Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 юни 2007, 13:10 ч.

За робската психика, като начин на живот

 • 2 070
 • 38
 •   1
Отговори
 • Мнения: 230
Пускам темата в "Дом и семейство", защото исам да разискваме това, което засяга личните ни животи, семействата ни. Но ако все пак модераторът реши, може да я премести.

Твърдо съм убедена, че ако сме малко по будни и активни, много от нещата които трябва да преживяваме, няма да ни се случват в тази държава. Не мога да си обясня доста от характеристиките на българската народопсихология и най-вече робската психика. Много ми се ще, да си поговорим по темата и по някакъв начин, това да започне да се отразява на мисленето и поведението ни.

Аз лично считам, че българинът е крайно инертен, има позиция когато е на маса, а в конкретните житейски ситуации е като "безопасна игла" и поради липсата на твърдост понася неща, за които задължително обвинява другите, че нещо не са направили.

Давам пример, за да съм по-конкретна:

- В близост до дома ми се строи кооперация (не една, ако трябва да съм искрена), вдига се невъобразим шум. За тези хора няма събота и неделя, няма великденска ваканция, няма от 2 до 4. Страшно нагли. И това е от месеци. Наоколо, разбира се, живеят доста хора. Има семейства с малки деца, с болни родители, има възрастни хора. И НИКОЙ от есента до сега не възропта, така че да се промени нещо. Убедена съм, че ако 2-3 мъже покажат на първо време на техн. ръководител, че недоволстват, това ще бъде сигнал за предприемача. Разбира се, има и по-сериозни начини да се действа. Защо се съгласяваме с всичко , което се случи и го оставяме да ни се случва, като приемаме, че сме извън проблема?

Защо в България все искаме да се харесаме, като се правим на излишно толерантни пред просташките изпълнения на некоректни съседи, строители, продавачи, сервитьори, лекари. И поради овчедушието и нездравата си толерантност, оставяме житието ни да се определя от наглите, невъзпитаните, безчовечните около нас? Твърдо съм убедена, че тук побеждава дебелащината,защото я толерираме с пасивността си.

Защо доста от вас, които са живяли в чужбина, пишат тук, как на запад самото общество е един от корективите и така да се каже, един от контролните органи. От вас знам, че в Германия съседите се обаждат, когато видят, че хвърляш зелени бутилки в контейнера при белите, или че изхвърляш боклуците си през балкона..Ако В България направиш такова нещо, се чувстваш неудобно, все едно че си "изпял" другия, вместо на него да му стане неудбно, че е тъпак.

Преди дни, циганите, които строят въпросната кооперация до нас, взеха да режат с ел. триони клоните на 1 дърво от дъно, до самото стъбло,.... защото им пречели на камиона! Забелязах ги случайно. Извиках техническия ръководител, говорих с него, не приех глупавите му доводи, че понеже общината не се грижела да подкастря дърветата, те пречели и им се налагало... Какво стана: показах възмущението си, без изобщо да се пеня, а с цел да реша проблема, бях твърда, изразих позицията си и те спряха! Трябваше просто някой нещо да каже, да направи. А бях 1 жена от цял блок..

Предлагам в тази тема да не обсъждаме това, което институциите не правят (знаем се!), нека този път се обърнем към себе си, нека пръстът да сочи нас самите. Може пък така да се поразбудим, знам ли?!

# 1
 • Мнения: 1 172
Добре, де, изредила си 2-3 примера и никаква официална жалба от твоя страна - до общината, в полицията и т.н. Не правиш нищо повече от всичките си съседи (всъщност реално не знаеш колко от тях се възмущават от шума и на колко не им прави впечатление).  Разговорът с техническия на обекта не е форма на оплакване. И от него нищо няма да последва.
Моето мнение е, че животът около нас е такъв, какъвто си го направим сами. Т.е. ако на теб ти пречи нещо конкретно - оплачи се. Но не изкарвай виновни съседите си. Защото реално не правиш нищо повече от тях. Тъпо е всеки да чака друг да му защити интересите.
А въобще не се чувтвам предател, че съм се оплакала от купищата боклуци, които съседите от другия вход складираха пред блока докато си довършват жилищата. Сега там е чисто и приятно за всички. Знам и  за други случаи, когато собственици са привиквани и предупреждавани да почистят пространството пред блока си. Значи ред има, стига на някой да му пука за него поне толкова, че да се размърда да си пусне жалбата в съответната институция.

# 2
 • София
 • Мнения: 9 006
След като техническият ръководител на един строеж до нас ми показа специалното писмено разрешение от Общината да се лее бетон посред нощ, защото през деня, тъй като строежът е на оживен столичен булевард, пречели на уличното движение, къде казваш да се оплача и да подам жалба?

# 3
 • Земята
 • Мнения: 1 426
Да, и при нас - имат право да работят на три смени, работят хората!
И с шума на булеварда пак аз се съобразявам, не булевардът с мене...
И това, че сме се нагъчкали по една или друга причина 2 милиона души на съвсем малко място, и се опитваме да бъдем толерантни едни към други, не значи, че психиката ни е робска, нито пък начинът ни на живот.

# 4
 • Мнения: 34 838
На мен ми писна и вече не съм толерантна, ефект има и си живеем спокойно  Grinning

...  В близост до дома ми се строи кооперация (не една, ако трябва да съм искрена), вдига се невъобразим шум ... Убедена съм, че ако 2-3 мъже покажат на първо време на техн. ръководител, че недоволстват, това ще бъде сигнал за предприемача ...

Аз пък ето на това се чудя. До кога хората ще ходят да се разправят и да се чудят дали няма да те фрасне зад врата някой засегнат, като може да си седиш кротко до телефона и да се обадиш на Полицията.

Дълги години при проблем удряхме молби на комшиите, с добро демек и какво? Не само, че не спират, ами и ни гледат на криво. Е, сега вече се научихме: проблем- 166- решаване на проблема- добри отношения с комшиите  Laughing

# 5
 • Мнения: 1 172
РИОС, кмета на съответната община, полиция, http://www.sofiaombudsman.bg/
Зависи от това какво точно е оплакването ти. Горе съм изредила специално за строежи, мръсотията около тях и шума.

Мисля, че всеки може елементарно да открие в Интернет къде трябва да си подаде съответната жалба. Достатъчно е да напише в google "шум + строеж + жалба" и да разгледа намерените резултати.

# 6
 • Мнения: 4 302
Само аз ли не разбрах кое му е робското да се обърнеш към държавна институция за помощ? Определено не ходя да се разправям с някой, който нагло нарушава правилата. Щом е толкова нагъл няма да се стресне от възпитаната ми забележка, най много да се получи махленски скандал, а резултата ще е нулев най вероятно. Да не говорим че може и шамар да отнеса или някое блъскане. Обръщам си се към полицията и това е. В крайна сметка задължение на полицията е за пази правата на гражданите, в частност моите.
В интерес на истината съм толерантна според мен, в разумни граници естествено. Например хлапето на комшиите е луд фен на ЦСКА и след всеки техен мач е на терасата и вика като лудо и се кефи по един час:) Не съм правила забележка, в крайна сметка е дете и си представям какъв кеф му е. Но ако някой ме тормози системно с шум не бих се поколебала.

# 7
 • Мнения: 230

Моето мнение е, че животът около нас е такъв, какъвто си го направим сами. Т.е. ако на теб ти пречи нещо конкретно - оплачи се. Но не изкарвай виновни съседите си. Защото реално не правиш нищо повече от тях. Тъпо е всеки да чака друг да му защити интересите.

Целя предизвикването на добронамерен разговор, а не да седя на подсъдимата скамейка. Едва ли ще си направиш труда да прочетеш отново написаното от мен, за да разбереш, че говоря в първо лице мн.ч.  и не изкарвам никого виновен.

От примерите, които давам, не можеш да съдиш как съм реагирала в други ситуации, но не е възможно винаги сам войнът да е войн, поради инертността на околните.  Нуждаем се от подкрепата един на друг. Това е мнението, което изразявам тук и няма смисъл от нападки.

Да, "Тъпо е всеки да чака друг да му защити интересите" , цитирам теб и имах точно това предвид с темата.  

# 8
 • София
 • Мнения: 2 309
Предполагам, че всеки е изпадал в тази ситуация да се чувства някак унизен от по-наглите от него, съмнявам се че всеки път звъните на 166. Ето пример от днес, една баба на будката преди мен си поръчва 2 кафета, продавачът се държи нагло с нея - подмята й стотинките, захарта, кара я да чака сума време да й направи кафето, жената се свила и се прави че не вижда, вместо да си изпие с кеф кафето, за което сигурно е събирала стотинки от пенсията, тя е оскърбена...това не е ли робска психика...когато някой мангал ви изгледа нагло на улицита и ви подсвирне, какво правите, 166 ли викате, или навеждате глава и подминавате по-бързо, ето пак робска психика...житейските ситуации са стотици и да българинът има робска психика, тръгва още от детската градина, където лелката ти бие два шамара и ти натиква обяда в устата...

# 9
 • Мнения: 4 302
Тези примери ме разбиха. Какво да направя когато някой (мангал или друг ) ми подсвирне на улицата?Да го догоня и да му се скарам?
Ако някъде някой не се държи любезно с мен просто спирам да купувам. Има такива магазини, в които не влизам. Това е моят нчаин да кажа "не".
В детската градина никой не ме е бил. Ако някой набие моето дете ще се оплача на директора. Ако няма последствия ще си преместя детето.
И пак питам- кое е робското- да се караш с хората или да си търсиш правата по установения ред? Не е само полицията, за различните случаи са отговорни различни хора и организации. Освен това да се обърнеш към институциите не означава да чакаш друг да те защити, напротив, ти правиш първата крачка. Иначе животът ни ще се превърне буквално в джунгла, където побеждава по силния. Щом не мога да набия мангала, дето ми свири, какво? Или ако комшията дето ме тормози е селски бек 120 кг аз какво да му направя с моите забележки?

# 10
 • Мнения: 34 838
... съмнявам се че всеки път звъните на 166 ...

Звъня винаги, когато се вдига шум в неприемлив час, ако продавачката в някой супермаркет ме погледне накриво- не. Мислех, че е ясно за какво говоря  Rolling Eyes

# 11
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 608
Трябва да се признае, че има и моменти, когато нищо не можеш да направиш, колкото и да искаш. Живеем в страна на абсурди.
Не влизам в магазини, в които се продават некачествени стоки, както и в такива с лошо обслужване в знак на протест. Обажадала съм се във Федерация на потребителите,  в ХЕИ и редовно в полицията, когато се вдига шум през нощта. Ами ефекта от деЙствията им не е особено видим.

# 12
 • Мнения: 230
На всички "будни" хора, искам да се извиня за темата. Не мога да разбера, защо приехте твърденията ми лично.
ОК,щом нямате робска психика - супер. Значи не говоря на вас.

Мога само да ви кажа, че се радвам, че сте такива и че на мен ми липсват 2-3 съседки като вас, евентуално. Но да наскачате в/у този, който изказва определено мнение по този начин, не е редно, според мен.

Още нещо, сега прочетох  какво съм писала, като начало на темата. Смятам, че мнението ми е разбираемо изложено и не би трябвало да предизвика конфликт. Освен това, не твърдя никъде, че да се обаждаш на инстанции е признак на робска психика, както погрешно ме цитира някои. Напротив, аз самата го правя и ми се щеше да подтикна хората около нас да се събудят малко и да се опомнят, че имат права. Защото тези, като вас, са единици и се нуждаят от подкрепа, в определени ситуации.

Съжалявам, че писах изобщо. Очаквах да поразбудя малко хора и да срещна подкрепа от други, но с присъщата за бг нападателност не стигнахме до никъде.

# 13
 • Мнения: 1 107

Съжалявам, че писах изобщо. Очаквах да поразбудя малко хора и да срещна подкрепа от други, но с присъщата за бг нападателност не стигнахме до никъде.

Не съжалявай изобщо, че си писала-това е много болна тема и аз съжаление повечето хора (и аз в което число, за което ме е срам Embarassed) избират начина да се отдръпнат вместо да си навлекат ядосване от поредната караница с комшийката за това, че си е изхвърлила мазната манджа през прозореца...Още помня майка ми как правеше разследване по етажите кой си извърля яденето през прозореца, с което прозорците на етажите по-долу са като стени на фритюрник. Примерите за обкръжаващата ни простотия са хиляди и това става, защото хората не им пука. Елементарно нещо-колко хора са преустрили панелените жилища след като са си извадили необходимото разрешително за да изкъртят не една и две носещи стени (дано някой не се засегне)? Нещата са като при яйцето и кокошката- дали ние сме виновни, че не се оплакваме на висок глас или другите, че не им пука за никого....
Възмутена съм от това което става навън....наистина сме роби, роби, които ги се опитват да ги прегазят на пешеходната пътека, докато пресичат на зелено и срещу уплашения си поглед получават една "цветуща" от шофьора.... Sad

# 14
 • София
 • Мнения: 2 309
И пак питам- кое е робското- да се караш с хората или да си търсиш правата по установения ред?


нито едно от двете, а да си замълчиш, знаеш ли колко хора го правят...друго не мога да разбера, защо се хващате за примерите, целта предполагам е да се говори по принцип...останах с впечатлението, че авторката започна темата с идеята да дискутираме, за съжаление обаче това в този форум не се получава, винаги се стига до "ти на мен ли ще ми казваш?", "коя си ти, че...", стига се до заключване на темата и пр.

Последна редакция: пн, 25 юни 2007, 22:20 от daizy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт