за Невродермита,кърменето и алергиите

  • 563
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 19 271
вече съвсем се обърках.изчетох сумата и работи какво трябва и не трябва да яде кърмещата майка ,когато детето е застрашено от алергии или има АД.сега ходя на обучение как да се грижим за деца,имащи този проблем.днес темата беше храненето и ми казаха,че няма смисъл да се ограничавам и да пазя диети.щом съм видяла,че не реагира примерно,когато избягвам млечните продукти,ядките и прочие,мога да си ям и шоколад,и мляко,и ядки...през кърмата нищо не преминавало,а аз на сто места четох обратното.

ето и някои интересни неща за хранене на деца от лекцията днес:
менюто на детето трябва да е богато на течности,пшеница,картофи,ориз,плодове и зеленчуци.
с мярка да включва мляко и млечни продукти,месо,риба и яйца.рядко да включва маргарин,масло и олио и още по-рядко сладкиши и мазни ястия.колкото по-натурални са продуктите,толкова е по-голям е алергенното натоварване върху организмът.(домати,расли в парник не са имали достъп до полени и др.алергени в почвата #Crazy )
непоносимостта към храни се дели на:
1.нормални хранителни алергии(при които организмът изгражда антитела IgE,които разпознават определени протеини от храните.този процес се нарича сенсибилизация и най-рано при втория прием на определена храна е възможна реакция.1/3 от децата с Невродермит имат такава алергия,обикновено към кокоши белтък,краве мляко,соя,пшеница,риба,ядки)
2.алергии, асоциирани от полените (обикновено хора с алергии към полени имат алергия и към някаква храна.тялото изгражда  IgE антитела към определен полен и тези антитела могат да предизвикат и алергия към храна.най-известни комбинации са алергия към полени от бреза и ябълка,полени от различни треви и пшеница,полени от билки и подправки.обикновено такива алргии се проявяват повече при възрастни)
3. псевдо-алергии (не се образуват IgE антитела,но реакцията на организма наподобява алергична.често причинители са оцветителите,консервантите,натриевият глутаматът,аромати,но и натурални продукти като домати и боровинки.малки деца имат относително рядко псевдо-алергии)
при деца с по-голям риск от алергии е разумно да се направи превантивна диета като се избягват високоалергенните храни-яйца и риба да не се дават 1вата година,ядки да не се дават и 2рата година.
при кръвен тест може да се окаже,че детето не е алергично към нищо.този тест обаче проверява само има ли изградени IgE антитела.възможно е алергията да е на клетъчно ниво и реакцията да се появи до 72часа.за да се открие се прави едноседмичен тест на гърба с различни алергени .

Последна редакция: чт, 28 юни 2007, 13:54 от bubi0909

# 1
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Ако детето действително не се подобрява от диетата ти, тогава няма смисъл да се ограничаваш и това не е полезно нито за теб, нито за него. Явно не в храните е причината за невродермита.
Но ми се видя странна диетата, която препоръчват... твърде ограничаваща откъм мазнини... освен ако не са ви предложили алтернативни източници на полезни мазнини? Децата минимум до 2-годишна възраст имат повишена нужда от мазинини и нискомазнинните диети, които се приемат за норма за хранене при възрастните (ограничаване на мазнините, много плодове и зеленчуци, ограничено до умерено мляко и месо) не са най-добрата диета за детската възраст.
Да са ви споменавали нещо за хранителни добавки с омега 3 и омега 6 мастни киселини или други варианти?

# 2
  • Мнения: 19 271
не,не казаха нищо за добавки.и още по-странното беше,че предните няколко лекции се водеха от различни лекари и всички препоръчваха да не се дава краве мляко на деца под 1година.а сега двете диетоложки казаха,че ако детето не реагира на млякото,нямало проблем да се дава мляко от 9тия месец.ето и препоръчителната схема на хранене:
(>80%от целия прием на енергия)
възраст                               1                 2-3          4-6             7-9                 10-12
меню,богато на
напитки               мл/ден       600             700          800            900                1000

хляб,пшеничени  гр/ден       80               120          170            200                 250

картофи,ориз,
паста,пшеница                     80               100          130            140                 180

зеленчуци                             120             150          200             220                 250
плодове                                 120             150          200             220                 250
умерено
мляко,млечни       мл/ден       300             330          350             400                420
месо                      гр/ден       30               35            40               50                  60
яйца                    бр/седм       1-2             1-2           2                 2                    2-3
риба                    гр/седм        50              70            100             150                180
оскъдно     
маргарин,олио,
масло                    гр/ден        15              20            25               30                  35
много рядко
(<10% от целия прием на енергия)
захарни изделия,
мармалад,захар   гр/ден          5                 5              10               10                 15

мазни храни,
сладкиши             гр/ден          25               30            40               50                 60

Общи условия

Активация на акаунт