Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 324
Здравейте!
Синът ми става на годинка другия месец и искам да му направя торта, която да опита. Проблема е, че е арлегичен към белтъка на кравето мляко, а всички рецепти, които гледах са или с мляко или с масло или със сметана.  Sad Иска ми се тортата да е с крем от вътре, глузура и фигурки.
 Hug
Цитирай


Мнения: 826
всички рецепти, които гледах са или с мляко или с масло или със сметана.  Sad 

здравей Nita ,
защо не опиташ да замениш кравето мляко с кокосово.
в момента на пазара има доста видове кокосово мляко и сметана, на щандовете с тайлански храни.
Цитирай


Мнения: 8 592
Може да използваш за крем грис - сваряваш го с вода, добавяш някакво плодово пюре и желатин. Също така и нишесте може да  използваш.

Ето и един Лимонов крем

4 пълни лъжици нишесте или брашно се разбиват с 1 1/2 чаша захар и настърганата кора от един лимон. Наливат се постепенно 1 1/2 л вряща вода и сока от лимона. Сместта ври на огъня до сгъстяване. Кремът се сваля от огъня и се прибавят 2-3 предварително разбити жълтъка, като се бърка през цялото време. Кремът се бърка, докато се охлади.

А това е  моят, по-често правен вариант:
3/4 чаша брашно
1ч.ч захар
1 лимон
3-4 жълтъка
3 ч.чаши вода
още 1/2 ч.ч вода
 Брашното и захарта ги разбъркваш с 1/2 ч.чаша вода, така, че да няма грахулки. Добавяш настърганата кора от лимона, сока от лимона, разбитите жълтъци и 3-те чаши вода.
Това нещо го вариш на огън, като непрекъснато бъркаш, за да не ти залепне по дъното. Вари се до сгъстяване. Сваляш от огъня и пак бъркаш, като минеш покрай него, за да не хване коричка - докато се охлади.

С този крем правех плодова торта - ред бишкоти, ред крем, пак бишкоти, отцедените кайсии от компот, крем и най-отгоре разбитите на сняг белтъци. Слагах във фурната само на горен слаб реотан, докато покафенееят леко белтъците и хванат лека коричка и после, след като изстине -  в хладилника. Много си я харесваме.

А на децата съм правила само кремчето в чашки, като разбитите белтъци съм слагала в поизстиналия крем, който става много лек и въздушен от тях.

Цитирай

София

Мнения: 324
labrex, esme_bolger - много благодаря за отговорите   bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.