Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 юни 2007, 23:44 ч.

‘Как се възпитават момчета’

 • 9 263
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 111
Здравейте, мили мами, бъдещи и настоящи!   bouquet
Вдъхновена от скоро пусната тема за цитат от книга, реших да пусна тази тема. Надявам се тя да бъде полезна за всички нас, да споделяме мнения, тактики, опит, а не поле за нападки, обиди и упреци към някои мами, които според нас прилагат неправилни методи за възпитание. Знаем, че всеки е свободен да възпитава детето си както сметне за добре, нека споделим как го правим, как мислим да го правим. Никой не знае правилния метод, всеки от нас греши понякога, нека си помогнем. Децата не са продукт от конвейр на завод – всяко е различно и еднакви правила за всички няма.
В книгата са описани някои важни според автора правила, нека обсъдим част от тях и да наблегнем на това, което я последствие ни се стори интересно.
Целта ми не е да правим рецензия на една книга, това има кой да го прави, а да обменим полезни съвети и идеи. Благодаря предварително на всички, които изказват мнението си тук!


Ще започна със съдържанието, защото не мога да напиша всичко (а и кой ли ще го прочете), за да насоча темата нанякъде, а ако някои от вас се интересува – можем да обсъдим и някоя част от тази книга.

Не искам майките само на момиченца да се чувстват пренебрегнати – заповядайте тук, споделете. Ще бъде интересно да разберем различията и приликите между половете в поведението, подхода, възпитанието.

‘Как се възпитават момчета’ – Стив Бидълф
Защо момчетата са различни и как да им помогнем да израснат като щастливи и уравновесени мъже

Глава 1 – Какво става с момчетата?
Глава 2 – Трите етапа в развитието на момчетата
Глава 3 – Тестостерон!
Глава 4 – По какво се различават мозъците на момчетата и момичетата
Глава 5 – Какво могат бащите
Глава 6 – Майки и синове
Глава 7 – Развиване на здрава сексуалност
Глава 8 – Революция в образованието
Глава 9 – Момчетата и спортът
Глава 10 – Предизвикателство към обществото


Ще се опитам да цитирам малко от всяка глава – който иска – нека чете!

Глава 1
Днес момичетата са по-уверени в себе си, по- мотивирани и упорити. Различията се проявяват отрано. Момичетата работят заедно с удоволствие, а момчетата ‘бръмчат’ наоколо, дразнят момичетата и се бият помежду си.
В началните класове момчетата често са немарливи, учат се по-лошо. Когато стигнат трети клас, повечето от тях вече не четат книги. Говорят с изречения от една дума: ‘Кво?’, ‘Леле’. Правят се, че нищо не ги интересува и че ‘да си тъп, е яко’.
Тийнейджърите са неуверени във взаимоотношенията си и не знаят как да накарат момичетата да ги харесват. Някои стават болезнено срамежливи, други са агресивни и неприятни в присъствието на момичетата. Липсват им елементарни умения за водене на разговор.

Глава 2
1. Първият етап е от раждането до шест години – възрастта, когато момченцето принадлежи най-вече на майка си. То е ‘момчето на мама’, макар че бащата също може да играе много важна роля. В тази възраст целта е да му се даде силна любов и чувство за сигурност, детето да се ‘събуди’ за живота като за приветливо и топло изживяване.
2. Вторият етап обхваща годините от шест до четиринадесет, когато момченцето, движено от свои вътрешни механизми, започва да се учи да бъде мъж и все повече се обръща към баща си в своите интереси и занимания. (Макар че майката продължава да има важно участие, а големият цвят също го зове.)
3. И накрая – годините от четиринадесет до пълното израстване, когато момчето се нуждае от участието на мъже-ментори, за да завърши своето пътешествие до света на възрастните. Целта е да се усвоят умения, отговорности и самоуважение чрез все по-голямо включване в обществото на възрастните.
Тези етапи не означават внезапно или рязко преминаване от единия родител към другия. Най-добрата ситуация е тази, в която и двамата родители са еднакво ангажирани с детето през цялото му детство и юношество.
Бащите на момчета между шест и четиринадесет не трябва да бъдат просто заети работохолици, нито да отсъстват физически и емоционално от семейството. Ако го правят – със сигурност ще навредят на децата си.
Твърде често тийнейджърите излизат навън, в големия свят, но там няма кой да ги поеме и те прекарват младежките си години в някакво опасно междинно състояние. Някои от тях така и не порастват.

Глава 3
Тестостеронът въздейства върху настроението и тонуса – той е повече от хормон на растежа. Няма съмнение, че предизвиква енергично и буйно поведение. Смисълът е, че  тестостеронът влияе върху мозъка и кара момчетата да обръщат повече внимание на йерархията и конкуренцията.

Глава 4
Половите различия в мозъка на още неродено бебе са очевидни в още много ранен етап. Едното от тях е, че мозъкът на момченцето се развива по-бавно от този на момиченцето. Другата особеност е, че при момчето между лявото и дясното полукълбо се образуват по-малко връзки.

Глава 5
Да бъдеш татко на момче в много отношения е проста работа. Ето някои идеи:
-   повечето момчета обичат да бъдат физически активни, да се забавляват с бащите си. Те обичат да прегръщат татко си и да се боричкат с него;
-   обичат да ви придружават по време на преживявания и приключения в големия свят;
-   обичат да слушат истории за вашия живот, да се срещат с приятелите ви и да виждат какво работите;
-   обичат да ги учите на разни неща – всъщност няма значение на какво.
Научете сина си да уважава жените и да уважава самия себе си.

Глава 6
Раждането на син изважда на повърхността отношението ви към мъжете изобщо. Внимавайте да не струпате твърде много предразсъдъци върху това невинно малко момче. Малките момченца се учат на любов от майките си. Бъдете мили и нежни и им се радвайте. Помагайте на сина си да опознае момичетата и да се разбира добре с тях. Хвалете начина, по който изглежда, и уменията му да разговаря, за да има добро самочувствие. Съобразявайте родителския си стил с порастването на сина си. Ако сте силна и способна майка, внимавайте да не изместите съпруга си в близостта му към децата и родителската му роля. Вие и момчетата имате нужда от неговото участие. Насърчавайте синовете си и техния баща да се сближават помежду си.

Глава 7
Научете момчетата каква е разликата между харесването, любовта и желанието. Предайте му позитивни послания за секса (около десетата година). Защитете сина си от мръснишко отношение, като го научите да уважава всички хора. Не забравяйте, че момчетата имат нужда и от любов, не само от секс. Нежността се учи, когато човек я получава. Маструбацията не е просто безвредна, тя е полезна. Не насърчавайте порнографията. Майките могат да помогнат на синовете си да разберат какво момичетата харесват в младите мъже.

Глава 8
Училищата могат да бъдат добро място за момчетата, ако:
-   дават възможност на момчетата да тръгват на училище една година по-късно от момичетата, когато фината им моторика е готова за работа с хартия и молив (уменията на момичетата се развиват по-бързо);
-   правят всичко възможно, за да привлекат на работа мъже (млади и по-възрастни) като учители;
-   обръщат внимание на слабите места на момчетата (особено на грамотността);
-   бъдете нащрек за проблемно поведение.

Глава 9
Спортът може да донесе огромна полза на децата. Той ги натоварва физически, осигурява им забавление, предизвикателства и чувство за принадлежност. Особено важно е, че може да бъде област на общи интереси между бащи и синове и между момчетата и мъжете изцяло.

Глава 10
Момчешкия дух не може да се побере само в семейството – хоризонтите му са по-широки от тези, които то може да предложи. Към средата на своето тийнейджърство момчето вече иска да направи скок към бъдещето си, но му е нужно място, към което да се насочи, и силни ръце, които да го подкрепят. Това означава в обществото да се изграждат определени връзки, чрез които да се помага на момчетата.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 412
Аз като момчешка майка се зачетох, но не можах да окрия конкретна информация. Може би част от текста на книгата ще е по-полезен и като четиво и като тема за дискусии. Защото тук не виждам съвети за възпитание. Ето например момчетата и спорта. Не пише как да подходим в желанието си да създадем такива навици у детето. Пише само, че спортът е нещо хубаво. Това никой не оспорва. Но как да накараме детето да спортува без да го насилваме? Или без да му избираме спорт на своя глава?

# 2
 • Мнения: 4 111
ZinaSt, ако те интересува конкретно това от книгата, мога да цитирам мнението на автора за насърчаването към спорта, а и идеята е да има дискусия!

# 3
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
....мога да цитирам мнението на автора за насърчаването към спорта,.....

направи го ако не те затруднява Peace

# 4
 • Мнения: 1 910
За тази книга хич не чух добри отзиви. Голямо бла-бла била. Като гледам изваденето май не са сбъркали хората.  Peace

# 5
 • Мнения: 4 111
....мога да цитирам мнението на автора за насърчаването към спорта,.....

направи го ако не те затруднява Peace

Ще го направя, малко по-късно днес!  Peace


7of9, казахме, че универсални рецепти няма, по-скоро е насочваща, затова исках с вас да обсъдим важните за нас въпроси!

# 6
 • Мнения: 4 111
Това, което не пише в книгата е как точно да го накараш да спортува. За съжаление не може това да се направи насила. Ние сме, за да насочваме, да провокираме интересите му, да му помогнем да опита, да го насърчаваме. Могат да се пробват няколко вида спорт и детето само да избере „своя спорт”.

Цитати от глава 9
Спортът играе огромна роля в живота на повечето момчета. Той може да им донесе голяма полза или голяма вреда. Може да им даде чувство за принадлежност, характер, самочувствие и добро здраве. Може и да ги осакати физически, да ги изкриви умствено, да ги научи на лоши ценности и да им донесе смазващо чувство за провал. 
За всеки родител на синове спортът представлява интерес и предизвикателство.
Спортът дава възможност на мъжете да се сближават.
Безопасно място за изразяване на добри чувства.
Уроци за цял живот:
-   как да умееш да губиш (а не да плачеш, да удряш някого и да му вземеш топката);
-   как да умееш да побеждаваш (да бъдеш скромен, а не прекалено самодоволен, и по този начин да избегнеш лошите чувства);
-   как да бъдеш част от отбора (да играеш в сътрудничество с другите, да осъзнаваш собствените си ограничения и да подпомагаш усилията на останалите);
-   как да даваш най-доброто от себе си (да тренираш дори когато си уморен и  да продължаваш да упорстваш с всички сили);
-   как да се стремиш към дългосрочна цел (и да правиш жертви, за да я постигнеш);
-   как почти всичко, което правиш в живота се подобрява с тренировки.
Австралийските родители са готови да си създадат безкрайни неудобства, само и само децата им да могат да се занимават със спорт. Ползите са очевидни, а освен това, на децата много им харесва.
Спортът се променя и това не винаги е за добро. Съществуват опасности за тялото и ума, а родителите трябва да направляват нещата малко по внимателно, отколкото поколението преди тях.
Страстта към спорта и неговите герои е обсебила цялото ни общество. Ние, родителите, се опитваме да използваме неговата сила, за да направим децата си по-добри хора. Но нещата могат също толкова лесно да тръгнат и в противоположна посока. Особено в спортовете за мъже, впечатлителните деца възприемат най-различни нездрави послания от мъже, които така и не са пораснали.
Лидерите в спорта – треньорите, родителите  и държавата – са като старейшини на племето. Те не бива да забравят, че спортът е игра и че тя е за играчите, а не те за нея (или за спонсора).
Клопката на таланта. Провалът е сериозен проблем в спорта, но успехът също може да бъде проблем.  Момчето започва да се изкачва по спортната стълбица. Мъжете получават движеща сила  за своите мечти. Детето получава одобрението, за което копнее. А какво става, ако то се нарани? Или ако достигне естествената граница на възможностите си? Или ако стресът го накара да използва наркотици, или ако прекали с тренировките? Одобрението му се отнема, по-възрастните мъже демонстрират своето разочарование. Похвалата на обществото се превръща в отхвърляне. Животът на хиляди млади хора е бил съсипах по този начин. Колкото по-талантливо е едно дете, толкова по-важно е родителите му да го пазят от „спортни злоупотреби” – от използването на неговия спортен успех за угаждане на възрастните.
Личният пример. Я природата на младите хора е да вземат своя модел за подражание и да го погълнат цял. Спортът е хубаво нещо, но не е за всеки.
Травмите. Истинският проблем е надпреварата. Свръхконкурентността води до поемане на рискове, до агресия и преминаване на разумните физически граници. За това са виновни възрастните. Децата общо взето предпочитат да се забавляват – те не са фанатици, освен ако ние не ги направим такива.
А ако не си добър в спорта? Голям проблем в детския спорт е, че ако не си талантлив, изпадаш от играта. Друг проблем е натискът от страна на родителите. Ако бащата е голям спортист (или се мисли за такъв), синът му може да има проблеми, ако е роден по-тромав и неатлетичен. И обратно – на дете, което обича спорта, може да му е трудно с баща, който не се интересува от него.
Важното е да намерите допирната точка – заниманието, което е забавно и за двама ви. Не се заробвайте да карате децата си да тренират спортове, които не са ви приятни – освен ако синът ви наистина не държи на тях и не чувствате, че определено си заслужава.
Ако възрастните разбират спорта, наслаждават му се заедно със своите деца, напътстват ги, за да им създадат правилно отношение към него, и не забравят смисъла му, тогава всичко ще бъде наред.

# 7
 • под жаркото слънце
 • Мнения: 2 557
На мен лично ми харесва как са формулирани повечето неща.
liliana_R, благодаря че си направи труда да напишеш всичко тук   bouquet

# 8
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 601
На мен ми хареса как са формулирани нещата и определено ми ,,събуди" интереса.
Благодаря !  bouquet

# 9
 • Мнения: 4 111
И аз ви благодаря, момичета!   bouquet
Доволна съм, че има интерес и съм ви била поне малко полезна!  Wink

# 10
 • София
 • Мнения: 941
и на мен ми хареса,написано е простичко и разбираемо,авторите не са се правили на велики педагози,изполвайки термини и дълбокоумни заключения Mr. Green И въпреки това всичко казано ние го знаем,остава да си пожелаем успех в осъществяването му с нашите момчета Peace

# 11
 • Мнения: 379
liliana_R би ли споделила, дали в книгата пише как да се справим с мъжкия "характер" или тъй наречения "инат"; моят син, например, нищо не иска да дава, да дели или да направи по заповед или по молба на другите; ако някой му откаже нещо започва да се гневи или да плаче до посиняване; дали опипва почвата на родителското ми търпение или аз допускам лош пример с поведението си /признавам си аз съм малко нервна натура, ама чак толкова ...  Embarassed/; още е много малък за разговори и преговори, но желязото се кове докато е меко /особенно ако е в мъжката глава Twisted Evil/
ако някой друг има положителен опит, моля да сподели!  bouquet

# 12
 • Мнения: 4 111
MamaDonna, ще погледна и ще пиша по-късно. Извини ме за въпроса, но сама ли отглеждаш детето?

# 13
 • Мнения: 379
MamaDonna, ще погледна и ще пиша по-късно. Извини ме за въпроса, но сама ли отглеждаш детето?
добра интуиция Wink
мъжът ми пътува и по 5 месеца го няма; майка ми ми помагаше последния път; от август живот и здраве ще вземем гледачка - дано тя му налее малко дисциплина, че аз съм на път да вдигна ръце от неговото своенравие;

# 14
 • Мнения: 4 111
В книгата това поведение се обяснава с високото ниво на тестостерон, което не засяга твоето малко момче. Мисля, че ще е полезно за детето да се среща с други деца и по възможност да не заобиколен само от жени. Нека мамите с опит да споделят! Ще е интересно да разберем дали и как можем да се справим с това!  Thinking

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт