Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юни 2007, 20:47 ч.

Кръвна захар

 • 38 340
 • 48
 •   1
Отговори
Незнам как да започна.Днеска от работата на майка ми са й правили изследвания.При изследването на кръвта са отчели повишена кръвна захар при максимум 6 тя има 16.Не яде сладко и не пие газирано.Движи се.Не е пълна.Яде плодове и зеленчуци много.На 37г е.Притеснена е,защото не го е очаквала. Cry
Моля ви кажете ми какво й има и т.н.В четвъртък ще ходи на още изследвания на кръвта-в 8,11 и 16ч. Cry До сега такива проблеми е нямала.Просто гръм от ясно небе
Страшно много съм притеснен

# 1
 • София
 • Мнения: 323
Здравей. Вероятно става въпрос за преддиабетна криза или ранен диабет тип 2. Съпругът ми има подобен проблем и е на 36г., и дъщеря ми е имала преддиабетна криза, а е само на 12. Не е задължително да яде сладко и да пие газирано, за да развие диабет. И не се притеснявай излишно. Има начин да се контролира болестта. Не е чак толкова страшно. Прочетете повече за диабет тип 2. Има много инфо в интернет. Пробвай с google. Ще научиш много и дано това ви помогне да приемете фактите и да се успокоите.

# 2
Благодаря много Cry .Тези дни ще ми правят и на мен тъй като съм с малко наднорменно тегло(момче съм)

Последна редакция: ср, 27 юни 2007, 13:34 от thebiggestpinkfan

# 3
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 1 987
Аз съм в преддиабетно състояние и поддържам захар до 7 нагладно сутрин, движи се от 6,3 до 7. Знам, че до 9 се води преддиабетно състояние, но 16 едва ли е преддиабет, бих го определила, като начален стадий на диабет.
Така, това, че майката ти е развила диабет не значи, че и ти го имаш, дори и да си пълна. Предразположеността към диабет се установява чрез изследване на имунореактивния инсулин в кръвта - стандартно изследване, прави се в по-развитите лаборатории и струва от 12-15 лв. това е много важен показател, повтарям. Ако ИРИ ти е в норма и си в предиабетно състояние, то се дължи на стрес или други болести на ендокринната система - гуша, Хашимото, хипофида, надбъбрек.
Кажи на майката ти да се обърне към ендокринолог и да започне лечение, най-важното е да мине на диета, не за отслабване, а диета за диабет, да сведе стреса до минимум, да си вземе отпуска и да си почине. След всички тези мерки, ако се чувства много по-добре да се направи пак изследване, за да се установи с какво и как да живее, за да не повишава стойностите.

# 4
 • в ябълковата градина
 • Мнения: 1 660
А, знаете ли за някакви тестове от аптека за кръвна захар?

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 3 743
А, знаете ли за някакви тестове от аптека за кръвна захар?


Има такива, които са за определяне на захарта в урината, но те не дават точна стойност, както глюкомера. А и захарта в урината се появява, ако кръвната захар е над 10ммол/л.

# 6
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 1 987
Глюкомерите мерят относително точно, незнам колко струват, но май са множко. Кр.захар се мери четири пъти на ден. След като в захар в урината се поява след 10ммол/л, няма смисъл да се използват за хора в преддиабетно състояние.

# 7
 • Мнения: 4 395
Здравей. Вероятно става въпрос за преддиабетна криза
А какви са симптомите на тази криза?

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 3 743
Ранните симптоми на захарния диабет 1 и 2 тип се дължат на високата кръвна захар и на загубата на глюкоза с урината. С малки изключения, тези симптоми са общи и за двата основни типа диабет. Ранните оплаквания при диабет 1 и 2 тип се различават по тежестта си, начина на поява, бързината на изява и т.н.

Общи симптоми на двата основни типа захарен диабет:

 умора и лесна уморяемост - при захарния диабет клетките на тялото са неспособни да усвоят от кръвта своя основен енергиен източник-глюкозата; за да си набавят енергия за всички жизнени процеси клетките започват да преработват други вещества като мазнини и белтъци, които не отделят пълноценно енергия. Без достатъчно "енергия" тялото лесно се изморява.
 необяснима загуба на тегло - въпреки нормалния или дори по-високия прием на храна, болните от диабет отслабват, тъй като губят много калории с глюкозата, която от една страна не може да "влезе" в клетките, за да бъде разградена, и се губи с урината. Телесното тегло намалява и поради обезводняването, което е следствие от високата кръвна захар.
 силна жажда (полидипсия) - високата концентрация на глюкоза в кръвта покачва осмотичното и налягане; за да се възстанови баланса част от вътреклетъчната вода излиза в кръвта; надхвърляйки бъбречния праг, глюкозата започва да се отделя с урината и "тегли" със себе си повече вода - в резултат на това тялото се обезводнява; от друга страна повишеното осмотично налягане на кръвта и обезводняването на клетките сигнализират към мозъка, в резултат на което като компенсаторна реакция се получава чувство на жажда.
 засилено уриниране (в по-голямо количество, а и в повечето случаи по-често уриниране) - това е своеобразен опит на тялото "да се отърве" от голямото количество глюкоза в кръвта, което така или иначе не успява да се оползотвори от клетките; бъбреците имат т. нар. "глюкозен праг" - това е стойност на кръвната захар, над която започва отделяне на глюкозата с урината; голямото количество глюкоза "тегли" със себе си значително количество телесна вода и в резултат на това се получава увеличеното уриниране.
 повишен апетит - този симптом е обикновено по-силно изразен при 2 тип диабет, където има високо ниво на инсулин (той стимулира чувството на глад); от друга страна недостатъчната енергия, която достига до клетките, кара организма да набави повече калории и повече храна; това се изявява като чувство на глад и повишен апетит.
 затруднено и забавено зарастване на рани - високите стойности на кръвната захар възпрепятстват нормалното функциониране на белите кръвни клетки, които са основен елемент в "почистването" на мъртви тъкани в тялото, зарастване на рани и борба с причинителите на инфекции; освен това за по-продължителен период от време захарният диабет води до склерозиране и задебеляване на най-малките и големите кръвоносни съдове и това причинява влошен кръвоток, лошо хранене на тъканите (включително достъп на кислород и защитни елементи на кръвта) и оттам по-бавно и трудно зарастване на рани и по-често възникващи инфекции.
 инфекции - потиснатият общ имунитет, лошият кръвоток в тъканите и високата концентрация на глюкоза (добра хранителна среда за много бактерии) допринасят за честата изява на някои инфекции, които са характерни за захарния диабет - това са чести гъбични инфекции на гениталиите, кожни инфекции (циреи, "гнойни пъпки"), инфекции на пикочните пътища и др.
 замъглено виждане - замъгленото виждане не е специфично оплакване за захарния диабет, но се среща често при високи стойности на кръвната захар; в очната леща глюкозата се превръща в сорбитол, който задържа много вода; в резултат на това се стига до периодочно "надуване" и "свиване" на очната леща; това е причината за замъгленото зрение.
 променено умствено-психично състояние - често се наблюдава напрегнатост, необяснима раздразнителност, силна летаргия или объркване, болният изглежда неадекватен, симптомите могат да наподобяват тези на мозъчен инсулт; тези оплаквания могат да са вследствие само на високата кръвна захар (хипергликемия), могат да бъдат симптоми на някои от най-сериозните остро настъпващи усложнения на диабета като кетоацидоза (и последваща диабетна кома) или хиперосмоларен хипергликемичен синдром и кома като и на много ниска кръвна захар (хипогликемия); поради това, изявата на който и да е от тези симптоми изисква незабавна лекарска помощ!
 кетоацидоза - неспособността за усвояване на глюкозата кара клетките да търсят други източници на енергия и да разграждат други вещества; в резултат на това могат да се получат тъй наречените "кетотела"; те променят киселинно-алкалния баланс на кръвта към кисело pH, което има сериозни последствия за работата на всички клетки и най-вече тези на нервната система; неовладяната кетоацидоза предизвиква описаните по горе симптоми на обърканост, раздразнителност, гадене и повръщане и др., които могат да преминат при липса на лечение в кома и дори смърт. Нерядко кетоацидозата е първата изява на захарния диабет от 1 тип при юноши и млади хора. Това състояние спяда към остро настъпващите усложнения на захарния диабет. Кетоацидозата често се провокира от състояния и заболявания, които поставят по-високи изисквания към метаболизма на клетките с по високи инсулинови нужди.
 хиперосмоларен некетонен синдром и хиперосмоларна кома - това състояние се получава вследствие на високата концентрация на глюкоза и силното обезводняване на клетките; симптомите на това състояние много приличат на тези на кетоацидозата; това състояние нерядко е първата изява на диабета от 2 тип и съпо е животозастрашаващо ако не се вземат мерки; развитието на това състояние често се предизвиква от други заболявания.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 3 743
Ето тук http://www.diabetinfo.com/default.aspx?handle=41 има доста подробна информация за 2-ри тип диабет.

# 10
 • Мнения: 4 395
Ия , благодаря ти!  bouquet

# 11
 • София
 • Мнения: 907
Доста неща са написани.
Но не прочетох за причината. В много от случаите кръвната захар се покачва при стесови ситуации, при нервни напрежения, дори при изненадваща радост.

Може да се справи сравнително лесно, ако вече не е станало хронично. Майка ми от 20 години е на ръба 6-7-8 ; 6-7-8. Все пак спазва някакви правила за да се поддържа.

# 12
 • Мнения: 4 395
Доста неща са написани.
Но не прочетох за причината. В много от случаите кръвната захар се покачва при стесови ситуации, при нервни напрежения, дори при изненадваща радост.

Може да се справи сравнително лесно, ако вече не е станало хронично. Майка ми от 20 години е на ръба 6-7-8 ; 6-7-8. Все пак спазва някакви правила за да се поддържа.

Отвори един учебник по медицина и ще видиш, че почти на всяко заболяване е написано: "Етиологията е неизвестна".
Толкова неизвестности,а  с такова самочувствие за правота. ooooh!

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 3 743
Доста неща са написани.
Но не прочетох за причината. В много от случаите кръвната захар се покачва при стесови ситуации, при нервни напрежения, дори при изненадваща радост.
...

Причината все още не е напълно известна... Напоследък все по-често се оспорва и теорията за наследствения характер на диабета.
В тези случаи, които си описала се покачна кръвната захар, защото се отделя хормона адреналин, който я повишава. Но в много случаи стреса е и отключващ фактор на диабета.

# 14
 • Враца
 • Мнения: 4 527
Аз съм с висока кръвна заха като диабет тип 2 от 3 години.
Пия сиофор, но нещото, което много ми помогна беше съветът е една приятелка с диабет тип 1- пия канела. Всеки ден на закуска по една чаша мляко- по възможност нискомаслено с канела.
разбира се това към определен режим на хранене+движение.
Миналата година имах една криза, въпреки сиофора захарта ми беше стигнала 11- 12, добавиха ми ново лекарство, което пречеше на тогавашните ни опити за забременяване.
След консултация с д-р катя Тодорова спрях новото лекарство, минах на още по-строга диета+млякото с канела и за около 3 седмици успях да вкарам захарта в норма.
Доказано е, че при редовен прием на канела стойностите на захарта падат с около 20 до 40%.
наскоро четох, че помагала и при висок холестерол.

http://www.standartnews.com/archive/2004/04/21/health/s4055_11.htm

Наскоро видях и лекарство Диабекан, което съдържа екстракт от канела- http://www.fortex.bg/content/e14/e1154/e1156/index_BG.html
Лично аз предпочитам канелата с мляко

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт