Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 юни 2007, 21:12 ч.

Защо децата стават агресивни?

 • 1 936
 • 33
 •   1
Отговори
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 236
Замислих се гледайки сина ми. Той е винаги гальовен, обича да се гушка, да раздава целувки. Не само на мен, на всички деца които види, закача се с хората на улицата, докато чакаме на светофара винаги се смее на някой.
Вчера бяхме в парка. Моето дете си играе с още две дечица на неговата възраст.
Приближи се едно по-голямо момченце - н а около 2 годинки и без видима причина посегна да удари през лицето едното дете, после сина ми. Появи се бащата на това дете и думите му бяха "Ела тук, че ще те нашамаря!"  Shocked Стана ми адски кофти. И се замислих, агресивноста при децата генетично предразположена ли е ( този баща приличаше на бабид-бияч ), само определен период в развитието на детето ли е или попито от родителите държание?
Представих си това дете побойниче в градината, в училище, на улицата.
Не искам моето дете да е такова! Искам да е контактно и усмихнато.
Вашите деца посягат ли да удрят? Вие как реагирате?
Как реагирате, когато друго дете удари без никаква причина вашето дете?

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 22 821
Моето мнение се базира на наблюдения на агресивни деца, които съм срещала. Подчертавам, че не твърдя това да важи за всички.
Та, децата копират много, особено родителите си и първо тях. Децата, които удрят, съм виждала как те са удряни и то по същия начин.
Твоето дете може да види агресия в градината, в училище, на площадката. Може да се опита да я прояви, но като види, че родителите му не се държат така - много бързо ще я забрави.
Това и на мен се е случвало. Големия за да не го удрям, когато съм му ядосана, понякога го хващам силно за ръката и му говоря, но той не може да мръдне от хватката ми. Забелязах, че той понеже няма сила да ме хване мен, започна да щипе и се наложи много бързо да спра с този метод, та и той го забрави бързо.

# 2
 • Разград
 • Мнения: 3 046
Абсолютно съм съгласна с мнението на Lilqna.Ситуацията у дома е същата.Скарам се на каката и след това малкия отива при нея и по същия начин й се кара,казва й същите неща.Разликата е в това,че дъщеря ми нищо не му е направила,както си стои и брат й отива и започва.Иначе не е от агресивните деца,а от тези,които го отнасят.
Имам няколко приятелки,които удрят децата си за щяло и не щяло.Точно техните деца бият,хапят и скубят моето.

# 3
 • Русе
 • Мнения: 2 263
аз си зададох същия въпрос преди месец.Ето и случката-малкият ми син е на година и 8м.Един ден в кварталната градинка,както си играеше се появи момченце на 6-7г с колело/с баба си/.Остави си колелото до една пейка и започна да си играе в пясъка,тогава моя малкия се доближи до колелото му и понече да го пипне,тогава момченцето дотича и със все сила блъсна моя син.Нищо не казах-замълчах си.Момчето избяга и се скри зад една кола и започна да наблюдава какво става,как ще реагирам.Като видя,че нищо не правя се засили към малкия блъсна го да падне по очи и започна да му бие главата в земята/добре че беше трева/Тогава вече побеснях,разкрещях му се да остави детето и защо го бие.Той ми отговори в истерия,че го биел защото му бутнал колелото-то било негово и никой нямал право да го докосва  и,че щял да си прави каквото си иска,ако искал щял да го убие,каква съм аз ,че да му казвам нещо.Бабата се намеси с репликата,че малкия не бил питал преди да бутне колелото.Бях изумена

# 4
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Еми като родителите ги удрят, по този начин им дават сигнал, че това е приемливо поведение за постигане на определена цел.
И аз съм се чудила на такива възпитатели: "Не удряй еди коя си, че ще те смачкам, ти чуваш ли?!"  #Crazy
Лошото е, че след като детето ми редовно е удряно от други деца, ми е супер трудно да му обясня да не удря и той. Не съм го давала на ясла и това е една от причините, но въпреки това сблъсъкът с тези неща не му е спестен съвсем, явно е неизбежно.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 980
Дъщеря ми удряше мен и баща си, когато беше на около 2 години и повярвайте никой не я беше удрял или дори заплашвал с удряне до този момент, а и след него. Така че не съм съгласна с горните изявления. Всеки път, като не станеше на нейното и започваше да ме удря без дори да гледа. Аз й хващах ръцете и съвсем спокойно повтарях: "Мами не те удря, не ме удряй и ти!" След известно време престана.

Убедена съм, че много деца стават 'агресивни', защото са жертви на агресия, но това едва ли е валидно за 2 годишни. По-склонна съм да мисля, че се дължи на неспособността им да се контролират все още... и много родители грешат когато отвръщат на ударите на 2 годишните със заплахи и удари.
 

# 6
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 236
Сега като се замислям, предполагам че това момченце просто искаше да си поиграе с другите и да им привлече вниманието по някакъв начин. Обаче след като баща му изкочи и му каза, че ще го набие ако продължава  Confused
И моя син когато не иска да го гушкат си го показва, почва да размахва ръчички и да се брани. И шамар съм яла от него, но той не го е правил умишлено. А пък децата много разбират и всичко попиват.

# 7
 • Мнения: 14 805
Агресията е характерна за всяко живо същество. Изяж или ще те изядат. Това е начинът да оцелееш и да продължиш рода си.
Но при хората има едно нещо, което наричаме цивилизация. Това означава доброволен отказ от законите на джунглата в името на нещо друго, по-висше. Дълг на всеки родител е да помогне на детето си да се приспособи към човешкото общество. И колкото по-рано се започне, толкова е по-лесно и успешно. Родителят е този, който води обучението и отговаря за резултатите. Няма как детето само да достигне до тази мъдрост, ако няма кой да го научи, докато е време.
Пък теории, извиняващи родителското безхаберие в пространството - колкото щеш. Даже и в този форум.

# 8
 • Мнения: 1 470
      Поводите,и причините дете да се бие са много...Най-малкият ми син например в момента удря,защото го е приел на игра.И това е така защото братята му,така и не разбраха че като му позволяват да ги удря,щипе и хапе,а те му се смеят,го провокират да продължава.Аз говоря ли,говоря,ама като му се скарам,и големите веднага го взимат под крилото си.Виждала съм и дете,което е лигавено,да е страшно озлобено,и това евентуално да е породено,от ревноста и държанието на по големият му брат...Виждала съм озлобено дете,защото майка му избива комплекси,и от малко го учи че е най-доброто,във всичко,и то губеше средата си...Виждала съм дете да се бие за щяло и нещяло,защото просто всичко му е било позволено,и е свикнало да се налага...ЧЕстно да ви кажа,май дете което е удряно,по се замисля дали да удари.
    Моите не са агресивни като цяло,но пък когато се налага е нужно да могат да се защитят.И нямам в предвид физическият бой,а въобще.И в къщи дори по между си рядко се бият,и то не злобно.Но знаят че аз винаги ще съм зад тях,и когато сбъркат,и когато имат нужда от защита!Мисля че това е едно от най-важните неща!

# 9
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 526
Доста актуална тема в нашето семейство, предвид последните ни събирания с познати и децата им, близки по възраст. Две от тях са напаст Божия  Rolling Eyes С влизането ни у тях се устремяват като танкове към Криско, хващат го за дрехата на гърдите, досущ като по филмите, и се започвна едно блъскане и тикане, докато жертвата не се повали. Следва скачане върху нея с крака, блъскане с играчки по главата, дивашко хилене и.... какво ли да кажа още  Sad Майката се усмихва мило и казва за Звяра колко е забавен. Да,
колко, наистина. Звяра става, издърпан от мен, в нещастен опит да се добера до смачкания ми син, спуска се до масата и паничките със зрънчо, чипс, маслини и солетки за децата, натиква максималното количество в устата си, олигавя го задоволително, плюе в шепите си, маже лепкавата паста по мебелите и тъпче нова доза. Щом забележи, че го обиждаме с отказ да пробаваме телесно-соковата му манджа, загребва щедро в шепи от развлекателното лепило и тъпче в устите ни.
Да продължавам ли или да спра? Не съм подхаванала новата детска площадка, която открих наоколо, една на 1/3 Брюксел и приютила 12 000 арабки, 98 000 туркини и 1200 славяни  Crazy Семки споменах ли някъде?  Flutter Агресия?  Thinking Зелени спопли до пъпа?  Close Огромни пъпки по майка и бебе, последното взело биберона от устата на сина ми и напъхало го в своята и мило усмихната майка? Новата ни кофичка с Мечо Пух, заграбена от раз от десетинагодишните и с радост поела над сто скока от крака върху цимента? Хм, да взема да спра, а?  Tired

# 10
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Блонди, ама ти вярно живееш в някакъв кошмар. Брюксел ли каза?

# 11
 • София
 • Мнения: 7 138
Блонди, разсмя ме, въпреки, че си е направо трагично...

Те другите вече са го писали, но агресията малко или много е присъща на всяко дете. Когато тя не се култивира, овладява, подтиска или пренасочва /към спорт например/, с една дума, когато липсва възпитание, детето става агресивно. А най-бързият и лесен начин това да стане е, като родителят даде личен пример. Понякога дори и с най-добри намерения /попадала съм на майки с хапещи отрочета, които, за да им покажат че хапането боли, ги хапят Rolling Eyes/

# 12
 • София
 • Мнения: 808
Агресията е характерна за всяко живо същество. Изяж или ще те изядат. Това е начинът да оцелееш и да продължиш рода си.
Но при хората има едно нещо, което наричаме цивилизация. Това означава доброволен отказ от законите на джунглата в името на нещо друго, по-висше. Дълг на всеки родител е да помогне на детето си да се приспособи към човешкото общество. И колкото по-рано се започне, толкова е по-лесно и успешно. Родителят е този, който води обучението и отговаря за резултатите. Няма как детето само да достигне до тази мъдрост, ако няма кой да го научи, докато е време.
Пък теории, извиняващи родителското безхаберие в пространството - колкото щеш. Даже и в този форум.
newsm10

# 13
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 526
 Laughing Не е навсякъде така, просто детските площадки не са прсиъщи за Брюксел и са направили такава в квартал, който е турски, явно знаейки, че ползваме подобни приумици.  Laughing Съответно доста гореща кръв се изсипва там  Sunglasses
Кака Сийка добре го е казала, наистина, родителско безхаберие  Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 2 654
Темата е актуална и за мен в момента- от извесно време и моя син е станал доста агресивен,направо съм се хванаал за главата ooooh!
Ето ви малко материал по въпроса:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=199059.msg4226780#msg4226780

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт