Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юни 2007, 17:28 ч.

Въпрос за платен отпуск за обучение

 • 5 882
 • 18
 •   1
Отговори
Платен отпуск за обучение
Чл. 169. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.


Здравейте, имам следното питане...ако някоя от вас се е сблъсквала с това или пък е ТРЗ моля дя даде компетентен съвет!

На есен ще започвам да уча магистратура, редовно обучение и съм на постоянен трудов договор. Въпросът ми е имам ли право на отпуска по-горе и какво трябва да направя, за да го изпалзвам. Нашата счетоводителка ми обясни, че под без откъсване от производството със съгласието на работодателя се имало предвид задочва форма на обучение Shocked....но аз реално ще си ходя на работа и със сигурност няма да се откъсвам!

Очаквам с нетърпение съветите и коментарите ви!

# 1
 • вече и в други градове
 • Мнения: 145

 точно както са ти го обяснили е. т.е. тези дни можеш да ги ползваш за всяка учебна година, но ако работодателя РАЗРЕШИ. т.е. той има право и да откаже. дори имаш право на 30 дни платен отпуск за дипломна работа

 Аз ги ползвах за подготовка за изпити и понякога ако ми съвпадаха лекциите. Тогава си взимах уверение, че на посочените дати съм била еди къде си.
 Ако учиш редовно, как смяташ да ходиш и на работа и на лекции и т.н.

# 2
 • дълбоко,дълбоко в прованса
 • Мнения: 189
Обърни внимание на думичките"без откъсване от производството", т.е. ако си редовна форма на обучение,как ще ходиш 8 часа на работа, и същевременно на лекции?Имам колежка, която е редовна студентка и и казаха, че няма право на платен отпуск за обучение.Като ходи на изпити си пуска редовен платен годишен отпуск, а на лекции почти не  ходи.Устно се е разбрала с работодателя и прекия си шеф ако 2 дни ще отсъства само за по половин ден - тогава да си пусне 1 ден отпуск.

# 3
Моите лекции ще бъдат вечер и работодателят ми няма нищо против в тези дни да си тръгвам  1 час по-рано от работа например...така че ще го съчетая. Въпросът ми беше наистина ли студентите редовно нямат право на тези дни?

# 4
 • Габрово
 • Мнения: 1 166
Кодексът на труда май не позволява някой, който учи редовно обучение, да бъде назначаван на трудов договор. Не претендирам че е така 100%, но нещо такова ми се върти в главата. Не знам как стои въпросът, когато работиш на такъв договор към момента на започване на обучението. Не можах да ти отговоря на въпроса, но поне сава малко по-ясно защо са ти казали, че става дума за задочно обучение.
Предполагам, че ще опреш до уговорки с работодателя си - и без това доста от задочните студенти не успяват да се възползват от полагащите им се дни отпуск, поради несъгласие от работодателя.

# 5
 • Мнения: 6 196
Аха, да питам и аз може ли?
Най-вероятно ще почвам работа от октомври. Трябваше сега да съм на държавен изпит- не бях Laughing , защото имам останали изпити от семестрите. Мога ли да ползвам от тези дни, за да ходя по изпити, или вече въобще не се водя студентка и ще трябва да си взимам от другите отпуски?

# 6
 • Габрово
 • Мнения: 1 166
По принцип имаш право да си ги ползваш за изпитите, но пак ти е нужно съгласието на работодателя ти, който пък от своя страна не е длъжен да го даде. Ако си вземаш дни за явяване по изпити, най-вероятно ще ти искат служебна бележка от факултетната канцелария, че си била на изпит на еди-коя си дата, за да си оправдаеш отпуската, но това предполага, че го знаеш

# 7
Кодексът на труда май не позволява някой, който учи редовно обучение, да бъде назначаван на трудов договор. Не претендирам че е така 100%, но нещо такова ми се върти в главата. Не знам как стои въпросът, когато работиш на такъв договор към момента на започване на обучението. Не можах да ти отговоря на въпроса, но поне сава малко по-ясно защо са ти казали, че става дума за задочно обучение.
Предполагам, че ще опреш до уговорки с работодателя си - и без това доста от задочните студенти не успяват да се възползват от полагащите им се дни отпуск, поради несъгласие от работодателя.

 Sad Аз започвм магистратура. Да разбирам ли, че след като искам да подновя образованието си трябва да ми се промени договора ми??? И защо след като ученето ми няма да пречи на работата ми???

# 8
 • Габрово
 • Мнения: 1 166

 Sad Аз започвм магистратура. Да разбирам ли, че след като искам да подновя образованието си трябва да ми се промени договора ми??? И защо след като ученето ми няма да пречи на работата ми???
Едва ли ще трябва да си променяш договора. По-скоро си мисля, че за занятията и изпитите ще трябва да се уговаряш с работодателя ти. Ако имаш изричното му разрешение, не мисля, че ще е чак такъв проблем. Дано все пак се включи някой, запознат по-подробно с кодекса на труда. Имам познати, които си следваха магистратура редовно и работеха през това време, но не знам какви са били договорите им. Аз моята я изкарах задочно, но пък май подавах някаква молба или декларация (не помня вече за съжаление), в която пишеше, че следването ми няма да пречи на изпълняването на служебните ми задължения. Бях започнала работа в същия университет, където следвах, ако това има значение в случая.
Пак не можах да ти дам конкретен отговор, но като цяло наблюденията ми са, че не всички работодатели спазват закона и в двете посоки - на задочници не винаги позволяват да си използват тези дни, които им се полагат (или пропускат част от очните, или пък си ползват годишната отпуска за да идват), а имам и познат, който започна работа на трудов договор, следвайки редовна магистратура, и то- в държавно предприятие (е, неговият случай наистина е единственият такъв, за който знам). Като цяло, най-вероятно ми севижда да си останеш на същия договор, да си запишеш магистратурата и всеки път да се уговаряш, когато се налага да не си на работа, но да не разчиташ непеменно, че са длъжни да ти дават дни. Щом работодателят ти е казал, че няма нищо против, според мен няма да имаш никакъв проблем, стига да не си промени становището по някое време. Все пак, той самият ще има полза от това, че няма да влага пари в обучението ти, а след време ще има по-квалифициран кадър, предполагам, че и това ще натежи.
Не знам къде ще следваш, но ако ще ти свърши някаква работа, мога да проверя в ТУ-Габрово какво ще ми кажат по въпроса - би трябвало да знаят какви права имаш в случая.

# 9
 • Мнения: 1 773
В екипа, в който работя, повечето сме студенти - магистри и бакалаври. Когато учиш редовно НЯМАШ право на отпуск за държавен изпит, както и за сесия. Аз в момента ползвам годишния си платен отпуск, за да се подготвя за държавния. И на мен ми се струва нелогочно и несправедливо, че на задочниците им се полага, но това е положението, пише го в Кодекса на труда.

# 10
 • София
 • Мнения: 771
До скоро бях студентка. Предишната ми директорка си ме пускаше без проблем "ученическа" отпуска, докато съм на лекции. Зависи какво работиш, дали това, което учиш е свързано с работата ти, дали е в легитимен университет. В началото на годината подписвахме "колективен трудов договор" и една от клаузите беше, че е съгласна и ще ни пуска в "ученическа "отпуска -мисля, че по 12 дни на семестър. Дойде следващото директорско чудо, което заяви, че който иска да учи да си взима неплатен. При държавен изпит ти се полагат 30 дни, а при защита -25. Само че мойто чудо не ме пусна нито 1 ден. Така, че действай си с работодателя / с всякакви средства.../. Освен това, поне в моята професия, за Магистърска степен не получавам и стотинка, тъй ката трудовата характиристика не го налага /не било образователна степет, а научна/!

# 11
 • Варна
 • Мнения: 737
Моят работодател винаги ми е позволявал да ползвам т.нар. "ученическа отпуска", като стриктно следи да не надхвърля тези 25 дни за годината. Но аз все пак съм държавен служител. Зная, че в много частни фирми категорично отказват да пускат служителите си в такъв отпуск, още по-малко да го заплащат. Ако имаш възможност се възползвай от това си право.

# 12
 • София
 • Мнения: 771
Аз вече приключих, но докато учех, бях в държавна детска градина и шефката не ми даде нито ученическа, нито дните за дипломна защита! Просто колежката ми "работи" и аз после й връщах дни.Сега съм в частна д.градина и съм подала документи за докторантура. В офиса казаха, че ще ме пускат само неплатена и да си правя сметка, но аз мага да си пиша и уча и докато съм на работа, а и това ще е добър имидж за фирмата.

# 13
 • софия
 • Мнения: 97
Аз съм редовно обучение- бакалавар, но писах молба до директора ни и той ми разреши да си ползвам отпуската за обучение. Според мен имаш право на отпуска за обучение, просто трябва да си подадеш молба и да ти я одобрят, разбира се. Grinning

# 14
 • Мнения: 1 952
Имаш право на 25 работни дни всяка учебна година.
На 30 дни платен отпуск за дипломиране и на 4 месеца неплатен отпуск за дипломиране.
Това е по съгласие на работодателя, а ако той не желае да те пусте, ти го уведомяваш 14 дни предварително и ползваш половината отпуск.
Това е по закон и тези 25 дни важат за задочно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт