Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора

Пловдив

Мнения: 615


Ще ми дадете ли някаква рецепта за манджа с тиквички? Нещо печено на фурна в комбинация с други неща
Цитирай

София - Слънчев бряг

Мнения: 270
 Лесно и бързо: в тава слагам една глава лук, чушка, магданоз, не много ориз и подправки - сол, черен пипер. Отгоре нареждам 1-2 реда тиквички, нарязани на колелца, поръсвам яко с копър, червен пипер и сол. Слагам вода и олио и във фурната.
Цитирай


Мнения: 174
ако искаш можеш да изпробваш това Smile
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=195078.0
Цитирай


Мнения: 973
И аз ще се включа Very Happy моята рецепта е различна от изброените до тук, но някой продукти са ми на око Rolling Eyes


Тиквички - количеството зависи от големината на тавичката
1 буркан домати - стеризирани
2 яйца
1 коф кисело мляко
 сирене
черен пипер
копър

Обелените и нарязани на колелца тиквички, редиш със застъпване директно в тавичката. За по- лесно не разваляй формата на тиквичката при рязането и само прехвърляш в тавата, като леко ги разтилаш/не го обясних много ясно Thinking/ Оставяш ги 10-15 минути да си пуснат малко сок, може и да посолиш, но леко. След това запичаш, колкото да се изсушат тиквичките и прибавяш буркана с домати / може и пресни, ама е голяма играчка докато настържа такова количество Thinking/ След като е покъкрило и количеството на доматите се е намалило, соса се е сгъстил вадиш тавичката, добавяш черен пипер и копър и заливаш със заливката от яйца+мляко +сирене. Ястието е готово след като се е запекла заливката
Сол слагам само, ако ми е обезсолено сиренето
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 038
Ето и моята рецепта за тиквички (аз го правих в комбинация с пресни картофи,но може само с единия зеленчук)
   Нарязват се на едри кубчета,посоляват се,добавя се малко черен пипер (по желание),чесън на прах,една връзка зелен лук,малко копър и магданоз.Объркват се хубаво в тавичка, слага се мазнина (аз сложих олио и масло),добавя се малко вода и се пече до готовност,като се разбъркват от време на време.След като са готови и водата почти се е изпарила, приготвям сос бешамел и в него разтапям половин саламче някакво топено сирене (може и пушено). Заливам зеленчука и запичам леко до зачервяване.
 Подправките са според моя вкус и подлежат на редакция  Wink
Цитирай

София

Мнения: 4 125
Аз правя така:

Издълбавам нарязаните на половина по дължина тиквички (да са по-малки а не от едрите обаче), вътрешността им я смесвам с разбъркано яйце, сирене, копър, чесън. Запълвам всяка половинка на тиквичката със получената смес.
В намазнена тава изсипвам буркан доматено пюре (може да е буркан с нарязани, просто ги разбивам с пасатора) и поръсвам с маги "10 зелечука" или вегета. От горе нареждам тиквичките, поливам с малко олио и пека в загрята фурна.
Цитирай

Пловдив Белащица

Мнения: 1 440
Аз мусаката я правя с нарязани на кубчета тиквички и не ги осолявам, ако сиренето е солено.
Цитирай

София

Мнения: 4 165
Аз нарязвам 1 кг тиквички и 1 кг картофи, прибавям вегета, счуквам чесън и добавям 1 каф. чаша олио и 1 каф. чаша вода. Всичко това се разбърква добре в тавичка и се пече на 250 градуса до зачервяване. От време на време се разбърква.
Цитирай

София

Мнения: 921
Една много бърза и вкусна рецепта:
1 - 1.5 кг. тиквички
300 гр. сирене
3 яйца
1 кис. мляко
олио
Настъргваш тиквичките и ги оставяш да се отцедят. Забъркваш сиренето с 1 яйце и добавяш при настърганите тиквички. Добавяш сол, черен пипер, олио. Останалите 2 яйца разбъркваш с кофичка кисело мляко. Мяткаш тиквите в тавичка и отгоре заливката и печеш.... Яде се със сос от кисело мляко, копър и чесън.  Very Happy  Елементарно е, а има вкус на ... да кажем кюфтетата от тиквички.  Very Happy
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 344
От мен Торлю гювеч
Цитирай

BG

Мнения: 1 664
Тиквички на фурна

Тиквичките се нарязват на полукръгове и се слагат в тавата за печене. Покриват се с фолио.
Пекат се докато омекнат. Изваждат се от фурната и се маха фолиото. Посоляват се на вкус.
След това отново се слагат за кратко във фурната, докато се позапекат отгоре.
Приготвя се заливка от 3 яйца и кисело мляко. С нея се заливат тиквичките и отново се запичат във фурната.
Цитирай


Мнения: 286
Аз правя Мусака с тиквички:

500гр.кайма,
1 кг. тиквички,
2  домата,
китка магданоз
2 глави лук,
черен пипер
олио,сол на вкус
за заливката:
4 яйца,
1 с.л брашно,
сол,
щипка сода за хляб
1 кофичка кис.мляко

Задушаваме каймата в мазнина .Добавяме ситно нарязания лук,нарязаните на дребно домати и подправките.Обелваме тиквичките и ги нарязваме на кръгчета.Подреждаме ги на дъното на тавичка и ги посоляваме .Отгоре слагаме кайма и редуваме ред тиквички, ред кайма,ред тиквички.Отгоре заливаме с разбитите яйца, размитото с малко вода брашно и кис.мляко с содата.
Печем в загрята фурна докато се получи приятен загар.
Цитирай


Мнения: 1 793
Аз ги нарязвам на "лодки" издълбавам ги и ги бланширам с около 5 мин в солена вода
след тва ги пълня със смес от сирене , яйца и копър+ малко от издалбаната част но всичко и сол разбира се и се пече във фурна докато хване тен Smile)) коричка  Whistling

а другия вариант е пак бланшираните лодки се пълнят със смес от полуготов пилав (ориз запържен + вода сварен до полуготовност) отгоре се редят резенчета домат и това е пече се до готовност но добре е да има фолио и след като станат се поръсват с кашкавал и се доопича още до разтапянето му
 bouquet
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 490
И аз съм фен на лодките, но ги пълня с ориз.
Издълбавам ги и нарязвам на ситно вътрешното. Задушавам в малко мазнина ориза, прибавям и вътрешното. Слагам много копър, подправки и ги пълня. Нареждам в тавичка с повече вода и пека във фурната. Много е вкусно, после всеки си ги залива с традиционното кисело мляко и чесън.
Цитирай

софия

Мнения: 1 860
Ред тиквички нарязани на кръгчета, ред картофи на кръгчета, ред нарязани на филийки гъби (ако ти се занимава можеш преди това да ги задушиш с масълце на котлона). Между тях слагаш копър, може нарязан чесън, магданоз и натрошено сирене. Наливаш малко водичка и печеш. 10 минути преди да го извадиш отгоре настъргваш кашкавал. Поднася се с кисело мляко с чесън и копър. Вкусно е и студено.
« Последна редакция: сб, 23 юни 2007, 08:18 от zvanche »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора