 часа по 4 на ден.
Вашата презентация трябва да бъде максимално добре изградена, проверете колко време ще ви отнеме да се подготвите за тази една седмица обучение. Вие, обаче, правите презентация на хора, от които искате после на свой ред да продават добре продуктите на фирмата и да правят блестящи (като вашата) презентации пред други продавачи. Затова им давате задачи, по които да работят вкъщи и ги карате да научат съдържанието на презентацията. На втория и всеки следващ ден ги карате да седнат и да ви напишат всичко, което са разбрали от предния ден. Хората са 26, вие се прибирате и четете всяка работа, като внимавате на всеки по отделно да напишете забележка до колко се е справил.

Материалът е доста сложен и обемен. На втория ден забелязвате, че хората нещо не ви слушат. Започвате да мислите как да привлечете вниманието. В един момент се оказва, че през цялото време мислите само за това. Измисляте игри, визуални материали, ситуации от практиката. Трябва да ги представите убедително, защото иначе нищо няма да подчертаят, а само ще ви направят смешен.

Курсът приключва и се оказва, че вие чудесно сте се справили с работата. Фирмата постепенно просперира благодарение на вас. Шефът се съгласява, че за да работите добре ви трябва време за подготовка, не може да е във фирмата, защото нямат необходимите материали. Заплатата ви е горе-дилу като на останалите, но хората ви виждат на работа само 4 часа на ден.
Минава време. Шефът се е сменил. Заварва чудесно положение (защото вие вече сте обучили добри продавачи). Изведнъж забелязва, че всички работят по 8 часа, а вие - само 4. Решава че е несправедливо и ви намаля заплатата. Вие сте обидени, унизени, но хората във фирмата чудесно знаят на кого се дължи просперитета и ви показват все още уважението си.

Фирмата се разраства. Обучаващите вече са няколко, всичките обаче са минали през вашето обучение, всички стари служители знаят на какво равнище сте. Сравняват ви с младите колеги, естествено не в тяхна полза. Коментират. Шефът чува. Решава че нивото е паднало и намалява заплатите. Младите обучаващи обаче знаят с каква репутация се ползвате вие, виждат как всички се отнасят към вас и решават, че като се обучат и напреднат ще ги забележат и оценят.
Идва трети шеф. Заварва вас, вече пред пенсия. Дразните го, защото изисквате от него да ви уважава, а той изобщо не разбира за какво. Фирмата вече толкова се е разрастнала, че може да си позволи много персонал, съответно - няма време за добро обучение. Нищо, на пазарен принцип ще сменят служителите ако трябва и всяка седмица. Стратегията е за нови завоевания, поне репутацията на фирмата е стабилна. Отдел обучаващи са забутани в най-тъмните и лоши стаи, за да не пречат. Новият шеф с неохота се съгласява все пак да ги остави на пълен щат. Защо ли, пита се той.

Минават няколко години. Валят жалби от клиентите, продажбите спадат. Останали са няколко обучаващи, все стари, защото на никой не му се става такъв - нали виждат гадните стаички, в които работят и знаят, че парите са малко. Решават че може и без тях, защото онези, които са добри продавачи, са платили частно да бъдат обучени по-добре от другите. Защо не, хем им се връща после всичко научено в пари, хем не са с тълпата заедно по 26 души да ги обучават.

Оказва се че фирмата хич не върви на добре. Търсят виновните. Персоналът е ниско квалифициран, никой не знае как да си върши работата. Започват да обвиняват обучаващите, че не обучават добре, че не разбират пазара, не са наясно с новите технологии. Започват да ги презират, унижават и да се вбесяват, че все пак си стоят там и нищо не вършат. Обучаващите отиват при шефа. Той казва, че не дава пари за заплати, нито за друго, докато не му се представят резултати. Но резултати няма. Новите кадри са чули, че тези тук обучават некачествено, дори не ги слушат. Не им харесват малките мрачни стаички, не вярват на опита на обучаващите, презират ги за ниските доходи.
Обучаващите отново отиват при шефа. Той обаче вече се е сменил и е от новото поколение. Сляп и глух, нищо не разбира. Размахва им пръст, казва - пари няма за вас. Пита ги защо, като не са доволни, не се махнат. Те са стъписани, не знаят какво да отговорят. Къде да ходят, защо да се махат, нали са учили пет-шест години за обучаващи, така ли се решават нещата?

Минават няколко години. Смазани от немотия и незачитане, голяма част напускат. Вече няма достатъчно кадри и всеки може да стане обучаващ. И наистина, някой го уволнили от някъде и идва. Недоволните са все повече. Нови млади кадри - един двама и те се чудят какво правят тук и защо никой не разбира стремежът им да са перфектни в работата си. Не, напротив, навсякъде знаят за некадърниците, защото им лазят по нервите. Със заплатите не се живее, обучаващите вият, че умират. Всички им се смеят.

След десет години. Всички стари са пенсионирани. Млади няма или са един двама. Фирмата фалира...

Последна редакция: чт, 21 юни 2007, 18:31 от Zanda Ksurik

# 1
 • DE
 • Мнения: 969
Тъжно!
Май трябва да го препратя на шефа ми! Laughing

# 2
 • Мнения: 13 657
Не е тъжно, а ужасно! Защото е вярно...

# 3
 • Велики Преслав
 • Мнения: 3 782
Не е тъжно, а ужасно! Защото е вярно...
Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 3 094
Така е, защото загърбихме ценностите и етиката, а копираме примера на United States of Hypocrisy. Но зле го прилагаме.

# 5
 • Мнения: 3 424
Едно нещо не ми се връзва в този разказ.

От една страна,
Цитат
На втория ден забелязвате, че хората нещо не ви слушат.
Започвате да мислите как да привлечете вниманието.
В един момент се оказва, че през цялото време мислите само за това.

От друга обаче
Цитат
Курсът приключва и се оказва, че вие чудесно сте се справили с работата.
Фирмата постепенно просперира благодарение на вас.

Има нещо гнило. Вместо да преподавате, вие през цялото време
мислите как да привлечете вниманието. А правите ли го? Или само
мислите. Жалко е, че до втория ден хората не ви слушат. Жалко.
Ако презентацията ви е била добра, хората биха били грабнати
още с първите думи. Харизматични личности трябват за тая работа.

Иначе развитието на нещата не ме учудва.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 237
Донякъде мога да се съглася. Но е вярно и това, че "старите обучаващи" трудно възприемат нови методики и не са склонни да се ъпдейтват, тъй да се каже.

# 7
 • Мнения: 1 391
Много добра парабола   bouquet

# 8
 • под Сините камъни
 • Мнения: 1 022
Не знам от къде е копната тази безмислица, но бъка с грешни разсъждения и умозаключения  Grinning
като за почнеш от това, че млад служител е натоварен с обучителска дейност  Twisted Evil, която явно не му се отдава, щом служителите на втория ден вече го отсвирват  Whistling и им е скучно, та до това, че все пак служителите ги касае пряко факта да се научат, защото хипотетично от това ще зависи заплащането им и имат интерес да са активни. ... и т.н. Ако направя разбор на целия текст, ще се окаже, че единственото възможно е фирмата да фалира - с такъв обучител няма начин  Sick

Последна редакция: чт, 21 юни 2007, 16:29 от Ян Бибиян

# 9
 • София
 • Мнения: 896
От мен си е "копната".
А ако не схващаш подтекста, трудно бихме се разбрали по какъвто и да било въпрос.

# 10
 • под Сините камъни
 • Мнения: 1 022
От мен си е "копната".
А ако не схващаш подтекста, трудно бихме се разбрали по какъвто и да било въпрос.
Напротив. Схващам го и смятам, че е най-добре да си гледаш преводите
и да не се мъчиш да писателстваш. Не ти се отдава.
Ако и учителстването ти е на това ниво  ooooh!

# 11
 • София
 • Мнения: 896
Аз мисля, че си невъзпитана, злобна, некомпетентна.
Желанието ти е да плюеш по всичко живо, но нищо конструктивно в теб няма. Със сигурност в МОЯТА тема няма да приветствам неуважение към мен, както изобщо смятам, че е признак на ниска култура и лошо възпитание да отправяш нападки към съфорумци, камо ли пък гилдии.

# 12
 • Мнения: 924
Толкова глупости на едно място не бях виждала.
Тая фирма никога няма да я бъде, а теб ще те уволнят на 2ия ден.

Последна редакция: чт, 21 юни 2007, 21:06 от Мадам Гоца

# 13
 • под Сините камъни
 • Мнения: 1 022
Аз мисля, че си невъзпитана, злобна, некомпетентна.
Желанието ти е да плюеш по всичко живо, но нищо конструктивно в теб няма. Със сигурност в МОЯТА тема няма да приветствам неуважение към мен, както изобщо смятам, че е признак на ниска култура и лошо възпитание да отправяш нападки към съфорумци, камо ли пък гилдии.

 Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Обожавам подобни изказвания. Особено квалификациите  Sunglasses

Толкова тлупости на едно място не бях виждала.
Тая фирма никога няма да я бъде, а теб ще те уволнят на 2ия ден.

 newsm53

# 14
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 3 879
А кой обучи обучаващия?Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт