Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 23
Здравейте всички момичета!
Аз също влизам в групата на проблемното забременяване и ходенето по мъките. Моля ви, ако някоя от Вас знае и може да ми помогне да си обясня резултатите от моите хормонални изследвания и последиците, какво трябва да направя и при кой лекар да отида, за да ми се обърне повече внимание за решаване на проблема, а не само да ми се отговаря със стандартните отговори, които и аз и Вие сте прочели в нета. Пиша Ви резултатите от хормоналните ми изследванията правени два поредни месеца на 3-ти ден от менструалния цикъл както му е реда:
1. месец - Estradiol - 98 pg/ml  /нормални граници фоликулярна фаза - 39-189/
                        LH    - 2.95 mlU/ml /норм. гр. фолик. фаза - 1-18/
                      FSH    - 5.61 mlU/ml /норм. гр. фолик. фаза - 4-13/
           Progesteron  - 22.42 ng/ml/норм. гр. фолик. фаза - 0.27-2.61/

2. месец -  Estradiol - 248 pg/ml  /нормални граници фоликулярна фаза - 39-189/
                        LH    - 5.79 mlU/ml /норм. гр. фолик. фаза - 1-18/
                      FSH    - 6.32 mlU/ml /норм. гр. фолик. фаза - 4-13/
           Progesteron  - 0.19 ng/ml /норм. гр. фолик. фаза - 0.27-2.61/
            Testosteron - 0.15 ng/ml  /норм. гр. фолик. фаза - 0.05-0.73/
             Prolactin      - 8.18 ng/ml /норм. гр. фолик. фаза - 0.05-0.73/
                   TSH       - 0.843mlU/ml /норм. гр. - 0.49-4.67/
             Anti TPO      - 3.16 mlU/ml /норм. гр. 0-12/
             Anti TG        - 15.19 mlU/ml /норм. гр. 0-34/
             DHEA-S        - 0.3 ng/ml /норм. гр. 0.8-3.9/
              Insulin        - 4.3 IU/ml /норм. гр. 5-20/
              SHBG          - 29.2 nmol/l /норм. 15-120/
         Androstendion  - 0.9 ng/ml /норм. гр. 0.46-3.9/, момичета кажете ми според вас и тези изследвания каква ми е възможността да забременея и да имам деца или всичко е изгубено според някои лекари и заключението е "изчерпан яйчников резерв" и отиваме на вариант - "донорска яйцеклетка", няма ли някакви лекарства, с които да се подобрят нещата или всичко е изгубено без чужда помощ. Аз мисля, че трябва да повторя изследванията, защото не ми се вързват стойностите на показателите на LH, FSH и Estradiol - не може двата да са "добри", а единият "твърде лош" - много високи стойности, а може и да греша. Какво е вашето мнение, някой имал ли е такива проблеми и как са протекли нещата при него. Моля Ви пишете ми, обяснете ми, защото съм много объркана и не мога сама да си ги обясня и да взема решение в правилна насока. Мнението на лекаря ми е, че дори ин-витро ще бъде трудно.
Предварително Ви благодаря!

# 1
 • София
 • Мнения: 7 140
За съжаление не мога да тълкувам резултатите ти, но поне не виждам нищо, което да подсказва "изчерпан яйчников резерв". ФСХ-то ти е в норма и дори не клони към горната граница. Останалите хормони, които са извън реф. стойности, нямат пряко отношение към тази диагноза. Защо реши, че става въпрос за нея? Вярно е, че е една от най-тежките и неподлежаща на "лечение", но когато процесът на изчерпване е хванат в началото е напълно възможно да забременееш спонтанно или с помощта на ин витро /моят случай е такъв/. При кой лекар ходиш? Може би не е специалист в облостта на стерилитета? Ако имаш други данни за изчерпан яйчников резерв /наследственост, намален обем на яйчниците, лош отговор при стимулация/, обърни се към д.р Владимиров. Той е специалист в тази област.

# 2
 • Мнения: 121
Мисля, че диагнозата "изчерпан яйчников резерв" се доказва с изследване на Inhibin B / Инхибин В/ и Anti-Mullerian hormon /Анти Мюлеров хормон/. Доколкото виждам на теб не са ти изследвали такова нещо.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 140
Така е, но Anti-Mullerian не се прави в БГ, а когато ми поставиха диагнозата инхибин В не се изследваше в София /най-близкото място, беше /е/ Плевен, което предполага транспорт на материала и респ. възможност за грешка/. При положение, че има достатъчни други индикации за изчерпан яйчников резерв /а при NICYTA май няма/, за мен изследването на анти.мюлеров и инхибин В е безмислено и чиста загуба на време т.к. няма лечение.
В случая проблемът е друг.

# 4
 • Мнения: 4 700
NICYTA, не вярвам да е иzчерпан яйчников реzерв.

За пролактина, сигурна ли си че това са референтните стойност?  Prolactin      0.05-0.73

Ако е така пролактина е доста zавиШен. Трябва да вzемаШ медикаменти и евентуално да ти се направи ЯМР, zа да се види zа аденом на хипофиzата. ЗаЩото е доста zавиШен. Той може и да е причина zа стерилитет.

Anti TG   не zнам какво е, Някакви антитела ли са?

ДХЕАто ти е ниско, съЩо не zнам какво zначи. Знам, че е мъжки хормон и е лоШо, когато е zавиШен.

Била ли си на ендокринолог? При проблеми с хормоните се ходи на ендокринолог. Аz съм с аденом на хипофиzата и zавиШен пролактин и от опит Ще ти кажа, че гинеколог няма да ти помогне.

Виждам, че си иzследвала и прогестерон. Доколкото zнам той се пуска на седми ден след ДОКАЗАНА овулация.

Успех   bouquet

# 5
 • Мнения: 4 204
NICYTA, вторите резултати видя ли ги лекаря?
Защото си мисля, че трудно може да се говори за намален или изчерпан яйчников резерв при вторите стойности на FSH и LH. Но за да се отхвърли тази вероятност, може да пуснеш Инхибин Б на трети ден от месечния цикъл.

# 6
 • Мнения: 319
Така е, но Anti-Mullerian не се прави в БГ, а когато ми поставиха диагнозата инхибин В не се изследваше в София /най-близкото място, беше /е/ Плевен, което предполага транспорт на материала и респ. възможност за грешка/. При положение, че има достатъчни други индикации за изчерпан яйчников резерв /а при NICYTA май няма/, за мен изследването на анти.мюлеров и инхибин В е безмислено и чиста загуба на време т.к. няма лечение.
В случая проблемът е друг.
Аз също нямах индикации за изчерпан яйчников резерв (хормоните си бяха ок), но след изследване на Инхибин Б, се оказа че е под минималната граница. Затова и може би нямах овулация, което наложи и по-сериозна стимулация и инсеминация, след която забременях. Пролактина наистина е доста висок (аз също бях така - 6 пъти над нормата - но се овладява с лекарства, бъди спокойна. УСПЕХ! Моя доктор е доктор Даскалов - Пловдив.

# 7
 • софия
 • Мнения: 903
Направи консултация с ендокринолог. В София е най-добре при д-р Катя Тодорова.
Според мен проблемът не е изчерпан яйчников резерв.
Късмет.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт