Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 юни 2007, 18:14 ч.

Проблеми със съня - начини за справяне

 • 518
 • 3
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 984
Отварям тази тема по няколко причини:
1.   Допускам, че ще е от полза на около 15-20% от мамите във форума /според анкета от преди няколко дни на друг потребител/
2.   Трудностите, които имах и имам все още донякъде със съня на моята дъщеря.
3.   Четох доста оплаквания на тема „не спи” или „заспива трудно”, или „заспива и се събужда”, но не намерих обобщена конкретна информация за причините и за тези проблеми със съня на децата или примери, методи и практически техники за справяне.
4.   Имаше седмици след раждането на моята дъщеря, в които ми се събираше по-малко от 2-3 часа сън на денонощие, предполагам, че и при вас е така!
5.   Крайно време е нещо конкретно да се каже и направи по въпроса.
Тук ще изложа последователно моя опит в справянето със съня на Ния /дъщеря ми/. Призовавам всички мами, които са открили за себе си начини за справяне също да се включат, за да няма вече безсънни нощи и депресии от липса на сън! За по-спокойно и отпочинало майчинство...
Знам, че някои от нещата ще ви прозвучат налудно, но в опитите си да се справя, стигнах до извода, че всичка безвредно трябва да се пробва. Знам също, че всички деца са различни и т.н. Дано помогна на някого.
Тъй като има разлики в подходите при новородени до 5-6 месеца и бебета на 9-12 месеца, предпочитам да си разделя и аз подходите по този начин.
Принципи на заспиването:
o   Постоянна температура на въздуха или не по ниска от 17 градуса
o   Махате от кошарата всички излишни неща /дрънкалки, въртележки, играчки, одеала, възглавнички и прочее предмети. Възглавницата /понякога е истинско спасение/ трябва да е мека и тънка.
o   Ползвайте по възможност кошарата за приспиване, но ако не става не настоявайте детето да заспива и спи там
o   Осигурете един човек, който да приспива детето /вие или бабата или някой друг, но по възможност да е неизменен/
o   Ярките чаршафи разсейват чувствителните и по-впечатлителни деца и им пречат да заспят
o   Прегръщайте колкото е възможно по-често детето и никога не му викайте като не ще да заспи /знам, че понякога е много трудно човек да не се нервира/.
Техники за приспиване и успокояване на новородено, което плаче неутешимо и
е здраво :
А)
o   Проверявате дали бебето наакано, гладно, евентуално жадно, дали му е студено или топло и т.н. всички възможности.
o   Осигурявате приток на свеж въздух или включвате вентилатор, който да раздвижи въздуха
o   На легло, върху охладен за няколко минутки в хладилника чаршаф поставяте бебето легнало на една страничка. Навеждате се над него така, че да ви усети.
o   Слагате едната си ръка върху коремчето и гърдичките му, а с другата нежно и много внимателно  потупвате и почесвате с пръсти гръбчето и дупето.
Б)
o   Облягате се на леглото по гръб върху по-висока възглавница, като върху гърдите и корема си поставяне охладено чаршафче
o   Поставяте бебето по коремче /знам за синдрома ВДС, но въпреки това техниката е работеща/, като предварително сте го оставили леко облечено, а ако е студено, в стаята – с горна дрешка.
o   Поставяте дланите си върху гръбчето и придържате главичката на бебо
o   Леко се заклащате и започвате да издавате звук „м-м-м” „м-м-м” /според моите наблюдения „ш-ш-ш” често влошава нещата/
В)
o   Слагате бебо по гръбче върху затоплен/охладен чаршаф, като вие сядате пред крачетата му.
o   Обхващате с длани глезените на крачетата и леко ги повдигате нагоре и с палци нежно разтривате стъпалата.
o   После обхващате китките и допирате юмручетата върху вашите бузи. Повтаряте.
Г)
o   Слагате бебо на една страничка като между ръцете пред гърдичките и коремчето поставяне навита или сгъната калъфка от възглавница
o   Лягате също на една страна така, че да опирате гръбчето и дупето на бебо и леко се заклащате. Ръцете ви придържат бебо опрян у вас.
Д)
o   Сядате на леглото по турски или с пуснати на пода леко разтворени крака.
o   Вземате пухеста голяма възглавница и я поставяте легнала върху краката си, а върху нея слагате бебо на една страничка.
o   Започвате леко да се поклащате напред – назад, като придържате бебо през гърдичките или повдигате леко предния край на възглавницата.

Масаж и вана за успокояване и/или приспиване на новородено, което плаче неутешимо и е здраво :
o   Масаж на коремчето /колики?/– затопляте и намазвате дланите си с овлажняващ бебешки крем. Поставяте ръцете си върху коремчето и ги задържате за 10 секунди. Повдигате ги леко нагоре и изтегляте палците си надолу, като движенията са много внимателни и нежни, без натиск
o   Масаж на гръбчето - затопляте и намазвате дланите си с овлажняващ бебешки крем. Поставяте бебо по коремче. Поставяте ръцете си със събрани пръсти върху горната част на гръбчето и леко придвижване целите си длани от вратлето към дупето една след друга
o   Масаж на ходилата и крачетата – използвате палец и показалец. Нежно изтегляте пръстите си /палец-показалец/ от под коляното до края на ходилото. Леко притискате ходилото с палци.
o   Вана ежедневна преди нощен сън за плачливи едномесечни – петмесечни бебета /прави се след цялостно измиване на бебето под течаща вода, може и със сапун, но мек/:  вода - 5 литра, 37 градуса, 1 капка лавандулово масло и 1 капка сандалово дърво, 1 чаша чай от благородна лайка. Бебо се потапя много внимателно и се изважда на въздух 2-3 пъти, като задържате във водата всеки път по 5-6 секунди.
o   Вана за успокояване на неутешимо плачещо едномесечно – петмесечно бебе: вода - 5 литра, 37 градуса, 2 капки чаено дърво, 1 капка лосион с алое и 1 чаша чай от орех. Потапяте бебо за около 10 секунди 3-4 пъти.
Някои идеи за успокояване на новородени до към 5-6месечни неутешимо плачещи бебета:
o   Калъфка от възглавница става за гушкане и завиване, дори за чаршафосване на малко одеалце. Понякога голямата площ на чаршафа и одеалото притеснява бебето.
o   Стегнатото повиване води до успокояване за няколко минути, но не повече. В повечето случаи може да се използва като първа стъпка към успокояването
o   Медено звънче с фин звън предотвратява захласването при едномесечно-двумесечните, а и при по-големи бебета
o   Хладката вода обикновено спира плача, а това може да се използва за разсейване и успокояване. Необходимо е преди това да се уверите, че на бебето не му е студено.
Ще има и още инфо...

# 1
 • Мнения: 16
Здравейте, мами и татковци. Ще споделя и нашия опит със съня на нашия вече попораснал бебок. Той сега е на 11 месеца и до преди 2-3 месеца нямахме никакви проблеми със съня.[/b][/b] Вечер след кърмене си го гушкахме десетина мин. и го оставяхме в кошарата, понякога заспал, понякога буден и той си заспиваше. Спеше по цяла нощ, даже сме го будили сутрин за хранене към 8ч. Ако случайно измрънка през ноща не скачахме да го "успокояваме", а изчаквахме 10-тина мин. и ако продължи му давахме вода, галим го малко по главичката и той заспива. През деня спеше основно в количката и навън. Но както вече писах като ставна на около 9 месеца започнаха проблемите. Първо с дневния сън - категорично отказва да спи в кошарата и сам - плаче по половин час, изтощава се и заспива прав!!! но не се отказва!!! Видяхме че няма да излезем на глава с него и започнахме да го приспиваме следобяд и като заспи го слагаме в кошарата и ние спим при него, та като се събуди да не е разтроен. Но вече имаме сериозни проблеми със съня през ноща - буди се по различно време, ако не го вземем в нашето легло не млъва, а като го вземем започва една игра по 2 часа!!!! И накрая изтощени всички заспиваме. Незнам какъв е проблема???? Ако някой от вас е успял да се справи с подобна ситуация много ще сме му благодарни да сподели своя опит. Laughing

# 2
 • София
 • Мнения: 1 935
Мишонка, страхотна си, много добре си описала всичко! Пробвали сме почти всички твои техники. Имахме проблем със съня и заспиването до навършването на 1 година. После изведнъж всичко се промени. Сега заспива сам и се буди много рядко нощем. Преди това и на мен не се събираха повече от 3-4 часа сън на денонощие. Ужасно е депресиращо, още не мога да се отърся от това и продължавам да не мога да спя, независимо, че бебето вече си спи.

За новородено бебе и бебе до към 2-3 месеца бих добавила няколко метода, които вършеха работа при нас:
 • Слагах му пелена на очичките и той заспиваше. Но предупреждавам! Пелената да не покрива нослето и устата!!! Пелената да е по-плътна, за да не пропуска много светлина. С края на пелената му обхващах главичката, изглеждаше като Зоро, само без дупките за очите  Laughing
 • Доста време помагаше шума от сешоара, в доста случаи и аз съм спала на сешоар, защото само тогава и той спеше за малко повече от половин час. Слава богу сешоарът ни има опция да духа студено и де факто играеше ролята на вентилатор миналото лято. Естествено струята не трябва да сочи директно в бебето. Вибрацията от сешоара също ми е помагала в доста случаи. Поставяла съм сешоара на бебешкото легло и той заспиваше от шума и от вибрацията. Но не заспивайте и вие в този случай, все пак е електрически уред и е добре да се наблюдава, докато работи и то в леглото на бебето. След като видях, че заспива по този начин купихме музикалното вибриращо кошче на Чиполино и то ми е спечелило доста часове, защото хем вибрира, хем бръмчи.

Основните ни методи, след като стана на 4-5 месеца, до към 1 година бяха следните:
 • Люляне в люлка. В нашия случай автоматична люлка щеше да върши прекрасна работа, но имахме механична и се отказахме, защото си мислехме, че начинът на заспиване е временен. Откърти ми се ръката да люлям няколко месеца Laughing, но все пак помагаше и бебето спеше
 • Заспиване в леглото, като му държа ръчичките. Методът помагаше доста. Бебето ляга на една страна, слагам му ръчичките длан срещу длан и ги обхващам с ръка. В някои случай слагах пръста си между дланите му и той си играеше с него, докато заспи.

Това се сещам в момента. Ако се сетя за друго, което ни е помагало, ще пиша.

Последна редакция: вт, 17 юли 2007, 11:21 от Тинтири-Минтири

# 3
 • Старата столица
 • Мнения: 5 363
Мишонка,ставаш за писателка WinkНаправо книга можеш да издадеш за приспиване и утешаване на бебета Grinning
Шегата настрана,всичко,което си описала е страхотно Peace
Аз да си призная,не съм имала проблеми с Калина.Заспиваше и се будеше сама,понякога си бърбореше нещо,докато заспи,сама я оставях в стаята,защото иначе се разсейваше покрай мен.Не се е будила през нощта,и като цяло беше много спокойно и сънливо бебе Grinning
Нооо това положение беше до навършването на 1 годинка.
След това-пълен обрат!Започна да става и да ляга при нас,искаше аз да я приспивам вечер,не си лягаше,докато не легнехме и ние,и почти всяка сутрин осъмваше на нашето легло.За да спи в кошарата си,опряхме я плътно до спалнята,но пак лягам с нея,докато се унесе да заспи.Сега вече четем приказки,гушкаме се,разменяме си целувки и се милваме по косите,и така заспиваме.
Незнам до кога ще сме така-т.е. до кога ще я приспивам аз.Не се оплаквам-приятно ми е да го правя,но... притеснявам се,че ще порастне,а мама още ще я приспива Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт