Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора


Мнения: 907
Значи имам локум, имам вафли (вафлени кори) и се чудя как да си направя локумени вафли.  newsm78 Предполагам, че за БГ не е актуално, тъй като ги има под път и над път, ама тука няма. Та ако някой случайно си е правил, моля да сподели ...
Цитирай

花見

Мнения: 1 533
Ако някой каже и как да си правим валфи като "Мура", цена няма да има  Party
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Значи имам локум, имам вафли (вафлени кори) и се чудя как да си направя локумени вафли.  newsm78 Предполагам, че за БГ не е актуално, тъй като ги има под път и над път, ама тука няма. Та ако някой случайно си е правил, моля да сподели ...

Здравей Меги!

Опитай да разтопиш локума на водна баня и просто със сместа намажи корите. Гледай обаче да не е много течна сместа, за да не се разтече. Хубаво е да сложиш отгоре нещо за тежест, за да не се накъдрят корите. Остави в хладилника да се стегне. Мисля, че би трябвало да стане(не съм опитвала, но локума се разпуска при топлина, така че би трябвало да действа).

УСПЕХ!  bouquet
Цитирай


Мнения: 907

Здравей Меги!

Опитай да разтопиш локума на водна баня и просто със сместа намажи корите. Гледай обаче да не е много течна сместа, за да не се разтече. Хубаво е да сложиш отгоре нещо за тежест, за да не се накъдрят корите. Остави в хладилника да се стегне. Мисля, че би трябвало да стане(не съм опитвала, но локума се разпуска при топлина, така че би трябвало да действа).

УСПЕХ!  bouquet

Бе и аз мислех така да опитам, ама се питах дали няма да стане на бучки. Както и да е - отивам да ги правя. Дано станат. Ще ви черпя със снимка ако са сполучливи Very Happy
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Ако някой каже и как да си правим валфи като "Мура", цена няма да има  Party
Е че толкова по-вкусни работи имате там, ти за Мура мислиш .... Mr. Green
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
Ако някой каже и как да си правим валфи като "Мура", цена няма да има  Party
Е че толкова по-вкусни работи имате там, ти за Мура мислиш .... Mr. Green

Да, ама на човек това дето го няма най-много му се иска  Very Happy, иначе аз и на обикновени вафли съм съгласна, не е нужно да са Мура  Laughing
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
Значи имам локум, имам вафли (вафлени кори) и се чудя как да си направя локумени вафли.  newsm78 Предполагам, че за БГ не е актуално, тъй като ги има под път и над път, ама тука няма. Та ако някой случайно си е правил, моля да сподели ...

дано не е късно, аз правих.

взех 1 пакет локум и го нарязах на ситно, сложих го да се разтопи заедно с кондензирано мляко. слагах по малко, колкото да не залепне локума, а и за да не стане много рядко.

локумът е упорито животно и се стапя бавно. спомням си, че и захар добавих и накрая цялата смес имаше вкус на карамел.

намазах корите и затиснах за през нощта, после ги оставих 1 ден да поизпръхнат, защото все пак локумената смес се оказа течна и ми правеше вафлените кори леко гумени. като изсъхнаха корите станаха чудо вафли. Hug
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Разменям кашонче Мури за кашонче от тези Mr. Green

Пък за вафлите намерих нещо в архива: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106415.msg1906880#msg1906880
Дано да се включи Сапфира, като по-опитна с локума.

Спомням си една рецепта за бисквитено руло с локум. Локумът (наситнен) се топи на водна баня или в МВ с няколко лъжици вода. Добавя се и малко масло и натрошените на едро бисквити. Последните явно омекват след като поемат добавената вода. Мисля си, че за вафли може да се процедира по същия начин.
Цитирай


Мнения: 907
Станаха супер! Е, локумът наистина доста ме поизмъчи, на водна баня е абсурд, направо в тенджерка на огъня и не се разтопи съвсем, но не се усеща. За съжаление само толкова кори имах - свекито беше правила разни измишльотини преди да се наканя. Но ще купя пак. Tук ги продават в турските магазини. Кондензирано мляко не съм слагала само вода, че то и така си е хранително  Crazy. А и в хладилника постояха само час-два, че нямах търпение  smile3508. Ама аз не я направих много рядка сместа, доливах по малко вода като се изпари докато стана като лепило.

Другите ги гледат с подозрение, така че май за мен ще си останат   newsm44. Използвах локум с ментов, портокалов и ванилов аромат, пак турски. Да ви е сладко!  Laughing




Разменям кашонче Мури за кашонче от тези Mr. Green


Готово! Хич не ги обичам тия, ама не знам дали продават някъде на кашон. А иначе може ли за кашон морени  newsm03?

Мерси за линковете   bouquet. Ще пробвам и други рецепти с локум, че ми остана, пък не го ям така - вади пломби  Sick.
« Последна редакция: чт, 21 юни 2007, 22:35 от MegiX »
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Привет и от мен.   bouquet
Поздрави за произведението.  Hug
Аз също съм правила с локум /на много ситно нарязан и по-лесно се реже с ножица, за около 10-тина минути го държа във фризера/. В МВ е най-лесно-пускаш на МАХ и от време на време разбъркваш и добавяш по 1 л. прясно мляко /така около 3-4 лъжици мляко се добавя общо/ и за цялото количество да сложиш и 1к. л. масло , когато е разстопен-разбъркваш да се поеме маслото.Става на вид и консистенция като много гъсто лепило.  Прибавяш  финно смлени ядки и разбъркваш, после мажеш и затискаш.
Другият вариянт е с бонбони "Лакта"- 1 пакетче и 1/3 пак масло пак в МВ се разстапят, може и със или без ядки, процедираш по същият начин като с локума по-нататък.
Третият вариянт е с Маршмелус-ите, пак 1 пак + 1-2 л. масло и 3-4 л. прясно мляко, подгряваш до разстапяне, ядки по желание и същата процедура с мазането и притискането.
Успех!
Цитирай


Мнения: 4 380
Разкошни вафлички, Маги. Браво за ентусиазъма! Много обичам локумени вафли, но не ми е идвало на ум да пробвам. Ще опитам, но с по-финните кори. Кажи после как бяха на вкус и корите омекнаха ли от локума като нормална вафла. newsm78 Колко локум ти отиде на колко вафли?
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
Една моя приятелка прави баница с локум, ако те интересува мога да попитам точно как.
Цитирай


Мнения: 907
Разкошни вафлички, Маги. Браво за ентусиазъма! Много обичам локумени вафли, но не ми е идвало на ум да пробвам. Ще опитам, но с по-финните кори. Кажи после как бяха на вкус и корите омекнаха ли от локума като нормална вафла. newsm78 Колко локум ти отиде на колко вафли?

Да, с по-фини ще стане по-добре, ама не съм виждала тук - тия мойте са си бая дебелички. Малко поомекнаха, да, като купешките станаха. Това бяха 2 листа А4, 10-12на локума, но тия турските са малко по-малки от нашия. Вафлите са толкова колкото ги виждаш и вече ги няма (за съжаление)  Mr. Green


Мерси Marinski, и аз съм чувала, ама не си падам много по сладките баници.

Това е идея да се изстуди първо, щото аз се опитах да го режа така топъл и доста ме озори. Сигурно и с МВ ще е лесно, ама нямам.
« Последна редакция: пт, 22 юни 2007, 14:53 от MegiX »
Цитирай

София

Мнения: 444
А в София къде продават вафлени кори  newsm78  newsm78  newsm78
или направо локумени вафли   Sad  Sad  не съм виждала от дете !!!!
Цитирай

花見

Мнения: 1 533
Марински, много си права  Peace
знаеш ли, че ми даде идея, тук има подобни на обикновените (е, не е същата работа, а и са малки), сигурно ако ги сложа в разтопен шоколад, може и да стане нещо  Mr. Green

Аномалиа, аз съм родена в Шумен, а виждам, че си оттам, така че може да се погодим за сделка  Mr. Green

MegiX  Peace Peace страхотно иззглеждат  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора